Κάννες 2025: Η πολιτική έδωσε και φέτος το «παρών» – Από τον Ντε Νίρο στις δηλώσεις της Τζόντι Φόστερ
Η πολιτική, που κάποτε αποτελούσε προνομιακό πεδίο της Μπερλινάλε, δίνει πλέον το «παρών» και στο γαλλικό φεστιβάλ
Είναι πλέον κάποια χρόνια που το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών έχει πάψει να κινείται στο στενό πλαίσιο ανάμεσα στα μπικίνι της παραλίας και τις τουαλέτες του κόκκινου χαλιού. Η πολιτική, που κάποτε αποτελούσε προνομιακό πεδίο της Μπερλινάλε, δίνει πλέον το «παρών» και στο γαλλικό φεστιβάλ , και αυτό επιβεβαιώθηκε και φέτος.
Μετά την επίθεση του Ρόμπερτ Ντε Νίρο κατά των πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ στην έναρξη του φεστιβάλ, ήρθε τώρα η σειρά της Τζόντι Φόστερ να μιλήσει για την πολιτική κατάσταση στην πατρίδα της, επιβεβαιώνοντας ότι την ενώνουν και άλλα πράγματα με τον μεγάλο ηθοποιό, πέραν της θρυλικής τους κοινής παρουσίας στον «Ταξιτζή».
Δύσκολη η ζωή στις ΗΠΑ
Είναι αλήθεια ότι αυτή την περίοδο είναι λίγο δύσκολο να ζει κανείς στις Ηνωμένες Πολιτείες παραδέχτηκε η 62χρονη ηθοποιός, που βρέθηκε στην Κυανή Ακτή για να παρουσιάσει εκτός συναγωνισμού τη νέα της ταινία «Vie privée» σε σκηνοθεσία της Ρεμπέκα Ζοτλόφσκι. Η κάτοχος δύο βραβείων Όσκαρ απάντησε με αυτό τον τρόπο στο αν η προεδρία Τραμπ συντελεί στην απόφασή της να περνά περισσότερο χρόνο στη Γαλλία.
«Είναι σπαρακτικό», είπε η Φόστερ. «Και πρέπει πάντα να υπενθυμίζω στους ανθρώπους ότι αγαπώ τη χώρα μου, παρόλο που έχω ευρωπαϊκή παιδεία. Αγαπώ την πατρίδα μου και μου αρέσει που είμαι Αμερικανίδα. Ξέρω ότι αυτό ακούγεται τρελό, σωστά; Ακούγεται λίγο υπερβολικά πατριωτικό, αλλά για μένα, η Αμερική είναι ένα συναίσθημα σαν να ιππεύεις άλογα με τον παππού σου, να ακούς Rolling Stones και να χορεύεις μέχρι τις 4 το πρωί. Όλα αυτά είναι που σε κάνουν αυτό που είσαι. Και είναι πολύ δύσκολο να γίνεσαι μάρτυρας της τραγωδίας που βιώνει η δημοκρατία μας αυτή τη στιγμή.» Η Φόστερ είναι μία από τις λίγες διασημότητες του Χόλιγουντ που έχουν μιλήσει εναντίον του προέδρου Τραμπ από την έναρξη της δεύτερης θητείας του. Οι περισσσότεροι σταρ αποφεύγουν να επικρίνουν δημόσια τον μεγιστάνα της πολιτικής, φοβούμενοι προφανώς να μην… τους πιάσει στο στόμα του.
Ντε Νίρο: Δεν μπορούμε να κοιτάμε άπραγοι
Εξαίρεση αποτέλεσε ο 81 ετών Ρόμπερτ Ντε Νίρο: «Στη χώρα μου παλεύουμε για τη Δημοκρατία, που κάποτε θεωρούσαμε δεδομένη. Και αυτό μας επηρεάζει όλους εδώ, γιατί η Τέχνη είναι δημοκρατική. Η Τέχνη είναι συμπεριληπτική, φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Η Τέχνη αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και γι’ αυτό είναι απειλή — και γι’ αυτό είμαστε κι εμείς απειλή για τους αυτόκλητους και τους φασίστες», είχε δηλώσει ο θρύλος του κινηματογράφου την ημέρα της έναρξης του φεστιβάλ στον γαλλικό Νότο, όταν και βραβεύτηκε με τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα, τον οποίο και παρέλαβε από τα χέρια του Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Μεταξύ άλλων είχε επικρίνει την απειλή Τραμπ για φορολόγηση ξένων ταινιών, κάνοντας λόγο για ένα πρόβλημα που είναι παγκόσμιο.
Ο Ασάνζ για τη Γάζα
«Δεν μπορούμε απλώς να καθόμαστε και να παρακολουθούμε. Πρέπει να δράσουμε – και να δράσουμε τώρα. Όχι με βία, αλλά με πάθος και αποφασιστικότητα. Είναι ώρα όλοι όσοι νοιαζόμαστε για την ελευθερία να οργανωθούμε, να διαμαρτυρηθούμε και, φυσικά, όταν έρθουν εκλογές, να ψηφίσουμε» είχε πει τότε ο Ντε Νίρο.
Από το φεστιβάλ δεν έλειψαν πάντως και οι αναφορές στην Παλαιστίνη, με αποκορύφωμα την εμφάνιση του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή του WikiLeaks, που φόρεσε ένα λευκό μπλουζάκι με τα ονόματα των 4.986 Παλαιστινίων παιδιών που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη Γάζα.
Πολιτικό μήνυμα διαχρονικής αξίας μπορεί να θεωρηθεί και η ταινία «Η εξαφάνιση του Γιόζεφ Μένγκελε» του Κίρι Σερεμπρένικοφ, που αναφέρεται στην «εξορία» του διαβόητου γιατρού των ναζί στη Νότια Αμερική, ο οποίος ποτέ δεν λογοδότησε για τα αποτρόπαια εγκλήματά του και πέθανε τελικά το 1979 στη Βραζιλία.
Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται το Σάββατο.
Πηγη – Deutsche Welle / Κώστας Αργυρός