Studio Ghibli: Η απάντηση του Χαγιάο Μιγιαζάκι για τον χαμό με το Chat Gpt

Ένα νέο εργαλείο του ChatGPT της ΟpenAI, προκάλεσε πλημμύρα εικόνων στο διαδίκτυο, σε στυλ του ιαπωνικού animation studio Ghibli - είναι όμως ηθικό;

Parallaxi
studio-ghibli-η-απάντηση-του-χαγιάο-μιγιαζάκι-για-1301769
Parallaxi

Ένα νέο εργαλείο του ChatGPT του OpenAI, προκάλεσε πλημμύρα εικόνων τεχνητής νοημοσύνης σε στυλ του studio Ghibli, του ιαπωνικού animation studio πίσω από τις κλασικές ταινίες όπως ο γείτονας μου ο Totoro και Πριγκίπισσα Mononoke.

Ο CEO της OpenAI, Σαμ Αλτμαν άλλαξε μέχρι και την φωτογραφία προφίλ του στο X, πρώην twitter, για να συμβαδίσει με την νέα τάση.

Είναι γεγονός όμως, ότι η εξάπλωση αυτή των εικόνων σε στυλ Ghibli, που δημιουργήθηκαν από από το generative AI chatbot, έχει εγείρει άμεσα ερωτήματα σχετικά με την παράβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Το ChatGPT βρίσκεται ήδη αντιμέτωπο με αγωγές για τη χρήση υλικού χωρίς άδεια.

Ήδη από την κυκλοφορία του την Τετάρτη, οι παραγόμενες από το ΑΙ εικόνες αυτές, έχουν γίνει viral σε όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Την Πέμπτη, ακόμη και ο Λευκός Οίκος των Ηνωμένων Πολιτειών, συμμετείχε στην τάση, αναρτώντας στο Χ μια εικόνα σε στυλ- Ghibli, που απεικόνιζε μια γυναίκα που δάκρυζε, καθώς ένας αξιωματικός μετανάστευσης των ΗΠΑ, της περνά χειροπέδες, λίγο πριν την απέλαση της.

Αρχικά, το εργαλείο αυτό, προοριζόταν να διατίθεται δωρεάν στην πλατφόρμα, ωστόσο η απρόσμενη, τεράστια, αυτή του επιτυχία, όπως δήλωσε ο Άλτμαν, οδήγησε στην απόφαση για παραμονή του εργαλείου, προς το παρόν, περιορισμένο στους επί πληρωμή χρήστες.

Η δυνατότητα δημιουργίας εικόνων από το ChatGPT, υπήρχε ήδη, ωστόσο η πιο πρόσφατη έκδοση του, υποστηριζόμενη από το GPT-4o, το σε ισχυρότερο βαθμό επίδοσης μοντέλο της εταιρείας, επιτρέπει την επίτευξη πολύ εξελιγμένων αποτελεσμάτων, μέσω πολύ συνοπτικών αιτημάτων και εντολών, κάτι που δεν συνέβαινε προηγουμένως.

Μετά από αυτή την viral τάση, επανεμφανίστηκε ένα βίντεο από το 2016, στο οποίο ο θρυλικός σκηνοθέτης του studio Ghibli, Χαγιάο Μιγιαζάκι, εμφανίζεται να αντιδρά με έντονο τρόπο κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης κινούμενων σχεδίων που δημιουργήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη από το προσωπικό.

“Δεν θα ήθελα ποτέ να ενσωματώσω αυτήν την τεχνολογία στη δουλειά μου. Πιστεύω ακράδαντα πως πρόκειται για μια προσβολή προς την ίδια τη ζωή”,η μετάφραση των λεγόμενων του στο βίντεο.

H τάση αυτή είναι “ιδιαίτερα ύπουλη και κακοπροαίρετη λόγω του πόσο ανοιχτά καυστικός υπήρξε ο Μιγιαζάκι απέναντι στην τεχνολογία αυτή”, έγραψε o καλλιτέχνης και σκιτσογράφος Jayd “Chira” Ait-Kaci στην πλατφόρμα κοινωνικής  δικτύωσης Bluesky.

“Πρόκειται πάντα για περιφρόνηση των καλλιτεχνών, κάθε φορά”, πρόσθεσε ο Ait-Kaci.

απόσπασμα από την ταινία “O γείτονας μου ο Totoro”

Η OpenAI αντιμετωπίζει ένα πλήθος νομικών αγωγών για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανόμενης και μιας σημαντικής υπόθεσης  με την New York Times και άλλων από καλλιτέχνες, μουσικούς και εκδότες.

Όταν ρωτήθηκε από Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την τελευταία αυτή viral τάση και εάν αυτή φαίνεται να απειλεί τα πνευματικά δικαιώματα του studio Ghibli, το OpenAI απάντησε ότι η εταιρεία εξακολουθεί να βελτιώνει το μοντέλο της.

“Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους χρήστες όσο περισσότερη δημιουργική ελευθερία γίνεται”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Εμείς συνεχίζουμε να αποτρέπουμε γενιές με το στυλ μεμονωμένων ζωντανών καλλιτεχνών, αλλά επιτρέπουμε ευρύτερα στυλ στούντιο, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους για δημιουργία και κοινοποίηση κάποιων πραγματικά υπέροχων και εμπνευσμένων πρωτότυπων έργων θαυμαστών”, πρόσθεσε.

“Μαθαίνουμε πάντα από την πραγματική χρήση  και τα σχόλια, και θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις πολιτικές μας όσο προχωράμε”.

Η εταιρεία ασκεί επιθετική πίεση στον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο για να καταστήσουν τη χρήση περιεχομένου με πνευματικά δικαιώματα από εταιρείες τεχνητές νοημοσύνης στο πλαίσιο της δίκαιης χρήσης.

Η δίκαιη χρήση ισχύει ήδη για τις μηχανές αναζήτησης και τη διαδικτυακή σάτιρα και και τα memes, επιτρέποντας σε εταιρείες να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό με πνευματικά δικαιώματα χωρίς άδεια.

Το Bloomberg ανέφερε την, Τετάρτη, ότι το OpenAI είναι κοντά στην ολοκλήρωση  μιας χρηματοδότησης 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπό την ηγεσία του Japan’s SoftBank Group, και θα πρόκειται για την μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει λάβει ποτέ μια νεοσύστατη εταιρεία.

Η OpenAI έχει εκτιμήσει ότι τα ετήσια έσοδα της μπορεί και να ξεπεράσουν τα 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025, από 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν για το 2024.

ΠΗΓΗ: www.scmp.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα