Η Ελλάδα πάει στο Βερολίνο με το Σελήνη, 66 ερωτήσεις
Η ταινία της Ζακλίν Λέντζου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις «Συναντήσεις», στο πρόγραμμα της Berlinale.
Η ταινία Σελήνη, 66 ερωτήσεις της Ζακλίν Λέντζου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις «Συναντήσεις» (Encounters), στο πρόγραμμα της Berlinale που ξεκίνησε από το 2020 διευρύνοντας το διαγωνιστικό της τμήμα.
Ως γνωστόν, όλα τα προγράμματα της 71ης διοργάνωσης έχουν μετατεθεί για το καλοκαίρι, 9-20 Ιουνίου 2021, με την ελπίδα να είναι δυνατή η φυσική παρουσία των συμμετεχόντων. Οι «Συναντήσεις» δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας της Berlinale (που γεννήθηκε το 1951 ανάμεσα στα ερείπια της πιο εμβληματικής μεθορίου του Ψυχρού Πολέμου) να διατηρήσει τη θέση της ανάμεσα στους κορυφαίους κινηματογραφικούς θεσμούς του κόσμου.
Η ελληνική Σελήνη, 66 ερωτήσεις επιλέχθηκε σε ένα πρόγραμμα στραμμένο σε ανεξάρτητους δημιουργούς και σε καινοτόμες δουλειές, που διακρίνεται από θεματική κι αισθητική ποικιλία. Η Berlinale φιλοδοξεί ν’ αναδείξει νέες αφηγηματικές φόρμες στηρίζοντας το μέλλον του κινηματογράφου αλλά και το δικό της.
Όσο ποιητικό άλλο τόσο επώδυνα αληθινό, τρυφερό και βαθιά προσωπικό το «Σελήνη, 66 ερωτήσεις» είναι μια ταινία για τον φόβο της οικειότητας, τον πόνο του τραύματος και τη βαθιά ανάσα της συγχώρεσης. Αλλά ίσως πάνω και από αυτά είναι μια ταινία για το πως η αλήθεια, όσο γλυκόπικρη κι αν είναι, είναι ο μόνος δρόμος που μας πάει μπροστά. Όπως ακριβώς και η αγάπη.
Η Λέντζου κάνει το ντεμπούτο της ως σκηνοθέτις και σεναριογράφος μυθοπλασίας μεγάλου μήκους με την εν λόγω ταινία, μια ελληνογαλλική συμπαραγωγή (από ελληνικής πλευράς με παραγωγό τη Φένια Κοσοβίτσα –Blonde- και συμπαραγωγό το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου).
Λίγα λόγια για την Ζακλίν Λέντζου
Η Ζακλίν (Αθήνα, 1989) είναι απόφοιτος της Σχολής Κινηματογράφου του Λονδίνου (2013). Η δουλειά της περιστρέφεται γύρω από μη παραδοσιακά σχήματα οικογενειών και των άμεσων συνεπειών τους στην ύπαρξη, τη μοναξιά και το κατασκεύασμα του ονείρου. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει 4 μικρού μήκους ταινίες και βρίσκεται στην προπαραγωγή της πρώτης της μεγάλου μήκους «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις», καθώς και στην ανάπτυξη της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας της «Τζώρτζ». Με τις μικρού μήκους ταινίες της διαγωνίστηκε και διακρίθηκε σε διεθνή φεστιβάλ όπως του Λοκάρνο, του Βερολίνου και των Καννών, όπου και το 2018 απέσπασε το πρώτο βραβείο στην Εβδομάδα Κριτικής. Ρετροσπεκτίβες της δουλειάς της έχουν πραγματοποιηθεί στην Αυστρία και τον Καναδά.
Με το σενάριο της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας της συμμετείχε στο Sundance Screenwriter’s Lab και στο Torino Film Lab όπου κέρδισε το Development Fund Award του Centre national du cinéma et de l’image animée. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ακαδημία Κινηματογράφου του Λοκάρνο και στο Toronto Talent Lab.
Σελήνη, 66 Ερωτήσεις
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Ζακλίν Λέντζου | Πρωταγωνιστούν: Σοφία Κόκκαλη, Λάζαρος Γεωργακόπουλος | Μαζί τους οι: Νικήτας Τσακίρογλου, Μαρία Ζορμπά | Παραγωγή: BLONDE σε συμπαραγωγή με LUXBOX, ΕΚΚ και ΕΡΤ | Παραγωγός: Φένια Κοσοβίτσα | Συμπαραγωγοί: Fiorella Moretti, Hedi Zardi, Ζακλίν Λέντζου | Με την υποστήριξη: Centre national du cinéma et de l’image animée και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στο πλαίσιο της ενίσχυσης Ελληνογαλλικών Συμπαραγωγών | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός | Μοντάζ: Σμαρώ Παπαευαγγέλου | Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Σταύρος Λιόκαλος | Κοστούμια: Εύα Γουλάκου | Ήχος: Λέανδρος Ντούνης, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Julien Perez | Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου | Το σενάριο της ταινίας συμμετείχε στο Sundance Screenwriter’s Lab και στο Torino Film Lab, όπου κέρδισε το Development Fund Award του Centre National du Cinéma et de l’image Animée | Διάρκεια: 108′
Στην Αγορά του Φεστιβάλ
Η Berlinale προσαρμόστηκε στις συνθήκες της πανδημίας δίνοντας υβριδική μορφή στην 71η διοργάνωσή της. Οι προβολές, όπως προαναφέρθηκε, θα γίνουν σε κινηματογραφικές αίθουσες το ερχόμενο καλοκαίρι. Οι δράσεις της Αγοράς του φεστιβάλ, όμως, θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά από 1 – 5 Μαρτίου 2021. Δύο ελληνικά κινηματογραφικά σχέδια, που βρίσκονται σε εξέλιξη, συμμετέχουν σε αυτές.
Συγκεκριμένα:
Το Glory B του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου (με παραγωγό τη Φανή Σκαρτούλη της Faliro House Productions) επιλέχθηκε στο Talent Project Market – Projects and Producers Talents.
To Αποκλονίστηκε η ψυχή μου του Σύλλα Τζουμέρκα (με παραγωγό τη Μαρία Δρανδάκη της Homemade Films) και συμπαραγωγό το Ίδρυμα Ωνάση- επιλέχθηκε να συμμετέχει στο Official Project Selection.
Η φετινή παρουσία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στην Αγορά της Berlinale θα είναι ψηφιακή, μέσω του ψηφιακού περιπτέρου του. Η συμμετοχή της Διεύθυνσης της Hellas Film σε αυτό έχει σκοπό την προώθηση του καταλόγου του ΕΚΚ με τις πρόσφατες ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους στις οποίες είναι συμπαραγωγός, αλλά και του συνόλου της ελληνικής παραγωγής. Στο ψηφιακό περίπτερο του ΕΚΚ συμμετέχει επίσης η Διεύθυνση Hellenic Film Commission προβάλλοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας ως τόπο γυρισμάτων διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών και οργανώνοντας δράσεις στο πλαίσιο της συνεργασίας του European Film Market με το ευρωπαϊκό δίκτυο των film commissions (European Film Commissions Network).
Το «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» έρχεται για να ολοκληρώσει τη διεθνή πορεία των μικρού μήκους ταινιών της Ζακλίν Λέντζου – από την «Αλεπού» που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, το «Hiwa» με επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, το βραβείο στην Εβδομάδα της Κριτικής στις Κάννες για το «Εκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» το 2018 και το «Τέλος του Πόνου (Μια Πρόταση) με πρεμιέρα στο Λοκάρνο το 2020 και βραβείο στο Φεστιβάλ του Σικάγου.