Τα βραβεία Κοινού του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Σαν Φρανσίσκο 2025
Οι φετινοί νικητές
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Σαν Φρανσίσκο (SFGFF) ολοκλήρωσε πρόσφατα τις παρατεταμένες ημερομηνίες του για το Διαδικτυακό Φεστιβάλ. Οι δια ζώσης προβολές της 22ης ετήσιας διοργάνωσης πραγματοποιήθηκαν από τις 15 έως τις 22 Μαρτίου, στην Αίθουσα Προβολών Delancey Street στο Σαν Φρανσίσκο.
Το Διαδικτυακό Φεστιβάλ επέτρεψε την παρακολούθηση σε όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, από τις 15 έως τις 22 Μαρτίου, και περιλάμβανε όλες τις ταινίες των δια ζώσης προβολών, καθώς και 12 ντοκιμαντέρ.
Το διαδικτυακό κοινό ψήφισε τις αγαπημένες του ταινίες, επιτρέποντας την απονομή των βραβείων κοινού, γνωστών ως Βραβεία Άστρον, στις κατηγορίες: Μυθοπλασία Μεγάλου Μήκους, Ταινία Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ, ως εξής:
ΝΙΚΗΤΕΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΚΟΙΝΟΥ ASTRON – ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Ταινία Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους Αγαπημένη Ταινία Κοινού: WISHBONE 2η θέση: ANIMAL, σκηνοθεσία Σοφία Εξαρχού 3η θέση: MEAT, σκηνοθεσία Δημήτρης Νάκος

Ταινία Μικρού Μήκους Αγαπημένη Ταινία Κοινού: GOLDEN FINGERS, σκηνοθεσία Φοίβος Κοντογιάννης 2η θέση: 11:01, σκηνοθεσία Τζίμης Δροσίνος 3η θέση: ABEL, σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Καραμαγγιώλης
Ντοκιμαντέρ
Αγαπημένο Ντοκιμαντέρ Κοινού: TACK
2η θέση: ANTHEA SYLBERT: MY LIFE
Στο πλαίσιο της Τελετής Λήξης του San Francisco Greek Film Festival(SFGFF), που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου 2025, ο σπουδαίος κινηματογραφικός παράγοντας του Χόλιγουντ Sid Ganis τιμήθηκε με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς Spyros P. Skouras, ως αναγνώριση της μακρόχρονης και καθοριστικής του συμβολής στην έβδομη τέχνη.
Ο κ. Ganis έχει διαγράψει μια εντυπωσιακή πορεία στον χώρο του κινηματογράφου, έχοντας συμβάλει στη διανομή, παραγωγή και προώθηση ορισμένων από τις πλέον εμβληματικές ταινίες της σύγχρονης εποχής. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών από το 2005 έως το 2009.
Το βραβείο φέρει το όνομα του Spyros P. Skouras, διακεκριμένου Έλληνα μετανάστη, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον αμερικανικό κινηματογράφο και υπηρέτησε ως πρόεδρος της 20th Century Fox την περίοδο 1942–1962.
ΝΙΚΗΤΕΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΚΟΙΝΟΥ ASTRON – ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Ταινία Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους Αγαπημένη Ταινία Κοινού: GUEST STAR, σκηνοθεσία Βασίλης Χριστοφιλάκης 2η θέση: MEAT, σκηνοθεσία Δημήτρης Νάκος 3η θέση: ANIMAL, σκηνοθεσία Σοφία Εξάρχου
Ταινία Μικρού Μήκους Αγαπημένη Ταινία Κοινού: WHISPERS, σκηνοθεσία Λευτέρης Κετεόγλου Πουλιάς 2η θέση: ABEL, σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Καραμαγγιώλης 3η θέση: GOLDEN FINGERS, σκηνοθεσία Φοίβος Κοντογιάννης
ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Καλύτερη Ταινία Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους ARCADIA (Βραβείο $1,000, με την υποστήριξη του Andrew Bridges και της Villa Levánta στο Costa Navarino)
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ
TACK (Βραβείο $1,000, με την υποστήριξη του Dr. Alexi Exuzides)
Τιμητική Διάκριση Ντοκιμαντέρ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΚΙΖΑ
Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους 11:01 (Βραβείο $500, με την υποστήριξη των Κλέων και Δημήτριου Σκούρτη εις μνήμην της μητέρας τους, Καίτης)
Καλύτερες Ερμηνείες
- Καλύτερη Ερμηνεία σε Ταινία Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους
Δήμητρα Βλαγοπούλου στο ANIMAL
(Βραβείο $1,000, με την υποστήριξη του Courtney και Alexander Ger
manacos Pythia Fund) - Καλύτερη Ερμηνεία σε Ταινία Μικρού Μήκους
Λοξάνδρα Μαρία Λουκά στο 11:01
(Βραβείο $500, με την υποστήριξη του Courtney και Alexander Ger
manacos Pythia Fund)
Σχετικά με το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Σαν Φρανσίσκο
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Σαν Φρανσίσκο (SFGFF), που ξεκίνησε το 2004, είναι το πρώτο και μακροβιότερο ελληνικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στις Η.Π.Α. Είναι αφιερωμένο στην αναγνώριση, υποστήριξη και προώθηση της καλύτερης κινηματογραφικής δημιουργίας Ελλήνων και Κυπρίων δημιουργών από όλο τον κόσμο. Με προβολές νέων, καινοτόμων και πολυβραβευμένων ταινιών και με εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της ετήσιας εβδομάδας του Φεστιβάλ, το SFGFF εμπνέει, εμπλέκει και ψυχαγωγεί ένα ποικιλόμορφο κοινό.
Η ελληνική ομογένεια της Βόρειας Καλιφόρνιας στηρίζει σταθερά τον ελληνικό πολιτισμό και αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας του SFGFF. Η αφήγηση των Ελλήνων/Κυπρίων δημιουργών έχει ευρεία απήχηση και οι ντόπιοι σινεφίλ είναι ένθερμοι υποστηρικτές των προβολών του SFGFF. Κατά τη διάρκεια της πορείας του, το Φεστιβάλ έχει επίσης παρουσιάσει κλασικές ταινίες και μέσω της ισχυρής γλώσσας του κινηματογράφου προβάλλει και διαφυλάσσει τον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία και τη γλώσσα στο Σαν Φρανσίσκο και πέρα από αυτό.
Το SFGFF έχει προβάλει περισσότερες από 400 ταινίες, έχει φιλοξενήσει πάνω από 75 σκηνοθέτες και έχει προσελκύσει πάνω από 9.000 θεατές από την ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο.
Το Φεστιβάλ χρηματοδοτείται από χορηγίες ιδιωτών και επιχειρήσεων, επιχορηγήσεις και πωλήσεις εισιτηρίων. Διαχειρίζεται πλήρως από εθελοντές και υποστηρίζεται από μια Συμβουλευτική Επιτροπή καταξιωμένων προσωπικοτήτων από την κοινότητα και τον κινηματογραφικό χώρο. Τα έσοδα του Φεστιβάλ ωφελούν το Modern Greek Studies Foundation, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στο Σαν Φρανσίσκο, αφιερωμένο στην ενίσχυση της γνώσης και της εκτίμησης της ελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας, κουλτούρας και ιστορίας. Υπάρχουν διαθέσιμες χορηγικές ευκαιρίες για το Φεστιβάλ του 2025· δείτε περισσότερα στο grfilm.com.