Έξοδος 1826: μία ταινία γυρισμένη στην Μακεδονία!
Ολοκληρώθηκε η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους με θέμα το 1821, γυρισμένη στην Μακεδονία.
Μια επική ελληνική ιστορική ταινία κυκλοφορεί με τη νέα χρονιά σε δύο αίθουσες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Τα γυρίσματα της παραγωγής της μεγάλου μήκους ιστορικής ταινίας «Έξοδος 1826», ολοκληρώθηκαν επιτυχώς το καλοκαίρι του 2016, μετά από 3 χρόνια προεργασιών, στην περιοχή των Γιαννιτσών και στη Θεσσαλονίκη, διαρκώντας από τις αρχές Μαΐου ως τις αρχές Ιουνίου 2016.
Η «Έξοδος 1826» είναι η κινηματογραφική μεταφορά-απόδοση, της αληθινής ιστορίας 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών (μέλη της Μακεδονικής Φρουράς), οι οποίοι έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου τον Απρίλιο του 1826. Από αυτούς επέστρεψαν οι 33. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία (με στοιχεία μυθοπλασίας) στην οποία βασίζεται και το γνωστό δημοτικό τραγούδι, τα «Παιδιά της Σαμαρίνας».
Το ανεξάρτητης παραγωγής έργο, σκηνοθεσίας και σεναρίου Βασίλη Τσικάρα, πραγματεύεται τη δύσκολη πορεία αυτών των ανθρώπων (Σαμαρίνα – Μεσολόγγι), μέσα από βουνά και μυστικά περάσματα. Η πορεία τους, διήρκησε 10 μέρες κατά την οποία υπήρξαν πολλά εμπόδια, απρόοπτα, εντάσεις, συγκρούσεις, στοιχεία που σηματοδοτούν μια αληθινή περιπέτεια. Ταυτόχρονα εξελίσσονται κι άλλες παράλληλες ιστορίες που αφορούν στις γυναίκες που μένουν πίσω περιμένοντας τους άντρες τους, τον Τούρκο Φρούραρχο της Άρτας, τον Ιμπραήμ πασά, την πρεσβεία της Αυστρίας στην Πάτρα αλλά και μια ιστορία αγάπης.
Η υπόθεση: Ο καπετάνιος Μίχος Φλώρος επιστρέφει στη Σαμαρίνα για να πάρει κι άλλους άντρες και να τους οδηγήσει στο Μεσολόγγι συμπληρώνοντας το ήδη υπάρχον σώμα, στη ντάπια του στρατηγού Μακρή. Έτσι, με τη βοήθεια του προσωπικού του φίλου Ηλία Μανάκα κι άλλους 25 άντρες ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι προκειμένου να συναντήσουν στο Μεσολόγγι, τον Ζήση Χατζημάτη και τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους. Στις 31 Μαρτίου του 1826 ξεκινά η δύσκολη πορεία τους, μέσα από τα βουνά. Την ίδια ώρα, οι γυναίκες στο χωριό προσπαθούν να μάθουν από την Ελένη Φλώρου, την πραγματική αιτία της ξαφνικής φυγής των αντρών τους. Ο Ιμπραήμ πασάς και ο Τούρκος Φρούραρχος της Άρτας Ν. Σερβάν ετοιμάζουν την τελική επίθεση στο Μεσολόγγι.
Για την ανεξάρτητη παραγωγή της ταινίας, η οποία τονίζεται πως είναι η πρώτη που γυρίζεται στη χώρα μας με θέμα το «1821» και ήρωες από τη Μακεδονία, και αναμένεται να βγει στις αίθουσες την επόμενη χρονιά, χρειάστηκε τον συντονισμό δεκάδων ανθρώπων, μία μεγάλη έρευνα αλλά και την στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Ιστορία, στιγμές αδυναμίας, αγάπη, αξιοπρέπεια, καθήκον, επιβίωση, ρίζες, πόλεμος, ελπίδα, απογοήτευση, θλίψη, υπερηφάνεια και τόσα ακόμα συναισθήματα πάνω σε τόσα πρόσωπα, σε ένα έργο που θα βγει στις αίθουσες στις αρχές 2017.
Οι πρεμιέρες έχουν οριστεί:
Αθήνα, Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017, στις 19.00, στον Κινηματογράφο Αλκυονίς (New Star Art Cinema).
Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017, Κινηματογράφος Κολοσσαίον. Η ώρα θα ανακοινωθεί προσεχώς.
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Βασίλης Τσικάρας (2 κινηματογραφικές ταινίες, 8 θεατρικά έργα, 7 βραβεία) – Aratos Films.
Διευθυντής φωτογραφίας: Δημήτρης Σταμπολής. Δουλειές του, ο «Κανένας» (2011/φωτογραφία), ΔΕ ΚΑΤ (Κρατικό Βραβείο Ποιότητας 2005/φωτογραφία), «Ταγκό των Χριστουγέννων» (παραγωγός) «Αν» του Χρ.Παπακαλιάτη (gaffer), διαφημίσεις LACTA (φωτογραφία).
Ηθοποιοί: Λεωνίδας Κακούρης (Της αγάπης μαχαιριά), Μαρία Ανδρούτσου (50 – 50), Δημήτρης Παπαδόπουλος (Φρυκτωρία), Αγγέλα Βαγιωνά (Δικαίωση), Αντώνης Σιώπκας (Προδοσία), Χρήστος Μπάτζιος, Ειρήνη Τσιαούση (Ουζερί Τσιτσάνης), Νίκος Νικολαΐδης, Κυριάκος Χρυσίδης, Γιάννης Περδίκης, Μαρία Κλεάρχου (Εθνική Ελλάδος), Κική Σπύρου, Βασιλική Γραικού (Εκδρομή), Σταύρος Καραγεωργιάδης (Φρυκτωρία), Δημήτρης Δήμου, Παναγιώτης Νάκος, Ράνια Νικολούλη, Γιώργος Χατζηθεοδώρου (Ουζερί Τσιτσάνης) κ.ά.