Το ΦΚΘ στη 12η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (7-13/5)

Το ΦΚΘ στη 12η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη 12η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 7 έως την Κυριακή 10 Μαΐου στις εκθεσιακές εγκαταστάσεις της HELEXPO. Στο πλαίσιο της φετινής έκθεσης που πραγματοποιεί αφιέρωμα στην Ιβηρο-Αμερικανική λογοτεχνία, το φεστιβάλ θα προβάλλει στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, επτά […]

Parallaxi
το-φκθ-στη-12η-διεθνή-έκθεση-βιβλίου-7-13-5-39646
Parallaxi
poster_devth_2015.jpg

Το ΦΚΘ στη 12η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη 12η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 7 έως την Κυριακή 10 Μαΐου στις εκθεσιακές εγκαταστάσεις της HELEXPO. Στο πλαίσιο της φετινής έκθεσης που πραγματοποιεί αφιέρωμα στην Ιβηρο-Αμερικανική λογοτεχνία, το φεστιβάλ θα προβάλλει στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, επτά ταινίες αγαπημένων σκηνοθετών, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Το κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Παύλο Ζάννα θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 13 Μαΐου.

Επίσης, στο περίπτερο 13, Stand 80 του φεστιβάλ οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την εκδοτική δραστηριότητα της διοργάνωσης, με έκπτωση 30% που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μονογραφίες καταξιωμένων ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, εκδόσεις που αφορούν σε θεματικά αφιερώματα αλλά και σε εθνικές κινηματογραφίες.

Αναλυτικά οι ταινίες:

Βιριδιάνα, του Λουίς Μπουνιουέλ, (1961, Ισπανία, 90’) Απαγορεύτηκε στην πατρίδα του την Ισπανία από το 1961 έως το 1977 κι έγινε αιτία για την παρ’ ολίγον σύλληψή του στο Μιλάνο. Μια δόκιμη μοναχή, θύμα εκμετάλλευσης από το μοχθηρό θείο της (Φερνάντο Ρέι), κάνει την ανατροπή και μαζεύει στην έπαυλή του μια ομάδα ζητιάνων και λεπρών. Ο Μπουνιουέλ υφαίνει σταδιακά και με πλάγιο τρόπο έναν ιστό από αντιφατικές παρορμήσεις: πίστη, ευσπλαχνία και ανιδιοτέλεια συνδέονται αναπόσπαστα με την επιθυμία, την υποκρισία και την απληστία.

Η τίγρη,  του Καμίλο Λουσουριάγα, (1990,  Ισημερινός, 80’) Eίναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Λουσουριάγα και βασίζεται σ’ ένα διήγημα του Χοσέ ντε λα Κουάδρα, συγγραφέα της χρυσής εποχής της λογοτεχνίας του Ισημερινού. Η μεταφορά του κειμένου έχει γίνει συνδυάζοντας δυο άξονες του σύγχρονου λατινοαμερικάνικου κινηματογράφου: τον νεορεαλισμό και το σουρεαλιστικό μπαρόκ, με αποτέλεσμα μια ταινία που η δράση της εξελίσσεται στη μυθολογική καρδιά της ζούγκλας, από γεωγραφικής και δραματικής πλευράς.

Μια εκδρομή στη θάλασσα, του Γκιγιέρμο Καζανόβα,  (2003, Ουρουγουάη, 78’) Βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Χουάν Χοσέ Μοροσόλι. Ένα κυριακάτικο πρωινό του 1963, σε ένα μπαρ ενός χωριού στη Μίνας. Ο Ραταπλάν ο οδοκαθαριστής, ο Κιντάνα ο νεκροθάφτης, ο Εφτά και Τρία Δέκα ο λαχειοπώλης κι ο σκύλος του ο Ακίνο, περιμένουν τον Ροντρίγκες, που θα τους πάει να δουν τη θάλασσα για πρώτη φορά. Ο Βάσκος, ο επιστάτης του, τους συνοδεύει με το ζόρι. Νεοφερμένος απ’ την πρωτεύουσα, ένας κομψός άγνωστος ενώνεται με την παρέα την τελευταία στιγμή. Στη διάρκεια της διαδρομής, κάτω απ’ τον ήλιο, με το σαραβαλιασμένο φορτηγό του Ροντρίγκες, τα έξι πρόσωπα αποκαλύπτουν σιγά-σιγά τον δικό τους τρόπο να ζουν και να αισθάνονται.

Machuca, του Αντρές Γουντ (2004, Χιλή, 120’) Η ταινία διαδραματίζεται στη Χιλή του 1973, κατά τις τελευταίες μέρες της διακυβέρνησης Αλιέντε. Ο 11χρονος Ινφάντε, που ζει σε μια καθωσπρέπει συνοικία, γίνεται φίλος με τον Ματσούκα, έναν νέο συμμαθητή του που μένει σε τενεκεδούπολη του Σαντιάγκο και βιώνει μαζί του τα συνταρακτικά γεγονότα που οδήγησαν τη χούντα στην εξουσία.

Η κυψέλη, του Μάριο Κάμους, (1982, Ισπανία, 112’) Η δράση εκτυλίσσεται στη μεταπολεμική Μαδρίτη (1942), όπου ο πληθυσμός υποφέρει  από τις συνέπειες του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, ανάμεσα σε μια ομάδα ατόμων που συγκεντρώνονται καθημερινά στον καφέ «Λα Ντελίθια». Βραβεύτηκε το 1983 στο Φεστιβάλ Βερολίνου με τη Χρυσή Άρκτο.

Χιονάτη (Blancanieves), του Πάμπλο Μπερχέρ, (2012, Ισπανία, 104’) Η υπόθεση του έργου στηρίζεται στο γνωστό παραμύθι της Χιονάτης. Εδώ όμως ο μπαμπάς της Χιονάτης και οι επτά νάνοι είναι ταυρομάχοι. Η δε κακιά βασίλισσα είναι μια νοσοκόμα που περιποιείται τον ανάπηρο πια πατέρα- ταυρομάχο και τον πείθει να την παντρευτεί ώστε να εκμεταλλευτεί τον πλούτο και τη φήμη του. Όταν η μητριά της επιχειρεί να τη δολοφονήσει η Χιονάτη διαφεύγει- έχοντας χάσει την μνήμη της ύστερα από το τραυματικό γεγονός- και μοιράζεται την ζωή και το επάγγελμα των νάνων ταυρομάχων. Χάρη στην παλαιότερη διδασκαλία του πατέρα της γίνεται και η ίδια διάσημη ταυρομάχος, μέχρι που η μητριά της, την ανακαλύπτει και επιχειρεί εκ νέου να τη δολοφονήσει.

Μαύρο Ψωµί, του Αγκουστί Βιγιαρόνγκα, (2010, Ισπανία, 108’) Η ταινία, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα και σε άλλα έργα του συγγραφέα Έμιλι Τεϊσιδόρ, αποφεύγει την ηθογραφία και το χρονογράφημα για να επικεντρωθεί στο συναισθηματικό κόσμο των ηρώων μέσω των οποίων σκιαγραφούνται οι τρομακτικές συνέπειες του ισπανικού εμφύλιου πολέμου. Η ταινία βραβεύτηκε με 9 βραβεία Γκόγια 2011 μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και καλύτερου σκηνοθέτη, 15 βραβεία Gaudí 2011 και το Αργυρό Κοχύλι καλύτερης ηθοποιού του Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 2010.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης

Πέμπτη 15:00-21:00 Παρασκευή και Κυριακή 10:00-21:00 Σάββατο 10:00-22:00

Πρόγραμμα προβολών (κάθε μέρα στις 18.00)

Πέμπτη 07/05/2015 Machuca

Παρασκευή 08/05/2015 Μια εκδρομή στη θάλασσα

Σάββατο 09/05/2015 Μαύρο Ψωµί

Κυριακή 10/05/2015 Χιονάτη

Δευτέρα 11/05/2015 Η τίγρη

Τρίτη 12/05/2015 Η κυψέλη

Τετάρτη 13/05/2015 Βιριδιάνα

*7-13/5, Ολύμπιον, Αίθουσα Παύλος Ζάννας, Ώρα: 18.00, Είσοδος: Ελεύθερη

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα