Πρόβατο οπλισμένο με οργή: Ένα φιλμ για την καραντίνα που ρίχνει τις μάσκες
Ο νεαρός σκηνοθέτης μιλά στην Parallaxi για το πώς γεννήθηκε η ιδέα της ταινίας
Η ταινία «Πρόβατο οπλισμένο με οργή» του μόλις 26χρονου Ωριγένη Τσιώνα, «γεννήθηκε» μέσα από την καραντίνα, είναι γυρισμένο με ερασιτέχνες ηθοποιούς, με επιρροές, όπως ο ίδιος ο νεαρός σκηνοθέτης λέει, μέσα από τον ιταλικό νεορεαλισμό και αποτυπώνει την κατάσταση που βίωσαν πολλοί νέοι μέσα στην καραντίνα, έχοντας ως σημείο αναφοράς τη Θεσσαλονίκη.
Ο ίδιος μιλά στην Parallaxi για το πώς γεννήθηκε η ιδέα του φιλμ, αλλά και τους συμβολισμούς της.
«Η ταινία γεννήθηκε από την καραντίνα, όταν ήμασταν κλεισμένοι.Ήμουν πιεσμένος και ζορισμένος, διάφορα σχέδια πήγαιναν πίσω επαγγελματικά και προσωπικά, οπότε εμπνεύστηκα κάτι που θεωρώ ότι είναι επίκαιρο και το πήρα ως έναυσμα για να δείξω κάποια πράγματα που ισχύουν και θα ισχύουν γενικά στην ελληνική κοινωνία.
Η ταινία έχει να κάνει με τρεις φοιτητές που στην διάρκεια της καραντίνας είναι κλεισμένοι στο διαμέρισμα, αναγκασμένοι να επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια χωρίς να μπουν να φεύγουν από το βίαιο και αδυσώποητο κύκλο της επανάληψης.
Σταδιακά θα γίνονται όλο και χειρότερα πράγματα, ο ένας πείθει και τους υπόλοιπους να κλέψουν μια χρηματαποστολή, ότι με τις μάσκες θα ήταν πιο εύκολο και αυτό πάει καλά παραδόξως. Αλλά όταν παίρνουν τα κλοπιμαία συνειδητοποιούν ότι είναι κάτι πρόκειται για κάτι μεγαλύτερο από τα χρήματα που έκλεψαν και πρέπει να πάρουν μια απόφαση».
Γυρίστηκε στους άδειους δρόμους της Θεσσαλονίκης
Ο νεαρός σκηνοθέτης έχει ως σημείο αναφοράς τη Θεσσαλονίκη: «Δείχνω τη Θεσσαλονίκη μέσα από το πρίσμα μέσα από νέων ατόμων. Η ταινία γυρίστηκε μετά στην καραντίνα, βρήκαμε άδειους δρόμους και κάναμε γυρίσματα, σε στενά και σε σημεία της πόλης.
Τα εσωτερικά γυρίσματα είναι σε διαμέρισμα. Είναι η πρώτη μου μεγάλου μήκους ταινία, έχει μικρό προϋπολογισμό και είχα την στήριξη των συνεργατών μου, ενώ είναι γυρισμένη με ερασιτέχνες ηθοποιούς», τονίζει ο σκηνοθέτης, συμπληρώνοντας ότι είχε θετική σκέψη και ήξερε ποιον θα βάλει σε ποιο ρόλο, οπότε δεν ήταν κάτι που τον δυσκόλεψε.
«Όποιο ηλικιακό γκρουπ κι αν το δει, θα έχει κάτι να του δωσει, θα δει τον εαυτό του εκεί μεσα θα δει κάτι που έχει βιώσει. Η καραντίνα θεωρώ πως έχει αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε κάποια πράγματα και δείχνει πόσο εύκολα μπορούν να μας βάλουν να κάνουμε κάτι που ποτέ δε θα κάναμε. Και η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις πόλεις που μπορεί να το αναδείξει με έναν αυτόνομο τρόπο», ολοκληρώνει.
Η ταινία προβάλλεται Κυριακη (2/6) το απόγευμα στο Μακεδονικόν στις 16.30 (διάρκεια 150 λεπτά).
Ηθοποιοί:
Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Δημήτρης Ζιούτας, Ωριγένης Τσιώνας, Γιάννης Γρίβας, Ηρακλής Καραπαναγιωτίδης.
Πρωτότυπη Μουσική: Χάρης Γεωργιάδης.
Τραγούδια: Δημήτρης Παναγόπουλος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βασίλης Ζιώγος
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Ωριγένης Τσιώνας
*Ο Ωριγένης Τσιώνας γεννήθηκε το 1998 στη Θεσσαλονίκη. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει την ταινία μεγάλου μήκους «Πρόβατο οπλισμένο με οργή». Παράλληλα με την πρόσφατη πορεία του στο χώρο του κινηματογράφου, είναι και πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας Αρχαίου και Παραδοσιακού Παιχνιδιού «SISTRON». Από τον Οκτώβριο του 2023 βρίσκεται στη θέση του ταμία στο Δ.Σ. της Ένωσης Κινηματογραφιστών Βορείου Ελλάδος (ΕΚΒΕ). Το 2020 εργάστηκε ως γραμματέας και επιμελητής κειμένων στο γραφείο του κριτικού κινηματογράφου Αλέξη Δερμεντζόγλου.
Επίσης το 2020 υπήρξε συμπαρουσιαστής ραδιοφωνικής εκπομπής στο Δημοτικό Ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης με την δημοσιογράφο Βάση Μπέκα, στην εκπομπή «Ταξίδια στην οθόνη». Έχει γράψει και σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, μεταξύ τους το «Σκοτώστε τον Φασίστα». Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου, έχει φοιτήσει στη Σχολή Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Μιλάει τρεις γλώσσες, Αγγλικά, Γερμανικά, και Γαλλικά.