Κινηματογράφος

Πενήντα χρόνια χωρίς τον Μπρους Λι

«Η ηθοποιία είναι το επάγγελμά μου, ενώ οι πολεμικές τέχνες είναι κάτι προσωπικό» - 10 πράγματα που ίσως δε γνώριζες γι' αυτόν.

Έλενα Ταξίδου
πενήντα-χρόνια-χωρίς-τον-μπρους-λι-1034255
Έλενα Ταξίδου

50 χρόνια συμπληρώνονται σαν σήμερα από τον θάνατο του Μπρους Λι. Θεωρείται ένας από τους πιο αξιοσημείωτους καλλιτέχνες της 7ης τέχνης καθώς και ως ο κορυφαίος δάσκαλος πολεμικών τεχνών του 20ού αιώνα με διεθνούς φήμη και αναγνώριση. Ήταν Κινεζικής καταγωγής Αμερικανός ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, φιλόσοφος, θρύλος των πολεμικών τεχνών και λαϊκό είδωλο.

Γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1940 στο Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια, όμως, τρεις μήνες αργότερα αποφάσισαν οικογενειακώς να μετακομίσουν πίσω στο Χονγκ Κονγκ. Ήταν το τρίτο παιδί του Χου-Σεν Λι και της Γκρέιση Λι και το πραγματικό του όνομα είναι Λι Τζουν-φαν.

Ο πατέρας του ήταν διάσημος τραγουδιστής στην κινεζική όπερα.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Μπρους Λι ξεκίνησε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ηλικία των έξι ετών σε μια κινέζικη ταινία. Ακολούθησαν η μία επιτυχία μετά την άλλη καθώς εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες ενώ παράλληλα, μελετούσε πολεμικές τέχνες και ειδικότερα στο κουνγκ-φου, που βασίζεται στη φιλοσοφία του ταοϊσμού και του ζεν και λάμβανε μέρος σε σχολικούς αγώνες.

Κατά την ενηλικίωσή του πήγε στην Αμερική για να σπουδάσει φιλοσοφία κι εκεί είναι που γνώρισε την μελλοντική του σύζυγο, με την οποία αργότερα απέκτησε δύο παιδιά. Ωστόσο, σε όλη την διάρκεια της ζωής του δεν έπαψε ποτέ να εξασκείται στο κουνγκ-φου.

Είχε μια επιτυχημένη καριέρα στην βιομηχανία του θεάματος συμμετέχοντας σε πάνω από 20 ταινίες από την δεκαετία του 1940 έως την δεκαετία του 1970. Μερικές από αυτές είναι “The Kid” (1950),  “The Orphan” (1960), “Golden Gate Girl” (1941), “The Guiding Light” (1953), “The Thunderstorm” (1957), “The Birth of Mankind” (1962), “The Beginning of a Boy” (1963), “The Big Boss” (1971), also known as “Fists of Fury”,  “Fist of Fury” (1972), also known as “The Chinese Connection”,  “The Way of the Dragon” (1972), also known as “Return of the Dragon”, “Enter the Dragon” (1973), “Game of Death” (1978).

Ο άνθρωπος αυτός, μια από τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές φιγούρες του κινέζικου και αμερικανικού κινηματογράφου καθώς και θρύλος των πολεμικών τεχνών, πέθανε σαν σήμερα κι έχω συγκεντρώσει 10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε γι’ αυτόν.

1. Ο Μπρους Λι δεν ήταν μόνο κορυφαίος στις πολεμικές τέχνες, αλλά ήταν επίσης και βαθύς στοχαστής. Σπουδάζοντας φιλοσοφία στην Ουάσιγκτον, ανέπτυξε την δική του φιλοσοφία πολεμικών τεχνών γνωστή ως Τζιτ Κουν Ντο.

2. Πριν αναπτύξει το δικό του στυλ πολεμικών τεχνών, εκπαιδεύτηκε εκτενώς πάνω στο Γουίν Τσουν υπό την καθοδήγηση του δασκάλου του, Γιπ Μαν. Αυτού του είδους η πολεμική τέχνη, αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο πάνω στην δική του φιλοσοφία για τις πολεμικές τέχνες.

3. Πέρα από τις πολεμικές τέχνες, ασχολήθηκε και με τον χορό τσα-τσα στα εφηβικά του χρόνια κι έγινε αργότερα δεξιοτέχνης χορευτής. Οι κινήσεις του και η ακριβής κίνηση των ποδιών του επηρεάστηκαν από την εκπαίδευσή του στον χορό και συνέβαλαν στο μοναδικό του στυλ μάχης.

4. Ο Μπρους Λι ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα ως παιδί ηθοποιός στο Χονγκ Κονγκ. Εμφανίστηκε σε αρκετές ταινίες ως παιδί, όπως το “The Orphan” και το “The kid”.

5. Ήταν καταξιωμένος πυγμάχος πέρα από τις πολεμικές τέχνες. Κέρδισε το πρωτάθλημα πυγμαχίας του Χονγκ Κονγκ και κράτησε τον τίτλο για τρεις συνεχόμενες χρονιές χάρις το εκπληκτικό του ταλέντο.

6. Ο Λι ήταν διάσημος για την απίστευτη δύναμη του στην γροθιά και η χαρακτηριστική του κίνηση ονομαζόταν “η γροθιά μιας ίντσας”. Η συγκεκριμένη τεχνική περιλάμβανε την δημιουργία τεράστιας δύναμης από πολύ μικρή απόσταση, επιτρέποντάς του να δώσει ένα καταστροφικό χτύπημα με ελάχιστο αέρα.

7. Η ικανότητά του με το nunchaku, ένα παραδοσιακό όπλο της Οκινάουα, ήταν εξαιρετική. Το έκανε δημοφιλή στο κόσμο καθώς το χρησιμοποιούσε σε πολλές ταινίες του.

8. Ο Μπρους Λι ανέλαβε την παραγωγή και τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ταινία με τίτλο “The Silent Flute”, που αργότερα μετονομάστηκε σε “Circle of Iron”, και το σενάριο γράφτηκε από κοινού με τον Λι κι εμβάθυνε σε φιλοσοφικά ζητήματα. Ωστόσο, μετά τον ανεξήγητο θάνατό του, η ταινία παρέμεινε ημιτελής μέχρι που ολοκληρώθηκε και κυκλοφόρησε αργότερα το 1978.

9. Εκτός από την μητρική του γλώσσα, την Καντονεζική, ο Λι μιλούσε άπταιστα κι άλλες γλώσσες όπως αγγλικά και μανδαρινικά. Οι γλωσσικές του δεξιότητες του επέτρεψαν να περιηγηθεί σε διαφορετικούς πολιτισμούς και διευκόλυνε την επιτυχία του στην διεθνή κινηματογραφική βιομηχανία.

10. Ο πρόωρος θάνατός του σε ηλικία 32 ετών παραμένει αντικείμενο εικασιών αλλά και θεωριών συνομωσίας. Έφυγε από την ζωή στις 20 Ιουλίου 1973 από εγκεφαλικό οίδημα. Μέχρι σήμερα παραμένει ένα μυστήριο πως και τι συνέβη.

Ο Μπρους Λι παραμένει μέχρι και σήμερα ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες του κινηματογραφικού χώρου καθώς αγαπήθηκε από εκατομμύρια θαυμαστές του και οι ταινίες του ήταν ιδιαίτερα επικερδής για την βιομηχανία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρείται ίνδαλμα αντιστοίχου βεληνεκούς με τον Τζέιμς Ντιν, τον Έλβις Πρίσλεϊ και τη Μέριλιν Μονρόε. Άλλωστε, το αμερικανικό περιοδικό ΤΙΜΕ το συμπεριέλαβε στους «100 πιο σημαντικούς ανθρώπους του 20ου αιώνα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα