Κινηματογράφος

Τζούντι Γκάρλαντ: Μια σταρ που πάλευε με τους δαίμονες της

Γνωστές και άγνωστες πτυχές μιας γυναίκας που άφησε το δικό της στίγμα στη βιομηχανία του θεάματος

Έλενα Ταξίδου
τζούντι-γκάρλαντ-μια-σταρ-που-πάλευε-μ-1022894
Έλενα Ταξίδου

54 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από τον θάνατο της Τζούντι Γκάρλαντ. Θεωρείται μια από τις κορυφαίες ηθοποιούς του κλασικού αμερικάνικου κινηματογράφου καθώς και τραγουδίστρια του μουσικού θεάτρου.

Έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 35 ταινίες όπως είναι  «The Wizard of Oz» (1939), «Meet Me in St. Louis» (1944), «Easter Parade» (1948), «A Star is born» (1954), «The Harvey girls» (1946), «Summer Stock» (1950), «For Me and my Gal» (1942), «The Clock» (1945), «Judgment at Nuremberg» (1961) και «Love Finds Andy Hardy» (1938).

Γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1922  στο στο Γκραντ Ράπιντς, στην Μινεσότα. Το πραγματικό της όνομα είναι Φράνσις Έθελ Γκαμ. Ήταν αγγλικής, σκωτσέζικης και ιρλανδικής καταγωγής. Οι γονείς της Ήθελ Μάριον και Φράνσις Αβέντ «Φρανκ» Γκαμ ασχολούνταν με το βοντβίλ, δηλαδή το μουσικό θέατρο ανεβάζοντας πολλές παραστάσεις.

Περιόδευσε όλη την Αμερική μαζί με τις αδελφές της, έως το 1936, οπότε έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο με την μικρού μήκους ταινία «Every Sunday». Δεν θεωρούνταν η καλλονή της εποχής, όπως άλλες γνωστές ηθοποιοί, αλλά χάρις το εξαιρετικό της ταλέντο θεωρούνταν η καλύτερη περφόρμερ που υπήρξε ποτέ στην Αμερική σύμφωνα με τον Τζιν Κέλι. Η παγκόσμια αναγνώριση ήρθε με την ταινία «The Wizard of Oz» (1939) όπου τιμήθηκε με ειδικό βραβείο της Αμερικανικής Κινηματογραφικής Ακαδημίας, που απονέμει τα Όσκαρ.

Προτάθηκε για βραβείο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «A Star is born» (1954) αλλά δυστυχώς το έχασε από την Γκρέις Κέλι για το «The Country Girl».

Η γυναίκα αυτή, μια από τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές φιγούρες του αμερικανικού κινηματογράφου και του θεάτρου, απεβίωσε σαν σήμερα κι έχω συγκεντρώσει 10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε γι’ αυτήν. 

*1. Άλλαξε το όνομά της σε Τζούντι Γκάρλαντ, αφού έπαιξε σε διάφορες καλλιτεχνικές σκηνές και το χρησιμοποιούσε σαν ψευδώνυμο.

*2. Πριν γίνει γνωστή για το υποκριτικό της ταλέντο, εμφανίστηκε ως μέρος ενός τραγουδιστικού τρίο ονόματι “The Gumm Sisters” με τις αδελφές της Mary, Jane και Virginia, όπου συμμετείχαν σε διάφορες εκπομπές βοντβίλ.

*3. Σε ηλικία 13 ετών έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο που την ανέδειξε στο μέλλον καθώς υπέγραψε συμβόλαιο με το στούντιο παραγωγής MGM. Ωστόσο, αυτό της άσκησε τεράστια πίεση και προσδοκίες με τραγικές συνέπειες.

*4. Για να διατηρήσει το βάρος της και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του στούντιο, τέθηκε σε αυστηρή δίαιτα από το στούντιο MGM. Συχνά της έδιναν χάπια για να έχει μειωμένη όρεξη αλλά και διεγερτικά χάπια για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε πολλές ώρες εργασίας.

*5. Η Τζούντι Γκάρλαντ πρωταγωνίστησε σε αρκετές ταινίες δίπλα στον Μίκι Ρούνεϊ και η χημεία τους στην οθόνη ήταν καλή. Υπήρχαν φήμες ότι είναι ζευγάρι αλλά και οι δυο τους το διέψευσαν.

*6. Παρά την επιτυχία της ως ηθοποιός, αντιμετώπισε σε όλη την διάρκεια της ζωής της οικονομικές δυσκολίες. Είχε φορολογικά χρέη κι έκανε κακή διαχείριση των χρημάτων της, αφού και τα πολλαπλά διαζύγια της στοίχισαν πολύ.

*7. Στην ζωή της πάλεψε πολύ με διάφορους “δαίμονες” καθώς έπασχε από άγχος, κατάθλιψη και εθισμό στα συνταγογραφούμενα φάρμακα που επηρέασαν την προσωπική της ζωή και την καριέρα της.

*8. Πέρα από την κινηματογραφική καριέρα, αναδείχθηκε και ως τραγουδίστρια σε αίθουσες συναυλιών και θέατρα, με sold out παραστάσεις σε χώρους όπως το Palace Theatrre στην Νέα Υόρκη.

*9. Μια από τις πιο διάσημες εμφανίσεις της, ήταν η συναυλία της το 1961 στο Carnegie Hall στην Νέα Υόρκη. Η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας της κέρδισε τέσσερα βραβεία Grammy και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών.

*10. Στις 22 Ιουνίου 1969, η Τζούντι Γκάρλαντ βρέθηκε νεκρή από τον πέμπτο σύζυγό της, Μίκεϊ Ντινς στο μπάνιο του ενοικιαζόμενου σπιτιού τους από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Σε ηλικία 47 ετών έχασε την ζωή της τόσο άδοξα.

Η επίδραση της Τζούντι Γκάρλαντ στην βιομηχανία του θεάματος και στην λαϊκή κουλτούρα παραμένει σημαντική μέχρι σήμερα. Η μοναδική φωνή της και το υποκριτικό της ταλέντο απογείωσαν την καριέρα της παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα