Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο μεγαλύτερος γόης του ελληνικού κινηματογράφου
Ο εξαιρετικός κύριος Αλεξανδράκης.
8 Νοεμβρίου 2005: Σαν σήμερα, πριν από 13 χρόνια, φεύγει από την ζωή ένας αγαπημένος ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου, ο Αλέκος Αλεξανδράκης. Ήταν 77 ετών.
Τα πρώτα χρόνια της ζωής του.
Γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1928, στην Αθήνα. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος, με καταγωγή από τη Μάνη. Το σπίτι του ήταν γεμάτο βιβλία, και μεγάλωσε αγαπώντας την τέχνη και τον αθλητισμό. Συγκεκριμένα, αγαπούσε πολύ την ξιφασκία. Από 15 ετών συμμετείχε στην Εθνική Ομάδα, και διακρίθηκε στο συγκεκριμένο άθλημα.
Αρχικά, ήθελε να κάνει καριέρα ναυτικού, γι’αυτό και μπήκε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Μία παράσταση που παρακολούθησε όμως με την Έλλη Λαμπέτη, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, έμελλε να ανατρέψει τα σχέδια και τα όνειρά του.
Έτσι λοιπόν, ξεκινά να κάνει τα πρώτα του βήματα στον χώρο της υποκριτικής. Δίνει εξετάσεις στο τότε Βασιλικό Θέατρο (σήμερα Εθνικό) και μάλιστα περνάει πρώτος. Το ίδιο χρονικό διάστημα, η Κατερίνα Ανδρεάδη, έψαχνε για ένα νέο «ζεν πρεμιέ» για να συμμετάσχει στο θεατρικό έργο «Φθινοπωρινή παλίρροια», που θα ανέβαζε η ίδια. Και επέλεξε για τον ρόλο αυτό τον Αλέκο Αλεξανδράκη.
Η πορεία της καριέρας του.
Με την «Φθινοπωρινή παλίρροια», κάνει τα πρώτα τουβήματα στο θεατρικό σανίδι, τον Ιούλιο του 1949. Με τον συμμετοχή του αυτή, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε κοινό και κριτικούς. Δεν αργεί η πρώτη του συμμετοχή στην ταινία «Δύο κόσμοι» της Φίνος Φιλμ το ίδιο έτος. Μάλιστα τον επέλεξε ο ίδιος ο Φιλοποίμην Φίνος.
Συμμετείχε σε αμέτρητες ταινίες στην μεγάλη οθόνη, και όλοι έκαναν λόγο για τον μεγαλύτερο γόη της εποχής. Έπαιξε σε περισσότερες από 70 ταινίες. Ανάμεσα σε αυτές ήταν η «Στέλλα», το «λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», «το δόλωμα» και «μια Ιταλίδα από την Κυψέλη».
Το 1960 σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία, με τίτλο «ο θρίαμβος». Την επόμενη χρονιά (1961), σκηνοθέτησε την δεύτερή του ταινία, «Συνοικία το όνειρο», στην οποία είχε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Για την ταινία «Συνοικία το όνειρο» συνεργάζεται με σημαντικούς ανθρώπους της εποχής, όπως ο Μάνος Κατράκης, η Αλέκα Παΐζη, και ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Σεναριογράφοι της ταινίας είναι ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης και ο συγγραφέας Κώστας Κοτζιάς. Στην ταινία αυτή, «βγάζει» προς τα έξω τον αριστερό του εαυτό, και την γυρίζει με δική του ευθύνη.
Η ταινία προβλήθηκε επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή και λογοκρίνεται. Ο Τύπος της εποχής διαμαρτυρόταν έντονα, και έτσι αποφασίστηκε η ταινία να προβάλλεται μόνο σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Η ταινία μάλιστα, βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι συμμετείχε και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές με μεγάλη επιτυχία, όπως «ο παράξενος ταξιδιώτης» και η τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος «Γιούγκερμαν» του Μ. Καραγάτση.
Η επιτυχία του στις γυναίκες.
Μετά από ένα σύντομο δεσμό με την ηθοποιό Έλλη Λαμπέτη, γνώρισε στο Σουδάν την πρώτη του γυναίκα, την Μαρτζ Βάλβη, ο οποίος κράτησε μόλις 3 χρόνια. Τόσο κράτησε και ο δεύτερος γάμος του, με την Γαλλίδα Κλοντ Σαμπαντού.
Το 1956, παντρεύεται την ηθοποιό Αλίκη Γεωργούλη, και ο γάμος τους κράτησε για 4 χρόνια. Μάλιστα, παντρεύτηκε και τέταρτη(!) φορά, με την Ελβετή Βερένα Γκάουερ, με την οποία έμεινε παντρεμένος πέντε χρόνια, και απέκτησαν μαζί δύο παιδιά.
Το 1969 γνωρίζει την Νόνικα Γαληνέα, και μένουν μαζί για 21 χρόνια, χωρίς ποτέ να παντρευτούν.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του δίδασκε υποκριτική στο Εργαστήρι του Διαμαντόπουλου, ενώ το 2001 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, του απονείμει τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, για την προσφορά του στην τέχνη όλα αυτά τα χρόνια.
Τελικά, πεθαίνει στις 8 Νοεμβρίου 2005, ύστερα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο.