Ξεκίνησαν οι καταθέσεις για την Αγορά του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Πιστή στο ραντεβού της και στηρίζοντας για ακόμα μία χρονιά το ελληνικό σινεμά, η Αγορά καλεί τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τις ταινίες τους.
Πιστή στο ραντεβού της και στηρίζοντας για ακόμα μία χρονιά το ελληνικό σινεμά, η Αγορά, το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που επί χρόνια υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe Media, καλεί τους ενδιαφερόμενους δημιουργούς να καταθέσουν τα κινηματογραφικά σχέδια και τις ταινίες τους στα τμήματα Agora Film Market, Crossroads Co-production Forum και Agora Works in Progress, εν όψει του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (4 – 14/11/2021). Παράλληλα, συνεχίζει τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες Meet the Future και Agora Lab, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερες δράσεις για την υποστήριξη του ελληνικού κινηματογράφου.
Η Αγορά στηρίζει τον κινηματογράφο της ευρύτερης γεωγραφικής μας περιοχής, ιδιαίτερα των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Οι χώρες στις οποίες επικεντρώνεται η Αγορά και που έχουν δυνατότητα να καταθέσουν προτάσεις και ταινίες είναι οι εξής: Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Αρμενία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Β. Μακεδονία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κόσοβο, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Παλαιστίνη, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Συρία, Τουρκία, Τσεχία, Τυνησία.
Αναλυτικά τα τμήματα της Αγοράς και οι τελικές ημερομηνίες καταθέσεων:
17ο ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΩΝ CROSSROADS
9-12 Νοεμβρίου 2021 *Ημερομηνία τελικών καταθέσεων: 15 Ιουλίου 2021
Στόχος του Crossroads Co-production Forum είναι να υποστηρίξει τους παραγωγούς ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους που συνδέονται με περιοχές της Μεσογείου, της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Οι ταινίες πρέπει να είναι παραγωγές ή συμπαραγωγές από χώρες αυτών των γεωγραφικών περιοχών ή ταινίες των οποίων συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με αυτές τις περιοχές. Οι παραγωγοί των επιλεγμένων κινηματογραφικών σχεδίων σε ανάπτυξη θα έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα σχέδιά τους με συμπαραγωγούς, διανομείς, εκπροσώπους εταιρειών πωλήσεων (sales agents) και κορυφαίους ειδικούς από τομείς της παραγωγής.
Στις προηγούμενες εκδόσεις του, το Crossroads Co-pro Forum συμπεριέλαβε κινηματογραφικά σχέδια όπως τα προσφάτως βραβευμένα Ghosts της Αzra Deniz Okyay (μεγάλο βραβείο στο φεστιβάλ Βενετίας Critics’ Week 2020) και 200 Meters του Ameen Nayfeh (Βραβείο κοινού Venice Days 2020) όπως επίσης και τα βραβευμένα Οι Ατίθασες της Deniz Gamze Erguven, September της Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Ακίνητο Ποτάμι του Άγγελου Φραντζή, When I Saw You της Annemarie Jacir, As I Open my Eyes της Layla Bouzid, Park της Σοφίας Εξάρχου, The Cakemaker του Ofir Raul Graizer, Το μυστικό συστατικό του Gjorce Stavreski, μεταξύ άλλων.
AGORA WORKS IN PROGRESS
9 -12 Νοεμβρίου 2021 *Ημερομηνία τελικών καταθέσεων: 10 Σεπτεμβρίου 2021
Το τμήμα Agora Works in Progress της Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί προβολές οι οποίες αφορούν αποκλειστικά τους διαπιστευμένους της Αγοράς και παρουσιάζονται στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που θα συμμετέχουν στην 62ή διοργάνωση. Με αυτό τον τρόπο, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να είναι οι πρώτοι που θα ανακαλύψουν ταινίες μεγάλου μήκους από τη Μεσόγειο, την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, σε ένα στάδιο αμέσως πριν την ολοκλήρωση τους.
Ανάμεσα στις ταινίες που έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν στο Works in Progress της Αγοράς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι εξής: Σελήνη, 66 Ερωτήσεις της Ζακλιν Λέντζου (Διαγωνιστικό τμήμα Berlinale Encounters 2021), Rock Bottom Riser του Fern Silva (Special Mention -Berlinale Encounters 2021), SWEAT του Magnus von Horn (Cannes2020 Label), Last Day of Spring της Isabel Lamberti (L’ACID Cannes2020 Label), Papicha της Mounia Meddour (Ένα Κάποιο Βλέμμα 2019 Φεστιβάλ Καννών), Rêves de jeunesse του Alain Raoust (ACID 2019, Φεστιβάλ Καννών), Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (Ρότερνταμ, SXSW 2016), Αγκάθι του Γαβριήλ Τζάφκα (CPH: PIX, Θεσσαλονίκη 2017), Σύμπτωμα του Άγγελου Φραντζή (Τορίνο, Θεσσαλονίκη 2015), Μικρή άρκτος της Ελισάβετ Χρονοπούλου (Γκέτενμποργκ 2016), Μικρό ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη (Διαγωνιστικό τμήμα – Βερολίνο 2014), Για πάντα της Μαργαρίτας Μαντά (Κάιρο – Αργυρή Πυραμίδα / Βραβείο Σκηνοθεσίας 2015), Next to Her του Άσαφ Κόρμαν (Quinzaine des Realisateurs – Κάννες 2014, Αργυρός Αλέξανδρος – ΦΚΘ 2014), Στο σπίτι του Αθανάσιου Καρανικόλα (Forum – Βερολίνο 2014), My Dog Killer της Mira Fornay (Tiger Award – Ρότερνταμ 2014), Luton του Μιχάλη Κωνσταντάτου (Σαν Σεμπαστιάν 2013), Όταν σε είδα της Ανμαρί Τζασίρ (Τορόντο 2012), Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού του Έκτωρα Λυγίζου (Διαγωνιστικό τμήμα – Κάρλοβι Βάρι 2012).
AGORA FILM MARKET
5-13 Νοεμβρίου 2021 *Ημερομηνία τελικών καταθέσεων: 15 Οκτωβρίου 2021
Το Agora Film Market προωθεί την πλειοψηφία των ταινιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά και ταινίες από τις χώρες στις οποίες επικεντρώνεται η Αγορά και δεν συμμετέχουν στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό ταινιών να βρουν το δρόμο προς άλλα φεστιβάλ και εταιρείες διανομής. Επίσης παρουσιάζεται μια επιλογή από ελληνικές ταινίες παραγωγής των δύο τελευταίων ετών. Στόχος της Αγοράς είναι να φέρει σε επαφή τους επαγγελματίες με τους σκηνοθέτες και παραγωγούς για νέες και μελλοντικές συνεργασίες.
Thessaloniki Locarno Industry Academy International
*Οι αιτήσεις για το 62ο Φεστιβάλ θα ανοίξουν τον Ιούλιο
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μαζί με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο συνδιοργανώνουν το Industry Academy International. Η Ακαδημία λειτουργεί ήδη επιτυχώς στην Ελβετία, το Μεξικό, τη Βραζιλία, τη Νέα Υόρκη και τον Λίβανο και είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει σκοπό να βοηθήσει τους νέους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου που ειδικεύονται στην προώθηση και διανομή ταινιών. Απευθύνεται, επίσης, σε επαγγελματίες των new media και τους βοηθά να επεκτείνουν την εμπειρία τους και να διευρύνουν το επαγγελματικό τους δίκτυο στα πεδία των διεθνών πωλήσεων, μάρκετινγκ, διανομή και προγραμματισμό ταινιών.
Η Αγορά επίσης διοργανώνει τα:
Agora Lab
Η δράση Agora Lab έρχεται να συμπληρώσει τα Agora Works in Progress και θα προσφέρει σε 3 με 4 ελληνικές ταινίες τη δυνατότητα να λάβουν καθοδήγηση από κορυφαίους επαγγελματίες του σινεμά.
Το Agora Lab είναι ένα εργαστήρι, μέσω του οποίου οι επιλεγμένοι δημιουργοί μπορούν να διαμορφώσουν το υλικό τους ως προς την τελική μορφή του, να αναπτύξουν τις κρυμμένες του δυνατότητες και να λάβουν πολύτιμες συμβουλές για την ολοκλήρωση της ταινίας τους.
Meet the Future
Κάθε χρόνο παρουσιάζουμε σε κορυφαίους επαγγελματίες από το εξωτερικό, ανερχόμενους δημιουργούς και επαγγελματίες που διαμένουν στην Ελλάδα από διαφορετικούς τομείς του κινηματογραφικού φάσματος.
Το 2019 στο “Meet the Future” συμμετείχαν 15 σκηνοθέτιδες και σκηνοθέτες ελληνικών ταινιών μικρού μήκους που οι μικρού μήκους ταινίες τους είχαν προβληθεί τα τελευταία πέντε χρόνια στα μεγαλύτερα φεστιβάλ κινηματογράφου του κόσμου (Κάννες, Βενετία, Βερολίνο, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνο, Ρότερνταμ, Νέα Υόρκη, Τραϊμπέκα, Τορόντο, Σάντανς, Μπουσάν) ή είχαν κερδίσει υποψηφιότητα για τα βραβεία Όσκαρ και δεν είχαν ολοκληρώσει ακόμη την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τους. Αυτοί ήταν οι: Άρτεμις Αναστασιάδου, Μυρσίνη Αριστείδου, Σοφία Γεωργοβασίλη, Έμμα Δοξιάδη, Νεριτάν Ζιντζιρία, Βασίλης Κεκάτος, Ευθύμης Kosemund Σανίδης, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Στέλλα Κυριακοπούλου, Νίκος Κυρίτσης, Ζακλίν Λέντζου, Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, Χρήστος Μασσαλάς, Λουκιανός Μοσχονάς, Θανάσης Νεοφώτιστος.
Το 2020 το Meet the Future παρουσίασε οκτώ ανερχόμενους διευθυντές φωτογραφίας. Επιλέχθηκαν διευθυντές φωτογραφίας που έχουν κάνει μικρού μήκους ή/και μία μεγάλου μήκους ταινία, οι οποίοι είτε έχουν βραβευτεί ως διευθυντές φωτογραφίας σε ελληνικό φεστιβάλ μικρού ή μεγάλου μήκους, είτε ταινία τους μικρού ή μεγάλου μήκους έχει συμμετάσχει σε μεγάλα Φεστιβάλ του εξωτερικού (συγκεκριμένα τα Φεστιβάλ Καννών, Βενετίας, Βερολίνου, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνου, Ρότερνταμ, Νέας Υόρκης, Τραϊμπέκα, Τορόντο, Σάντανς, Κλερμόν Φεράν).
Αυτοί ήταν οι: Γιώργος Βαλσαμής, Γιάννης Κανάκης, Μανού Τιλίνσκι, Φίλη Ολσέφσκι, Γιάννης Σίμος, Ασημίνα Διονυσοπούλου, Στέλιος Πίσσας, Γιάννης Καραμπάτσος.
Οι διευθυντές φωτογραφίας δημιούργησαν ο καθένας ένα μια μικρού μήκους ταινία ειδικά για την παρουσίαση τους στην Αγορά του ΦΚΘ. Μπορείτε να το βρείτε εδώ:
EWA Mentoring Program
Tο πρόγραμμα mentoring του EWA (Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Δίκτυο Γυναικών) απευθύνεται σε γυναίκες που ασχολούνται με την κινηματογραφική παραγωγή, έχουν ήδη μια σχετική εμπειρία σε εθνικό επίπεδο και επιθυμούν να εξελίξουν σε διεθνές επίπεδο τη στρατηγική και επιχειρηματική ανάπτυξη της εταιρείας τους. Το σχήμα mentoring παραγωγών του EWA επιτρέπει στις mentees (καθοδηγούμενες) να αναβαθμίσουν βασικές δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται, όπως η εύρεση χρηματοδότησης, η διαπραγμάτευση, η διαχείριση (management) και η επιχειρηματική ανάπτυξη. Το δίκτυο EWA αποτελείται από μια ομάδα από έμπειρες γυναίκες παραγωγούς που διαθέτουν ένα επιτυχημένο ιστορικό και μια συνεκτική πρακτική σε ευρωπαϊκές/διεθνείς συμπαραγωγές, καθώς και στην επιχειρηματική ανάπτυξη εν γένει.
Agora Talks
Κάθε χρόνο η Αγορά παρουσιάζει στους επαγγελματίες του σινεμά και στα πρότζεκτ που συμμετέχουν στην Αγορά, τα εργαλεία για καλύτερη κατανόηση στα πολλά και διάφορα θέματα που τους απασχολούν. Από την ανάπτυξη σεναρίου, τη συμπαραγωγή, το μάρκετινγκ, την πώληση και διανομή μιας ταινίας, η Αγορά φέρνει στο προσκήνιο ειδικούς που μοιράζονται τις εμπειρίες τους και πρακτικές συμβουλές.
**Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία υποβολής αιτήσεων, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.filmfestival.gr ή να επικοινωνήσετε στο e-mail [email protected] και στο τηλ. 210 8706000.
Διαβάστε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ