Πέντε νέα χρηματοδοτικά προγράμματα για την ενίσχυση της κινηματογραφίας

Τι ανακοίνωσε σήμερα το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Parallaxi
πέντε-νέα-χρηματοδοτικά-προγράμματα-708610
Parallaxi

Πέντε νέα χρηματοδοτικά προγράμματα συνολικού ύψους 7.247.000 ευρώ για την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφίας ανακοίνωσε σήμερα το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Τα προγράμματα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- Next Generation EU, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Θα υλοποιηθούν από το Κέντρο Κινηματογράφου και όπως είπε ο πρόεδρος του, Μάρκος Χολέβας, σήμερα σε συνέντευξη Τύπου είναι «μια οικονομική ανάσα, αλλά και μια ευκαιρία να αναπτυχθεί το ΕΚΚ σε νέους ορίζοντες του πολυσύνθετου και διαρκώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος του διεθνούς κινηματογραφικού και οπτικοακουστικού τομέα, αξιοποιώντας την πολύχρονη παρουσία και διασύνδεσή του με ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και με δίκτυα ομόλογων φορέων του ευρωπαϊκού κινηματογραφικού χώρου». Για το σημερινό αποτέλεσμα, προσέθεσε ο Μάρκος Χολέβας, τον Κέντρο Κινηματογράφου είχε «την πλήρη στήριξη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας της, αλλά και του απερχόμενου υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη».

Ειδικότερα, για τα πέντε προγράμματα ανέφερε:

«Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης καταβάλλεται με την υπογραφή του συμβολαίου, ενισχύοντας τη ρευστότητα της παραγωγής. Διευκολύνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση ανεξάρτητων και μικρών παραγωγών, οι οποίοι δεν διαθέτουν ισχυρή επάρκεια ιδίων κεφαλαίων. Ενθαρρύνουν την ανάδειξη νέων σκηνοθετών και νέων παραγωγών με επιπλέον μοριοδότησή τους κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των project. Αξιοποιούν τη δυνατότητα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για ενίσχυση του αποκαλούμενου “δύσκολου οπτικοακουστικού έργου” χρηματοδοτώντας μέχρι το 100% του ανώτερου ποσού του προϋπολογισμού που προβλέπεται σε κάθε ένα από τα πέντε προγράμματα. Το “δύσκολο οπτικοακουστικό έργο” προσδιορίζεται από τη γλώσσα περιορισμένης χρήσης, τον χαμηλό προϋπολογισμό, τις περιορισμένες δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης, το είδος του έργου (ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ).

Αναφορικά με το πιλοτικό πρόγραμμα “Το μέλλον είναι εδώ”, με βάση την κινητικότητα της ευρωπαϊκής και της ελληνικής κινηματογραφικής και οπτικοακουστική αγοράς, ενθαρρύνεται η ανίχνευση στους νέους ορίζοντες που εμφανίζονται μπροστά μας. Δίδεται η δυνατότητα σε δημιουργούς και παραγωγούς να διευρύνουν τα εκφραστικά εργαλεία τους ξεφεύγοντας από παραδοσιακές φόρμες και αφηγήσεις (χρήση τεχνολογιών 3D, VR, AR, immersive κ.λπ.). Δίδεται επίσης η δυνατότητα ανάπτυξης σχεδίων (development) σειρών με διεθνές ενδιαφέρον».

Ερωτηθείς σχετικά με την άμεση ψήφιση νόμου για την ενοποίηση των ΕΚΚ, ΕΚΟΜΕ και ΟΠΙ, σύμφωνα με την εξαγγελία της υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο Μάρκος Χολέβας δήλωσε: «Η παρούσα διοίκηση του ΕΚΚ, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα πήρε πρωτοβουλίες για να μην σπαταλώνται δυνάμεις και πόροι σε ξεχωριστά περίπτερα του ΕΚΚ και του ΕΚΟΜΕ στα σημαντικά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και αγορές. Σημειωτέον δε ότι, ο κατακερματισμός αυτός εμφάνιζε και έλλειψη ενιαίας εθνικής στρατηγικής. Για αυτό επιδιώξαμε τη δημιουργία Εθνικού Περιπτέρου, το οποίο, για παράδειγμα στις Κάννες, στεγάζει τους δύο φορείς, τα εθνικά φεστιβάλ (Θεσσαλονίκης και Δράμας) και τους Έλληνες επαγγελματίες. Οι πρωτοβουλίες αυτές αποδεικνύουν πως το ΕΚΚ πιστεύει στην ενοποίηση ώστε να υπάρξει εθνική πολιτική και στρατηγική για την ανάπτυξη του κινηματογραφικού και οπτικοακουστικού τομέα της χώρας. Στα 45 και πλέον χρόνια παρουσίας του, το ΕΚΚ έχει παίξει σημαντικότατο ρόλο στη δημιουργία εθνικού κινηματογραφικού αποθέματος, στην ανάδειξη αξιόπιστου καλλιτεχνικού και τεχνικού δυναμικού, αλλά και αξιόπιστων παραγωγών οι οποίοι αποτελούν την έμψυχη βάση για τις ευρωπαϊκές συνεργασίες μέσω συμπαραγωγών, αλλά και για την προσέλκυση των διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών παρέχοντας αξιοπιστία και για την υλοποίηση τους. Όλα αυτά είναι η παρακαταθήκη που θα παράσχει το ΕΚΚ στον νέο φορέα ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της ανάπτυξης και της ανάδειξης του εθνικού μας κινηματογράφου και με την αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργεί η προσέλκυση ξένων παραγωγών στη χώρα μας. Σημαντική, επίσης, προίκα του ΕΚΚ, ενόψει του νέου φορέα, είναι η πολύχρονη εμπειρία του στον ευρωπαϊκό χώρο και η θεσμική διασύνδεσή του με τα αντίστοιχα κινηματογραφικά κέντρα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα