Κινηματογράφος

KinderDocs: Μοναδικά ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους στο ΜΜΣΤ

Από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Απρίλιο του 2017, η Θεσσαλονίκη θα υποδεχτεί για πρώτη φορά το KinderDocs!

Parallaxi
kinderdocs-μοναδικά-ντοκιμαντέρ-για-παιδιά-κα-159137
Parallaxi

kinderd

Από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Απρίλιο του 2017, η Θεσσαλονίκη θα υποδεχτεί για πρώτη φορά το KinderDocs! Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έρχεται για ένα τρίμηνο στην πόλη μας με ενδιαφέρουσες προβολές βραβευμένων ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους, αλλά και δασκάλους, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείες, θείους, νονούς, νονές και τους φίλους τους.

Το KinderDocs μας καλεί να ζήσουμε μαζί τη μαγεία της τέχνης του ντοκιμαντέρ και να δοκιμάσουμε νέους τρόπους επικοινωνίας, με αφορμή ιστορίες που μας αφορούν όλους και αναδεικνύουν θέματα σημερινά, που ενδιαφέρουν, προβληματίζουν αλλά και ψυχαγωγούν. Κάθε ντοκιμαντέρ αποτελεί μια ιστορία που μιλάει για εφηβεία, φιλία, οικογένεια, εκπαίδευση, δημιουργικότητα, έκφραση, χορό, ψυχολογία, οικογενειακές σχέσεις, τέχνη, διαπολιτισμικότητα, μετανάστευση, περιβάλλον.

Το KinderDocs διοργανώνεται από την Kouzi Productions σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, στο οποίο θα πραγματοποιούνται οι αντίστοιχες προβολές της Αθήνας, και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο οποίο θα πραγματοποιούνται οι προβολές της Θεσσαλονίκης. Γίνεται ακόμη με την υποστήριξη του idfa, του μεγαλύτερου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο, στο Άμστερνταμ, και του doxs!, του παλαιότερου και σημαντικότερου γερμανικού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους.

H Kouzi Productions δημιουργήθηκε το 2015 από τη Δήμητρα Κουζή, δημοσιογράφο και παραγωγό. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας διεθνείς συνεργασίες στον χώρο του ντοκιμαντέρ, εναλλακτική διανομή, media training, δημιουργική παραγωγή, coaching και ανάπτυξη κοινού, σε συνεργασία με παραγωγούς, σκηνοθέτες, διευθυντές, φεστιβάλ, διανομείς, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς. Η Δήμητρα Κουζή διοργανώνει αντίστοιχες δράσεις από το 2007 (Μέρες Ντοκιμαντέρ στις Κυκλάδες 2007-2009, CineDoc 2009-2016, Πολιτικό Σινεμά, Ίδρυμα Friedrich Ebert 2015 έως σήμερα). Το KinderDocs, το νέο project της εταιρείας σε δύο από τα πιο δραστήρια και πρωτοπόρα μουσεία, σε επαφή με το νεανικό κοινό, έχει στόχο να ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας, επαφής και ανταλλαγής μεταξύ των νέων και των ενηλίκων και να εμπνεύσει δράσεις αναδεικνύοντας την τέχνη της αφήγησης και του ντοκιμαντέρ.

1

Όπως αναφέρει η κ. Κουζή, σήμερα τα παιδιά και οι νέοι, αλλά και οι οικογένειες, δεν έχουν πολλές αντίστοιχες προτάσεις προβολών, ενώ ταυτόχρονα είναι πρόκληση το να βρεις τον τρόπο να μιλήσεις στο νενανικό κοινό. Έτσι, το KinderDocs δημιουργήθηκε στοχεύοντας να προσελκύσει και να προσφέρει μια εναλλακτική πρόταση ψυχαγωγίας που θα δημιουργήσει διάλογο ανάμεσα σε παιδιά, νέους κι ενήλικες, σε μια δράση που ουσιαστικά θα δημιουργήσει το αυριανό κοινό. Η ιδέα είναι να διευκολυνθεί ο διάλογος, αλλά και η διοργάνωση να παρέχει ένα ερέθισμα για να μιλήσει στα παιδιά για κάποια καίρια ζητήματα. Παρακολουθώντας μια ενδιαφέρουσα προβολή με ειδικές θεματικές προκύπτουν άλλωστε νέες και πολύπλευρες συζητήσεις.

Οι προβολές στην Θεσσαλονίκη λοιπόν θα πραγματοποιούνται Παρασκεύες και Σάββατα, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε αίθουσα χωρητικότητας 180 ατόμων. Ο πρώτος κύκλος προβολών ξεκινάει την 1η Φεβρουάριου και διαρκεί έως τον Απρίλιο του 2017, με φιλοδοξία να γίνει πια σταθερός θεσμός. Η εμπειρία κάθε προβολής εμπνέει δημιουργικές δράσεις για θέματα που αφορούν τα παιδιά και την σχέση τους με τον κόσμο, οι οποίες θα ανακοινωθούν στη συνέχεια, καθώς και διάλογο με διαλεχτούς καλεσμένους. Οι προβολές και οι παράλληλες δράσεις διαρκούν μία έως μιάμιση ώρα και γίνονται καθημερινές για τα σχολεία και σαββατοκύριακα για το κοινό.

4

Τις Παρασκευές, θα πραγματοποιούνται διπλές προβολές για σχολεία, στις 10.00 το πρωί και στις 12.00 το μεσημέρι, ενώ οι εκπαιδευτικοί που θα συνοδεύουν τις εκάστοτε σχολικές ομάδες, μετά το πέρας της προβολής, θα συντονίζουν μια συζήτηση για την προβολή που προηγήθηκε. Οι προβολές της Παρασκευής θα είναι ανοιχτές και για φοιτητές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να δουν πως μπορεί να αξιοποιηθεί το ντοκιμαντέρ σαν εργαλείο στην εκπαίδευση.

Τα Σάββατα από την άλλη, οι προβολές θα γίνονται στις 12.00 το μεσημέρι και θα είναι ανοιχτές για όλους, από παιδιά και νέους, μέχρι γονείς ή και απλά ενδιαφερόμενους ενήλικες. Τα Σάββατα, το KinderDocs θα φιλοξενεί ειδικούς καλεσμένους, οι οποίοι μετά το τέλος της προβολής θα πραγματοποιούν μια διάδραση και συζήτηση για την εκάστοτε ταινία που παρακολούθησε το κοινό, θίγοντας την θεματική που πραγματεύεται και τα συναφή ζητήματα που προκύπτουν.

2

Οι προβολές αφορούν παιδιά και νέους ηλικιών κυρίως από 9 χρονών και πάνω, ενώ για κάθε ταινία που θα προβάλλεται αναγράφεται στην περιγραφή η ηλικία των πρωταγωνιστών της εκάστοτε ιστορίας, οι οποίοι έρχονται σε μια έμμεση αντιστοιχία με το επίδοξο κοινό τους. Τα παιδιά άλλωστε τείνουν να ταυτίζονται με τις δικές τους ηλικίες, κι έτσι δίνεται μια ένδειξη, χωρίς να σημαίνει σε οποιαδήποτε περίπτωση ότι και οι μεγαλύτερες ηλικίες δεν θα απολαύσουν την προβολή!

Όλες οι προβολές του KinderDocs θα περιλαμβάνουν δύο ταινίες με το ίδιο εισιτήριο, που θα ανέρχεται στα 3€ για παιδιά και 6€ για ενήλικες. Εξαιρούνται οι προβολές 1/3, 5/3 και 18/3, όπου η προβολή περιλαμβάνει μία ταινία μεγάλου μήκους (I am Kuba και Ballet Boys αντίστοιχα). Όλες οι ταινίες KinderDocs προβάλλονται με ελληνικούς υποτίτλους.

kinderdocs

Προγραμματισμένες προβολές στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (αμφιθέατρο)

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 10.00-11.30 & 12.00-13.30 (για σχολεία και φοιτητές) Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 12.00 (για όλους) Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 10.00-11.30 & 12.00-13.30 (για σχολεία και φοιτητές) Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 12.00 (για όλους) Παρασκευή 3 Μαρτίου10.00-11.30 & 12.00-13.30 (για σχολεία και φοιτητές) Σάββατο 4 Μαρτίου 12.00 (για όλους) Παρασκευή 17 Μαρτίου 10.00-11.30 & 12.00-13.30 (για σχολεία και φοιτητές) Σάββατο 18 Μαρτίου 12.00 (για όλους) Παρασκευή 31 Μαρτίου 10.00-11.30 & 12.00-13.30 (για σχολεία και φοιτητές) Σάββατο 1 Απριλίου 12.00 (για όλους)

Για ομαδικές κρατήσεις και σχολεία (Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη) παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Τηλ. 2310 240002.

Πληροφορηθείτε ότι καινούριο τρέχει για το KinderDocs στην σελίδα του στο Facebook: https://www.facebook.com/kinderdocs/

Και πάνω από όλα, πάρτε τους μικρούς σας φίλους και να είστε εκεί!

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα!

*Φεβρουάριος-Απρίλιος 2017, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τηλ. 2310 240002, Τιμή εισιτηρίου: 3€ (παιδιά) 6€ (ενήλικες), Πληροφορίες: www.kinderdocs.com, [email protected]

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα