Η ταινία που γυρίζεται στη Θεσσαλονίκη για όλα τα «απαρατάτεμε» που δεν είπαμε

Την φτιάχνουν φοιτητές του ΑΠΘ - Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία της

Γιώργος Σταυρακίδης
η-ταινία-που-γυρίζεται-στη-θεσσαλονίκ-1003934
Γιώργος Σταυρακίδης

Έχεις αντιπαθήσει ποτέ άνθρωπο που, τελικά, ανακαλύπτεις πόσο ίδιος είναι με εσένα;

Αυτό είναι το θέμα μίας νέας ταινίας μικρού μήκους που ετοιμάζουν αυτές τις μέρες φοιτητές της Σχολής Κινηματογράφου του ΑΠΘ με τον σημαδιακό τίτλο «απαρατάτεμε», στο πλαίσιο της πτυχιακής τους εργασίας.

Πρόκειται για ένα κωμικό road movie κατά το οποίο παρακολουθούμε το ταξίδι της 25χρονης Νίνας με τον παππού της, Στάθη, το οποίο δεν έχει τελειωμό. Οι δύο πρωταγωνιστές έρχονται αντιμέτωποι ο ένας με την δυστροπία του άλλου αλλά τελικά, μάλλον ανακαλύπτουν καλύτερα την σχέση τους.

Τα γυρίσματα θα γίνουν μέσα στον Μάϊο και θα διαρκέσουν περίπου μια εβδομάδα, σε τοποθεσίες γύρω από την Θεσσαλονίκη. Λόγω της εξωτερικής φύσης των γυρισμάτων και με το crew να αποτελείται από αρκετά άτομα, δημιουργούνται μεγάλες παραγωγικές ανάγκες οι οποίες θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τους ίδιους τους φοιτητές.

Για αυτόν τον λόγο δημιουργήθηκε μία crowdfunding καμπάνια, ώστε να γνωρίσει ο κόσμος το έργο τους και να μπορέσει να στηρίξει, όσο εκείνος μπορεί, το τοπικό σινεμά.

«απαρατάτεμε»

«Μέσα από την καμπάνια, θέλουμε να μάθει ο κόσμος ότι υπάρχουμε και φτιάχνουμε τις δικές μας ιστορίες με τον δικό μας τρόπο» αναφέρει στην Parallaxi η Μένη Τσιλιανίδου που κάνει την σκηνοθεσία της ταινίας.

«Κάνουμε μία ταινία που είναι αρκετά βγαλμένη μέσα από τη ζωή, κάτι που μας αρέσει πολύ να κάνουμε στις ταινίες μας. Στο «απαρατάτεμε», είναι ένα 25χρονο κορίτσι, όπως είμαστε εγώ και οι σεναριογράφοι και την τοποθετούμε σε ένα άγονο περιβάλλον κάνοντας μία road movie. Σε αυτή την διαδρομή της Νίνας και του παππού της, βλέπουμε πως μεταξύ τους αυτοί οι δύο δεν συμπαθιούνται και πολύ. Μέσα από διάφορα περιστατικά που τους συμβαίνουν, αντικρούονται. Όπου με αυτόν τον τρόπο, εμείς αντιλαμβανόμαστε πως τελικά είναι ίδιοι αυτοί οι δύο. Μάλιστα κάποια στιγμή το αντιλαμβάνονται και αυτοί» λέει η νεαρή κοπέλα περιγράφοντας την ιστορία της ταινίας.

«Για κάποιον λόγο, ο καθένας από αυτούς, πιστεύει πως ο ένας αντιπαθεί τον άλλον. Η Νίνα πιστεύει ότι ο παππούς της την αντιπαθεί επειδή είναι λεσβία. Από την άλλη ο παππούς της, πιστεύει ότι η εγγονή του τον αντιπαθεί λόγω της πατριαρχίας. Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο είναι περίεργοι άνθρωποι. Μιλάμε για δύο δύστροπους χαρακτήρες έτσι κι αλλιώς. Δεν είναι μία καλή 25χρονη και ένας γλυκούλης παππούς, αλλά δύο περίεργοι χαρακτήρες. Άλλωστε, οι άνθρωποι δεν είμαστε μόνο καλοί ή μόνο κακοί. Έχουμε πολλές πτυχές, απλά επιλέγουμε που θα δείξουμε τι. Και στην ταινία γίνεται τελικά ξεκάθαρο πως το πρόβλημα που έχει ο ένας με τον άλλον, είναι η συμπεριφορά τους και όχι οι λόγοι που αυτοί πιστεύουν»

Μιλώντας με την Μένη Τσιλιανίδου για την ταινία, αναφέρει: «Τα γυρίσματα της ταινίας θα διαρκέσουν μία εβδομάδα και θα γίνουν εντός της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης. Έχουμε διαλέξει διάφορους δρόμους προς τα Βασιλικά και τον Λαγκαδά. Έχουμε ήδη μιλήσει με τους δήμους. Έχουμε κλείσει άδειες από την Τροχαία. Για κάποιον λόγο θεωρώ πως η Θεσσαλονίκη είναι safe space για να δημιουργήσεις ταινίες με μικρό budget γιατί οι άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν. Ο κόσμος όταν βλέπει νέα παιδιά, προθυμοποιείται να βοηθήσει είτε με λίγο νερό, μία τουαλέτα, λίγους καφέδες. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει budget δυστυχώς για να γίνονται ταινίες μικρού μήκους, πέρα από τις επιχορηγούμενες από το Κέντρο. Γι’ αυτό εμείς προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο που έρχεται και βλέπει τις ταινίες μας στο Φεστιβάλ και κάθε φεστιβάλ για οικονομική βοήθεια που την χρειαζόμαστε.»

Περισσότερα για την καμπάνια μέσω της πλατφόρμας στο indiegogo, θα βρείτε ΕΔΩ καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με την ιστορία, το σενάριο, την παραγωγική οργάνωση, τους νέους δημιουργούς του ελληνικού κινηματογράφου και το όραμα τους.

«Δεν πρέπει να αποθαρρύνεται κανείς από τέτοιες δυσκολίες γιατί πλέον είναι εύκολο να φτιάξεις μία ωραία ιστορία πολύ εύκολα, ακόμα και με μία κάμερα. Γενικά, το σινεμά είναι παντού. Δεν χρειάζονται οι μεγάλες κάμερες για να το κάνεις.» συμπληρώνει η νεαρή σκηνοθέτις, ενώ μιλώντας για τα σχέδια που μπορεί να έχουν για την πορεία της ταινίας τους, λέει πως «Σίγουρα θέλουμε να πάει στο μεγαλύτερο φεστιβάλ μικρού μήκους της χώρας, που είναι το Φεστιβάλ Δράμας. Έπειτα θα θέλαμε η ταινία να ταξιδέψει στην Ευρώπη, στο Φεστιβάλ ταινιών που γίνεται στο Σαράγιεβο σε ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου. Θέλουμε να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται.»

Οι φοιτητές της Σχολής Κινηματογράφου του ΑΠΘ δημιούργησαν έναν λογαριασμό στο instagramγια την ταινία.

Στους δύο ρόλους της ταινίας, ο Δημήτρης Ναζίρης και η Υρώ Τσάμογλου

Σκηνοθέτης: Μένη Τσιλιανίδου | Α’ Βοηθός Σκ: Γιολάντα Τσίρμπα Αναγνώστου | Β’ Βοηθός Σκ: Γιώργος Γεωργακόπουλος Σκριπτ: Ευδοξία Χασάπη | Σενάριο: Δήμητρα Καψάλα | Σενάριο: Άννα Μαρία Λαγόρτση Παραγωγή: Αντωνία Χαλαβαζή | Διεύθυνση Παραγωγής: Νίκος Πεγγάρας | Βοηθός Παραγωγής: Ασημίνα Γκίκα | Βοηθός Παραγωγής: Μαρία Σκρέττα | Βοηθός Παραγωγής: Πασχάλης Τσιλιανίδης Location Manager: Νάσος Κούτλας | Assist. Location Manager: Αλέξης Βλαχάκης Διευθυντής Φωτογραφίας: Δημήτρης Κόσσυβας | Α’ Βοηθός Φωτ: Άγγελος Χαραλάμπους Β’ Βοηθός Φωτ: Γαλάτεια Λαγουτάρη | Grip/ Gaffer: Χάρης Φράγκου

Drone Operator: Ηλίας Βλαδενίδης | Set Photographer​: Δάφνη Πορτοκάλογλου Ενδυματολόγος/Σκηνογράφος: Μανώλης Ψωματάκης | Βοηθός Ενδυματολόγου/Σκ:Εύα Μιχαηλίδου Ηχολήπτης: Γιώργης Φραγκής | Ηχολήπτρια: Σαραντία Μασαντλή Ηχολήπτρια: Μαρήλια Μαμόγλου

Μουσικός​: Jelo Refans | Τραγουδίστρια​: Κατερίνα Σκαμαγκά Μακιγιέζ​: Βούλα Χουρτσίδου Hair Supervisor​: Στέλλα Μαργαρίτη | Μοντέρ​: Ευδοξία Χασάπη | Social Media Manager: Κέλλυ Νίκου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα