Ζιλιέτ Μπινός και Ρέιφ Φάινς στο Ολύμπιον για την προβολή του «Άγγλου ασθενή» – Εικόνες
Οι δύο σταρ βρέθηκαν στο ανακαινισμένο Ολύμπιον και βραβεύτηκαν με τον Χρυσό Αλέξανδρο
Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σήμερα οι διεθνείς σταρ του κινηματογράφου Ζιλιέτ Μπινός και Ρειφ Φάινς και το βράδυ της Παρασκευής βρέθηκαν στην αίθουσα του Ολύμπιον για την προβολή του θρυλικού «Άγγλου ασθενή» του 1996 σε σκηνοθεσία Άντονι Μιγκέλα, ταινία που πρωταγωνιστούν οι δύο τους και κέρδισε εννιά βραβεία Όσκαρ, μεταξύ αυτών και το Β γυναικείου ρόλου για την Μπινός, καθώς και 2 Χρυσές Σφαίρες στο πλαίσιο του 65ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Στη σκηνή πριν την προβολή της ταινίας, μίλησαν τόσο η Ελίζ Ζαλαντό, Γενική Διευθύντρια του φεστιβάλ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης, όσο και οι δύο ηθοποιοί που καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό στην αίθουσα.
“Η ιστορία σας, η φιλοσοφία, οι Άγιοι σας και ιδιαίτερα ο Άγιος Παΐσιος γεμίζουν την διαδρομή μου” ανέφερε η Γαλλίδα ηθοποιός στην ομιλία της, ενώ ο Ρειφ Φάινς είπε για εκείνη: “Το να δουλεύω μαζί της είναι όνειρο”
Στη διάρκεια της βραδιάς προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο με μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας τους.
Εν μέσω των θερμών χειροκροτημάτων και σε κλίμα συγκίνησης μάλιστα, βραβεύτηκαν με τον Χρυσό Αλέξανδρο οι δύο χολιγουντιανοί αστέρες που με την καινούρια “Επιστροφή”, είναι η τρίτη φορά που συναντιούνται κινηματογραφικά.
Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στις 12:00, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Λιμάνι) οι δύο ηθοποιοί μαζί με τον Ουμπέρτο Παζολίνι θα δώσουν συνέντευξη τύπου μόνο για διαπιστευμένους δημοσιογράφους, ενώ το ίδιο βράδυ θα δώσουν όλοι το παρών στην πρεμιέρα της νέας τους ταινίας «Η Επιστροφή», 27 χρόνια μετά τον «Άγγλο Ασθενή».
Ο Άγγλος ασθενής (The English Patient) είναι ταινία του 1996, διασκευασμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Μάικλ Οντάατζε. Η ταινία, σε σκηνοθεσία Άντονι Μιγκέλα, κέρδισε εννιά βραβεία Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Β΄ Γυναικείου Ρόλου – Ζιλιέτ Μπινός, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Σκηνικών, Κοστουμιών, Ήχου και Μουσικής) και δύο Χρυσές Σφαίρες (Καλύτερης Δραματικής Ταινίας και Καλύτερης Μουσικής). Ο Οντάατζε βρισκόταν σε συνεργασία με τους παραγωγούς και τον σκηνοθέτη της ταινίας, για να διαφυλάξει το καλλιτεχνικό του όραμα και δήλωσε ότι ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος με τη διασκευή της ταινίας.
Υπόθεση
Στις αρχές του 1930, η ταινία περιγράφει την ιστορία του κόμη Almasy, ενός Ούγγρου χαρτογράφου, τον οποίο προσέλαβε η Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία προκειμένου να χαρτογραφήσει τις τεράστιες εκτάσεις της ερήμου Σαχάρας με τη βοήθεια άλλων εθελοντών εργαζομένων. Καθώς ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται επί θύραις, ο Almasy εισέρχεται στον κόσμο του έρωτα, της προδοσίας και της πολιτικής, έναν κόσμο που (ξανα)ζωντανεύει με μια σειρά απο flashbacks, καθώς ο Almasy βρίσκεται στο νεκρικό του κρεβάτι, με πολύ σοβαρά εγκαύματα σε όλο του το σώμα, έπειτα απο τη συντριβή του αεροπλάνου του