H άφιξη του ελληνικού animation στο 45ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Ελληνική πρεμιέρα για 12 ταινίες του Ειδικού Προγράμματος Covid -19
Παράθυρο με θέα το ελληνικό animation έγινε χθες βράδυ η οθόνη του 45ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας καθώς σηκώθηκε η αυλαία του.
Δώδεκα ταινίες, από το σύνολο των είκοσι πέντε (25) που δημιουργήθηκαν χρηματοδοτούμενες από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Covid -19 μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), προβλήθηκαν σ’ ένα αφιέρωμα που ετοίμασε το ΕΚΚ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ.
Αν το Ειδικό Πρόγραμμα έγινε η αφορμή για να γίνει σε μεγάλο εύρος της ορατή η κοινότητα του ελληνικού animation, η ελληνική πρεμιέρα των 12 ταινιών στη Δράμα είναι η αφετηρία μιας διαδρομής για τη γνωριμία με το ελληνικό κοινό των 25 animation του Ειδικού Προγράμματος.
Παρών στην προβολή των ταινιών ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «όταν τις πρώτες ημέρες της πανδημίας ψάχναμε τρόπους να βοηθήσουμε κάθε κλάδο του πολιτισμού και ειδικά τον κινηματογράφο που είχε πληγεί πάρα πολύ, σκεφθήκαμε το πρόγραμμα Covid, να χρηματοδοτήσουμε δηλαδή ταινίες animation, με τη λογική ότι ήταν κάτι που θα μπορούσε να το κάνει κανείς μόνος του, με λίγους συνεργάτες, στο σπίτι του. Αυτή ήταν η αφετηρία».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚ Μάρκος Χολέβας, επεσήμανε πως «μια επιδημία που έφερε τόση δυστυχία και θάνατο, έφερε και τόση δημιουργικότητα σε έναν τομέα που στην Ελλάδα δεν την είχαμε δει ποτέ πριν τόσο συγκεντρωμένη, τόσο δυναμική και τόσο αποτελεσματική. Φιλοδοξούμε αυτές οι ταινίες να ταξιδέψουν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, και να γίνουν το έναυσμα να ξεδιπλωθεί και να αναδειχθεί ένας τομέας πολύ ελπιδοφόρος για την ελληνική δυναμική της κινηματογραφίας».
Ξεχωριστό χρώμα στην εκκίνηση της φετινής διοργάνωσης έδωσαν οι 12 ταινίες του αφιερώματος, έργα νέων δημιουργών στην πλειονότητά τους, αντιπροσωπευτικά του Ειδικού Προγράμματος και ενδεικτικά της δυναμικής του εν λόγω προγράμματος στο ελληνικό animation σε καιρό πανδημίας. Πρόσθετη απόδειξη της δυναμικής αυτής είναι το γεγονός ότι και άλλα τρία (3) animation του Ειδικού Προγράμματος διεκδικούν βραβείο εκπροσωπώντας τη χώρα μας στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα animation του 45ου φεστιβάλ.
Το πνεύμα συνεργασίας, το πάθος και η φαντασία που πάντα διέκριναν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες animators ήταν εμφανή, όταν χθες το μεσημέρι έξι δημιουργοί συστήθηκαν στους δημοσιογράφους και στο κοινό του φεστιβάλ. Η Ελένη Ξουπά, η Παρασκευή Μαρκάτου, ο Δημήτρης Πατρίκιος, η Δάφνη Ξουράφη, η Χρυσούλα Κοροβέση και ο Σέργιος Κοτσόβουλος συμμετείχαν στην εκδήλωση που οργάνωσε το ΕΚΚ αποσκοπώντας στην προβολή και ενδυνάμωση του ελληνικού animation και στην ενθάρρυνση των δημιουργών του.
Όλοι τους προέβαλαν το γεγονός ότι «χωρίς την επιχορήγηση δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε ταινία», όπως είπαν. «Δεν θα είχα ταινία χωρίς το πρόγραμμα covid, η στήριξη σε βοηθά κυρίως στο βιοποριστικό κομμάτι, σου δίνει τη δυνατότητα να σταματήσεις λίγο τις πρωινές δουλειές και να πάρεις τον χρόνο να φτιάξεις τις ταινίες σου», σχολίασαν.
Τα 12 animation του Ειδικού Προγράμματος Covid -19
«Ναυσικά» του Άγγελου Σπάρταλη
«Christmas Together» του Κώστα Κατράκη
«Echo» του Σέργιου Κοτσόβουλου
«Ideal Other» του Δημήτρη Πατρίκιου
«l Lost the Way» του Παναγιώτη Ράππα
«Το ελάφι και ο ιππότης» της Παρασκευής Μαρκάτου
«Mine» της Δάφνης Ξουράφη
«Travel Bugs» του Φωκίωνος Ξένου
«Ο υπερήρωας σύζυγός μου» της Αλεξάνδρας Ταγκαλή
«Hellenic Places: Hermoupolis» του Χαράλαμπου Μαργαρίτη
«Ο τριγωνοψαρούλης εναντίον μεγάλου καρχαρία» του Χρήστου Λειβαδίτη και της Αικατερίνης Παπαγεωργίου
«Τhere Was One» της Σοφίας Παπαχρήστου
Τα 3 animation Ειδικού Προγράμματος που συμμετέχουν στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα animation
«Η αξιότιμη κυρία Μουρλέν» της Ελένης Ξουπά
«Καναρίνι» της Χρυσούλας Κοροβέση και του Μάριου Γαμπιεράκη
«In Between» της Έφης Παππά