Είναι ο «Μονομάχος 2» μια «χολιγουντιανή ανοησία»;
Γιατί ειδικοί και ιστορικοί αντιδρούν έντονα στο sequel της ταινίας «Ο Μονομάχος», που κάνει πρεμιέρα στις 14 Νοεμβρίου;
Έπειτα από 24 χρόνια, η ταινία «Ο Μονομάχος», επιστρέφει στις κινηματογραφικές αίθουσες, με ένα sequel, που έχει ήδη σηκώσει θύελλα αντιδράσεων, αλλά όχι για τους λόγους που θα περίμενε κανείς.
Παρ’ όλο που το κοινό φαίνεται να έχει ήδη αγαπήσει την ταινία λόγω του cast, Pedro Pascal, Paul Meschal και Denzel Washington (ανάμεσα σε άλλους), αλλά και λόγω της νοσταλγίας της πρώτης ταινίας που είχε αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές, κάτι φαίνεται να μην πάει τόσο καλά.
Η πολυαναμενόμενη ταινία του Ρίντλευ Σκοτ, έχει διχάσει κριτικούς και ιστορικούς, έχοντας αποσπάσει τόσο διφορούμενα σχόλια, όσο και ποικίλες κριτικές. Η γνωστή Ιστορικός Δρ. Shadi Bartsch, καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Σικάγο, την χαρακτήρισε ως «Χολιγουντιανή ανοησία», ενώ κάνει λόγο για ιστορικές ανακρίβειες.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μια από τις σκηνές που φαίνεται να εξόργισε την Ιστορικό είναι εκείνη, στην οποία η Ρώμη φαίνεται να έχει “πλημμυρίσει” από καρχαρίες. “Δεν νομίζω πως οι Ρωμαίοι ήξεραν τι είναι οι καρχαρίες“, δήλωσε η ίδια στο “The Hollywood Reporter”.
“Η σκηνή με τους ρινόκερους, είναι εν μέρη αληθής. Ο Martial (Μάρκο Βαλέριο Μαρτιάλη), έγραψε ένα ποίημα το 80 μ.Χ., στο οποίο αναφέρεται σε έναν ρινόκερο που πετάει ένα ταύρο στον ουρανό”, ανέφερε η Bartch, “αλλά όχι το είδος που προβάλλεται στην ταινία με τα δύο κέρατα, ενώ δεν υπάρχει πουθενά αναφορά στο γεγονός ότι οι μονομάχοι καβαλούσαν τους ρινόκερους, όπως φαίνεται να κάνουν στην ταινία του Σκοτ“, συνέχισε.
Σε μια ακόμη αμφιλεγόμενη σκηνή, φαίνεται ένας Ρωμαίος να απολαμβάνει το τσάι του σε μια καφετέρια, διαβάζοντας εφημερίδα. Ένα απίθανο, όπως γίνεται αντιληπτό σενάριο, μιας και η πρώτη εφημερίδα εκδόθηκε το 1566, περίπου 1.300 χρόνια έπειτα από την εποχή που διαδραματίζεται η ταινία. “Είχαν καθημερινές ειδήσεις, Acta Diuma, αλλά ήταν σκαλισμένες και τοποθετημένες σε συγκεκριμένες τοποθεσίες”, αναφέρει η Ιστορικός. “Έπρεπε να πας εσύ σε αυτό, δεν μπορούσες να το κρατήσεις σε ένα καφέ. Επίσης, δεν είχαν καφετέριες!”.
Απ’ ότι φαίνεται, «Ο Μονομάχος 2», εμπεριέχει ορισμένες (εξόφθαλμες) ανακρίβειες, σχετικά με την καθημερινότητα των αρχαίων Ρωμαίων, αλλά και τα ζώα με τα οποία πολεμούσαν και γνώρισαν ως είδος, ωστόσο είναι αυτό αρκετό για να κρατήσει το φιλοθεάμων κοινό έξω από τις κινηματογραφικές αίθουσες;
Η ταινία κυκλοφορεί αύριο (14/11) στην Ελλάδα.