φοιτήτριες-του-απθ-περιγράφουν-σε-μόλ-1128528

Κινηματογράφος

Φοιτήτριες του ΑΠΘ περιγράφουν σε μόλις δύο λεπτά όσα ζουν οι γυναίκες σήμερα

«Διαβάστε τα σημάδια από την αρχή, δεν καταλήγει πάντα σε παιχνίδι» - Ένα βίντεο για την έμφυλη βία που συγκλονίζει - Τι λένε στην Parallaxi

Γιώργος Σταυρακίδης
Γιώργος Σταυρακίδης

Δύο φοιτήτριες κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη, έφτιαξαν μία ταινία, λίγο μεγαλύτερη από 2 λεπτά, σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την έμφυλη βία και με σύνθημα «Διαβάστε τα σημάδια από την αρχή, δεν καταλήγει πάντα σε παιχνίδι».

Η Υβόννη Φρεζή και η Θεοδώρα Παγιαννίδου, φοιτήτριες του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ δημιούργησαν το βίντεο ως εργασία στο μάθημα της παραγωγής, με την υποστήριξη του καθηγητή τους Νικόλαου Αλέτρα και τη συμμετοχή επαγγελματιών ηθοποιών.

Μετά από πρόταση της Σοροπιστικής Ένωσης Ελλάδος, το βίντεο πήρε την τελική του μορφή και προωθήθηκε με ιδιαίτερη προβολή στην πλατφόρμα του ErtFlix με μεγάλη απήχηση στο κοινό, τόσο για το κοινωνικό του μήνυμα όσο και για το αισθητικό του.

Ενδιαφέρον έχει να μιλούν δύο νέα κορίτσια για ένα τόσο σπουδαίο ζήτημα της κοινωνίας μας και να το κάνουν μέσα από την τέχνη τους. Γι’ αυτό μιλήσαμε μαζί τους και εξηγούν στην Parallaxi τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για αυτή την ταινία;

Αρχικά ξεκίνησε ως μία εργασία για το μάθημα της παραγωγής, όπου είχαμε ως ζητούμενο να κάνουμε ένα διαφημιστικό, όπου είχαμε την επιλογή να συνδυάσουμε ένα κοινωνικό θέμα και ένα προϊόν. Εμείς σαν προϊόν επιλέξαμε την μπύρα και σαν κοινωνικό θέμα την έμφυλη βία, επηρεασμένες από το κίνημα me too που έφτασε στην Ελλάδα το 2020. Θεωρήσαμε πως ήταν η κατάλληλη στιγμή για να μπορέσουμε κι εμείς με τη σειρά μας και με τον δικό μας τρόπο να θίξουμε ένα θέμα που πλέον αρχίζει να αντιμετωπίζεται με τον δέοντα τρόπο.

Λίγο καιρό μετά, έγινε μία συνεργασία με την Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος και μας βοήθησαν να μετατρέψουμε τη διαφήμισή μας σε σποτάκι με καθαρά κοινωνικό μήνυμα. Ξαναγυρίσαμε δηλαδή την τελευταία σκηνή, όπου διαφημιζόταν το προϊόν για να ταιριάζει με τη θεματική «Διάβασε Τα Σημάδια»

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στη δημιουργία του φιλμ;

Το πιο δύσκολο ήταν ίσως η εύρεση χρημάτων για την κάλυψη βασικών εξόδων, όπως κάποιος επιπλέον εξοπλισμός που δεν ήταν διαθέσιμος στη σχολή. Τα γυρίσματα ωστόσο, κύλησαν ομαλά και όλη η ομάδα τα κρατά σαν όμορφη ανάμνηση. Κάτι ακόμα που, ήταν βέβαια περισσότερο κωμικό παρά δύσκολο, ήταν ότι στα εξωτερικά γυρίσματα «κυνηγούσαμε» τα σύννεφα πριν μπουν μπροστά στον ήλιο, καθώς δουλεύαμε με φυσικό φως.

Ποιος ο στόχος σας φτιάχνοντας το και που και πώς θέλετε να φτάσει στους θεατές;

Κύριος στόχος μας είναι η ενημέρωση και η πρόληψη της έμφυλης βίας, όποτε θα θέλαμε να φτάσει σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται και ιδίως σε νέα παιδιά. Επομένως, πέρα από την προώθηση από τα Μ.Μ.Ε., θα θέλαμε να φτάσει και σε σχολεία, κυρίως γυμνάσια και λύκεια,  ώστε να μπορούν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα και να συζητήσουν αυτό που βλέπουν. Μια καλή ιδέα θα ήταν ίσως τις ημέρες του orange week και την Ημέρας της Γυναίκας, να προβληθεί σε ενδιαφερόμενους κινηματογράφους, πριν την προβολή.

Αναδεικνύοντας τόσο σοβαρά θέματα, δυσκολεύει η διαδικασία δημιουργίας, είτε από εσάς που το φτιάχνατε είτε από τους ηθοποιούς που καλούνται να υποδυθούν σκληρές καταστάσεις;

Η απεικόνιση βίαιων περιστατικών αποτελεί ένα λεπτό ζήτημα. Προτεραιότητα, όμως για μας και για τους υπόλοιπους συντελεστές ήταν να περάσουμε το μήνυμα κατά της βίας. Ο καθένας τη δουλειά του με τον δέοντα σεβασμό και επαγγελματισμό πάνω σε αυτές τις σκηνές. Όσο για τους ηθοποιούς, φροντίσαμε να δημιουργηθεί οικειότητα και εμπιστοσύνη μεταξύ τους, ώστε να φαίνονται τα πιο βίαια σημεία ρεαλιστικά, χωρίς οι ίδιοι να νιώθουν άβολα.

Η δουλειά σας προβλήθηκε τόσο στον Βόλο, όσο και στην πλατφόρμα του Ertflix. Πώς έγινε αυτό και τι συναισθήματα σας προκαλεί όλη αυτή η προβολή και αποδοχή της δουλειάς σας;

Η διαφήμιση προβλήθηκε στον Βόλο με την υποστήριξη της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος. Η Λώρα Νασίκα , μέλος της Ένωσης, είδε αρχικά την εργασία που είχαμε κάνει για το μάθημα της παραγωγής και μας πρότεινε να αλλάξουμε λίγο την ιστορία και να κάνουμε ένα σποτάκι αποκλειστικά για την έμφυλη βία. Αφού ολοκληρώσαμε το σποτάκι προβλήθηκε στο συνέδριο της Σοροπτιμιστικής Ένωσης στον Βόλο και στη συνέχεια, μέσω πάλι της Ένωσης, προβλήθηκε και σε ένα τοπικό κανάλι.

Παράλληλα, ο υπεύθυνος καθηγητής μας για το μάθημα της Παραγωγής, ο κ. Νικόλαος Αλέτρας, μας έφερε σε επαφή με μία δημοσιογράφο της Ertnews, προκειμένου να προωθηθεί περισσότερο.

Κατ’ αρχάς νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη τόσο για τη Σοροπτιμιστική Ένωση, όσο και για τον κ. Αλέτρα που μας στήριξαν να προχωρήσουμε και να προωθήσουμε το σποτάκι μας. Κυρίως, όμως νιώθουμε χαρά που βλέπουμε ότι το μήνυμα που θέλαμε να περάσουμε φτάνει στο πιο ευρύ κοινό, ενώ από τον κύκλο μας βλέπουμε ότι έστω και μία φορά έχει συζητηθεί και έχει αποτελέσει σαν θέμα συζήτηση. Σιγά-σιγά, δηλαδή, βλέπουμε τον αρχικό μας στόχο, που είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση να επιτυγχάνεται.

Ως άνθρωποι μίας νέας γενιάς, νιώθετε να αλλάζει κάτι στην κοινωνία μας ως προς την αποδοχή, την συμπερίληψη και την αποφυγή των καταλοίπων της πατριαρχίας;

Η αλήθεια είναι ότι σιγά σιγά η κοινωνία μας κάνει βήματα για να γίνει πιο συμπεριληπτική. Πιο συγκεκριμένα στο θέμα της έμφυλης ισότητας σίγουρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, σε σχέση με 50 χρόνια πριν, όπως ακούμε από ιστορίες των γιαγιάδων μας, ωστόσο ως κοινωνία έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα για να εξαλείψουμε πλήρως περιστατικά που οδηγούν στις διακρίσεις και στη βία.

Πόσο δύσκολο είναι σήμερα να κάνει καλό σινεμά ένας νέος;

Πρόκειται καθαρά για ομαδική δουλειά. Οπότε η πρώτη «δυσκολία» έγκειται στο να βρεθούν συνεργάτες με κοινό όραμα, επαγγελματισμό και θέληση. Παράλληλα, βέβαια αυτό είναι και ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι αναζήτησης και γνωριμίας με άτομα του χώρου.

Η κύρια και βασική δυσκολία είναι η εύρεση χρηματοδοτών που θα μπορέσουν να υποστηρίξουν ένα νέο όραμα με προοπτικές. Υπάρχει ακόμη, μία αμφισβήτηση προς τους νέους στον χώρο και δεν τους δίνονται εύκολα ευκαιρίες και χρηματοδοτήσεις για να πραγματοποιήσουν τα project τους. Επομένως, θα θέλαμε να παροτρύνουμε αυτούς που μπορούν να υποστηρίξουν οράματα νέων να το κάνουν, γιατί υπάρχουν πολλά ταλαντούχα και εργατικά νέα παιδιά στον χώρο.

Μία τελευταία δυσκολία είναι η αποδοχή από το κοινό. Το Ελληνικό Σινεμά για αρκετά χρόνια είχε χάσει την πλειοψηφία των Ελλήνων θεατών. Τώρα, σιγά σιγά αρχίζει το Ελληνικό σινεμά να ξανακερδίζει την παλιά του αίγλη. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η στήριξη του κοινού και πιστεύουμε ότι αν οι Έλληνες θεατές επιστρέψουν στις κινηματογραφικές αίθουσες ή αν καταφύγουν στις νόμιμες πλατφόρμες, η Ελληνικές κινηματογραφία μπορεί, πολύ σύντομα, να δώσει σπουδαία έργα.

Ποιοι συμμετείχαν;

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συμμετέχοντες στο διαφημιστικό μας αρχίζοντας από την Ελένη Θυμιοπούλου, που είναι επαγγελματίας ηθοποιός και πάντα συνεισφέρει με την παρουσία της σε φοιτητικά project. Τον Χάρη Χρήστου  που ξεκινάει τώρα στον χώρο της υποκριτικής και την Ερμίνα Σκούρτη που είναι τελειόφοιτη του τμήματός μας και κάνει κι αυτή τα πρώτα υποκριτικά της βήματα . Το υπόλοιπο cast συμπληρώνουν οι φοιτητές του Κρατικού Θεάτρου, ο Γιάννης Ακριβόπουλος, η Στέλλα Παπανικολάου, ο Νίκος Σιμιτόπουλος και ο Στέλιος Χρυσαφίδης, που σίγουρα στο μέλλον θα απασχολήσουν με τη δουλειά τους.

Επιπλέον, θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους καθηγητές μας, τον κ. Αλέτρα και τον κ. Θοδωρή Παπαδημητρίου, καθηγητή μουσικής, που μας βοήθησαν να το ολοκληρώσουμε και να το προωθήσουμε.

Δείτε το βίντεο της Υβόννης και της Θεοδώρας

Για το βίντεο συνεργάστηκαν:

Φωτογραφική ομάδα: Τάσος Ματσαρόκας, Γιάννη Γεωργόπουλος, Άγγελος Γκραντούνης, Δημήτρης Γραμματικός

Ομάδα Ηχοληψίας: Ζωή Χρυσοπουλου, Παύλος Γκέροφ, Αγγελική Σαΐντ, Μαρία Χριστοδούλου

Σκριπτ: Πέτρος Γούτας, Μαρία Δαλακούρα

Coloring: Γιάννης Γεωργόπουλος

Sound design/mixing: Ζωή Χρυσοπούλου

Βοηθοί Παραγωγής: Σίλια Τσαγκάδα, Εβελίνα Καραβασίλη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα