Ο Κύκλος των Αναμνήσεων/The Railway Man

Ο Κύκλος των Αναμνήσεων/The Railway Man του Τζόναθαν Τεπλίτζκι με τους Κόλιν Φερθ, Νικόλ Κίντμαν, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Τζέρεμι Ίρβινγκ, Χιρογιούκι Σανάντα, Σαμ Ράιντ, Τάνρο Ίσιντα Ο Έρικ Λόμαξ ήταν ένας από τους χιλιάδες αιχμαλώτους πολέμου που αναγκάστηκαν να εργαστούν για την κατασκευή του σιδηρόδρομου που θα ένωνε την Ταϊλάνδη με τη Βιρμανία κατά τη διάρκεια […]

Parallaxi
ο-κύκλος-των-αναμνήσεων-the-railway-man-25474
Parallaxi
railwayman-570.jpg

Ο Κύκλος των Αναμνήσεων/The Railway Man

του Τζόναθαν Τεπλίτζκι με τους Κόλιν Φερθ, Νικόλ Κίντμαν, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Τζέρεμι Ίρβινγκ, Χιρογιούκι Σανάντα, Σαμ Ράιντ, Τάνρο Ίσιντα

Ο Έρικ Λόμαξ ήταν ένας από τους χιλιάδες αιχμαλώτους πολέμου που αναγκάστηκαν να εργαστούν για την κατασκευή του σιδηρόδρομου που θα ένωνε την Ταϊλάνδη με τη Βιρμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εμπειρίες του τον τραυμάτισαν βαθιά και τον έκαναν να αποκοπεί από τον κόσμο. Πολλά χρόνια αργότερα, γνώρισε στο τρένο την πανέμορφη Πάτι και την ερωτεύτηκε σφόδρα. Η Πάτι ήταν αποφασισμένη να τον βοηθήσει να απαλλαγεί από τους δαίμονες του. Ανακάλυψε ότι ο νεαρός Ιάπωνας που στοίχειωνε τον Έρικ ήταν ακόμη ζωντανός και βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα τεράστιο δίλημμα: θα του έλεγε την αλήθεια ώστε να έχει την ευκαιρία να εξιλεωθεί; Θα τον στήριζε ο,τιδήποτε κι αν έκανε εκείνος;

Στην ταινία «The Railway Man» o Τζέρεμι Ιρβάιν και ο Κόλιν Φερθ και ερμηνεύουν αντίστοιχα σε νεαρή και προχωρημένη ηλικία τον Έρικ Λόμαξ, έναν βρετανό αξιωματικό που μεταφέρεται σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης των Γιαπωνέζων το 1942. Ο Κόλιν Φερθ πέρασε μάλιστα πολύ χρόνο με τον αληθινό Λόμαξ, ο οποίος πέθανε στα 93 του, τον Οκτώβριο του 2012, έτσι ώστε να δομήσει καλύτερα το ρόλο που ερμηνεύει σήμερα.

Τα ιστορικά γεγονότα πίσω απ΄την ταινία

Το Φεβρουάριο του 1942, ο Τσόρτσιλ αποκάλεσε τη Πτώση της Σιγκαπούρης ως «τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει δει ποτέ η Βρετανική Αυτοκρατορία». Αποδεκατισμένοι και χωρίς καμία γνώση μάχης στη Μαλαισιανή ζούγκλα, είχαν ελάχιστες πιθανότητες απέναντι στον οργανωμένο εχθρό. Περίπου 25,000 Βρετανοί και 18,000 Αυστραλοί στρατιώτες, κρατήθηκαν αιχμάλωτοι από τους Ιάπωνες.

Η ήττα των Ιαπώνων στη Ναυμαχία του Μίντγουεϊ (Ιούνιος 1942), τους απέκοψε από τον Ινδικό Ωκεανό, και πυροδότησε την απόφαση για την κατασκευή ενός σιδηρόδρομου που θα ένωνε την Κίνα με την Ινδία, έτσι ώστε να ανεφοδιάζεται η ιαπωνική εκστρατεία στη Βιρμανία. Το κομμάτι που έλειπε ήταν 415 χιλιόμετρα από την Ταϋλάνδη στη Βιρμανία, μια διαδρομή που σύντομα έγινε γνωστή ως «ο σιδηρόδρομος του θανάτου».

Οι Βρετανοί είχαν σκεφτεί να κατασκευάσουν αυτή τη γραμμή περίπου 40 χρόνια νωρίτερα, αλλά εγκατέλειψαν την ιδέα λόγων των συνθηκών στην περιοχή- θα έπρεπε να γίνουν ανασκαφές σε βουνά και ζούγκλα, το κλίμα και οι συνθήκες διαβίωσης θα ήταν πολύ δύσκολες.

Η Ιαπωνική κυβέρνηση δεν είχε υπογράψει τη Συνθήκη της Γενεύης, και υποστήριζε ότι οποιοσδήποτε αιχμάλωτος τους, έχανε άμεσα τα δικαιώματα του. Αποφάσισε έτσι να τοποθετήσει τους αιχμαλώτους των Συμμάχων στην κατασκευή του σιδηρόδρομου. Υπολογίζεται ότι περίπου 6,648 Βρετανοί και 2,710 Αυστραλοί πέθαναν κατά τα έργα, κι αμέτρητοι έμειναν τραυματισμένοι από τις εμπειρίες τους. Πολλοί επιζήσαντες ωστόσο, τονίζουν ότι οι ντόπιοι εργάτες δέχτηκαν τη χειρότερη μεταχείρηση, αφού περίπου 80.000 Ασιάτες εργάτες πέθαναν, περίπου οι μισοί από τους συνολικούς που εργάστηκαν εκεί. Οι ίδιοι βετεράνοι δηλώνουν επίσης τη δυσαρέσκεια τους, για τη μικρή γνώση που έχει ο κόσμος για τα γεγονότα, και περισσότερο από την ταινία του Ντέιβιντ Λιν «Η γέφυρα του Ποταμού Κβάι». Ο Έρικ Λόμαξ μάλιστα είχε σχολιάσει για την ταινία «πρώτη φορά βλέπω τόσο καλοταϊσμένους αιχμάλωτους πολέμου».

Δεν υπήρχε στην πραγματικότητα γέφυρα πάνω από τον ποταμό Κβάι, καθώς δεν υπήρχε και ποταμός με το όνομα Κβάι! Η ταινία μάλιστα είχε γυριστεί στη Σρι Λάνκα. Αργότερα, για να ικανοποιηθούν οι τουρίστες που ήθελαν να επισκεφτούν τη γέφυρα, οι Ταϋλανδοί, μετονόμασαν μια ήδη υπάρχουσα γεφύρα που είχε χτιστεί από αιχμαλώτους, στο Κατσαναμπούρι, όπου γυρίστηκε κι ένα μέρος του «Ο Κύκλος των Αναμνήσεων».

 

 

*Cine Panorama, Αίθουσα Θερινός:  21.00-23.10 ΕΛΛΗΝΙΣ, Αίθουσα θερινός:  21.00-23.00

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα