Life

Μια ελληνική ταινία διακόπτει τις προβολές της λόγω της δολοφονίας του οδηγού ταξί

Μια ελληνική ταινία κατεβαίνει εσπευσμένα από τις αίθουσες επειδή συσχετίστηκε με τη δολοφονία του οδηγού ταξί στην Κηφισιά.

Parallaxi
μια-ελληνική-ταινία-διακόπτει-τις-προ-182164
Parallaxi

ετ

Πολύς ντόρος σηκώθηκε τις τελευταίες μέρες για τη σύνδεση μιας ελληνικής ταινίας με τον καταζητούμενο δολοφόνο των οδηγών ταξί. Μιας ταινίας που μερίδα των media καταλόγισε μίμηση της ιστορίας της από την πλευρά του δολοφόνου. Αυτό που στο εξωτερικό αποκαλείται copycat murder. H υπόθεση της ταινίας αφορά έναν εκκεντρικό, μοναχικό εγκληματολόγο αναλαμβάνει να βοηθήσει στην εξιχνίαση μιας σειράς τελετουργικών φόνων, τους οποίους ο δράστης συνοδεύει με πυθαγόρεια ρητά.

Ο θόρυβος  που προκλήθηκε οδήγησε το σκηνοθέτη της ταινίας στην απόφαση της προσωρινής απόσυρσης της ταινίας που έκανε καριέρα στις αίθουσες αυτή την εποχή.

Ο σκηνοθέτης Σωτήρης Τσαφούλιας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αποφάσισε να αποσύρει  τη ταινία του ”ΕΤΕΡΟΣ ΕΓΩ”  και εξηγεί το γιατί:  

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθώ τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του δολοφόνου του οδηγού ταξί στη Κηφισιά.

Την προηγούμενή εβδομάδα θεατές που παρακολούθησαν  την προβολή της ταινίας σε κινηματόγραφο στην Αθήνα στις 7/2/2017 ενημέρωσαν, πως ένας άντρας που ταιριάζει με την περιγραφή που δόθηκε στη δημοσιότητα για το φερόμενο ως δράστη,  μου έκανε μια συγκεκριμένη ερώτηση στη συζήτησή που ακολουθήσε με το κοινό μετά την προβολή της ταινίας.

Στα πλαίσια της έρευνας, με κάλεσαν να επιβεβαιώσω την πληροφορία που έλαβαν,  και να παραδώσω ότι υλικό υπήρχε από την συγκεκριμένη εκδήλωση προκειμένου να συνδράμω στις έρευνες, αίτημα στο οποίο ανταποκρίθηκα, ευχόμενος ο άνθρωπος που έκανε την ερώτηση το βράδυ της 07ης Φεβρουαρίου να εμφανιστεί, προκειμένου να αποδειχθεί πως η σύνδεση του δράστη με την ταινία, είναι απλά  μια τραγική σύμπτωση.

Υπό το φως λοιπόν των τελευταίων εξελίξεων, αποφάσισα να αποσύρω την ταινία από τους κινηματογράφους, όχι φυσικά διότι αναγνωρίζω κάποια σύνδεση της με το δράστη της Κηφισιάς, άλλωστε όπως δήλωσα η πραγματική ζωή και η μυθοπλασία είναι δυο δρόμοι παράλληλοι που δεν συναντιούνται ποτέ, αλλά προκειμένου να μην παρεξηγηθούν οι προθέσεις οι δικές μου και των συνεργατών μου στην προσπάθεια μας να συνδράμουμε στις έρευνες.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την αγάπη που δείξατε στο ”Έτερος Εγώ”, λυπάμαι ειλικρινά που η δια μέσω της ταινίας επαφή μας διακόπτεται τόσο ξαφνικά και  εύχομαι σε όλους σας υγεία και ότι καλύτερο σε όλους τους τομείς της ζωής σας.

Σωτήρης Τσαφούλιας.

Είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά που μια ταινία σχετίζεται με μια υπόθεση καταζητούμενου δράστη. Το “ελληνικό Seven” όπως ονομάστηκε γίνεται η πρώτη ταινία που αποσύρεται προς το παρόν από τις αίθουσες για παρόμοιους λόγους μίμησης μιας πράξης.

Στο εξωτερικό κλασικές περιπτώσεις ταινιών που ενέπνευσαν κατόπιν αληθινά εγκλήματα είναι:

juliette-in-natural-born-killers-juliette-lewis-13887148-853-480

Το Natural Born Killers που ενέπνευσε το 1995, το ζευγάρι των Sarah Edmonson και Benjamin Darras  οι οποίοι υπό την επήρεια LSD, εισέβαλαν με όπλα σε ένα μίνι μάρκετ και αρχίσουν να γαζώνουν στις σφαίρες έναν υπάλληλο. Σήμερα βρίσκονται φυλακισμένοι.

Άλλη περίπτωση είναι το ‘Queen of the Damned, που οδήγησε το 2002, τον Allan Menzies να δολοφονήσει τον κολλητό του φίλο Thomas McKendrick, εμπνεόμενος από την ταινία και πιστεύοντας πως έτσι θα γίνει βαμπίρ στην επόμενη ζωή του. Ο δολοφόνος στη συνέχεια αυτοκτόνησε στη φυλακή.

Άλλη περίπτωση παιδικής εγκληματικότητας εμπνευσμένης από το σινεμά συνέβη το 1993, όταν δυο δεκάχρονοι, ο Robert Thompson και ο  Jon Venables απήγαγαν και σκότωσαν τον δίχρονο James Bulger στο Liverpool εμπνευσμένοι από την ταινία Child`s Play 3.

960

To 1998, ένας 16χρονος και ο 15χρονος ξάδελφός του, φανατικοί οπαδοί των ταινιών Scream έβαλαν τη γνωστή στολή της ταινίας και ξεκίνησαν σκοτώνοντας την μητέρα του πρώτου ώστε να μην έχουν κανένα «εμπόδιο» για να αγοράσουν τις μάσκες και τους παραμορφωτές φωνής που χρησιμοποιούσαν στις ταινίες.

freddy-krueger1-1

Το 2004, ο Daniel Gonzalez εμπνεύστηκε από τον Freddy Krueger και τις ταινίες Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες φόρεσε αιχμηρά μαχαίρια στις γροθιές του, έκανε χρήση σκληρών ναρκωτικών και βγήκε στο δρόμο, δολοφονώντας τυχαία ανθρώπους. Δολοφόνησε συνολικά 4 ανθρώπους.