Top

Ένα μοναδικό κινηματογραφικό έργο για τη Θεσσαλονίκη στο 72ο Φεστιβάλ Βερολίνου

Στο κορυφαίο ευρωπαϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ «Η Πόλη και η Πόλη» του Χρήστου Πασσαλή και του Σύλλα Τζουμέρκα

Parallaxi
ένα-μοναδικό-κινηματογραφικό-έργο-γι-872673
Parallaxi

Στο κορυφαίο ευρωπαϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου (10-20 Φεβρουαρίου 2022), και το Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα Encounters θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της «Η Πόλη και η Πόλη», ένα μοναδικό κινηματογραφικό έργο που διατρέχει επτά δεκαετίες της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και της πικρής εμπειρίας της εβραϊκής της κοινότητας. 

Ο Χρήστος Πασσαλής (ομάδα blitz, Luzerner theater, κά) και ο Σύλλας Τζουμέρκας (Χώρα Προέλευσης, Η Έκρηξη, Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών) επιστρέφουν δημιουργικά στη γενέτειρά τους και συνσκηνοθετούν μια ταινία δομημένη σε έξι κεφάλαια, έναν πρόλογο και έναν επίλογο. Γυρισμένη σε μόλις 14 μέρες, με μια εξαιρετική ομάδα καλλιτεχνικών συντελεστών, και πολυαγαπημένων αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων ηθοποιών, «Η Πόλη και η Πόλη» θαμπώνει τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και ταινίας-δοκιμίου.

Την συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Homemade Films με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης, υπογράφει η Μαρία Δρανδάκη, και την επιμέλεια ο Ορέστης Ανδρεαδάκης. Η ταινία υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο της δωρεάς του για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Claims Conference – the Conference of Jewish Material Claims Against Germany, το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, το Rosa Luxemburg Stiftung – Office in Greece, το ΕΚΟΜΕ, τo Kέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το MOMus, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Ο Χρήστος Πασσαλής και ο Σύλλας Τζουμέρκας σημειώνουν για την ταινία: «Δύο πόλεις συνυπάρχουν στο ίδιο κάδρο: η πόλη της Θεσσαλονίκης του προηγούμενου αιώνα και η πόλη όπως είναι σήμερα. Ο χώρος και ο χρόνος πλέκονται με αινιγματικό τρόπο: η χαμένη πόλη, οι αγωνιζόμενοι, ταπεινωμένοι, για πάντα χαμένοι κάτοικοί της συνυπάρχουν δίπλα στους σύγχρονους κατοίκους. Δύο ρεύματα σχηματίζονται: το πρώτο είναι το σύγχρονο, αυτό της καθημερινότητας. Το άλλο, βασίζεται στην αληθινή εμπειρία και τα σκληρά γεγονότα μιας καλά θαμμένης εποχής — μιας εποχής που άφησε πίσω της ανοιχτές πληγές, αλλά και τα ίχνη μιας χαμένης Εδέμ. Τα δύο ρεύματα, το σύγχρονο και το άλλο, συναντιούνται και συνδιαλέγονται στις ρωγμές — όπως σ’ ένα όνειρο».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, αναφέρει: «Είμαστε ευτυχείς για τη συμμετοχή της ταινίας “Η Πόλη και Η Πόλη” στο διαγωνιστικό τμήμα “Encounters” του φεστιβάλ του Βερολίνου. Θα ήθελα να συγχαρώ τους δημιουργούς της, Χρήστο Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα για το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα στη διεθνή πορεία της ταινίας, τη συμμετοχή στη φετινή Μπερλινάλε. “Η Πόλη και η Πόλη” αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μας αναθέσεις για το επετειακό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το 1821 και υλοποιήθηκε χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και σε συμπαραγωγή με την Ηomemade Films. Ευχόμαστε η ταινία να έχει τη διεθνή πορεία και την καταξίωση που της αξίζει».

Το πολυπρόσωπο ensemble cast της ταινίας απαρτίζουν οι Βασίλης Κανάκης, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Aγγελική Παπούλια, Αργύρης Ξάφης, Νίκη Παπανδρέου, Βασίλης Καραμπούλας, Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Φιλίνη, Λαέρτης Μαλκότσης, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Fritz Fenne, Jakob Leo Stark, Φιντέλ Ταλαμπούκας, ‘Αρης Αρμαγανίδης, Ζωή Σιγαλού, Μαρίνα Σιώτου, Δανάη Πριμάλη, Μιχάλης Κίμωνας, Λεονάρδος Μπατής, Βάσια Μπακάκου, και πολλοί ακόμη επαγγελματίες ηθοποιοί και ερασιτέχνες.

Την διεύθυνση φωτογραφίας της ταινίας υπογράφει ο Σίμος Σαρκετζής (Μικρά Αγγλία, Winona, Σμύρνη μου Αγαπημένη), το μοντάζ ο Γιώργος Ζαφείρης (Μήλα), τα σκηνικά ο Χρήστος Πασσαλής, τα κοστούμια oι Μάρλι Αλειφέρη (Suntan, To Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών) και Βασιλεία Ροζάνα (Αttenberg, Digger), τον ήχο οι Κώστας Βαρυμπομπιώτης, Νίκος Έξαρχος, Δημήτρης Κανελλόπουλος και Περσεφόνη Μήλιου, ενώ τον σχεδιασμό του μακιγιάζ και των κομμώσεων οι Εύη Ζαφειροπούλου και Ιουλία Σιγρίμη.

Χρήστος Πασσαλής

Ο Χρήστος Πασσαλής είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, σκηνογράφος. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος το 2000. Έχει πάρει μέρος σε παραστάσεις των Γ. Παρασκευόπουλου, Ν. Μιλιβόγιεβιτς, Μ. Μαρμαρινού, Γ. Λάνθιμου κ.α. Είναι ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας blitz (2004), στα πλαίσια της οποίας συν-σκηνοθετεί, παίζει και γράφει τα κείμενα των παραστάσεων της ομάδας. Έχει συμμετάσχει στις κινηματογραφικές ταινίες ‘Μαύρο Λιβάδι’ του Β. Μαρινάκη και ‘Χώρα Προέλευσης’ του Σ. Τζουμέρκα. Δείγμα της δουλειάς του στο θέατρο είναι οι παραστάσεις Το βιβλίο του εαυτού μου, Επεισόδιο 1 – Παράδεισος (2018), Φάουστ (2009), Το Ινστιτούτο της παγκόσμιας μοναξιάς (2017), GUNS! GUNS! GUNS! (2009).

Εικόνα: filmfestival.gr

Σύλλας Τζουμέρκας

Ο Σύλλας Τζουμέρκας είναι σκηνοθέτης. Γεννήθηκε το 1978 (ηλικία 44 χρονών) στη Θεσσαλονίκη.

Γράφει, παίζει και σκηνοθετεί για το σινεμά και το θέατρο. Οι ταινίες του Χώρα Προέλευσης και Η Έκρηξη, έκαναν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στα φεστιβάλ Βενετίας και Λοκάρνο αντίστοιχα, διενεμήθησαν στις κινηματογραφικές αίθουσες και σε πλατφόρμες streaming σε πάνω από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, και συμμετείχαν σε πολλά διεθνή φεστιβάλ (London BFI, Ρότερνταμ, Κάρλοβι Βάρι, Σαράγεβο, Σάο Πάολο, Τζεοντζού, Σιάτλ, Χονγκ-Κονγκ, Αmerican Film Institute, New Horizons, κ.α.) Συνυπέγραψε τα σενάρια των ταινιών Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και All This Victory του Αχμάντ Γκιουσέιν, και έπαιξε στις ταινίες Wasted Youth, Suntan και Monday του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά της Ελίνας Ψύκου. Συμμετείχε σε παραστάσεις των Blitz και των Erasers. Συνσκηνοθέτησε με τη Γιούλα Μπούνταλη τις παραστάσεις Ντιμπέιτ (Βios), Aποχαιρετισμός στον Προδότη από Ένα Μικροαστικό Σπίτι στον Σταθμό Λαρίσης (X-Apartments, Fast Forward Festival, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών), και Απ’ τα Ψηλά στα Χαμηλά – Ένας Δολοφόνος στο Τόκυο (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών). Η καινούργια του ταινία, Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών, θα κυκλοφορήσει σε φεστιβάλ και αίθουσες, μέσα στο 2019.

Δείγμα της δουλειάς του στο θέατρο είναι οι παραστάσεις Πειρασμός (2020), Ruined (2016), Απ΄τα ψηλά στα χαμηλά-Ένας δολοφόνος στο Τόκυο (2016), Αργοπορημένη: το τραγούδι ενός καομπόυ (2016).Στον κινηματογράφο συμμετείχε στις ταινίες Η έκρηξη (2013), Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά (2013), Βροχή (2002).

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα