Ηighlights του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Όσα και όσοι θα πρωταγωνιστήσουν στο φετινό 58ο ΦΚΘ και δεν πρέπει να χάσεις.

Parallaxi
ηighlights-του-58ου-φεστιβάλ-κινηματογράφου-θε-246281
Parallaxi

Επειδή φεστιβάλ δεν σημαίνει μόνο ταινίες μια σειρά από ξεχωριστές κινηματογραφικές παράλληλες εκδηλώσεις εμπλουτίζουν το πρόγραμμα του και σας δίνουν μια ανάσα από τη σκοτεινή αίθουσα. Συγχρόνως το Φεστιβάλ υποδέχεται διάσημους καλεσμένους αλλά και ένα ολοκαίνουργιο Διαγωνιστικό Τμήμα που μας εισάγει στον συναρπαστικό κόσμο της Εικονικής Πραγματικότητας. Πάμε μια βόλτα παρέα με την COSMOTE TV το μεγάλο χορηγό του Φεστιβάλ επειδή όλα είναι σινεμά! 

Παράλληλες εκδηλώσεις

Μια πρωτότυπη έκθεση εμπνευσμένη από τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος είναι το «Το Ρίζωμα» – (4-12/11, Πρώην Αποθήκη Στρατού (Προβλήτα Α, Λιμάνι είσοδος ελεύθερη).

Το Φεστιβάλ ανέθεσε σε 14 νέους Έλληνες εικαστικούς να δουν ο καθένας από μια ταινία του τμήματος και να φιλοτεχνήσουν ένα έργο (ζωγραφικό, σχέδιο, φωτογραφία, εγκατάσταση, γλυπτό) εμπνευσμένο από το εμβληματικό βιβλίο της Γαλλίδας φιλοσόφου Σιμόν Βέιλ. Τα έργα –- παρουσιάζονται στην έκθεση με ελεύθερη είσοδο.

Το Σάββατο 11/11, ώρα 11:00 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας φιλοξενείται ένα απολαυστικό masterclass για τη μαγεία του σινεμασκόπ στο ελληνικό σινεμά και όχι μόνο. Ο Χρήστος Καραμάνης μας μεταφέρει την εμπειρία του και ο Αργύρης Θεός συντονίζει.

Πέντε αναπάντεχες παρεμβάσεις του ΚΘΒΕ θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Φεστιβάλ την Τρίτη 7/11 και πιο συγκεκριμένα στις 13:00 στην Αποθήκη Γ’ και τους χώρους της Αγοράς, στις 15:00 στο Γυάλινο Βοx στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 17:45 στο φουαγιέ του Ολύμπιον, στις 19:00 στην Αποθήκη Γ’ και στις 20:15 στην Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι (εξωτ. χώροι). Τη σκηνοθετική επιμέλεια του δρώμενου υπογράφει ο Χρήστος Παπαδημητρίου.

Οι κινηματογραφικές μουσικές των Μ. Χατζιδάκι, Νίνο Ρότα, Ένιο Μορικόνε θα γεμίσουν το Μέγαρο Μουσικής με την αγαπημένη μας ορχήστρα, την Κ.Ο.Θ. και τον Νίκο Κηπουργό να αποτίουν φόρο τιμής στους μεγάλους συνθέτες σε μια συναυλία βασισμένη σε 9 από τις ταινίες τους (Παρασκευή 10/11, 21:00).

Τέλος μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα το επαγγελματικό μέλλον των νέων παρουσιάζει τα έργα που κέρδισαν το πρώτο και το δεύτερο βραβείο, καθώς και τα 18 επιλαχόντα του διαγωνισμού που διοργανώθηκε από το Cedefop και απευθυνόταν σε ομάδες σπουδαστών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση κλήθηκαν να αποτυπώσουν τις εμπειρίες τους υπό τη μορφή φωτογραφικών ιστοριών (2-30/11, Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης).

Ο Αλεξάντερ Πέιν θα βρίσκεται εδώ

Ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν, αγαπημένος του ελληνικού κοινού, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει το νέο του φιλμ Μικρόκοσμος / Downsizing, μια σουρεαλιστική κοινωνική σάτιρα που σχολιάζει ανατρεπτικά τις επιπτώσεις του υπερπληθυσμού και η οποία άνοιξε το πρόσφατο φεστιβάλ Βενετίας.

Στην ταινία, ο Ματ Ντέιμον και η Κρίστεν Γουίγκ υποδύονται ένα ζευγάρι που αποφασίζει να συρρικνωθεί χάρη σε μια επαναστατική εφεύρεση, με την υπόσχεση για μια καλύτερη ζωή, εφόσον σε μικροσκοπική κλίμακα τα χρήματα έχουν διαφορετική αξία. Η ταινία θα βγει στις αίθουσες στην Ελλάδα στις 4/1/2018 από την UIP.

(Main Cast) Kristen Wiig plays Audrey Safranek, Matt Damon plays Paul Safranek, Maribeth Monroe plays Carol Johnson and Jason Sudeikis plays Dave Johnson in Downsizing from Paramount Pictures.

Με τον Ζαν Μαρκ Μπαρ στο Απέραντο Γαλάζιο

Όλοι τον γνωρίσαμε μέσα από την ερμηνεία του ως δύτη Ζακ Μαγιόλ που βουτάει στο βαθύ «Απέραντο Γαλάζιο» του Αιγαίου, χάρη στην κλασική ταινία Λύκ Μπεσόν. Αυτή ακριβώς η ιστορία θα γίνει η αφορμή για τον Ζαν Μαρκ Μπαρ να έρθει στην Θεσσαλονίκη αφού συμμετέχει στο «Dolphin man» του Λευτέρη Χαρίτου, ντοκιμαντέρ που ξετυλίγει τη ζωή του θρυλικού δύτη και του πώς γυρίστηκε η ταινία του Μπεσόν.

Και όχι μόνο αυτό αφού ο Μπαρ θα παραστεί και σε μια ακόμη πρεμιέρα, αυτή του «Grain / Σπόρου», ταινία επιστημονικής φαντασίας ταρκοφσκικών αποχρώσεων, η οποία αποτελεί και την πρώτη αγγλόφωνη παραγωγή του Τούρκου δημιουργού Σεμίχ Καπλάνογλου

Meet Ρούμπεν Έστλουντ

Ο επίτιμος καλεσμένος του φετινού Φεστιβάλ θα είναι ένας δημιουργός αρκετά ιδιαίτερος από την Σκανδιναβία. Ο σκηνοθέτης Ρούμπεν Έστλουντ, ο μεγάλος νικητής του Χρυσού Φοίνικα στο πρόφατο Φεστιβάλ Καννών, θα έρθει στην Θεσσαλονίκη για την πρεμιέρα της νέας ταινίας του, το αριστουργηματικό «The Square» αλλά και για να μιλήσει με το κοινό του Φεστιβάλ συνολικά για το έργο του, αφού το 58ο ΦΚΘ παρουσιάζει πλήρη ρετροσπεκτίβα στο έργο του 43χρονου Σουηδού κινηματογραφιστή. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει το σύνολο της φιλμογραφίας του Έστλουντ, υλικό στο οποίο θα βρει τις επιρροές του ως δημιουργού από το σύμπαν κλασικών κινηματογραφιστών όπως ο Μπέργκμαν, ο Μπουνιουέλ, Φον Τρίερ και ο Ρόι Άντερσον.

Τhe Square

Στην ρετροσπεκτίβα συμπεριλαμβάνονται οι μικρού μήκους ταινίες του Έστλουντ αλλά και τα ντοκιμαντέρ του, μεταξύ των οποίων και τα «Free Radicals 1& 2», στα οποία ο Έστλουντ μοιράζεται με τους θεατές την αγάπη του για τα χειμερινά σπορ διανθίζοντας τις ταινίες του με ένα πλούσιο σάουντρακ που περιλαμβάνει hip hop, electronica και metal ρυθμούς. To υλικό αυτό απασχόλησε τον δημιουργό στο ξεκίνημα της κινηματογραφικής του διαδρομής και έκανε ξεκάθαρη την ιδιαίτερη ταυτότητα ως κινηματογραφιστή.

Τις ταινίες «Ανωτέρα Βία» (2014), μια σαρκαστική ματιά στις κοινωνικές συμβάσεις και την πολιτική ορθότητα της εποχής μας, που διακρίθηκε με το Βραβείο Επιτροπής στο τμήμα Ένα κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών και έφτασε μια ανάσα από την 5άδα του ξενόγλωσσου Όσκαρ το 2015, το «Play» (2011), ταινία εμπνευσμένη από πραγματικές ιστορίες παρενόχλησης εφήβων από συνομήλικους τους στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, το σπονδυλωτό Involuntary (2008) που τοποθετεί τους φαινομενικά ετερόκλητους χαρακτήρες της ταινίας στα άκρα, το «Guitar Mongoloid» (2004) στο οποίο χτίζει το πορτραίτο μιας κοινωνίας που δεν ακολουθεί απόλυτα τους άγραφους κανόνες και τις νόρμες που η ίδια θέτει προς τα έξω.

Κάνε ένα διάλειμμα από τις προβολές και απόλαυσε μια νέα συναρπαστική εμπειρία.

Η δημιουργία του Escape Room “The Lost Film” στο χώρο δράσης του The Mind Trap στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί μία πρωτοβουλία της COSMOTE TV, στα πλαίσια των δράσεών της ως Μεγάλος Χορηγός του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η COSMOTE TV, συνεπής στο ραντεβού της με τα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας, δημιουργεί μία εμπειρία… κινηματογραφικών διαστάσεων, ειδικά σχεδιασμένη για τους λάτρεις της έβδομης τέχνης. Η COSMOTE TV σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι μυστηρίου με σκοπό να ανακαλύψετε τους πιο καλά κρυμμένους θησαυρούς του Hollywood. Η πόρτα κλείνει και η περιπέτεια ξεκινά. Και μέσα σε μια μόνο στιγμή, όλα είναι σινεμά!

Και επειδή όλα είναι σινεμά  ένα νέο τμήμα από το μέλλον, το  Διεθνές Διαγωνιστικό Virtual Reality. 

Tο 58ο ΦΚΘ σας καλωσορίζει στον συναρπαστικό κόσμο της Εικονικής Πραγματικότητας (VR / Virtual Reality) παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και τα Βαλκάνια, ένα Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR, με 10 ολιγόλεπτα φιλμ ειδικά δημιουργημένα στα πρότυπα της τεχνολογίας του αύριο. Οι ταινίες αυτές θα προβληθούν για το κοινό και τους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου σε ένα νέο εντυπωσιακό χώρο, το INVR-Virtual Reality Thessaloniki στην καρδιά της Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 6) και οι ταινίες θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους.

Η πρωτοβουλία του Φεστιβάλ για το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο στο προσεχές 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ετοιμαστείτε λοιπόν για το σινεμά-εμπειρία της νέας εποχής.

Έχουμε και λέμε: Κινοσκόπιο/Kinoscope των Κλεμάν Λεοτάρ και Φιλίπ Κολέν (Γαλλία, 2017, 9’) όπου η ιστορία του σινεμά ξετυλίγεται στην ταινία με ολοζώντανο τρόπο, μέσα από τα πιο αγαπημένα και εντυπωσιακά καρέ της μεγάλης οθόνης. Άνθρωπος-Δελφίνι / Dolphin Man του Μπενουά Λιχτέ (Γαλλία, 2017, 10΄) με πρωταγωνιστές καταξιωμένους δύτες του σήμερα να αποκαλύπτουν τα μυστικά της τέχνης τους και των ωκεανών του κόσμου, σε ένα φιλμ-χάρμα οφθαλμών, συμπληρωματικό έργο του ομότιτλου ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρίτου με θέμα τον θρυλικό δύτη Ζακ Μαγιόλ, που προβάλλεται επίσης στο 58ο ΦΚΘ.

Kinoscope

Το Επί τόπου / On Sight του Πάμπλο Μαχάβε Φερνάντες (ΗΠΑ, 2016, 5’) παρακολουθεί τρία αδέλφια που αποδρούν από το Αφγανιστάν διωκώμενα για την πολιτική τους δράση και φτάνουν στη Λέσβο πάνω σε μια βάρκα, αναζητώντας άσυλο στην Ελλάδα. Στο Εμείς που παραμένουμε / We Who Remain των Σαμ Ουόλσον και Τρέβορ Σναπ (Σουδάν-ΗΠΑ, 2017, 12’) ένας άγνωστος εμφύλιος μαίνεται ακόμη στα βουνά του Σουδάν, ανάμεσα στο κράτος και τους αντάρτες. Άνθρωποι αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, παραμένουν αβοήθητοι.

“We Who Remain”

Τέσσερις από αυτούς εξομολογούνται πώς επιβιώνουν μέσα σε έναν πόλεμο χωρίς τέλος. Ένα φρικιαστικό έγκλημα από το 1992, κοντά σε αμερικανική βάση στη Νότια Κορέα, με θύμα μια ιερόδουλη και θύτη έναν Αμερικανό στρατιώτη ξεδιπλώνεται στο Αναίμακτα / Bloodless της Τζίνα Κιμ (Νότια Κορέα, 2017, 12’) που αναπαριστά τις τελευταίες στιγμές αυτής της γυναίκας, που δυστυχώς ήταν ένα από τα τόσα πολλά θύματα επιθέσεων στην περιοχή, ήδη από το ξεκίνημα του πολέμου στην Κορέα τη δεκαετία του ’50.

Περί τυφλότητας / Notes on Blindness των Τζέιμς Σπίνι & Πίτερ Μίντλτον (Γαλλία-Ηνωμένο Βασίλειο, 2016, 20΄), ένα απροσδόκητο, συναισθηματικά φορτισμένο ταξίδι από το σκοτάδι στο φως, μέσα από τα ηχογραφημένα ημερολόγια του τυφλού συγγραφέα και θεολόγου Τζον Χουλ. Ο Λοχίας Τζέιμς / Sergent James του Αλεξάντρ Περέζ (Γαλλία, 2017, 7’) ανιχνεύει τους φόβου ενός παιδιού που ετοιμάζεται να πάει για ύπνο. Μόνο που νομίζει ότι κάτι κρύβεται κάτω από το κρεβάτι του.

Notes on Blindness

Στο Εύα, πέρα από το σώμα / EWA, Out of Body του Γιόχαν Κνάτρουπ Γιένσεν (Δανία, 2016, 8΄) ο θεατής «γίνεται» η Εύα, η ηρωίδα της ταινίας. Βλέπει και βιώνει τη ζωή της μέσα από τα μάτια και το σώμα της, από την παιδική ηλικία ως την ενηλικίωση, όπου δεσπόζει η τραυματισμένη σχέση με την μητέρα της.

EWA, Out of Body

Η Εύα θέλει επιτέλους να είναι ο εαυτός της. Στηρίξου πάνω μου / Lifeline του Βικτόρ Μισελό (Γαλλία, 2017, 6΄) και τη στιγμή που ερωτεύεσαι ο χρόνος παγώνει. Δεν υπάρχει χθες, σήμερα, αύριο, παρά μόνο μια έκρηξη από συναισθήματα, μνήμες και επιθυμίες που υπερνικούν το χρόνο, αλλά και το χώρο. Το φιλμ καταγράφει αυτή τη μαγική στιγμή σε εμπειρία VR. Τέλος το Proxima by Ματιέ Πραντά (Γαλλία, 2017, 9’) μας ταξιδεύει στα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Κάθε μέρα κι ένα πάρτυ

Αν κουραστήκατε με την ακινησία της σκοτεινής αίθουσας καιρός να ξεμουδιάσετε. Το 58ο ΦΚΘ οργανώνει όπως κάθε χρόνο ένα πάρτυ κάθε βράδυ σε γνωστά μπαρ της πόλης. Μη χάσετε ούτε ένα γιατί Φεστιβάλ δεν είναι μόνο ταινίες. Είναι και μουσική και χορός και κνωριμία με όλους τους διάσημους που αριβάρισαν στην πόλη μας.Τσεκάρετε τη λίστα:

Πέμπτη 2/11, 22:30, Party Έναρξης @ Αποθήκη Γ DJ set by Scoot Boy & Sakis Korovessis. Είσοδος με πρόσκληση ή με διαπίστευση της διοργάνωσης και για τα μέλη του Φεστιβάλ με την επίδειξη της CineΚάρτα

Παρασκευή 3/11, 22:30, Greek Party Vol. 1 @ Toms DJ set by Christos Exarchopoulos & Kostis Karatzias

Σάββατο 4/11, 22:30 – Greek Party Vol. 2 @ Coo

Κυριακή 5/11, 22:30 – Modified Dog Live @ Residents

Δευτέρα 6/11, 22:30 – TIFF Party by Jameson #1 @ Red Rose Bar

Τρίτη 7/11, 22:30 – TIFF Party by Jameson #2 @ La Doze DJ set by Μάρλι Αλειφέρη

Τετάρτη 8/11, 24:00 – Greek Party Vol. 3 @ Ύψιλον DJ set by Felizol vs The Boy vs Nikos Pastras

Πέμπτη 9/11, 22:30 – Party Προσωπικού & Εθελοντών @ Αποθήκη Γ DJ set by 1055 Rock

Παρασκευή 10/11, 23:00 – Agora Party Jameson @ Αποθήκη Γ DJ set by Loo

Σάββατο 11/11, 23:00 – Greek Party Vol.4 @ Πανελλήνιον

Κυριακή 12/11, 22:30 – Party Λήξης Fischer @ Αποθήκη Γ Συναυλία: The Coconaut Rockers Είσοδος με πρόσκληση ή με διαπίστευση της διοργάνωσης και για τα μέλη του Φεστιβάλ με την επίδειξη της CineΚάρταF

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα