Το 58ο ΦΚΘ και η Α21 μας ευαισθητοποιούν για την εμπορία ανθρώπων

Από τις 2 μέχρι τις 12 Νοεμβρίου η Α21 θα τοποθετήσει μια εγκατάσταση στο χώρο του λιμανιού.

Parallaxi
το-58ο-φκθ-και-η-α21-μας-ευαισθητοποιούν-γι-250303
Parallaxi

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο εκατοντάδες κόσμου από την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Η Α21 θα δώσει με τον τρόπο της το παρών και φέτος, στο 58ο Φεστιβάλ. Από τις 2 μέχρι τις 12 Νοεμβρίου η Α21 θα τοποθετήσει μια εγκατάσταση στο χώρο του λιμανιού (μπροστά από την αποθήκη Δ) όπου θα παρουσιάζει με δημιουργικό τρόπο την εμπορία ανθρώπων για εργασιακή εκμετάλλευση, με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του κοινού. Το μήνυμα που στοχεύει να περάσει στο κοινό είναι πως η Εμπορία Ανθρώπων συμβαίνει και στην Ελλάδα σήμερα.

Η Α21 είναι ένας διεθνής οργανισμός ​με γραφεία σε 11 διαφορετικές χώρες και εργάζεται για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Η στρατηγική που ακολουθεί είναι τριπλή: η ενημέρωση προς το κοινό και η μείωση της ζήτησης, η διάσωση των θυμάτων και η απόδοση δικαιοσύνης στους διακινητές τους και τέλος, η αποκατάσταση των θυμάτων και η ενδυνάμωσή τους προς την ανεξαρτησία.

Η εγκατάσταση θα παραπέμπει με ευφάνταστο τρόπο στην πολύ γνωστή υπόθεση εμπορίας ανθρώπων με τις φυτείες φράουλας στη Μανωλάδα Ηλείας. Η υπόθεση ήρθε ξανά στο φως το 2017 όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέβαλε πρόστιμο στην Ελλάδα γιατί δεν εξέτασε επαρκώς την υπόθεση το 2013. Στην εγκατάσταση θα μπορεί κανείς να πληροφορηθεί για την εμπορία ανθρώπων, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να δραστηριοποιηθεί ενάντιά της αλλά και να γνωρίσει τη δράση της Α21. Επίσης, μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, προωθείται και η Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109 ​στην οποία μπορεί κανείς να καλέσει για να καταγγείλει κάποιο ύποπτο περιστατικό. Η Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109 ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012 και έχει δεχθεί περισσότερες από 2.000 κλήσεις, οδηγώντας στη διάσωση περισσοτέρων από 100 θυμάτων.

H εμπορία ανθρώπων είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που επηρεάζει κάθε ήπειρο και κάθε οικονομική δομή, και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα μάλιστα με την αναφορά Trafficking In Persons Report του 2016, η Ελλάδα είναι χώρα μετάβασης και προορισμού για πολλές γυναίκες και παιδιά που εξαναγκάζονται σε πορνεία και καταναγκαστική εργασία, καθώς και για άντρες που εξαναγκάζονται σε καταναγκαστική εργασία.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να ενημερωθεί πολύς κόσμος για το φαινόμενο. Πέρυσι, χάρη στη συνεργασία της με το Φεστιβάλ, η Α21 κατάφερε να ενημερώσει περίπου 10,000 ανθρώπους και φέτος ελπίζει να τους ξεπεράσει. Η Α21 προσκαλεί όλους να “περάσουν” από την εγκατάσταση, να ενημερωθούν, να φωτογραφηθούν μπροστά σε αυτή και να διαδώσουν το μήνυμα πως η εμπορία ανθρώπων συμβαίνει γύρω μας και πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό!

Για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία: ● Facebook: A21 Greece ● Email: [email protected] ● Website: A21.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα