Κινηματογράφος

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών: Πώς το ΦΚΘ προωθεί συνεργασίες Ελλήνων παραγωγών

Σκηνοθέτες, διανομείς και δημοσιογράφοι από την Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν, να δικτυωθούν και να γιορτάσουν την επιτυχία του ελληνικού σινεμά

Parallaxi
φεστιβάλ-κινηματογράφου-καννών-πώς-τ-1162280
Parallaxi

Στις Κάννες βρίσκονται αυτές τις μέρες Έλληνες παραγωγοί για να παρουσιάσουν το έργο τους στη μεγαλύτερη κινηματογραφική αγορά του κόσμου, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που προετοιμάστηκε για τη διοργάνωση τους προηγούμενους μήνες και του Υπουργείου Πολιτισμού που στήριξε το ταξίδι του Φεστιβάλ. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, «την ίδια στιγμή που οι λαμπεροί πρωταγωνιστές και οι κορυφαίοι σκηνοθέτες από ολόκληρο τον κόσμο τραβούν τα βλέμματα στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ των Καννών, πίσω από τα φώτα και τις κάμερες πραγματοποιούνται οι διεργασίες για τις ταινίες που θα συζητάμε στο μέλλον».

Στο πλαίσιο αυτό οι παραγωγοί από την Ελλάδα δικτυώνονται και επιδιώκουν να προχωρήσουν σε σημαντικές συνεργασίες με διεθνείς φορείς και επαγγελματίες. Πιο συγκεκριμένα, το Φεστιβάλ, που ταξίδεψε στις Κάννες, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του ενταγμένου έργου «SUB 6.3 – Εξωστρέφεια Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης», βοήθησε τέσσερις Έλληνες παραγωγούς να παρουσιάσουν το έργο τους στο Cannes Docs του Marché du Film, της μεγαλύτερης κινηματογραφικής αγοράς του κόσμου. Οι Ρέα Αποστολίδη – Anemon Productions, Κωνσταντίνος Βασίλαρος -StudioBauhaus, Δάφνη Καλαφάτη – Filmiki productions και Λεωνίδας Λιάμπεης – Longrun productions πραγματοποίησαν παρουσιάσεις και συναντήσεις με στόχο την εύρεση συμπαραγωγών, διεθνών πωλήσεων και πρεμιέρας σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Λίγες ώρες μετά τη συμμετοχή τους στις Κάννες, δήλωσαν την ικανοποίησή τους από το πρόγραμμα και την προβολή των εταιρειών και δραστηριοτήτων τους και σημείωσαν ότι ωφελήθηκαν σημαντικά από τις συναντήσεις που πραγματοποίησαν.

Εξάλλου, το Φεστιβάλ συνεργάστηκε με την Katarina Tomkova, παραγωγό και σύμβουλο ανάπτυξης ταινιών από τη Σλοβακία, με μεγάλη εμπειρία σε παρόμοια προγράμματα, η οποία βοήθησε τους τέσσερις Έλληνες παραγωγούς να δικτυωθούν και να προετοιμαστούν για τις συναντήσεις τους.

Επίσης, στην καθιερωμένη δεξίωση για το ελληνικό σινεμά στις Κάννες, παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι: Γιώργος Μαυροψαρίδης, δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ μοντέρ, Βίκυ Χατζηβασιλείου, αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Mara Gourd-Mercado, επικεφαλής της αγοράς του CPH:DOX, Katrine Kiilgaard, διευθύνουσα σύμβουλος του CPH:DOX, Pascal Diot, επικεφαλής της αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, Adriek van Nieuwenhuyzen, επικεφαλής της αγοράς του IDFA και Caroline von Kuhn, εκτελεστική διευθύντρια – Oxbelly. Στη δεξίωση βρέθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι από μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού, όπως των Καννών, του Βερολίνου, της Βενετίας, του Λοκάρνο, του Γκέτεμποργκ και του Ταλίν, εκπρόσωποι από την IEFTA, μεγάλο χορηγό της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, και φυσικά παραγωγοί, σκηνοθέτες, διανομείς και δημοσιογράφοι από την Ελλάδα που ήταν παρόντες στις Κάννες και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν, να δικτυωθούν και να γιορτάσουν την επιτυχία του ελληνικού σινεμά.

Η Αγορά του Φεστιβάλ συμμετείχε στην πρώτη ετήσια συνάντηση των ευρωπαϊκών αγορών, η οποία ήρθε ως φυσική συνέχεια της πρωτοβουλίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για μία σειρά από Think Tank για το μέλλον των κινηματογραφικών αγορών και στο Co-production Night, τη μεγάλη γιορτή για τις ευρωπαϊκές συμπαραγωγές με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων αγορών παγκοσμίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα