Κινηματογράφος

Ελευσίνα: Κινηματογραφικό πανηγύρι σε συνεργασία με το ΦΚΘ και νέο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Όσα ανακοινώθηκαν σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ολύμπιον

Parallaxi
ελευσίνα-κινηματογραφικό-πανηγύρι-σ-981458
Parallaxi

Ένα Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα εγκαινιαστεί στην Ελευσίνα στην τελετή λήξης της «2023 Ελευσίς Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης», σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ από τις 21 έως τις 23 Απριλίου, θα λάβει χώρα στον ίδιο δήμο ένα τριήμερο κινηματογραφικό …πανηγύρι.

Σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ολύμπιον, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ορέστης Ανδρεαδάκης, ανέφερε πως το νέο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ «Cine – Eleusis: In Situ realities» θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως 22 Νοεμβρίου και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα γίνει θεσμός.

«Ο τρόπος ψυχαγωγίας της εργατικής τάξης που ζούσε στην Ελευσίνα των 25.000 ανθρώπων στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν το σινεμά. Σε αυτήν τη μικρή πόλη, υπήρχαν 14 κινηματογραφικές αίθουσες. Όταν προτάθηκε ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα δεν υπήρχε πλέον ούτε μία. Τώρα, στο πλαίσιο του προγράμματος, ένα εμβληματικό σινεμά της περιοχής με την ονομασία “Ελευσίς”, θα ανοίξει ξανά τις πύλες του για να φιλοξενήσει ένα φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ», είπε από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης 2023 Ελευσίς, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Μιχαήλ Μαρμαρινός.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μαρμαρινός στο εμβληματικό ντοκιμαντέρ «Η Αγέλαστος Πέτρα», το οποίο γυρίστηκε στην Ελευσίνα, ενώ αναφέρθηκε και στη νέα ταινία του σκηνοθέτη του, Φίλιππου Κουτσαφτή, ο οποίος επίσης ήταν παρών στη χθεσινή εκδήλωση. «”Οι Ελευσίνιοι” είναι μία ταινία που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο τη συνέχεια της Αγέλαστου Πέτρας και με την προβολή της στις 21 Νοεμβρίου, θα αποτελέσει μέρος της επίσημης τελετής λήξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, στο πλαίσιο της λειτουργίας του νέου Φεστιβάλ», είπε χαρακτηριστικά.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας, που έχει την σύλληψη της ιδέας για ένα ιδιαίτερο δρώμενο που διοργανώνει η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023 και πάλι σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. «Πρόκειται για ένα πολύ περίεργο και ιδιαίτερο φεστιβάλ το οποίο θα διεξαχθεί από τις 21 έως τις 23 Απριλίου. Θα έχει στο επίκεντρό του το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου, σε πολύ κοντινή απόσταση από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης. Θα υπάρχει ένα pop-up σινεμά που θα δημιουργηθεί σε ένα κλαμπ που είναι ακριβώς δίπλα στα ερείπια της πόλης», είπε, τονίζοντας ότι με το φεστιβάλ η πόλη θα γεμίσει για τρεις ημέρες με σινεμά, νέα media και δημόσιο διάλογο. «Την πρώτη μέρα θα πραγματοποιηθεί ένας εξάωρος μαραθώνιος δημόσιου λόγου με σημαντικές προσωπικότητες. Επίσης, για τρεις μέρες και τρεις νύχτες θα διοργανωθεί ένας κινηματογραφικός μαραθώνιος, με τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να κοιμηθεί στον pop-up κινηματογράφο. Τέλος, θα γυρίσουμε δύο real-time ταινίες στη διάρκεια του φεστιβάλ, θα κάνουμε τη διαδικασία του post production μπροστά στο κοινό και θα τις προβάλλουμε την τελευταία μέρα στην ακατέργαστη μορφή τους», συμπλήρωσε ο κ. Τζουμέρκας.

Παράλληλα με αυτήν την ανοιχτή κινηματογραφική εμπειρία, θα είναι σε εξέλιξη και το παραδοσιακό πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου, για να δώσει τη δυνατότητα στον κόσμο να φάει, να πιεί και να χορέψει.

Πηγη – ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα