Μικρό Χόλιγουντ η Νάουσα με φόντο τις ανθισμένες ροδακινιές

Η "Ισβόρια" είναι μία ταινία για την φύση - Η σκηνοθέτης και ο Δήμαρχος Νάουσας μιλάνε στην Parallaxi

Γιώργος Σταυρακίδης
μικρό-χόλιγουντ-η-νάουσα-με-φόντο-τις-α-913933
Γιώργος Σταυρακίδης

Η ελληνική οικογένεια την αρχική περίοδο της πανδημίας, η ανοιξιάτικη φύση και το ροζ τοπίο των ανθισμένων ροδακινιών της Νάουσας, χώρεσαν στην νέα ταινία μικρού μήκους της Νεφέλη Σαρρή που μόλις γυρίστηκε.

Η ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Ισβόρια» πήρε το όνομα της από την ομώνυμη περιοχή της Νάουσας, στη Σχολή Αριστοτέλους, καθώς και σε αγροτικές εκτάσεις κατά την περίοδο ανθοφορίας των ροδακινιών.

Το σενάριό της ταινίας έχει βραβευθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

«Ουσιαστικά είναι μία ιστορία φυγής από την πόλη στην επαρχία, στην αρχή της πανδημίας περίπου την ίδια περίοδο που έγραφα και εγώ την ιστορία, δηλαδή την άνοιξη του 20» εξηγεί η Νεφέλη Σαρρή στην επικοινωνία που είχαμε μαζί της, συνεχίζοντας με την υπόθεση της ταινίας.

«Ξεκινάει με τους δύο γονείς και τα δύο παιδιά στην Αθήνα, σε μία κατάσταση λίγο πιο κλειστοφοβική γιατί αν θυμάστε καλά στην αρχή δεν ξέραμε πολλά πράγματα για την πανδημία. Ήμασταν όλοι λίγο παγωμένοι και πολύ φοβισμένοι, χωρίς καλά καλά να ξέρουμε τι σήμαινε αυτό.

Και οι δύο οι γονείς, είναι σε επαγγελματικούς κλάδους που εκείνη την περίοδο δε μπορούσαν να εργαστούν. Τα παιδιά αντίστοιχα, η μία δίνει πανελλήνιες και ο άλλος είναι σε μία σχολή, οπότε και αυτοί βάλλονται από όλη τη φάση της πανδημίας. Λίγο ακριβώς πριν αρχίσει η καραντίνα φεύγουνε για να πάρουν τον εναλλακτικό παππού που ζει μόνος του σε ένα κτήμα στη Νάουσα για να τον φέρουν στην Αθήνα επειδή φημολογείται ότι θα αρχίσει η απαγόρευση κυκλοφορίας και θέλουν κάπως να το προλάβουν. Όσο όμως πλησιάζουν και φεύγουν από την Αθήνα και την καθημερινή ενημέρωση των ειδήσεων, που αν θυμάστε καλά εκείνες τις μέρες βλέπαμε συνέχεια για να μαθαίνουμε νέα, σιγά-σιγά χαλαρώνουν και βυθίζονται σε αυτό το υπέροχο τοπίο και ξεχνιούνται, σαν να κάνουν διακοπές. Ουσιαστικά στην ταινία, η άνοιξη και η φύση λειτουργούν σαν απελευθέρωση. Τρώνε όλοι μαζί, παίζουν χαρτιά, γελάνε, μιλάνε και κάποια στιγμή τους έρχεται το νέο ότι θα γίνει η απαγόρευση, οπότε πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουνε. Αν θα την περάσουν εκεί ή αν θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Πιστεύω πως είναι πράγματα που βίωσαν πολλές οικογένειες στην πανδημία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως και με ενδιέφερε να δώσω μία ιστορία που έχει μία αισιόδοξη νότα. Το τέλος να καταλάβετε, το αφήνω στο θεατή…»

isboria-tainia-3.jpg

Η Νεφέλη Σαρρή όμως, θυμάται και πώς ξεκίνησε η δημιουργία αυτής της ταινίας που έχει ως φόντο της την Νάουσα, λέγοντας «Όλα ξεκίνησαν στην αρχή της πρώτης καραντίνας. Το 2020 δηλαδή. Τότε έγραψα την ταινία. Είχε βγει ένας διαγωνισμός από το Ελληνικό κέντρο κινηματογράφου του υπουργείου πολιτισμού. Ένα ειδικό πρόγραμμα που το ονόμαζαν «covid», οπότε με την ευκαιρία εκείνη έγραψα την ταινία που κάπως την είχα έτσι και αλλιώς στο μυαλό μου. Γιατί όσο να ‘ναι στον εγκλεισμό φαντασιωνόμουν την άνοιξη, το έξω, τις ωραίες στιγμές, τις οικογενειακές στιγμές σε παρέα.

Η ΝΑΟΥΣΑ

«Στη Νάουσα πήγαινα από μικρή. Είχα χρόνια να την επισκεφτώ αλλά άρχισα πάλι να πηγαίνω τα τελευταία χρόνια επειδή έχουμε κάποιους συγγενείς. Πάντα έβρισκα την Κεντρική Μακεδονία ένα μέρος πολύ κινηματογραφικό. Πάντα αναρωτιόμουν πώς και δεν έχει γυριστεί κάτι. Ξέρετε εμείς του επαγγέλματος έχουμε μία ανάγνωση διαφορετική σε αυτά που βλέπουμε. Οπότε μου είχε μπει αυτή η ιδέα, μου είχανε μιλήσει επίσης και για την ανθοφορία στην Ημαθία με τις ροδακινιές που σχηματίζουν αυτό το ροζ μωβ πέπλο το οποίο δεν είχα δει ποτέ μου παρά μόνο σε φωτογραφίες. Εκεί κάπως όλο αυτό ήρθε και έδεσε. Και επειδή υπήρχε και ένα κτήμα στην περιοχή που μπορούσα να γυρίσω την ταινία μου, έτσι και έγραψα την ταινία. Ισβόρια είναι ένας αρχαιολογικός χώρος πού είναι η σχολή του Αριστοτέλη όπου δίδαξε τον Αλέξανδρο.» συμπληρώνει η σκηνοθέτης της ταινίας.

Για τα γυρίσματα της ταινίας στην περιοχή, επικοινωνήσαμε με τον Δήμαρχο του Δήμου Νάουσας, Νικόλα Καρανικόλα όπου μας μίλησε για την σημαντική προβολή του τόπου από τέτοιες δραστηριότητες «Χαιρόμαστε με αυτού του είδους τις δράσεις επειδή οποιαδήποτε προβολή του τόπου μας είναι σημαντική. Πρόκειται για μία δράση που βοηθάει στα ζητήματα της εξωστρέφειας του Δήμου και γενικότερα της ελληνικής υπαίθρου που είναι πανέμορφη αυτή την περίοδο και η Νάουσα είναι ιδιαίτερα τυχερή επειδή το φυσικό περιβάλλον της περιοχής είναι αξιοσημείωτο.», ενώ συμπλήρωσε πως «Αυτή την περίοδο υπάρχει η ανθοφορία στις ροδακινιές που έχουμε στη Νάουσα και είναι ένα πανέμορφο τοπίο που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί και να δει πολύ όμορφες εικόνες.»

isboria-tainia-2.jpg

Τα γυρίσματα της ταινίας μικρού μήκους γυρίστηκαν με την οικονομική βοήθεια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, αλλά και με την συμβολή κι άλλων φορέων, όπως μας ενημερώνει η κ. Σαρρή «Είχαμε τη στήριξη του δήμου Νάουσας που μας βοήθησε πάρα πολύ και έτσι μπορέσαμε να γυρίσουμε και κάποιες σκηνές στο κέντρο της Νάουσας. Επίσης είχαμε και τη στήριξη του film office της Κεντρικής Μακεδονίας όπου αντίστοιχα γυρίσαμε μία σκηνή στις Αλυκές Κίτρους, μία παραλία προς τη Θεσσαλονίκη. Η ταινία επειδή κυρίως χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, πρέπει να την καταθέσουμε σε συγκεκριμένη προθεσμία και έπειτα αρχίζει η φεστιβαλική της καριέρα. Αρχικά σε κάποια φεστιβάλ στο εξωτερικό και έπειτα στην Ελλάδα και μετά να δούμε αν θα υπάρξουν και άλλες προβολές.»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα