Η «Μαγική Πόλη» του Κούνδουρου: 10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε
Το νεορεαλιστικό δράμα μαγνήτισε το κοινό της εποχής προβλήθηκε σαν σήμερα το 1955
Σαν σήμερα, το 1955, η πρώτη ταινία του Νίκου Κούνδουρου, «Μαγική Πόλη», έκανε πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους, σηματοδοτώντας την αρχή μιας διακεκριμένης καριέρας στον ελληνικό κινηματογράφο.
Το νεορεαλιστικό δράμα μαγνήτισε το κοινό με την απεικόνιση των αγώνων που αντιμετώπισαν οι απλοί άνθρωποι στα χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1950.
Η ταινία, που διαδραματίζεται στη δημοφιλή συνοικία Δουργούτι στην Αθήνα, ρίχνει φως στη σκληρή πραγματικότητα της ζωής σε μια κοινότητα που παλεύει με τον απόηχο του πολέμου και τις οικονομικές δυσκολίες.
Σήμερα, εξερευνούμε τα λιγότερο γνωστά στοιχεία για την πρώτη του ταινία, “Magic City”, η οποία γυρίστηκε το 1954 και έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες επόμενο έτος.
1. Νεορεαλιστικό δράμα: Η «Μαγική Πόλη» είναι μια νεορεαλιστική δραματική ταινία, επηρεασμένη από παρόμοιες ιταλικές ταινίες του είδους. Απεικονίζει τους αγώνες καθημερινών ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν στα δύσκολα μεταεμφυλιακά χρόνια της δεκαετίας του 1950 στη δημοφιλή συνοικία της Αθήνας, το Δουργούτι (σημερινός Νέος Κόσμος).
2. Οι αγώνες του πρωταγωνιστή: Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον Κοσμά, έναν νεαρό οδηγό φορτηγού που υποδύεται ο Γιώργος Φούντας, ο οποίος θέλει απεγνωσμένα να τα βγάλει πέρα και να ξεπληρώσει το χρέος του αυτοκινήτου του. Όταν η θεία του αρνείται να του υποθηκεύσει το σπίτι της, εκείνος δέχεται μια πρόταση από έναν άνθρωπο του υποκόσμου (τον υποδύεται ο Στέφανος Στρατηγός), που τον βάζει σε ένα μονοπάτι όπου κινδυνεύει να χάσει το φορτηγό του.
3. Εμπλοκή του υποκόσμου: Καθώς ο Κοσμάς μπλέκεται στα γρανάζια του υποκόσμου, αντιμετωπίζει την επικείμενη απώλεια του φορτηγού του. Ωστόσο, με τη βοήθεια των γειτόνων του, καταφέρνει να περιηγηθεί σε αυτή την επικίνδυνη περιπέτεια και τελικά κερδίζει την καρδιά της αγαπημένης του, την οποία υποδύεται η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου.
4. Δημιουργική Ομάδα: Το σενάριο της «Μαγικής Πόλης» έγραψε η συγγραφέας Μαργαρίτα Λυμπεράκη, ενώ τη μουσική ο Μάνος Χατζηδάκης. Οι συνεισφορές τους πρόσθεσαν βάθος και συγκίνηση στην ταινία, ενισχύοντας την εμπειρία αφήγησης.
5. Αξιοσημείωτο Καστ: Στην ταινία συμμετέχουν αξιόλογοι ηθοποιοί της εποχής, όπως ο Γιώργος Φούντας, ο Στέφανος Στρατηγός και η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου. Επιπλέον, γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί όπως ο Μάνος Κατράκης, ο Ανδρέας Ντούζος, ο Ανέστης Βλάχος, ο Μίμης Φωτόπουλος και ο Θανάσης Βέγγος έκαναν τις πρώτες τους εμφανίσεις στη μεγάλη οθόνη σε χαρακτηριστικούς ρόλους της ταινίας.
6. Έμπνευση από το Δουργούτι: Ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος αποφάσισε να γυρίσει τη «Μαγική Πόλη» στην περιοχή Δουργούτι της Αθήνας μετά από μια επίσκεψή του το 1953. Βλέποντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μικρασιατών προσφύγων, που έμεναν ακόμη σε αυτοσχέδια καταφύγια από κασσίτερο και χαρτόνι, τον επηρέασε βαθιά. Αυτή η εμπειρία τον παρακίνησε να παρουσιάσει τους αγώνες των απλών ανθρώπων αυτής της γειτονιάς.
7. Προσωπική σύνδεση: Ο Κούνδουρος είχε προσωπική σχέση με το θέμα της «Μαγικής Πόλης». Έχοντας αποφυλακιστεί εκείνη τη χρονιά από τη φυλακή της Μακρόνησου, βρέθηκε στο Δουργούτι μεταφέροντας ένα μυστικό μήνυμα για έναν συγκρατούμενο του, τον ποιητή Άρη Αλεξάνδρου. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Νίκου Κούνδουρου, διαθέτει αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Τη χρονιά εκείνη ο Έλληνας δημιουργός είχε αποφυλακιστεί από τη Μακρόνησο και βρέθηκε στο Δουργούτι, μεταφέροντας ένα μυστικό μήνυμα στο συγκρατούμενό του ποιητή Άρη Αλεξάνδρου. Στην ταινία εξάλλου συμμετέχουν και οι συγκρατούμενοί του στην Μακρόνησο, Μάνος Κατράκης και Θανάσης Βέγγος.
8. Φεστιβάλ Βενετίας: Η «Μαγική Πόλη» εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας το 1954 με τον αγγλικό τίτλο «Magic City». Αυτή η επιλογή παρείχε διεθνή έκθεση στον ελληνικό κινηματογράφο και ανέδειξε το ταλέντο του Κούνδουρου στη παγκόσμια σκηνή.
9. Πρεμιέρα και επιτυχία: Η ταινία έκανε πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 18 Ιουλίου 1955 και είχε θετική ανταπόκριση από το κοινό. Έκοψε 67.770 εισιτήρια, εξασφαλίζοντας την τέταρτη θέση σε πωλήσεις εισιτηρίων για τη σεζόν 1954-1955.
10. Κληρονομιά του Κούνδουρου: Ο Νίκος Κούνδουρος, γεννημένος στην Αθήνα το 1926, ήταν Έλληνας σκηνοθέτης με μεγάλη επιρροή, γνωστός για το πρωτοποριακό του όραμα. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και ξεκίνησε τη σκηνοθετική του καριέρα σε ηλικία 28 ετών με τη «Μαγική Πόλη». Σε όλη τη φιλμογραφία του, η οποία περιλαμβάνει αξιοσημείωτα έργα όπως ο «Ογκρές» (1956) και οι «Νέες Αφροδίτες» (1963), ο Κούνδουρος αμφισβητούσε σταθερά τους κοινωνικούς κανόνες και ανέτρεπε τις προσδοκίες του κοινού.
Αν και η «Μαγική Πόλη» μπορεί να μην είναι τόσο ευρέως αναγνωρισμένη όσο κάποια άλλα έργα του Κούνδουρου, παραμένει μια σημαντική ταινία που απεικονίζει τους αγώνες των καθημερινών ανθρώπων με φόντο την Ελλάδα μετά τον εμφύλιο. Το νεορεαλιστικό του ύφος και η συναρπαστική αφήγησή του συνεχίζουν να αιχμαλωτίζουν το κοινό, επιτρέποντάς του να εμβαθύνει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χαρακτήρες που ζουν στη «Μαγική Πόλη» του Δουργουτίου.