Φέτος το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πάει στα δυτικά της πόλης
Ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται φέτος. Ελπίζουμε να καθιερωθεί αυτό το ταξίδι. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα.
Γνωρίζοντας την περιορισμένη πρόσβαση των δυτικών συνοικιών σε κινηματογραφικές αίθουσες (τον χειμώνα μόνο οι αίθουσες στο One Salonica είναι σε κοντινότερη πρόσβαση), το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ αποφάσισε να ταξιδέψει μερικές από τις ταινίες του στα δυτικά σε μια όμορφη αμφιθεατρική αίθουσα στο κέντρο Πολιτισμού της Σταυρούπολης.
Ως γνωστόν το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 12 Μαρτίου 2017 και μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, αφιερώματα καθώς και παράλληλες δράσεις, φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό. Μέσα στην πολιτική της αποκέντρωσης που πολύ σωστά έχει ήδη ξεκινήσει φέτος βάζει στο φετινό του πρόγραμμα προβολές στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη στην Καλαμαριά στα ανατολικά αλλά φέτος το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ταξιδεύει και δυτικά της πόλης, στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης». Το πρόγραμμα προβολών στο τέλος του άρθρου.
Πώς ξεκίνησαν τα πρώτα ταξίδια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στα δυτικά:
Η καλλιτεχνική συνέργεια του καλοκαιριού στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός της πόλης και όχι μόνο, ταξίδεψε δυτικά την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 και σε συνεργασία με το Δήμο Παύλου Μελά, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, χάρισε μια μοναδική κινηματογραφική βραδιά με την ανοιχτή προβολή της ανατρεπτικής και απολαυστικής κωμωδίας “Φρανκενστάιν Τζούνιορ” του Μελ Μπρουκς.
Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, καλωσόρισε ως οικοδεσπότης το κοινό, που ανταποκρίθηκε με θέρμη στην νέα κινηματογραφική έκπληξη του ΦΚΘ (είχε προηγηθεί τον Ιούλιο του 2016 η προβολή της ταινίας Chinatown στο λιμάνι) και επαίνεσε τη Διοίκηση του Φεστιβάλ, για την επιλογή της να ενισχύσει την εξωστρέφειά της μέσα από δημιουργικές συνεργασίες, αντιλαμβανόμενη και τα νέα δεδομένα, που τις προτάσσουν ως λύση για την αποδοτικότερη λειτουργία μεγάλων φορέων.
Το Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
Το Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» βρίσκεται στη Σταυρούπολη του Δήμου Παύλου Μελά και συγκεκριμένα στην οδό Λαγκαδά 221, απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου, πολύ κοντά στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει συνολικά 266 καθήμενους σε εξώστη και πλατεία.
Η πρόσβαση στo Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» είναι εύκολη και με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (αστική συγκοινωνία του ΟΑΣΘ, δρομολόγια 27, 38, 56).
Ένας χώρος του Δήμου Παύλου Μελά, που φιλοξενεί σημαντικές εκδηλώσεις, πολιτιστικές, παιδείας, αθλητισμού, περιβαλλοντικές. Πρόσφατα παραδείγματα τα αφιερώματα τιμής στους πρώην Δημάρχους Σταυρούπολης Χρήστο Τσακίρη και Σπύρο Μπαρούτα, το Φεστιβάλ Παιδείας, τα τέσσερα θεατρικά έργα που ανέβασε σε διάστημα 15 μηνών η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Παύλου Μελά, το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, η ομιλία του διάσημου αστροφυσικού καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή, το μουσικό αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη, το μουσικοαφηγηματικό οδοιπορικό στη θυσία του Θεανθρώπου με το Βυζαντινό Χορό Ηδύμελον, το πολυδιάστατο αφιέρωμα στη Γυναίκα και πολλές άλλες καλές στιγμές που απόλαυσε το κοινό της Δυτικής Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
Δευτέρα 6 Μαρτίου
20.00 Που ήμουν, που είμαι, που πάω – Φωνές αμφιθεάτρου του Γιώργου Κεραμιδιώτη
Τρίτη 7 Μαρτίου
20.00 Δεύτερη ζωή: Από αγκάθι, ρόδο της Νικόλ Αλεξανδροπούλου
22.00 Συράκος Δανάλης – εκδρομή στο φως του Δημήτρη Γκουζιώτη
Τετάρτη 8 Μαρτίου
20.00 Το συρματόπλεγμα: Γεντί Κουλέ τόπος μνήμης της Αναστασίας Χριστοφορίδου και των FilmFabrikers, παραγωγή της Πολιτιστικής Γειτονιάς Δήμου Νεάπολης – Συκεών
Ένας δρόμος με μακρά ιστορία της Ανατολής Καρυπίδου και Φωτογραφίας – ήχου Δαμιανού Μαξίμωβ
22.00 Το πρώτο γεύμα – Το ταξίδι της τροφής: Η διατροφή στην Ελλάδα από την Προϊστορία μέχρι σήμερα σε σκηνοθεσία των Νίκου Νταγιαντά, Ανδρέα Αποστολίδη, Λευτέρη Χαρίτου, Γιούρι Αβέρωφ
Πέμπτη 9 Μαρτίου
20.30 Που είσαι Σινγκάλ; του Άγγελου Ράλλη
ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΥΣ – ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017 και πριν την προβολή της πρώτης ταινίας στα Δυτικά της πόλης, σε ένα 20 λεπτο καλωσόρισμα – εισαγωγή, προσκεκλημένοι καταγράφουν πτυχές της πραγματικότητας και μοιράζονται με το κοινό, Ιστορίες Έμπνευσης & Εμπιστοσύνης.
ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ
1.Πού ήμουν, πού είμαι, πού πάω – Φωνές αμφιθεάτρου
Where I Have Been, Where I Am, Where I’m Going – Amphitheater Voices
Ελλάδα | Greece 2016 Έγχρωμο | Color 85′
Ένα ντοκιμαντέρ που αφορά τους φοιτητές(-τριες), οι οποίοι αναφέρονται στις σχέσεις τους με τους γονείς, τους καθηγητές, τη γνώση, τις νέες τεχνολογίες, τη σχέση τους με το μέλλον, τη σχέση του πανεπιστημίου με την κοινωνία.
2. Δεύτερη ζωή: Από αγκάθι, ρόδο
Second Life: From a Thorn Comes a Rose
Ελλάδα | Greece 2016 Έγχρωμο | Color 50′
Ο Δημήτρης ζει χάρη στην καρδιά του Νικόλα που «έφυγε» σε τροχαίο, ο Εμμανουήλ ζει χάρη στο ήπαρ μιας άγνωστής του γυναίκας που χάθηκε πρόωρα. Και οι δύο απέκτησαν μια δεύτερη ζωή χάρη στην εσωτερική δύναμη των συγγενών δύο άλλων οικογενειών και το σύγχρονο «θαύμα» της μεταμόσχευσης. Γιατί όμως η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη δωρεά οργάνων;
Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος μιλάει με μεταμοσχευμένους, συγγενείς ασθενών και χειρουργούς για το μεγαλείο της δωρεάς μοσχευμάτων, τις τεράστιες λίστες αναμονής, τoν αγώνα δρόμου των γιατρών, τα προβλήματα του συστήματος.
3.Συράκος Δανάλης – Εκδρομή στο φως
Syrakos Danalis – Journey to the Light
Ελλάδα | Greece 2017 Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο | Color-B&W 75′
Ο βετεράνος διευθυντής φωτογραφίας Συράκος Δανάλης (1927-2017) πηγαίνει μαζί μας μια εκδρομή στο φως. Εξιστορεί την ζωή του ως κινηματογραφιστή στα φιλμ των Τάκη Κανελλόπουλου, Πάνου Γλυκοφρύδη, Τώνιας Μαρκετάκη, και άλλων σημαντικών σκηνοθετών. Μας θυμίζει την προσφορά του στο ελληνικό ντοκιμαντέρ και στις σειρές μυθοπλασίας της ΕΡΤ της μεταπολίτευσης. Μας εκπλήσσει με τη δημιουργική συνέχειά του ως εικαστικού καλλιτέχνη, τα τελευταία χρόνια, στο εργαστήρι του στην Αίγινα.
4.Το συρματόπλεγμα: Γεντί Κουλέ τόπος μνήμης
Yedi Koule, a Place of Remembrance
Ελλάδα | Greece 2016 Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο | Color-B&W 19′
Με αφορμή τα καπέλα που νοίκιαζαν στους επισκέπτες για να συναντηθούν με τους φυλακισμένους, η ταινία μιλά για το πώς αισθάνονταν οι φυλακισμένοι στο Γεντί Κουλέ. Γι’ αυτό το θέμα μιλούν δύο πρώην φυλακισμένοι και η ιδιοκτήτρια του καφέ
«Αίθριο» στο Γεντί Κουλέ. Γίνεται μια αναδρομή στο παρελθόν για να φτάσουμε στο σήμερα και να δείξουμε ότι η ιστορία των αγώνων για την ελευθερία και τη δημοκρατία συνεχίζεται. Με μινιμαλιστικό ύφος, τα γεγονότα δραματοποιούνται για να δοθεί χώρος στη φαντασία του θεατή.
5.Ένας δρόμος με μακρά ιστορία
A Road with a Long History
Ελλάδα | Greece 2016 Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο | Color-B&W 56′
Το Ένας δρόμος με μακρά ιστορία αποκαλύπτει στο κοινό την ιστορία των ελληνικών χωριών της Γεωργίας – μια άγνωστη για πολλούς ιστορία 200 σχεδόν ετών. Μια ιστορία που ξεκίνησε στις αρχές του 19ου αιώνα με την ίδρυση του πρώτου ελληνικού χωριού, την οποία με την πάροδο του χρόνου ακολούθησε η ίδρυση άλλων 52. Μέσα από τη μελέτη της καθημερινότητας και του πολιτισμού των κατοίκων σ’ ένα δύσβατο περιβάλλον, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την πορεία από την ίδρυση και την άνθηση έως την παρακμή των χωριών αυτών.
6.Το πρώτο γεύμα – Το ταξίδι της τροφής: Η διατροφή στην Ελλάδα από την Προϊστορία μέχρι σήμερα
The First Supper – The Journey of Food: The History of Food from Prehistory to Today
Ελλάδα | Greece 2016 Έγχρωμο | Color 58′
Το Πρώτο γεύμα είναι το πρώτο από πέντε επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ Το ταξίδι της τροφής. Από την Εποχή των Παγετώνων έως και τα μινωικά και μυκηναϊκά ανάκτορα, το πρώτο επεισόδιο διερευνά πώς η διατροφή διαμόρφωσε τις πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες και πολιτισμούς, χρησιμοποιώντας αναπαραστάσεις, εντυπωσιακά γυρίσματα στη νοτιανατολική Μεσόγειο και συνεντεύξεις με κορυφαίους διεθνείς ιστορικούς.
7.Πού είσαι Σινγκάλ;
Shingal, Where Are You? | Kani Shingal?
Ελλάδα-Βέλγιο-Αυστρία | Greece-Belgium-Austria 2016 Έγχρωμο | Color 103′
Το 2014, το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε την Σινγκάλ και απήγαγε 3.000 γυναίκες Γεζίντι. Σ’ ένα έρημο ορυχείο στα τουρκικά σύνορα, Γεζίντι πρόσφυγες προσδοκούν την επιστροφή τους. Μέσα από τα μάτια ενός ηλικιωμένου, ενός εφήβου και μιας οικογένειας, παρουσιάζονται τα διλήμματα της διωκόμενης θρησκευτικής μειονότητας. Η οικογένεια Χαβίντ μιλάει στο τηλέφωνο με την απαχθείσα κόρη τους και προσπαθεί απεγνωσμένα να εξαγοράσει την ελευθερία της μέσα από ένα δίκτυο μεσαζόντων. Ο πόνος γίνεται ακόμα πιο ανυπόφορος όταν επισκέπτονται τη Σινγκάλ, που έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ. Τηλ.2313 302 834, 835, 936
Έκθεση Φωτογραφίας «Φωτογραφία και Ντοκουμέντο» από τις Όψεις τις ημέρες των προβολών
Ο Δήμος Παύλου Μελά και η Φωτογραφική Λέσχη Όψεις θα παρουσιάσουν στον 3ο όροφο του ΚΠ Χρήστος Τσακίρης, Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Φωτογραφία και Ντοκουμέντο» από τη Δευτέρα 6 έως και την Πέμπτη 9 Μαρτίου. Η είσοδος ελεύθερη.