Κινηματογράφος

Η πρώιμη ζωή 20 σταρ πριν γίνουν ηθοποιοί!

Ο λαμπερός κόσμος του σινεμά είναι όνειρο για πολλούς από εμάς και μια μεγάλη καριέρα στο Χόλιγουντ αποτελεί  για πολλούς από εμάς ένα στόχο ζωής.

Ελένη - Μαρία Τσιουπλάκη
η-πρώιμη-ζωή-20-σταρ-πριν-γίνουν-ηθοποιο-898246
Ελένη - Μαρία Τσιουπλάκη

Ο λαμπερός κόσμος του σινεμά είναι όνειρο για πολλούς από εμάς και μια μεγάλη καριέρα στο Χόλιγουντ αποτελεί  για πολλούς από εμάς ένα στόχο ζωής. Πολλοί σταρ του Χόλιγουντ, ασχολιόταν με άλλους είδους εργασίες, μέχρι που τόλμησαν τελικά να κάνουν τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους και να βρεθούν στην κορυφή. Για αυτό και εμείς, ερευνήσαμε την ζωή 20 σταρ του Χόλιγουντ πριν να γίνουν ηθοποιοί.

Geena Devis

Η Τζίνα Ντέιβις (Virginia Elizabeth “Geena” Davis, 21 Ιανουαρίου 1956) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός. Είναι γνωστή για τους ρόλους της στις ταινίες Η Μύγα (The Fly), Θέλμα & Λουίζ (Thelma & Louise), Ο Σκαθαροζούμης (Beetlejuice) και Αταίριαστοι Εραστές (The Accidental Tourist) για την οποία κέρδισε το Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου. Το 2005 βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίραα α’ γυναικείου ρόλου για τη δραματική σειρά Commander in Chief.

Η Ντέιβις γεννήθηκε στην πόλη Γουέρχαμ της Μασαχουσέτης από τους Λουσίλ και Γουίλιαμ Ντέιβις. Η μητέρα της είναι βοηθός καθηγητή και ο πατέρας της πολιτικός μηχανικός. Έχει έναν αδερφό, τον Νταν. Σε μικρή ηλικία, άρχισε να ενδιαφέρεται για τη μουσική. Έκανε μαθήματα πιάνου και φλάουτου.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης το 1979 σπουδάζοντας δράμα. Η Ντέβις είναι επίσης μέλος της κοινωνικής οργάνωσης Mensa, των οποίων τα μέλη είναι στην κορυφή του 2% των ανθρώπων με υψηλή νοημοσύνη, όπως μετράται από ένα εισαγωγικών εξετάσεων τεστ IQ.

Μετά την αποφοίτησή της, η Ντέιβις εργάστηκε ως μοντέλο βιτρίνας για την Αν Τέιλορ μέχρι που υπέγραψε με το πρακτορείο μοντέλων Zoli της Νέας Υόρκης το 1979.

Μιλώντας για το επάγγελμά της, στις πρώτες μέρες της στη Νέα Υόρκη, η Geena εργάστηκε ως σερβιτόρα και υπάλληλος πωλήσεων και ανέλαβε δουλειά για την Ann Taylor και εργάστηκε ως μανεκέν παραθύρων και στη συνέχεια πήρε ένα συμβόλαιο μοντελοποίησης με το Zoli Modeling Agency.

Η καριέρα της ηθοποιού ξεκίνησε αργά το 1982 με την πρώτη της ταινία «Tootsie» όπου έπαιξε έναν μικρό ρόλο. Συνεργάστηκε με τον Dustin Hoffman σε αυτήν την κωμωδία. Την ίδια χρονιά, εμφανίστηκε σε μια τηλεοπτική κωμωδία «Μπάφαλο Μπιλ».

Η καριέρα της ηθοποιού πήρε ένα μεγάλο διάλειμμα όταν εμφανίστηκε στην περίφημη κωμική σειρά «Family Ties» όπου συν-πρωταγωνίστησε με τον Michael J. Fox ». Αυτή η σειρά μεταδόθηκε από το 1982 έως το 1989.

 Ακολούθησαν οντισιόν για ρόλους σε αρκετές δημοφιλείς ταινίες συμπεριλαμβανομένων και της Σάρα Κόνορ στο Ο Εξολοθρευτής (The Terminator), ο οποίος κατέληξε στη Λίντα Χάμιλτον. Το 1982 την πρόσεξε ο Σίντνεϊ Πόλακ και της έδωσε ένα μικρό ρόλο ως ηθοποιός σαπουνόπερας στο Τούτσι (Tootsie).

Errol Flynn

Ο Έρολ Λέσλι Φλιν (Errol Leslie Flynn, 20 Ιουνίου 1909 – 14 Οκτωβρίου 1959) ήταν Αυστραλός ηθοποιός του κινηματογράφου γεννημένος στην Αυστραλία .Έγινε γνωστός για τους ρομαντικούς ηρωικούς ρόλους του στις ταινίες του Χόλιγουντ και τον επιδεικτικό τρόπο ζωής του. Επίσης το 1942 αποπλάνησε μια ανήλικη κοπέλα όπου αυτό το συμβάν πήρε τον δρόμο για τα δικαστήρια όπου αθωώθηκε αλλά είχε ήδη κλονίσει το Χόλιγουντ.

Ο Έρολ Φλιν γεννήθηκε στο Χόμπαρτ της Τασμανίας, όπου ο πατέρας του Θίοντορ Τόμσον Φλιν (Theodore Thomson Flynn) ήταν λέκτορας (1909) και αργότερα καθηγητής (1911) της βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας (UTAS). Το όνομα της μητέρας του ήταν αρχικά Λίλυ Μαίρη Γιανγκ (Lily Mary Young), αλλά μόλις παντρεύτηκε άλλαξε το Λίλυ Μαίρη σε Μαρέλ (Marelle). Ο Φλιν περιέγραφε την οικογένεια της μητέρας του ως ναυτικούς και σ’ αυτό το γεγονός φαίνεται να οφείλεται το ενδιαφέρον του για τα πλοία και τη θάλασσα, καθόλη τη διάρκεια της ζωής του.

Το 1926, όταν ο Φλιν ζούσε στο Τσάτσγουντ του Σίδνεϊ, παρακολουθούσε το Αγγλικανικό Σχολείο του Σίδνεϊ (Sydney Church of England Grammar School), όπου ήταν συμμαθητής του μετέπειτα πρωθυπουργού της Αυστραλίας Τζον Γκόρτον (John Gorton).  Εκδιώχθηκε από το σχολείο εξαιτίας της εμπλοκής του σε καβγάδες και, σύμφωνα με ισχυρισμούς, της σύναψης ερωτικής σχέσης με μια πλύντρια του σχολείου.

 Εκδιώχθηκε επίσης και από αρκετά άλλα σχολεία της Τασμανίας. Σε ηλικία 20 ετών μετακόμισε στη Νέα Γουινέα, όπου αγόρασε μια φυτεία καπνού, επιχείρηση η οποία απέτυχε. Επίσης απέτυχε σε μια επιχείρηση εξόρυξης χαλκού, την οποία ξεκίνησε στους λόφους κοντά στην κοιλάδα Λαλόκι (Laloki Valley), πίσω από τη σημερινή πρωτεύουσα Πορτ Μόρεσμπι.

Η ανήσυχη και επαναστατική φύση του έγινε η αιτία να αποβληθεί σχεδόν από όλα τα σχολεία, τα οποία φοίτησε. Ήταν ναυτιλιακός υπάλληλος στο Σίδνεϊ, πριν ταξιδέψει στην Παπούα της Νέας Γουινέας, όπου εργάστηκε ως επίσκοπος φυτειών και ως υπάλληλος σε χρυσωρυχείο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ο Φλιν έφυγε για το Ηνωμένο Βασίλειο και το 1933 κατάφερε να πιάσει δουλειά ως ηθοποιός στη θεατρική εταιρεία του Νορθάμπτον όπου εργάσθηκε για επτά μήνες στο Βασιλικό Θέατρο της πόλης. Επίσης έπαιξε το 1934 στο φεστιβάλ του Μάλβερν (Malvern Festival), στη Γλασκώβη και στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου.

Clark Gable

Ο Κλαρκ Γκέιμπλ (Clark Gable, 1 Φεβρουαρίου 1901-16 Νοεμβρίου 1960) ήταν Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου βραβευμένος με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου το 1934 για την ταινία του Φρανκ Κάπρα Συνέβη Μια Νύχτα(It Happened One Night). Στο κορύφωμα της δόξας του, τη δεκαετία του ’30, ο Κλαρκ Γκέιμπλ αποκαλείτο Ο Βασιλιάς του Χόλιγουντ,καθώς κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του τριάντα ήταν ο εμπορικότερος ηθοποιός του Χόλιγουντ, πίσω μόνο από τη Σίρλεϊ Τεμπλ. Ο γνωστότερός του ρόλος είναι εκείνος του Ρετ Μπάτλερ στην επική παραγωγή του 1939,Όσα παίρνει ο άνεμος (Gone With The Wind).

Ο Γκέιμπλ είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας μεγάλης φουρνιάς ηθοποιών που ξεκίνησαν από πολύ χαμηλά και με φορτίο αρχικών αποτυχιών, για να φτάσουν με εξοντωτική συχνά εργατικότητα (ο Γκέιμπλ το ’31 έπαιξε σε 13 ταινίες) από τις παρυφές του βωβού σε περιόδους μεγάλης δόξας στην χρυσή εποχή του Χόλιγουντ, ειδικά, της δεκαετίας του ’30.

Ο Γκέιμπλ, ψηφισμένος από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου στους δέκα μεγαλύτερους σταρ της κλασικής εποχής και 16  φορές στην ετήσια λίστα με τους πιο προσοδοφόρους σταρ (εξού και το προσωνύμιο του «Βασιλιά»), έπαιξε σε πάμπολλες ταινίες, κωμωδίες, δράματα, ακόμα και μιούζικαλ, δίπλα στις περισσότερες από τις μεγαλύτερες σταρ της εποχής, την Τζόαν Κρόφορντ, την Τζιν Χάρλοου, την Κάρολ Λόμπαρντ, τη Λάνα Τέρνερ, τη Μίρνα Λόι, ακόμα και την Γκρέτα Γκάρμπο – μία φορά στο «Σούζαν Λένοξ».

Με την Λόμπαρντ ο Γκέιμπλ υπήρξε νυμφευμένος, έκαναν και ταινίες μαζί, ζώντας έναν μεγάλο έρωτα που διακόπηκε τραγικά από τον χαμό της σε αεροπορικό δυστύχημα το 1942. Μετά από αυτό και κατά την διάρκεια του πολέμου ο Γκέιμπλ μπήκε στην αεροπορία, όπου και παρασημοφορήθηκε καθώς συμμετείχε σε κανονικές στρατιωτικές αποστολές – μία εκ των οποίων στην Γερμανία.

Ο Κλαρκ Γκέιμπλ γεννήθηκε στο Καντίζ του Οχάιο το 1901 από τον Γουίλιαμ “Μπιλ” Γκέιμπλ και την Αντελίν Χέρσελμαν. Ο πατέρας του έκανε γεωτρήσεις πετρελαίου, ενώ η μητέρα του ήταν ιρλανδικής και γερμανικής καταγωγής. Το επίθετό του ήταν κανονικά Goebel (Γκέμπελ), αλλά η οικογένεια το άλλαξε σε Gable (Γκέιμπλ), κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς ήταν γερμανικό και το αμερικανικό έθνος έτρεφε αντιπάθεια προς τους Γερμανούς.

Μετά το θάνατο της μητριάς του το 1922, ο είκοσι ενός χρονών Γκέιμπλ, έλαβε μια μικρή κληρονομιά κι ακολούθησε τον πατέρα του στην Τούλσα της Οκλαχόμας, όπου άρχισε να εργάζεται κι εκείνος στις πετρελαιοπηγές, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις ερασιτεχνικών ομάδων. Έπειτα ξεκίνησε τη συνεργασία με ένα περιοδεύοντα θίασο και βρέθηκε στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, όπου γνωρίστηκε με την ηθοποιό Λόρα Χόουπ Κρους, που τον ενθάρρυνε να αλλάξει θεατρική ομάδα.

Η Τζοζεφίν Ντίλον, καθηγήτρια που του δίδαξε υποκριτική, τον πήρε υπό την προστασία της. Πλήρωσε για την επισκευή των δοντιών του και τον δίδαξε σωστή στάση του σώματος και ορθοφωνία. Ο Γκέιμπλ μετά από πολλή εξάσκηση κατάφερε να διορθώσει την άρθρωση και τον ψιλό τόνο της φωνής του. Έχοντας βελτιώσει την άρθρωσή του, ο Γκέιμπλ είχε καταφέρει να αποκτήσει φυσικότερη έκφρασή κατά την ομιλία. Ήταν πλέον έτοιμος για να μεταφερθεί στο Χόλιγουντ.

Rock Hudson

Ο Ροκ Χάτσον (Rock Hudson), (17 Νοεμβρίου 1925 – 2 Οκτωβρίου 1985) ήταν Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές του αμερικανικού κινηματογράφου κατά τη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ, ερμηνεύοντας αρχικά το ρόλο του καρδιοκατακτητή σε δραματικές ταινίες όπως: Το Υπέροχο Μυστικό (Magnificent Obsession, 1954)Όλα Όσα Επιτρέπουν οι Ουρανοί (All That Heaven Allows, 1955) πλάι στην Τζέιν Γουάιμαν, Γραμμένο στον Άνεμο (Written in the Wind, 1956).

Μετά από μια σύντομη θητεία στο στρατό και δουλεύοντας περίεργες δουλειές, ο Hudson, που εξακολουθούσε να κρύβει τα κρυφά του όνειρα για το αστέρι, μετακόμισε στο Λος Άντζελες στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Βρήκε δουλειά παρέχοντας αποξηραμένα φρούτα. Σύμφωνα με τον Γκρίφιν, ο αφελής Μεσοδυτικός θα παρκάρει το φορτηγό του έξω από τα μεγάλα στούντιο, ελπίζοντας ότι ένας μεγιστάνας θα προσέξει το σκελετό του 6’4″ και θα τον έκανε αστέρι.

Αφού υπηρέτησε στο ναυτικό των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου,πήγε στο Χόλιγουντ για να βρει δουλειά ως ηθοποιός. Βρήκε δουλειά, ως οδηγός φορτηγού, ενώ έστελνε φωτογραφίες του σε διάφορους παραγωγούς.

Η πρώτη γραμμή επιχειρηματικής δραστηριότητας του Willson ήταν η αλλαγή του ονόματος του Roy Harold Scherer, Jr., με τον υπεραρρενωπό Rock Hudson, έναν συνδυασμό του «Βράχου του Γιβραλτάρ» και του ισχυρού ποταμού Hudson.

Καλώς ή κακώς, για τα επόμενα δεκαοκτώ χρόνια, ο Willson θα έλεγχε τη ζωή του Hudson, βοηθώντας τον να μετατραπεί από έναν μικρό παίχτη με τα λουλούδια στον νούμερο ένα καρδιοκατακτητή της Αμερικής.

Παρά το γεγονός ότι ο Χάτσον ήταν προσεκτικός και διακριτικός όσον αφορά την προσωπική του ζωή, στην κινηματογραφική βιομηχανία ήταν γνωστό ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Ο σεξουαλικός του προσανατολισμός έγινε γνωστός μετά το θάνατό του από επιπλοκές της νόσου του AIDS το 1985. Ήταν η πρώτη διασημότητα που απεβίωσε από ασθένεια συσχετιζόμενη με το AIDS.

Glenda Jackson

Η Γκλέντα Τζάκσον(Glenda Jackson), γεννημένη στις 9 Μαΐου 1936 είναι Αγγλίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης βραβευμένη με δυο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για τις ταινίες Ερωτευμένες Γυναίκες (Women in Love, 1969) και Απιστία με Αξιοπρέπεια (A Touch of Class, 1973). Η ηθοποιός έχει απομακρυνθεί από τα κινηματογραφικά δρώμενα από το 1992 για να αφοσιωθεί στον τομέα της πολιτικής. Είναι στέλεχος του Εργατικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας και βουλευτής της Εκλογικής Περιφέρειας Χάμπστεντ και Χάιγκεϊτ και αργότερα του Χάμπστεντ και Κίλμπερν στο Λονδίνο.

Η Γκλέντα Τζάκσον γεννήθηκε στο Μπίρκενχεντ του Τσέλσαϊρ το 1936 όπου ο πατέρας της εργαζόταν ως οικοδόμος. Η ηθοποιός φοίτησε στο σχολείο θηλέων του Γουέστ Κέρμπι και μετά την αποφοίτησή της εργάστηκε για δυο χρόνια σε φαρμακείο πριν αρχίσει τις σπουδές της στη Βασιλική Ακαδημία των Δραματικών Τεχνών του Μπλούμσμπερι.

Εκπαιδεύτηκε στο West Kirby County Grammar School for Girls στο κοντινό West Kirby και έπαιξε στην δραματική ομάδα Townswomen’s Guild κατά την εφηβεία της.  Εργάστηκε για δύο χρόνια στο Boots πριν πάρει υποτροφία το 1954 για να σπουδάσει στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης (RADA). 

Μετά την αποφοίτησή της από τη Δραματική Σχολή η ηθοποιός έκανε το ντέμπουτο της στο θεατρικό σανίδι το 1957 στο θεατρικό του Τέρενς Ράτινγκαν Χωριστά τραπέζια, ενώ έξι χρόνια αργότερα έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία του Λίντσεϊ Άντερσον Η τιμή ενός ανθρώπου (This Sporting Life, 1963), όπου ανέλαβε ένα μικρό ρόλο στο πλευρό του Ρίτσαρντ Χάρις. Παράλληλα, η ηθοποιός ήταν μέλος του Βασιλικού Σαιξπηρικού Θιάσου για τέσσερα χρόνια, όπου συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις που ανέβασε ο σκηνοθέτης Πίτερ Μπρουκ, συμπεριλαμβανομένου και του Μαρά / Σαντ του Πίτερ Βάις. Το 1967 η ηθοποιός συμμετείχε επίσης στην κινηματογραφική εκτέλεση του Μαρά Σαντ που γύρισε ο Πίτερ Μπρουκ με τίτλο Η δολοφονία του Μαρά.

Julia Roberts

Η Τζούλια Ρόμπερτς ( Julia Fiona Roberts‎, 28 Οκτωβρίου 1967) είναι Αμερικανίδα. Έγινε αστέρι του Χόλιγουντ όταν πρωταγωνίστησε το 1990 στη ρομαντική κομεντί Pretty Woman, μια ταινία με συνολικές εισπράξεις 464 εκατομμύρια δολάρια. Αφού βραβεύτηκε με Χρυσές Σφαίρες και έλαβε υποψηφιότητες για Όσκαρ, κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Έριν Μπρόκοβιτς (Erin Brockovich) το 2000.

Η Τζούλια Ρόμπερτς γεννήθηκε στην Ατλάντα της Τζόρτζια από τους Γουόλτερ Γκρέιντι και Μπέτι Λου Ρόμπερτς. Οι γονείς της χώρισαν τον 1971 και η Ρόμπερτς μετακόμισε στο Σμύρνη της Τζόρτζια όπου τελείωσε τα μαθητικά της χρόνια. Στην ηλικία των 10 χρόνων, ο πατέρας της πέθανε από καρκίνο. Όταν αποφοίτησε από το λύκειο, πήγε στη Νέα Υόρκη να ακολουθήσει την υποκριτική.

Η Julia Roberts έκανε την guest εμφάνισή της στα Friends το 1995. Υποδύθηκε την Susie Moss, μια παλιά αγάπη του Chandler, στη δεύτερη σεζόν. Ο συμπρωταγωνιστής, Matthew Perry, ήταν μάλιστα αυτός που την έπεισε να πάρει μέρος στη σειρά.

Όταν αποφοίτησε από το λύκειο, η Τζούλια Ρόμπερτς πήγε στη Νέα Υόρκη για να ακολουθήσει το όνειρό της, την υποκριτική. Μέχρι να μπορέσει να κερδίσει τον πρώτο της ρόλο σε ταινία, αναγκάστηκε να σερβίρει παγωτά στη γνωστή αλυσίδα Baskin-Robbins.  Σήμερα, βέβαια, δημοσιεύματα ξένων οικονομικών περιοδικών αναφέρουν ότι οι ταινίες της έχουν συνολικά αποφέρει 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό box office και 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, προάγοντας την ως μία από τις πιο επιτυχημένες ηθοποιούς όσο αναφορά το box office!

https://youtu.be/QRLeprROP1Y

Sharon Slone

Σειρήνα της μεγάλης οθόνης, ξανθιά ντίβα με άποψη, η Σάρον Στόουν (Sharon Stone) ήταν μία από τις πιο πολυσυζητημένες ηθοποιούς του Χόλιγουνττη δεκαετία του ‘90. Ιδίως μετά την περιβόητη απροθυμία της να φορέσει εσώρουχα κατά τη διάρκεια μιας αστυνομικής ανάκρισης στο ερωτικό θρίλερ «Βασικό Ένστικτο» (1994), την ταινία που εκτόξευσε τη φήμη της παγκοσμίως.

Η Σάρον Βον Στόουν γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1958 στο Μίντβιλ της Πενσυλβάνιας. Παιδί μιας φτωχής εργατικής οικογένειας κέρδισε μία υποτροφία σε ηλικία 15 ετών για το Πανεπιστήμιο Έντινμπρο της Πενσυλβάνιας. Σπούδασε δημιουργική γραφή και καλές τέχνες, αλλά αποφάσισε ν’ ακολουθήσει καριέρα μοντέλου, καθώς είχε αναδειχτεί Μις Πενσυλβάνια. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 ήταν ένα περιζήτητο και καλοπληρωμένο μοντέλο με εμφανίσεις σε διαφημίσεις στον Τύπο και την τηλεόραση.

Ο πρώτος σπουδαίος ρόλος της ήταν δίπλα στον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ την ταινία επιστημονικής φαντασίας του Πολ Βερχόφεν «Ολική Επαναφορά» («Total Recall», 1990), που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Φίλιπ Ντικ. Η ταινία έσπασε ταμεία και καθιέρωσε τη Σάρον Στόουν ως πρωταγωνίστρια. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε σε μία φωτογράφιση στο περιοδικό «Playboy» και κέρδισε μια θέση στις «25 πιο σέξι σταρ του αιώνα».

Marilyn Monroe

Η Μέριλιν Μονρόε (Marilyn Monroe, , 1 Ιουνίου 1926 – 5 Αυγούστου 1962, γεννημένη ως Νόρμα Τζιν Μόρτενσον (Norma Jeane Mortenson), ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός, σύμβολο του σεξ τη δεκαετία του 1950.

Νόρμα Τζιν Μόρτενσον ήταν το όνομα με το οποίο τη δήλωσε η μητέρα της στο ληξιαρχείο από το όνομα ενός περιστασιακού συντρόφου της, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε δυστύχημα. Νόθο παιδί της Γκλάντυς Περλ Μπαίηκερ και άγνωστου πατέρα, πέρασε άσχημη παιδική ηλικία: η μητέρα της νοσηλεύτηκε αρκετές φορές σε ψυχιατρικά ιδρύματα, ενώ η ίδια φιλοξενήθηκε ως ψυχοπαίδι σε διάφορες οικογένειες. Εννέα ετών μπήκε σε ορφανοτροφείο, στα έντεκά της έμενε σε μια φίλη της μητέρας της και σε ηλικία δεκαέξι ετών εγκατέλειψε το σχολείο για να παντρευτεί έναν νεαρό εργάτη.

Κατά την περίοδο του πολέμου εργάστηκε σε εργοστάσιο κατασκευής αλεξιπτώτων. Σε ηλικία είκοσι ετών ήταν ήδη παντρεμένη και διαζευγμένη. Αλλά ήταν μία πολύ όμορφη νεαρή γυναίκα με αισθησιακό σώμα που εξέπεμπε έντονο ερωτισμό. Πρώτος ο φωτογράφος του στρατού Ντ. Κόνοβερ ανακάλυψε αυτή τη σχεδόν μυστικιστική, σαγηνευτική σχέση που είχε με τον φακό, την έκανε από καστανή ξανθιά και της άνοιξε το δρόμο για την 20th Century Fox.

Τα πρώτα χρόνια δεν ήταν ρόδινα, καθώς ξεκίνησε ως μοντέλο – κομπάρσος. Οι πρώτες της επιτυχίες ως ηθοποιού ήρθαν το 1950 με τις ταινίες Η ζούγκλα της Ασφάλτου του Τζον Χιούστον και Όλα για την Εύα με τη Μπέτι Νέιβις. Την ίδια περίοδο προκλήθηκε σκάνδαλο όταν και γνωστοποιήθηκε ότι παλιότερα είχε ποζάρει γυμνή για το περιοδικό «Playboy».

Στις 26 Ιουνίου 1945, ο φωτογράφος του Στρατού, Pvt. Ντέιβιντ Κόνβερ, έλαβε παραγγελίες από τον διοικητή του (κάποιο λοχαγό Ronald Reagan) για να συλλάβει γυναίκες που εργάζονταν στη γραμμή συναρμολόγησης στο εργοστάσιο πυρομαχικών Radioplane.

«Ήρθα σε ένα όμορφο κορίτσι που έβαζε έλικες και σήκωσα την κάμερα στο μάτι μου», έγραψε ο Conover στα απομνημονεύματά του το 1981,Βρίσκοντας τη Μέριλιν «Είχε σγουρά ξανθά μαλλιά και το πρόσωπό της ήταν λερωμένο από βρωμιά. Της τράβηξα τη φωτογραφία και προχώρησα. Μετά σταμάτησα σαστισμένος. Ήταν όμορφη. Μισό παιδί, μισή γυναίκα, τα μάτια της κρατούσαν κάτι που με άγγιξε και με κέντρισε το ενδιαφέρον».

Λοιπόν, αυτές οι προπέλες ώθησαν τη Monroe στο αστέρι. Κατόπιν εντολής του Conover, ο προστατευόμενος του παράτησε τη δουλειά στο εργοστάσιο και προσέγγισε ένα πρακτορείο μοντέλων. Σύμφωνα με την New York Daily News , το πρακτορείο την προσέλαβε το 1945 και μέχρι το 1946, είχε 33 πιστώσεις στο όνομά της μέχρι το 1946.

Sylvester Stallone

Ο Μάικλ Σιλβέστερ Γκαρντέτσιο Σταλόνε (Michael Sylvester Gardenzio Stallone, Νέα Υόρκη, 6 Ιουλίου 1946), ευρύτερα γνωστός ως Σιλβέστερ Σταλόνε, είναι Ιταλοαμερικανός ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Σε ηλικία 15 ετών πήρε υποτροφία για το Αμερικανικό Κολέγιο της Ελβετίας στη Γενεύη και έπειτα σπούδασε υποκριτική στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

Ο Σταλόνε είναι ευρέως γνωστός από τον ρόλο του Ρόκυ Μπαλμπόα, τον οποίο δημιούργησε ο ίδιος. Η ιδέα για την ταινία ήρθε το 1975, όταν παρακολούθησε τον αγώνα του Μοχάμεντ Άλι με τον Τσακ Γουέπνερ. Ο Σταλόνε έγραψε το σενάριο της ταινίας Ρόκυκαι ύστερα προσπάθησε να το προωθήσει σε κάποιον παραγωγό κινηματογραφικών ταινιών που να ενδιαφερόταν. Οι Ρόμπερτ Τσάρτοφ και Ίργουιν Γουίνκλερ εντυπωσιάστηκαν από το σενάριο και έτσι ξεκίνησαν τη συνεργασία τους.

Η κοινωνία έριξε τον αστέρα του κινηματογράφου στα δύσκολα από νωρίς. Ο Σταλόνε ήταν κάποτε καθαριστής κλουβιών λιονταριών. Μπορεί να κατάφερε να περάσει στο Αμερικανικό Κολέγιο της Ελβετίας και αργότερα να του δόθηκε η ευκαιρία να φύγει για σπουδές στο πανεπιστήμιο του Μαΐάμι, όπου επικεντρώθηκε στη δραματική σχολή, ωστόσο ο ίδιος δεν θα ξεχάσει ποτέ τη συγκεκριμένη δουλειά. Όταν βρέθηκε στην Νέα Υόρκη για να κυνηγήσει το όνειρό του να γίνει ηθοποιός, αναγκάστηκε να δουλεύει σαν καθαριστής σε τσίρκο.

Harrison Ford

Ο Xάρισον Φορντ (Harrison Ford, 13 Ιουλίου 1942) είναι Αμερικανός ηθοποιοός. Είναι γνωστός για τους ρόλους του ως Χαν Σόλο στην αρχική τριλογία Ο πόλεμος των άστρων και ως Ιντιάνα Τζόουνς στην ομότιτλη σειρά ταινιών. Η καριέρα του εδώ και τέσσερις δεκαετίες περιλαμβάνει ρόλους σε αρκετές εισπρακτικές επιτυχίες όπως Εργαζόμενο Κορίτσι (Working Girl, 1988), Αθώος Μέχρι Αποδείξεως του Εναντίου (Presumed Innocent, 1990), Ο Φυγάς(The Fugitive, 1993), Air Force One (1997) και Ένοχο Μυστικό (What Lies Beneath, 2000).

Το 1964, ο Φορντ ταξίδεψε στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια για να υποβάλει αίτηση για μια θέση εργασίας στο ραδιόφωνο. Δεν πήρε τη δουλειά αλλά παρέμεινε στην Καλιφόρνια και τελικά υπέγραψε συμβόλαιο με το πρόγραμμα νέων ταλέντων της Columbia Pictures, παίζοντας μικρούς ρόλους σε ταινίες. Μία από τις πρώτες του εμφανίσεις ήταν στην ταινία Όλες Οι Γυναίκες Αγαπούν Τον Κλέφτη (Dead Heat on a Merry-Go-Round, 1966). Το 1967 εμφανίστηκε στην ταινία Δοκίμασε και με τη Γυναίκα μου (Luv), όπου μπορεί ο ρόλος του να είχε ατάκες αλλά ακόμα το όνομά του δεν έμπαινε στους τίτλους. Τελικά, το κατάφερε με την ταινία Ήρθε η Ώρα να Πεθάνεις (A Time for Killing, 1967).

Αφού παρακολούθησε το κολέγιο Ρίπον στο Γουϊνσκόνσιν, όπου έλαβε μαθήματα υποκριτικής, ο νεαρός Χάρισον αποφάσισε να ακολουθήσει καριέρα ηθοποιού. Μετακόμισε στο Λος Άντζελες και άρχισε να εμφανίζεται με μικρούς ρόλους στον κινηματογράφο και την τηλεόραση για τα στούντιο της Columbia και της Universal. Τα χρήματα που κέρδιζε δεν ήταν πολλά και αναγκάστηκε να συμπληρώνει το εισόδημά του ως ξυλουργός, έχοντας ήδη δημιουργήσει οικογένεια με δύο παιδιά.

Αργότερα ο Φορντ εργάστηκε για τη Universal Pictures, παίζοντας δευτερεύοντες ρόλους σε πολλές τηλεοπτικές σειρές καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές της δεκαετίας του ’70, συμπεριλαμβανομένων των GunsmokeIronsideThe VirginianThe F.B.I.Love, American Style και Kung Fu.Ο Τζορτζ Λούκας είναι ο άνθρωπος που οφείλει εν πολλοίς την καριέρα του ο Χάρισον Φορντ.

Bruce Willis

Ο Μπρους Γουίλις (Walter Bruce Willis, 19 Μαρτίου 1955) είναι Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου, παραγωγός και τραγουδιστής. Η καριέρα του ξεκίνησε στην τηλεόραση τη δεκαετία του 1980, κυρίως ως Ντέιβιντ Άντισον στην τηλεοπτική σειρά Moonlighting (1985-1989). Είναι γνωστός για τον ρόλο του ως Τζον ΜακΚλέιν στην ταινία Πολύ Σκληρός Για να Πεθάνει(1988) και των τεσσάρων συνεχειών της.

Αφού απολύθηκε από τον στρατό το 1957, ο πατέρας του Γουίλις επέστρεψε με την οικογένειά του στο Νιου Τζέρσεϊ. Η μητέρα του δούλευε σε τράπεζα και ο πατέρας του ήταν μηχανικός και εργάτης σε εργοστάσιο. Ο Γουίλις φοίτησε στο λύκειο Penns Grove στον τόπο καταγωγής του. Βρίσκοντάς το εύκολο να εκφράζεται ελεύθερα πάνω στην σκηνή, ο Γουίλις άρχισε να δίνει παραστάσεις. Τα σχολικά του χρόνια χαρακτηρίζονται από δραστηριότητες όπως η σχολική θεατρική ομάδα και το γεγονός ότι ήταν πρόεδρος του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του σχολείου του.

Αποφοιτώντας από το λύκειο το 1973, ο Γουίλις εργάστηκε ως φρουρός ασφαλείας στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας Σάλεμ και αργότερα μεταφέρθηκε με ένα συνεργείο σε ένα εργοστάσιο στο Νιου Τζέρσεϊ. Αφού εργάστηκε ως ιδιωτικός ερευνητής (ρόλος τον οποίο θα έπαιζε στην τηλεοπτική σειρά Αυτός,αυτή και τα μυστήρια και στην ταινία Ο Τελευταίος Πρόσκοπος το 1991), ο Γουίλις στράφηκε στην υποκριτική. Φοίτησε στο Τμήμα Δραματικής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μοντκλαιρ, όπου ήταν ανάμεσα στους ηθοποιούς στην φοιτητική παραγωγή της ταινίας Cat on a Hot Tin Roof. Ο Γουίλις εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο το 1977 και μετακόμισε στην Νέα Υόρκη όπου στις αρχές της δεκαετίας του 1980 εργάστηκε ως μπάρμαν στο μπαρ “Καμικάζι”, στην δυτική 19η οδό.

Ο Γουίλις έφυγε από την Νέα Υόρκη και κατευθύνθηκε προς την Καλιφόρνια προκειμένου να κάνει οντισιόν για πολλές τηλεοπτικές σειρές. Το 1984 εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς Miami Vice, με τίτλο “No Exit”. Το 1985 είχε έναν δευτερεύοντα ρόλο στο πρώτο επεισόδιο της διασκευής της ταινίας του 1980 The Twilight Zone : Shatterday. Πέρασε από οντισιόν για τον ρόλο του Ντέιβιντ Άντισον Τζούνιορ της τηλεοπτικής σειράς Αυτός, Αυτή και τα Μυστήρια (1985-1989), όπου ανταγωνίστηκε 3.000 ακόμα ηθοποιούς για τον ίδιο ρόλο.

Marlon Brando

Ο Μάρλον Μπράντο (Marlon Brando, Jr., 3 Απριλίου 1924 – 1 Ιουλίου 2004) ήταν Αμερικανός ηθοποιός. Θεωρείται ευρέως ως ο καλύτερος ηθοποιός όλων των εποχών. Οι εξαιρετικές του υποκριτικές ικανότητες φάνηκαν σε ταινίες που σκηνοθέτησε ο Ελία Καζάν την δεκαετία του 1950, όπως το Λεωφορείον ο Πόθος και Το λιμάνι της αγωνίας. Το δραματικό ύφος του ωραίου, ασυμβίβαστου και καταστρεπτικού ή αυτοκαταστροφικού νέου, που εισήγαγε ο Μπράντο, επηρέασε πολλούς μεταγενέστερους Αμερικανούς ηθοποιούς, όπως ο Τζέιμς Ντην, ο Πωλ Νιούμαν και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει τέταρτο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους άνδρες σταρ όλων των εποχών.

Ο Μπράντο γεννήθηκε στην Ομάχα της πολιτείας Νεμπράσκα των ΗΠΑ στις 3 Απριλίου του 1924. Το 1935, οι γονείς του χώρισαν και ο μικρός Μπράντο μαζί με τα δύο του αδέλφια ακολούθησε τη μητέρα του στη Σάντα Άνα της Καλιφόρνια. Το 1937, οι γονείς του συμφιλιώθηκαν και εγκαταστάθηκαν στο Λίμπερτυβιλ κοντά στο Σικάγο.

Προικισμένος με έμφυτο υποκριτικό ταλέντο, αλλά και ατίθασος ως μαθητής, ο Μπράντο πήγε στην Νέα Υόρκη για να σπουδάσει ηθοποιία στο New School και κατόπιν στο Actors’ Studio, που διηύθυναν ο Λι Στράσμπεργκ και η Στέλλα Άντλερ.

Το 1944 ανέλαβε τον πρώτο του μεγάλο ρόλο στη δραματική θεατρική κωμωδία Θυμάμαι τη μαμά, που παίχτηκε στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης. Η παράσταση απέτυχε οικονομικά, αλλά οι κριτικές για τον Μπράντο ήταν ιδιαιτέρως καλές. Το 1947, ανέλαβε τον ρόλο του Στάνλεϋ Κοβάλσκι στο θεατρικό δράμα του Τένεσι Ουίλιαλμς Λεωφορείον ο Πόθος, σε σκηνοθεσία του Ελία Καζάν.

Clint Eastwood

Ο Κλιντ Ίστγουντ ( Clinton Eastwood, 31  Μαΐου 1930 )είναι Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης στον κινηματογράφο.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός τη δεκαετία του ’50. Ο πρώτος του σημαντικός ρόλος ήταν στην τηλεοπτική σειρά Rawhide. Στον κινηματογράφο καθιερώθηκε με τη συμμετοχή του στην τριλογία των σπαγγέτι γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε.  Εμβληματικός ρόλος στην καριέρα του ήταν ο επιθεωρητής Κάλαχαν (Dirty Harry), που τον ερμήνευσε συνολικά σε πέντε ταινίες, η πρώτη το 1971.

Σκηνοθετούσε ταινίες ήδη από τη δεκαετία του ’70 που αφήνουν καλές εντυπώσεις, αλλά η κινηματογραφική του καριέρα παραμένει ταυτισμένη με τους ρόλους των σκληροτράχηλων ηρώων που τον έκαναν διάσημο ως ηθοποιό. Αυτό αλλάζει το 1992, όταν σε ηλικία 62 ετών σκηνοθετεί την ταινία Οι Ασυγχώρητοι. Η ταινία πήρε εξαιρετικές κριτικές, προτάθηκε για πολλά βραβεία και τελικά κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Ο Κλιντ Ίστγουντ κέρδισε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, ενώ ήταν και υποψήφιος για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Sean Connery

Ο Σερ Τόμας Σον Κόνερι (Thomas Sean Connery 25 Αυγούστου 1930 – 31 Οκτωβρίου 2020) ήταν πολυβραβευμένος ηθοποιός και παραγωγός ταινιών κινηματογράφου. Ηταν ευρύτερα γνωστός ως ο πρώτος επίσημος ηθοποιός που υποδύθηκε τον Τζέιμς Μποντ.

Πρωταγωνίστησε σε επτά συνολικά ταινίες Μποντ. Κατέχει πληθώρα βραβείων και διακρίσεων, ανάμεσά τους Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA. Το 1987 κέρδισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου στην ταινία Οι Αδιάφθοροι (The Untouchables). Τον Ιούλιο του 2000 χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β.

Το πρώτο του επάγγελμα ήταν γαλατάς στο Εδιμβούργο. Ακολούθως κατατάχθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό, αλλά απολύθηκε λόγω προβλημάτων υγείας και επέστρεψε στην παλιά του δουλειά κάνοντας διάφορες εργασίες όπως οδηγός λεωφορείου, εργάτης, μοντέλο για το κολλέγιο Καλών Τεχνών του Εδιμβούργου, στιλβωτής φερέτρων και μπόντι μπίλντερ. Συνοπτικά, υπήρξε μοντέλο για ζωγράφους,γυάλιζε φέρετρα, υπήρξε ναυαγοσώστης στο Πορτομπέλο,γαλατάς, έκανε ντελίβερι τα ψώνια με φορτηγό, πολυβολητής στο ναυτικό και τέλος έχτιζε σπίτια.

Rutger Hauer

Ο Ρούτγκερ Ούλσεν Χάουερ ( Rutger Oelsen Hauer,  23 Ιανουαρίου 1944 – 19 Ιουλίου 2019) ήταν Ολλανδός ηθοποιός, συγγραφέας και περιβαλλοντιστής. Είχε συμμετάσχει σε αγγλόφωνες και ολλανδόφωνες τηλεοπτικές σειρές και ταινίες.

Ο Χάουερ ξεκίνησε την καριέρα του το 1969 με τον ομώνυμο ρόλο στην ολλανδική τηλεοπτική σειρά Floris και συνέχισε με την επιτυχημένη ταινία Turkish Delight το 1973. Απέκτησε διεθνή φήμη με την ταινία Soldier of Orange και συμμετείχε σε αμερικανικές ταινίες όπως στην ταινία Nighthawks και στην ταινία επιστημονικής φαντασίας Blade Runner (1982), οι οποίες του χάρισαν ρόλους πρωταγωνιστικούς όπως στις ταινίες The Osterman WeekendLadyhawkeFlesh+BloodThe HitcherEscape from Sobibor (για την οποία κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Β’ Ανδρικού Ρόλου), Blind FuryThe Blood of Heroes και Wedlock.

Ο Χάουερ γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1944 στο Μπρόκελεν της Ολλανδίας. Ήταν γιος των ηθοποιών Teunke και Arend Hauer, οι οποίοι διηύθυναν μια σχολή υποκριτικής κοντά στο Άμστερνταμ. Είχε μια μεγαλύτερη και δυο μικρότερες αδερφές. Γεννήθηκε όταν η πόλη καταγωγής του ήταν υπό γερμανική κατοχή κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τον ίδιο να δηλώνει το 1981 ότι, “Γεννήθηκα στην μέση του πολέμου και πιστεύω ότι για αυτόν τον λόγο έχω βαθιές φιλειρηνικές ρίζες. Η βία με τρομάζει.” Ο Χάουερ φοίτησε στο σχολείο Rudolph Steiner καθώς οι γονείς του ήθελαν να αναπτύξει την δημιουργικότητά του.

Σε ηλικία 15 ετών, εγκατέλειψε το σχολείο για να υπηρετήσει στο Βασιλικό Ναυτικό της Ολλανδίας. Επί ένα χρόνο ταξίδεψε στον κόσμο αλλά στάθηκε αδύνατο να γίνει καπετάνιος εξαιτίας της αχρωματοψίας του. Επιστρέφοντας σπίτι, εργάστηκε σε διάφορες περιστασιακές δουλειές ενώ πήρε το απολυτήριό του από το νυχτερινό λύκειο. Εισήχθη στην Ακαδημία Θεάτρου και Χορού στο Άμστερνταμ όπου έλαβε μαθήματα υποκριτικής αλλά σύντομα τα παράτησε για να υπηρετήσει στον Βασιλικό Στρατό της Ολλανδίας. Εκπαιδεύτηκε ως γιατρός αλλά εγκατέλειψε το επάγγελμα μετά από λίγους μήνες καθώς εναντιώθηκε στην χρήση όπλων. Επέστρεψε στην δραματική σχολή, από την οποία αποφοίτησε το 1967.

Michelle Pfeiffer

Η Μισέλ Μαρί Φάιφερ (Michelle Pfeiffer, 29 Απριλίου 1958) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός. Έχοντας πολλές αξιόλογες ερμηνείες στο ενεργητικό της, η ηθοποιός έχει βραβευτεί από τη Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου για την εμφάνισή της στην ταινία «Επικίνδυνες σχέσεις» (1988), ενώ έλαβε Χρυσή Σφαίρα την επόμενη χρονιά για το ρόλο της στην ταινία «Σχέσεις Πάθους» (1989). Η τελευταία της εξασφάλισε και τον Ασημένιο Λέοντα στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Επιπροσθέτως, έχει προταθεί τρεις φορές για Όσκαρ και έχει λάβει το βραβείο Ελβίρα Νοτάρι στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Η Φάιφερ γεννήθηκε στη Σάντα Άννα, στην Καλιφόρνια των ΉΠΑ, κόρη της Ντόνα και του Ρίτσαρντ Φάιφερ. Έχει ελβετική,σουηδική,ολλανδική και γερμανική καταγωγή. Μεγάλωσε στην Μίντγουεϊ Σίτυ, στην κομητεία Όραντζ, στην Καλιφόρνια, περίπου τριάντα μίλια νοτιοανατολικά του Λος Άντζελες. Η Μισέλ είναι η δεύτερη από τέσσερα αδέρφια: έναν μεγαλύτερο αδερφό, το Ρικ Φάιφερ, και δύο μικρότερες αδερφές, την Ντεντέ και την Λώρι.

Φοίτησε στο Fountain Valley High School, αποφοιτώντας το 1976. Το 1978 κέρδισε τον τοπικό διαγωνισμό ομορφιάς της κομητείας, ενώ προκρίθηκε για το διαγωνισμό για της Miss California USA. Αν και δεν πήρε τον τίτλο, απέκτησε, ωστόσο, ατζέντη, που τη βοήθησε να εξασφαλίσει ρόλους σε διαφημιστικά και μικρότερους ρόλους σε ταινίες και στην τηλεόραση, προτού καθιερωθεί στο Χόλιγουντ.

Willem Dafoe

Ο Γουίλεμ Νταφόε (William J. “Willem” Dafoe, 22 Ιουλίου 1955) είναι Αμερικανός ηθοποιός που έχει παίξει στον κινηματογράφο και στο θέατρο. Είναι επίσης και φωνητικός ηθοποιός όπως επίσης και ιδρυτικό μέλος μιας πειραματικής εταιρείας θεάτρου με το όνομα The Wooster Group.

Ο Νταφόε γεννήθηκε ως Ουίλιαμ Τζ. Νταφόεστο Άπλετον, στο Γουισκόνσιν. Ένα από τα επτά παιδιά της Μύριελ Ιζαμπέλ (το γένος Σπρίσλερ)και του Δρ. Ουίλιαμ Άλφρεντ Νταφόε,: “Οι πέντε αδελφές μου με μεγάλωσαν επειδή ο πατέρας μου ήταν χειρουργός, η μητέρα μου ήταν νοσοκόμα και δούλευαν μαζί, οπότε δεν τους έβλεπα πολύ.” Στο λύκειο πήρε το όνομα Γουίλεμ. Η καταγωγή του περιλαμβάνει Ιρλανδούς, Σκοτσέζους και Γερμανούς.

Ο Νταφόε σπούδασε δράμα στο Πανεπιστήμιο του Μιλγουόκι (Milwaukee), αλλά έφυγε μετά από ενάμισι χρόνο για να ενταχθεί στην εταιρεία πειραματικού θεάτρου Θέατρο Χ στο Μιλγουόκι, στο Γουισκόνσιν, πριν μεταφερθεί στη Νέα Υόρκη το 1976. Εκεί μαθήτευσε υπό τον Ρίτσαρντ Σέσνερ, σκηνοθέτη του θιάσου The Performance Group, και ερωτεύθηκε την Ελίζαμπεθ ΛεΚόμπτε, 11 χρόνια μεγαλύτερη η οποία, με τον πρώην ερωτικό σύντροφό της τον Σπάλντιγνκ Γκρέι και τους άλλους, έκανε στην άκρη τον Σκέτσνερ και δημιούργησε το Wooster Group.

Kirk Douglas

Ο Κερκ Ντάγκλας (Kirk Douglas, πραγματικό όνομα Ισούρ Ντανιέλοβιτς, 9 Δεκεμβρίου 1916-5 Φεβρουαρίου 2020  ήταν Αμερικανός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, παραγωγός ταινιών και συγγραφέας. Αποτελεί έναν από τους αστέρες της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ.

Ο Κερκ Ντάγκλας γεννήθηκε στο Άμστερνταμ της Νέας Υόρκης το 1916. Το πραγματικό του όνομα είναι Ισούρ Ντανιέλοβιτς. Οι γονείς του ήταν ο Χέρσελ Χάρι Ντανιέλοβιτς και η Μπράινα Μπέρθα Σάνγκελ, Εβραίοι  μετανάστες από τη Λευκορωσία Ο αδελφός του πατέρα του μετανάστευσε πρώτος στις Η.Π.Α. και χρησιμοποίησε το επίθετο Ντέμσκι, αντί του Ντανιέλοβιτς. Όταν η οικογένεια του Ντάγκλας μεταφέρθηκε στις Η.Π.Α. χρησιμοποίησε επίσης το επίθετο Ντέμσκι. Ο Ντάγκλας μεγάλωσε αποκαλούμενος Ίζι Ντέμσκι, το οποίο άλλαξε σε Κερκ Ντάγκλας πριν καταταγεί στο ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Προερχόμενος από φτωχή οικογένεια, ο μικρός Κερκ Ντάγκλας πουλούσε τρόφιμα σε ανθρακωρύχους για να βοηθήσει την κατάσταση στο σπίτι του. Αργότερα όντας ήδη διάσημος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι άλλαξε τουλάχιστον 40 δουλειές πριν γίνει ηθοποιός. Κατά τη φοίτησή του στο Λύκειο, συμμετείχε σε σχολικές θεατρικές παραστάσεις και διαπίστωσε ότι το μόνο πράγμα για το οποίο ήταν σίγουρος στη ζωή του ήταν η επιθυμία του να γίνει ηθοποιός. Μην μπορώντας να πληρώσει τα δίδακτρα, εισήχθη στο πανεπιστήμιο St. Lawrence έχοντας δανειστεί χρήματα τα οποία επέστρεψε δουλεύοντας ως κηπουρός ή ως επιστάτης. Ήταν επίσης μέλος της ομάδας πάλης του πανεπιστημίου.

https://youtu.be/LFuAOl0_5sU

Tom Hanks

Ο Τομ Χανκς (Thomas Jeffrey “Tom” Hanks, 9 Ιουλίου 1956) είναι Αμερικάνος ηθοποιός και σκηνοθέτης Ο Χανκς δούλεψε στην τηλεόραση και σε οικογενειακές κωμωδίες, ενώ έγινε ευρύτερα γνωστός με την ταινία Μπιγκ(Big) το 1988, πριν επιτύχει και σαν δραματικός ηθοποιός σε επιτυχημένες ταινίες όπως Φιλαδέλφεια(Philadelphia, 1993) και Φόρεστ Γκαμπ (Forrest Gump, 1994) για τις οποίες κέρδισε συνεχόμενα το βραβείο Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου τις χρονιές 1993 και 1994.

Ο Χανκς γεννήθηκε στο Κόνκορντ της Καλιφόρνια. Ο πατέρας του, Έιμος Μέφορντ Χανκς, ήταν μακρινός απόγονος του Προέδρου Αβράαμ Λίνκολν Η μητέρα του, Τζάνετ Μέριλιν, εργαζόταν σε νοσοκομείο. Οι γονείς του χώρισαν το 1960 και τα τρία μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας, Σάντρα, Λάρι και Τομ, έμειναν με τον πατέρα τους ενώ ο μικρότερος, Τζιμ, με τη μητέρα τους. Αργότερα οι γονείς του, έκαναν ο καθένας και άλλο γάμο. Η μητριά του Χανκς είχε ήδη πέντε παιδιά από τον πρώτο της γάμο. Χώρισαν μετά από δύο χρόνια. Ο Χανκς σπούδασε θέατρο στο Κολέγιο Chabot στην Καλιφόρνια και δύο χρόνια μετά φοίτησε στο California State University του Σακραμέντο.

Το 1979, ο Χανκς πήγε στη Νέα Υόρκη όπου έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στο χαμηλού προϋπολογισμού σλάσερ φιλμ Ο Δολοφόνος με το Στιλέτο (He Knows You’re Alone, 1980). Την ίδια χρονιά κέρδισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αμερικανική κωμική σειρά Bosom Buddies, η οποία προβαλλόταν για δύο χρόνια. Το 1982 έκανε γκεστ εμφάνιση στην επιτυχημένη σειρά Happy Days. Η συμμετοχή του αυτή, τράβηξε την προσοχή του σκηνοθέτη Ρον Χάουαρντ, ο οποίος εκείνη την περίοδο δούλευε πάνω στο φιλμ Η Γοργόνα (Splash, 1984), μια ρομαντική κωμωδία με θέμα μια γοργόνα που ερωτεύεται έναν άνθρωπο.

Ο Χάουαρντ ήθελε τον Χανκς για το ρόλο του αδερφού του πρωταγωνιστή αλλά τελικά κέρδισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία έδωσε στον Χανκς την κατάλληλη ώθηση ώστε να έρθει στο προσκήνιο, αφού αποδείχτηκε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με 69 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό box office.Το 1983-1984, ο Χανκς έκανε τρεις γκεστ εμφανίσεις σε μια ακόμη πετυχημένη αμερικανική σειρά Family Ties.

https://youtu.be/ANe3BFXGwRM

Gregory Peck

Ο Γκρέγκορι Πεκ γεννήθηκε στις 5 Απριλίου του 1916 στη Λα Χόγια (La Jolla) της Καλιφόρνια. Ήταν γιος φαρμακοποιού από το Σαν Ντιέγκο. Σε ηλικία μόλις 5 ετών χώρισαν οι γονείς του και ανατράφηκε από τους παππούδες του. Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών συνέχισε στο Πανεπιστήμιο σπουδές στην Ιατρική, τις οποίες και γρήγορα εγκατέλειψε για ν΄ αφιερωθεί στο θέατρο στις αρχές της δεκαετίας του 1940.

Από το 1942 άρχισε τις εμφανίσεις του σε πολλές θεατρικές παραγωγές πριν ξεκινήσει τους κινηματογραφικούς ρόλους του σε ταινίες. Έτσι γρήγορα, αφενός το παράστημά του, 1.90 ύψος, αφετέρου η ευσυνειδησία του ως ηθοποιού στις ταινίες “Σπάστε τα δεσμά” (Days of Glory) του Ζ. Τουρνέ και “Τα κλειδιά του Παραδείσου” (The Keys of Kingdom) του Τζ. Στολ, που γυρίστηκαν το 1944 τον καθιέρωσαν από τους πιο ελπιδοφόρους τότε ηθοποιούς για μια πολύ πλούσια καριέρα. Το 1962 κέρδισε Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Σκιές και Σιωπή (To Kill a Mockingbird) κι ο Άτικους Φιντς ο ήρωας.

Ψηλός, γοητευτικός, επιβλητικός ο Γκρέγκορι Πεκ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς που πέρασαν από τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Ένας ηθοποιός που με μοναδική μαεστρία «πάντρευε» την εμφάνιση και το υποκριτικό ταλέντο. Και μπορούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στα δυο αυτά χαρίσματα, χωρίς το ένα να επισκιάζει το άλλο.

Ο Πεκ όμως, είχε καταφέρει να αποτελέσει κι ένα ιδεώδες παράδειγμα ηθικής, ειλικρίνειας και πίστης. Αρχές, που τηρούσε απαρέγκλιτα τόσο στην καλλιτεχνική του πορεία, όσο και στην καθημερινή του ζωή. Αρχές όμως, που ο ίδιος ένιωσε ότι «πρόδωσε» μετά την αυτοκτονία του μεγαλύτερου γιου του Τζόναθαν.

Ο μεγαλύτερος γιος του, Τζόναθαν που υπέφερε από κατάθλιψη λόγω μίας ερωτικής απογοήτευσης, αλλά και της ασθένειάς του (αρτηριοσκλήρωση), αυτοκτόνησε στο σπίτι του στην Καλιφόρνια. Τα τραγικά νέα βρήκαν τον πατέρα του στη Γαλλία, όπου έκανε διακοπές με τη δεύτερη οικογένειά του.

Ο Γκρέγκορι Πεκ κατέρρευσε στο άκουσμα της είδησης. Τον κατέκλυσαν τύψεις κι ενοχές, καθώς θεώρησε ότι εκείνος ήταν υπεύθυνος για το θάνατο του. Μετά το γάμο του με την Πασάνι δεν περνούσε πολύ χρόνο με τα άλλα του παιδιά, γι’ αυτό και κατηγόρησε τον εαυτό του ότι δεν ήταν δίπλα στο παιδί του όταν τον χρειαζόταν. Μετά το θάνατο του 31χρονου γιου του, ο ηθοποιός κλείστηκε στον εαυτό του. Δεν είχε επαφή με κανέναν, ούτε καν όρεξη για δουλειά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα