Ο Γκάρι Όλντμαν και η Φράνσις Μακ Ντόρμαντ πήγαν κόντρα στα στατιστικά

Δύο μεγάλοι ηθοποιοί, από άποψη καριέρας αλλά και ηλικίας.

Parallaxi
ο-γκάρι-όλντμαν-και-η-φράνσις-μακ-ντόρμ-298099
Parallaxi

@threebillboardsmovie

Μεγάλοι νικητές του πολυπόθητου αγαλματιδίου της 90ης απονομής Όσκαρ  είναι ο Γκάρι Όλντμαν και η Φράνσις Μακ Ντόρμαντ, οι οποίοι κέρδισαν το βραβείο Α’ αντρικού και Α’ γυναικείου ρόλου αντίστοιχα. Δύο μεγάλοι ηθοποιοί, από άποψη καριέρας αλλά και ηλικίας.

Οι νικητές λοιπόν φέτος πήγαν ενάντια στις στατιστικές, που θέλουν μόλις ένα 5% στους άντρες και 11% στις γυναίκες άνω των 56 χρονών να παραλαμβάνουν βραβείο σ’ αυτή την κατηγορία. 59 χρονών ο Όλντμαν και 60 η Μακ Ντόρμαντ, κατάφεραν να δείξουν ότι βρίσκονται άνθρωποι πίσω από τα στοιχεία… και εξαιρετικές ερμηνείες που δε μπορούσαν να μη βραβευθούν!

Για τη Φράνσις Μακ Ντόρμαντ αυτό είναι το δεύτερο αγαλματίδιο, καθώς είχε κερδίσει Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου και το 1997 για το Φάργκο. 20 χρόνια μετά συνεχίζει να συγκλονίζει κοινό και κριτικούς με το ρόλο μιας μητέρας που η κόρη της έχει δολοφονηθεί στην ταινία Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι. Σε σκηνοθεσία του Μάρτιν Μακ Ντόνα, η φετινή νικήτρια έδειξε το εκπληκτικό υποκριτικό της ταλέντο, καθηλώνοντας το θεατή. Επίσης, η Μακ Ντόρμαντ έχει προταθεί τρεις φορές για Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου για τις ταινίες Ο Μισισιπής Καίγεται, Σχεδόν Διάσημοι και Άνιση Μάχη. Ανάμεσα στις προτεινόμενες για τα Όσκαρ ήταν και η Μέριλ Στριπ, μια ηθοποιός που έχει 21 συμμετοχές στα βραβεία της Ακαδημίας, ενώ έχει κερδίσει τρία. Οι δύο αυτές γυναίκες είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο στην καριέρα τους και συνεχίζουν με επιτυχία τη σταδιοδρομία τους.

Πρώτο Όσκαρ για τον Γκάρι Όλντμαν λοιπόν, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του 50 ταινίες. Γρήγορα καθιερώθηκε ως ένας από τους καλύτερους «κακούς» του κινηματογράφου, με ρόλους όπως του Δράκουλα στην ταινία του Κόπολα, γράφοντας ιστορία στο σύγχρονο σινεμά.  Άλλη μία φορά είχε προταθεί από την Ακαδημία, το 2012 για την ταινία Και ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι, αλλά κατάφερε να κερδίσει το χρυσό αγαλματίδιο σαν Ουίνστον Τσώρτσιλ στην Πιο Σκοτεινή Ώρα. Για την ενσάρκωση του εμβληματικού Άγγλου πολιτικού έλαβε επίσης τη Χρυσή Σφαίρα, καθώς και άλλα βραβεία.

Η καταγωγή του ηθοποιού από τη Μ. Βρετανία σίγουρα βοήθησε στην υιοθέτηση του ρόλου αλλά ο Όλντμαν έδωσε τον καλύτερο εαυτό του, υποκριτικά, για αυτή την ταινία. Θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς της γενιάς του, με στυλ παιξίματος πομπώδες και επιβλητικό. Για το ρόλο του Τσώρτσιλ, με παρουσιαστικό πολύ διαφορετικό του Όλντμαν, χρειαζόταν καθημερινά 4 ώρες προετοιμασίας ώστε να μπορεί να παίξει. Ηθοποιός παλαιάς κοπής, δε θέλησε να γίνει η μεταμόρφωση του μέσω υπολογιστή καθώς δε θα μπορούσε να «μπει στα ρούχα» του Τσώρτσιλ και να τον νιώσει.

Το επάγγελμα του ηθοποιού δεν έχει ηλικία… το ίδιο και οι μεγαλύτερες διακρίσεις από ότι μας έδειξαν Όλντμαν και Μακ Ντόρμαντ! Και όπως είχε πει και ο Σον Κόνερι “some age, others mature”. Οι φετινοί νικητές εντάσσονται στη δεύτερη περίπτωση.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα