Κινηματογράφος

Οι μικροί κινηματογραφιστές της Θεσσαλονίκης αποκαλύπτονται

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 2ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών που έρχεται στην πόλη μας για μία ακόμη χρονιά

Έλενα Ταξίδου
οι-μικροί-κινηματογραφιστές-της-θεσσ-1017217
Έλενα Ταξίδου

Το καλοκαίρι έφτασε, το ίδιο και το 2ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών στο ΑΠΘ για το 2023. Σχολεία από όλη την Θεσσαλονίκη και όχι μόνο -νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια- θα μας παρουσιάσουν την εκπληκτική δουλειά που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο αυτού του σκοπού.

Παιδιά όλων των ηλικιών έχουν συμμετάσχει ώστε να παραχθεί κάτι άρτιο, με αρκετή προσπάθεια και μεράκι τόσο από τους δασκάλους και τις δασκάλες όσο και από τους καθηγητές και τις καθηγήτριες και να μας παρουσιαστεί στο τέλος κάτι μοναδικό και ανεπανάληπτο.

Ειδικότερα, το Περιφερειακό Θεματικό Δίκτυο «Κινηματογραφική Εκπαίδευση», η Παιδαγωγική Σχολή Α.Π.Θ. και το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. με την υποστήριξη των συνεργαζόμενων φορέων του Δικτύου, Διευθύνσεις Π.Ε. Ανατολικής & Δυτικής Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Πιερίας, ΕΚΟΜΕ, Film Office Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μουσείο Κινηματογράφου Θεσ/νίκης (Δ/νση Φεστιβάλ Κινηματογράφου) θα συνδιοργανώσουν το φεστιβάλ και θα παρευρίσκονται μέλη από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

Αφίσα 2ο φεστιβαλ μαθητικων ταινιων στην Θεσσαλονικη
Αφίσα 2ου Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών στην Θεσσαλονίκη 2023

Συνολικά θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν 28 ταινίες , οι οποίες δημιουργήθηκαν είτε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Παιδαγωγικής του Κινηματογράφου» του Τμήματος Κινηματογράφου,  είτε στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δράσεων του Δικτύου ΚΕ, είτε υπό την εποπτεία των δασκάλων τους και θα ακολουθήσουν συζητήσεις ώστε να διεξαχθεί ένα γενικό συμπέρασμα για την φετινή χρονιά καθώς και μια και αποτίμηση της φετινής θεματικής, “κάντο όπως”, του Περιφερειακού Δικτύου Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης.

Ακόμα, σαν φοιτήτριες του Τμήματος ΚινηματογράφουΤαξίδου Έλενα και Υρώ Μανωλάκογλου– και στο πλαίσιο του μαθήματος της Παιδαγωγικής του Κινηματογράφου (8ΠΓ1) με υπεύθυνο καθηγητή αλλά κι ένας από τους διοργανωτές και συντονιστές του Φεστιβάλ, Δημήτριος Παπαδόπουλος, έχουμε την τιμή να συμμετάσχουμε κι εμείς με την ταινία μας με τίτλο “Εκτός Ελέγχου”  διάρκειας 6′, που πραγματοποιήσαμε μαζί με τα παιδιά και την δασκάλα τους, Βασιλική Καυκιά, της τρίτης τάξης Γ1′ του 88ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Η ταινία θίγει το θέμα του εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον και η κινηματογραφική προσπάθεια έγινε από τα ίδια τα παιδιά. Μερικά από αυτά χειρίστηκαν τον εξοπλισμό του ήχου και της κάμερας με την καθοδήγησή μας και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά! Μοιράστηκαν όλοι οι ρόλοι αρμονικά (σκηνοθέτης, ενδυματολόγος, σκηνογράφος, ηθοποιοί κ.ά.) και το κλίμα ήταν απόλυτα συνεργατικό. Το ευχαριστήθηκαν όλα καθώς ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία γι’ αυτά και τα συναισθήματα ήταν ποικίλα με την ολοκλήρωση του πρότζεκτ. Το ταινιάκι μας θα παρουσιαστεί την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023 στο Τμήμα Κινηματογράφου στην Σταυρούπολη στις 12:00- 12:15 και είστε όλοι κι όλες ευπρόσδεκτοι!

Στα 15′ περίπου που θα έχουν όλοι οι συμμετέχοντες του πρότζεκτ, θα κάνουν μια πρώτη εισαγωγή μερικά από τα παιδιά των σχολείων, αργότερα θα προβληθεί η κάθε ταινία και τέλος ο λόγος θα επιστρέψει στους συντελεστές αυτών των ταινιών και στους/στις φοιτητές/τριες για να μοιραστούν κι αυτοί/ες την εμπειρία τους και την όλη διαδικασία εν συντομία.

Μερικές από τις ταινίες θίγουν διάφορα επίκαιρα θέματα που απασχολούν την σημερινή κοινωνία, όπως τον ρατσισμό και τον σχολικό εκφοβισμό, ενώ άλλες υιοθετούν ένα πιο φαντασιακό στυλ με ήρωες και παραμύθια κι άλλες μιλούν για την δύναμη της φιλίας και της αγάπης. Οι περισσότερες ιδέες είναι εμπνευσμένες από τα ίδια τα παιδιά καθώς η φαντασία τους δεν έχει όρια και αυτό που θα αντικρύσουμε στην οθόνη θα μας συγκινήσει, θα μας ενθουσιάσει και θα μας μαγεύσει! Τόσο φρέσκες και πρωτοποριακές ιδέες από νέα μυαλά γεμάτα όνειρα και αισιοδοξία!

Ας δούμε όμως τι είναι το Δίκτυο, πότε ξεκίνησε, τους/τις συμμετέχοντες/ουσες και πως εξελίχθηκε στο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών!

Το Τοπικό Θεματικό Δίκτυο «Κινηματογραφική Εκπαίδευση» ιδρύθηκε το 2017 στη Διεύθυνση Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης . Ο κύριος σκοπός του Δικτύου είναι η επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε θέματα κινηματογραφικής εκπαίδευσης καθώς και η διερεύνηση των δυνατοτήτων πρακτικής εφαρμογής της στο σχολικό περιβάλλον.

Συμμετέχουν  εκπαιδευτικοί, όλων των ειδικοτήτων,  Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης καθώς και οι μαθητές/τριες τους.  Οι συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδευτικοί παρακολουθούν τις επιμορφωτικές συναντήσεις που διοργανώνει το Δίκτυο και παράλληλα υλοποιούν προγράμματα «Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης» στα σχολεία τους με την υποστήριξη της συντονιστικής επιτροπής του Δικτύου και των συνεργαζόμενων φορέων. Το σχολικό έτος 2022-23 το δίκτυο μετατράπηκε σε Περιφερειακό Θεματικό Δίκτυο της Π.Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας επεκτεινόμενο κυρίως  στις Διευθύνσεις Δυτικής Θεσ/νίκης, Πέλλας και Πιερίας.

Συντονιστική Επιτροπή & Παιδαγωγική Ομάδα:

Σύνθεση Συντονιστικής Επιτροπής

  • Αμανατίδου Μαργαρίτα, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Πιερίας
  • Μπαζακογιάννη Στυλιανή, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Διεύθυνσης Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης
  • Νταή Αθανασία, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Διεύθυνσης Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης
  • Παπαδόπουλος Δημήτρης:  Διδάκτωρ & Διδάσκων Τμήματος Κινηματογράφου Α.Π.Θ. Εκπαιδευτικός – Σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ
  • Σερεμέτη Δέσποινα, Διευθύντρια 43ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης
  • Φράγκου Ελισάβετ, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Πέλλας

Παιδαγωγική Ομάδα

Επιστημονικά υπεύθυνος:

  • Παπαδόπουλος Δημήτρης:  Διδάκτωρ & Διδάσκων Τμήματος Κινηματογράφου Α.Π.Θ. Εκπαιδευτικός – Σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ

Μέλη:

  • Δελιδάκη Ειρήνη, Μουσειοπαιδαγωγός, Υπεύθυνη Σχεδιασμού και Υλοποίησης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
  • Μπίμπου Ιωάννα, Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Α.Π.Θ.
  • Νταή Αθανασία, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Διεύθυνσης Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης
  • Παπασωτήρη Μαρία, Υπεύθυνη Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
  • Σερεμέτη Δέσποινα, Διευθύντρια 43ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης
φορείς
Συνεργαζόμενοι Φορείς

Ερχόμενη σε επικοινωνία με ένα από τα ιδρυτικά μέλη, επιστημονικά υπεύθυνο του Δικτύου και διδάσκον στο Τμήμα Κινηματογράφου, Δημήτριο Παπαδόπουλο, μας ανέφερε ότι με δική του πρωτοβουλία, της Νταή Αθανασίας, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Διεύθυνσης Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης και ιδρυτικό μέλος, της Μπίμπου Ιωάννας, Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Α.Π.Θ. και ιδρυτικό μέλος, της Δελιδάκη Ειρήνης, Μουσειοπαιδαγωγός, Υπεύθυνη Σχεδιασμού και Υλοποίησης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και συν ιδρύτρια, καθώς και της Μαρία Παπασωτήρη, Υπεύθυνη Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και συν ιδρύτρια, ξεκίνησε αυτή η σκέψη.

Είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι φέτος η συμμετοχή των σχολείων είναι ακόμη μεγαλύτερη κι αυτό έχει θετικό πρόσημο στην όλη διαδικασία, διότι πάνω από 100 σχολεία συνολικά έχουν λάβει μέρος αυτά τα 6 χρόνια.

Στόχος τους είναι, να γίνει θεσμός το συγκεκριμένο Φεστιβάλ και να συμμετέχουν κι άλλα σχολεία από όλη την Ελλάδα με απώτερο σκοπό, στο πλαίσιο της εξωστρέφειάς του, να γίνει Διεθνές και να το γνωρίσει ακόμη περισσότερος κόσμος.

Στο εγχείρημα αυτό είναι πολύ σημαντική και κομβική η συμμετοχή των φοιτητών/τριών του Τμήματος Κινηματογράφου, καθώς με τις γνώσεις που έχουν αντλήσει αυτά τα χρόνια των σπουδών τους μέσα από ειδικά μαθήματα που διδάσκονται για την κινηματογραφική εκπαίδευση, μπορούν να εμπλουτίσουν αφηγηματικά και δομικά τις ταινίες μικρού μήκους των σχολείων, ώστε να βγουν ακόμη πιο ολοκληρωμένες. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το μοναδικό Τμήμα που προσφέρει μαθήματα Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και από τα λίγα στην Ευρώπη.

Επίσης, αυτό που τους ενδιαφέρει πιο πολύ επιστημονικά είναι το κομμάτι της θέασης, της πολιτισμικής ποικιλομορφίας (ταινίες από διάφορες χώρες – όχι μόνο Χόλυγουντ- αλλά κι εναλλακτικές μορφές) αλλά και της δημιουργίας. Η κινηματογραφική εκπαίδευση ενδιαφέρει ως τέχνη αρχικά, ως πολιτισμός και ως παιδαγωγική έτσι ώστε, να διευρυνθούν οι ορίζοντες των παιδιών και των εκπαιδευτικών και να μάθουν κάτι καινούργιο.

Ακόμη, όπως ανέφερε ο κύριος Παπαδόπουλος, κατά την διάρκεια κάθε έτους κάνουν ένα κύκλο επιμορφωτικών συναντήσεων οι εκπαιδευτικοί και μαθαίνουν για την σχέση του κινηματογράφου με την εκπαίδευση και πως λειτουργεί, πως να αναλύουν τις ταινίες σε εκπαιδευτικό περιβάλλον και στόχος είναι η δημιουργία μιας ταινίας. Ορισμένοι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στις επιμορφώσεις του Δικτύου αναλαμβάνοντας την επιμόρφωση του animation εδώ κι 6 χρόνια. Έτσι θα αποκτήσουν κάποια εφόδια για να μπορέσουν να κινηματογραφήσουν και οι ίδιοι τις ταινίες τους με “τα παιδιά τους”΄.

Βέβαια, παρατηρώντας και αναλύοντας κάθε χρόνο τις αδυναμίες που προκύπτουν, παρατηρήθηκε ότι τα σχολεία έχουν αδυναμία στην συγγραφή σεναρίων και γι’ αυτό τον λόγο υιοθετήθηκε, όπως προαναφέρθηκε, μια νέα προσέγγιση με θεματική “κάντο όπως” για να αντιληφθούν καλύτερα οι εκπαιδευτικοί το σκεπτικό και την δομή της συγγραφής. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε η γνωστή ταινία Κλέφτης Ποδηλάτων (1948) του Βιτόριο Ντε Σίκα και βασισμένοι στο σενάριο και ακολουθώντας αυτή την θεματική, εφαρμόστηκαν αρκετές ιδέες, δηλαδή μια ανακατασκευή μιας σκηνής με ότι διάσταση θέλουν. Έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν αυτή την ταινία στην σύγχρονη πραγματικότητα ή ότι άλλο επιθυμούν κι αυτό εν τέλη κατέληξε να έχει θετικό αντίκτυπο στις προσπάθειες τους.

Από την άλλη, μας επισήμανε και τις δυσκολίες που προέκυψαν κατά την διοργάνωση και προετοιμασία του. Αρχικά, δεν υπάρχει χρηματοδότηση για την υλοποίηση του Φεστιβάλ. Επιπρόσθετα, η συνεχής εναλλαγή εκπαιδευτικών πέρα από μια σταθερή βάση που υπάρχει στο Δίκτυο, απαιτεί χρόνο για να καλυφθεί η ύλη και κάποια πράγματα έτσι ώστε, να βρίσκονται όλοι κι όλες στο ίδιο επίπεδο. Τέλος, η ανεύρεση χώρων παίζει πολύ καίριο ρόλο καθώς και αυτό πραγματοποιείται με δυσκολία.

Εν κατακλείδι, όλο αυτό είναι μια προσπάθεια για μετεξέλιξη σε κάτι πιο οργανωμένο και με γερά θεμέλια, ώστε να αναδειχθούν τόσο οι κόποι “των μικρών κινηματογραφιστών” όσο και των ανθρώπων που πασχίζουν να βγει κάτι άρτιο και επιτυχημένο!

Το Τμήμα Κινηματογράφου επιθυμεί την συστηματική εισαγωγή του κινηματογράφου στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Παρακάτω ακολουθούν πιο αναλυτικά οι ταινίες που θα προβληθούν την Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023:

  • 09:15-09:30 «CookingupHope» (5’ 33’’), 50ο Δ. Σ. Θεσ/νίκης, Ε1 & Ε2 τάξεις, Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Κούπα Αικατερίνη, Τσιούμαρη Βασιλική. 
  • 09:30-09:45 «Το διάλειμμα» (5’), 54o Δ. Σ. Θεσ/νίκης Α1 τάξη & – 53o Δ. Σ. Θεσ/νίκης Β1 τάξη, Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Καζαντζή Βασιλική – Φουρκαλά Σοφία, Φοιτήτριες Τμήματος Κινηματογράφου: Παπάζογλου Άννα – Αναγνωστίδου Έφη.
  • 09:45-10:00 «Ο Αι Βασίλης χάθηκε» (8΄25”), 1ο Δ. Σ. Συκεών, Δ’ τάξη, Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Καγκέλης Γιώργος.
  • 10:00-10:15 « City Lights» (12’), 11οΔ. Σ. Θεσσαλονίκης, ΣΤ1 τάξη & 45ο Δ. Σ. Θεσσαλονίκης, ΣΤ1 τάξη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Αραμπατζή Ανδρομάχη, Σαχπατζίδης Χαράλαμπος
  • 10:15-10:30 «H πόρτα» (13’), 45ο Δ. Σ. Θεσσαλονίκης, Ολοήμερο, Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Σαχπατζίδης Χαράλαμπος, Τουμανίδου Μαρία.
  • 10:30-10:45 «Χρόνια ανεργίας» (9’ 23’’), 18ο Δ. Σ. Καλαμαριάς, ΣΤ’ τάξη, Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Ηλιοπούλου Ελένη, Θεοδωρίδου Σοφία, Ευφροσύνη Χαντζή.

Ακολουθεί συζήτηση στις 10:45-11:00 και διάλειμμα στις 11:00-11:15.

  • 11:15-11:30 «Όταν ραπάρουν οι θεοί…”» (7’ 30”), 2ο Δ. Σ. Πυλαίας ΣΤ1 τάξη, Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Δημητριάδου Παρασκευή, Μπάκα Ειρήνη, Γιαννοπούλου Ελένη.
  • 11:30-11:45 «Η φάρσα» (4’ 49’’), 54ο Δ. Σ. Θεσσαλονίκης, Δ’& Ε’ τάξεις, Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Τσάντα Σοφία, Τζιώτζιου Δέσποινα, Φέτση Στέλλα, Σένογλου Σοφία, Κουτσώνη Στέλλα. Φοιτητές Τμήματος Κινηματογράφου: Στάμνας Τάσος , Βενέτης Παναγιώτης
  • 11:45-12:00 « Άσυλο. Ένας αιώνας ιστορία….» (18’), 33o Δ. Σ. Θεσσαλονίκης, ΣΤ’ τάξη, Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Μαρακός Δημήτριος.
  • 12:00-12:15 «Η επιστήμη δικάζει την ποίηση και τη λογοτεχνία», 30’ (θα προβληθεί απόσπασμα), 2ο Δ. Σ. Πλαγιαρίου, ΣΤ’ τάξη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Καραγιάννη Χρύσα.
  • 12:15-12:30 “Cinema Experiments” (1’ 50’’), 1ο Νηπιαγωγείο Ν. Ραιδεστού, Ολοήμερο τμήμα, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Γουναρά Αικατερίνη.
  • 12:30-12:45 «Δικαιώματα Παιδιών» (2’), 3ο Νηπιαγωγείο Λάρισας, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ιατροπούλου Ράνια.
  • 12:45-13:00 «Το ράντσο» (21”) & «Η παιδική χαρά» (26”), Δ. Σ. Νέας Φιλαδέλφειας, Γ1 τάξη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Βαϊναλή Μαρίνα.

Ακολουθεί συζήτηση στις 13:00-13:15 και στις 13:15-14:00 τα τελικά συμπεράσματα της 1ης ημέρας του Φεστιβάλ και συζήτηση των Συνεργαζόμενων Φορέων Δικτύου και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

Αναλυτικά και το πρόγραμμα της Τρίτης 13 Ιουνίου 2023:

  • 09:15-09:30 «Η δική μας Άνω Πόλη» (9’ 40’’), 50ο Δ. Σ. Θεσ/νίκης, ΣΤ1 & ΣΤ2 τάξεις, Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Κούπα Αικατερίνη, Τσιούμαρη Βασιλική.
  • 09:30-09:45 «Ο καν – Ένας» (20’) (θα προβληθούν αποσπάσματα), 6o Πειραματικό Διαπολιτισμικό Δ. Σ. Ελευθερίου – Κορδελιού Θεσσαλονίκης, Ε’, Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Άρτεμις Κεφαλίδου, Κατερίνα Παλαιοχωρινού, Φοιτητές Τμήματος Κινηματογράφου: Ιωάννα Λεμονιά Παλέντζα, Δέσποινα Δρυ-Πεντζάκη.
  • 09:45-10:00 «Μπορούμε» (12’ 35’’), 8o Δ. Σ. Νεάπολης Θεσσαλονίκης, Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Ξυρίχη Αποστολία , Καλλίστρατος Αχιλλέας, Ιωάννης Νευροκοπλής, Χριστίνα Μαρία Φλούδα, Χρυσάνθη Λασκαρίδου, Δημήτριος Καλλιπολίτης.
  • 10:00-10:15 «Τη μέρα που έκλεισαν οι πόρτες» (15’), 2o Δ. Σ. Κολινδρού, Σχολικός Μαθητικός Όμιλος, Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Χλεμές Δημήτριος, Ζάικου Ιωάννα, Πελάγου Λουκία.
  • 10:15-10:30 «Άστεγοι, η κηλίδα που αμαυρώνει την εικόνα του σύγχρονου πολιτισμού»( 9’ 56’’), Δ. Σ. Λαγυνών, ΣΤ’ τάξη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παπασυμεών Ελισσάβετ.
  • 10:30-10:45 «Στέλλα» (13’), 4ο Δ. Σ. Συκεών, Β΄ τάξη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Κώτσια Μαγδαληνή.

Ακολουθεί συζήτηση στις 10:45-11:00 και διάλειμμα στις 11:00-11:15.

  • 11:15-11:30 «Πίσω από τα εξώφυλλα» (16’ 32’’), Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, ΣΤ1 τάξη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Σοφία Θωμαδούδη, Φοιτήτρια Τμήματος Κινηματογράφου: Αργυρώ Μανωλάκογλου.
  • 11:30- 11:45 «Όνειρα τρελά …» (8’), 88ο Δ. Σ. Θεσσαλονίκης, Γ2 τάξη, Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Χατζηθεοδωρίδου Μαρία, Κατσιούρα Κατερίνα, Καυκιά Βασιλική.
  • 11:45-12:00 «Κουμπόδεντρο» (6’), Πειραματικό Δ. Σ. Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Β’,Γ’,Δ’&Ε’ τάξεις Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Παπαδημητρίου Μ., Αγγέλου Όλ., Ιωαννίδου Στ., Ιωαννίδης Γ., Φοιτητές Τμήματος Κινηματογράφου: Δημήτρης Πόδας, Πολυξένη Δημητριάδου.
  • 12:00-12:15 «Εκτός Ελέγχου» (6’), 88ο Δ. Σ. Θεσσαλονίκης, Γ1 τάξη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Καυκιά Βασιλική, Φοιτήτριες Τμήματος Κινηματογράφου: Ελένη Ταξίδου και Υρώ Μανωλάκογλου.
  • 12:15-13:00 «Ο πόλεμος της ψείρας» (13’ 50’’), 10ο Δ.Σ. Νεάπολης, Β1 τάξη, Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Τσίντζας Δημήτρης, Φλούδα Χριστίνα – Μαρία, Καραμούτσιου Αλεξάνδρα, Παπαμηνάς Θέμης, Παντελίδου Μαρία, Βλάχου Ελένη.
  • 13:00-13:15 «Μαθηματικά Καρδιάς», Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Όμιλος με τίτλο “Μαθηματικά & 7η Τέχνη”, Μέλη Ομίλου Θεάτρου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Πετροτσάτου Λουκία, Φοιτητές Τμήματος Κινηματογράφου: Εύη Δερμεδεσιώτη και Λίνα Ευθύμογλου.
  • 13:15-13:30 «Χτυποκάρδια στο διάλειμμα» (3’ 30’’), Μουσικό Σχολείο Βόλου, B’ τάξη Γυμνασίου A’&B’ τάξεις Λυκείου, Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Βογιατζής Ιωάννης Σδρόλια Αντιγόνη, Φοιτήτρια Τμήματος Κινηματογράφου: Υβόννη Φρεζή.
  • 13:30-13:45 «Η ταινία» (4’), 7ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης, Φοιτήτρια Τμήματος Κινηματογράφου: Παγιαννίδου Θεοδώρα.

Ακολουθούν στις 13:45-14:00 τα τελικά συμπεράσματα του Φεστιβάλ καθώς και συζήτηση των Συνεργαζόμενων φορέων Δικτύου και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

Συντονιστές του Φεστιβάλ είναι ο Δημήτριος Παπαδόπουλος, Διδάκτωρ & Διδάσκων Τμήματος Κινηματογράφου Α.Π.Θ. Εκπαιδευτικός – Σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, η Ιωάννα Μπίμπου, Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Α.Π.Θ., αλλά και ο Απόστολος Καρακάσης, Πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου.

Συγκεκριμένα, το φεστιβάλ θα λειτουργήσει υβριδικά (δια ζώσης και διαδικτυακά) στις 12 Ιουνίου 2023 στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ (10ος όροφος) καθώς και στις 13 Ιουνίου 2023 στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ (Ικονίου 1, Σταυρούπολη) και θα διαρκέσει από τις 09:00 έως τις 14:00 το μεσημέρι.

Επιπλέον, το φεστιβάλ είναι ανοικτό και στο υπόλοιπο κοινό καθώς και στα μέλη της σχολικής κοινότητας που επιθυμούν να παρακολουθήσουν με ανυπομονησία! Μπορούν να το παρακολουθήσουν όσοι/ες επιθυμούν δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά μέσω των παρακάτω συνδέσμων:

*12 Ιουνίου στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ – Meeting link (πατήστε πάνω)

*13 Ιουνίου στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ – Meeting link (πατήστε πάνω)

Πρόγραμμα 2ου Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών Θεσσαλονίκης 2023

Σας περιμένουμε όλους κι όλες!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα