Θέατρο

ΚΘΒΕ: “Στηρίζουμε τα παιδιά” – Οι ηθοποιοί κάνουν κατάληψη σε ΕΜΣ και Μονή Λαζαριστών

Η συμβολική κίνηση των ηθοποιών του Κρατικού Θεάτρου - Τι σχεδιάζεται για αυτό το τριήμερο

Γιώργος Σταυρακίδης
κθβε-στηρίζουμε-τα-παιδιά-οι-ηθοπ-977480
Γιώργος Σταυρακίδης

Υπό κατάληψη βρίσκονται από το μεσημέρι της Παρασκευής οι θεατρικές σκηνές της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και της Μονής Λαζαριστών από το σώμα των ηθοποιών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο ΠΔ85 και συμπαράστασης στον αγώνα των σπουδαστών.

Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, αναρτήθηκε το πανό έξω από το κτήριο της ΕΜΣ όπως και έξω από την  Μονή Λαζαριστών, ενώ πλήθος ηθοποιών άρχισε να φτάνει στους δύο χώρους για να αποφασίσουν από κοινού τις επόμενες κινήσεις τους.

Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών τους τελευταίους δύο μήνες και ενώ, όπως είναι πλέον ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά να δώσει λύση στο πρόβλημα της υποβάθμισης των καλλιτεχνικών πτυχίων επιθυμεί, όλα δείχνουν πως ο πολιτισμός της χώρας είναι αποφασισμένος πλέον να παραμείνει στον «δρόμο» μέχρι να δικαιωθούν  τα αιτήματα του και οι αγώνες του.

“Να πάρουμε την κοινή γνώμη με το μέρος μας”

Για την απόφαση αυτή, μίλησε στην Parallaxi η Έφη Δρόσου, ηθοποιός και σκηνοθέτις, λέγοντας πως «Θεωρούμε ότι όντας εμείς οι Θεσσαλονικείς μακριά από το κέντρο των αποφάσεων, δεν παίρνουν υπόψιν τους, ούτε τις δικές μας αποφάσεις, ούτε τον δικό μας παλμό και το λέω αυτό επειδή ο δικός μας παλμός ήταν διαφορετικός. Από την αρχή θέλαμε να κάνουμε κάτι αρκετά δραστικό για να συμπαρασταθούμε σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα. Η κίνηση μας στηρίζει την κίνηση των παιδιών. Θεωρούμε ότι τόσο καιρό παλεύουν μόνα τους και με αυτή τη συμβολική μας πράξη θα κάνουμε το θέμα πιο έντονα να ακουστεί ώστε να πάρουμε την κοινή γνώμη με το μέρος μας για να αλλάξει αυτό το Προεδρικό Διάταγμα για τους καλλιτέχνες.»

Φωτογραφία: Άγγελος Κάλφας

Σχετικά με το τί θα ακολουθήσει αυτές τις μέρες των συμβολικών καταλήψεων, η κ. Δρόσου αναφέρει: «Επειδή μόλις χθες αποφασίστηκε στη γενική μας συνέλευση αυτή η κίνηση, ακόμα δεν έχουμε οργανωθεί. Θα αποφασίσουμε όμως τις επόμενες ώρες κάποιες δράσεις, θα φέρουμε κάποιες μικροφωνικές σιγά σιγά και θα ενημερώσουμε για όσα πρόκειται να κάνουμε», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο πως θα γίνουν δράσεις αυτές τις μέρες για το κοινό και εκείνους που θα αποφασίσουν να βρεθούν κοντά στους καλλιτέχνες αυτές τις μέρες για να δηλώσουν την στήριξη τους.

Η κατάληψη θα είναι από σήμερα Παρασκευή, μέχρι την Κυριακή στις 22.00 και δεν θα πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις του ΚΘΒΕ σε καμία από τις σκηνές της για αυτές τις μέρες.

Υπενθυμίζεται, πως συνεχίζεται η κατάληψη και του Βασιλικού Θεάτρου από τους σπουδαστές της δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου και διδασκόμενους άλλων σχολών.

Το κείμενο της κατάληψης:

17 Δεκεμβρίου 2022.

Υπογράφεται το ΠΔ85/2022 από την ΠτΔ, κ. Σακελλαροπούλου, που αφορά στο μισθολόγιο και το προσοντολόγιο στο Δημόσιο.

Η ΠτΔ δηλώνει ότι εκ της θέσεώς της οφείλει να το υπογράψει, ωστόσο διακρίνει την αδικία και δεσμεύεται να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα -τήρησε τη δέσμευσή της καθώς όντως μόνο παρακολούθησε! Με αυτό λοιπόν το ΠΔ85, μεταξύ άλλων υποβαθμίζονται τα πτυχία των ανώτερων επαγγελματικών καλλιτεχνικών σχολών στο επίπεδο ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), ήτοι απόφοιτοι λυκείου. Στην παράγραφο 7 δε (εδάφιο ζ και στ), ορίζεται πως οι απόφοιτοι Κολλεγίων (που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού) αντιστοιχίζονται με το επίπεδο ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης)!

Οι απόφοιτοι των Ανώτερων δραματικών σχολών μέχρι το 2003 θεωρούνταν επιπέδου ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) και έπειτα λόγω της ανωτατοποίησης των ΤΕΙ έμειναν αδιαβάθμητοι. Ωστόσο, η Ανώτερη βαθμίδα σπουδών ουδέποτε καταργήθηκε και βάσει Συντάγματος, οι καλλιτεχνικές σπουδές κατατάσσονται σε αυτήν και όχι ως μεταλυκειακή εκπαίδευση.

Με μια πρωτοφανή για τα δεδομένα του κλάδου συσπείρωση, και με οδηγό τις δράσεις/καταλήψεις των σπουδαστών/στριων, δημιουργήθηκε από τότε και σε διάστημα δύο μηνών, ένα κοινό μέτωπο καλλιτεχνών και μέσω των σωματείων που ζητούσε το αυτονόητο: να μην επαγγελματική, μισθολογικη και ως εκ τούτου και ακαδημαϊκή υποβάθμιση των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων.

Βάζοντας στην άκρη τα υπόλοιπα δίκαια αιτήματα των σπουδαστών/στριών περί ανωτατοποίησης των καλλιτεχνικών σπουδών, μειωμένων κομίστρων, δωρεάν σίτισης και στέγασης, την αναγνώριση της υπόστασής τους δηλαδή ως φοιτητών/τριών και επανερχόμαστε στο ΠΔ85, η τροποποίηση του οποίου όσον αφορά στις καλλιτεχνικές ειδικότητες και η απόσυρσή τους από αυτό είναι η μόνη επιλογή.

Στον αγώνα αυτό, έχουν συμβεί μέσα σε ένα μήνα μια σειρά από γεγονότα που έτυχαν προκλητικά υποβαθμισμένης προβολής από τα ΜΜΕ όπως καταλήψεις σχολών σε πανεπιστημιακά τμήματα ανά την Ελλάδα αλλά και στις δραματικές του Εθνικού, του ΚΘΒΕ και του Δηπεθε Πάτρας, παραιτήσεις των καθηγητών των παραπάνω σχολών ως ένδειξη συμπαράστασης στους σπουδαστές/στριες, απεργίες καλλιτεχνικών κλάδων, καταλήψεις των δύο σκηνών του Εθνικού θεάτρου στην Αθήνα και της σκηνής του Βασιλικού θεάτρου στη Θεσσαλονίκη (ΚΘΒΕ), συναυλίες συμπαράστασης και μια σειρά από άλλες δράσεις και παρεμβάσεις στο δημόσιο λόγο. UnmuteRemaining Time -0:00   Fullscreen Αποτέλεσμα όλων αυτών, η φαινομενική μετατόπιση της αδιάλλακτης κυβερνητικής στάσης, με τα μέχρι πρότινος σοβαρά επιχειρήματα ότι οι καλλιτέχνες “δεν κατάλαβαν”, “τελούν υπό σύγχυση”, “έγινε παρεξήγηση”, με την σύγκληση συνάντησης των εκπροσώπων του κλάδου με τον πρωθυπουργό.

Φωτογραφία: Χρίστος Στυλιανού

Άρα μάλλον κάτι είχαμε καταλάβει εντέλει, ωστόσο αντί νομοθετικής ρύθμισης που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός στην εν λόγω συνάντηση, ανακοινώθηκε προσχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης – κατώτερη σε ισχύ από το ΠΔ και νομικά ευάλωτη- που δίνει μισθολογικές μόνο αναβαθμίσεις χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει και να αποκαθιστά τις καλλιτεχνικές σπουδές στην Ανώτερη βαθμίδα.

Αφήνει συνεπώς ορθάνοιχτο το δρόμο στα Κολλέγια προσβλέποντας εντέλει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 περί υποχρεωτικού δημόσιου χαρακτήρα των Ανώτατων σπουδών που αποτελεί ούτως ή άλλως εκπεφρασμένο πόθο της κυβέρνησης.

Όλο αυτό το διάστημα ως σώμα των ηθοποιών του ΚΘΒΕ συνταχθήκαμε με τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων του ΣΕΗ και μέσα στα πλαίσια της κλιμάκωσης των δράσεων αυτού του πολύμορφου αγώνα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε 3ημερη κατάληψη των άλλων δύο σκηνών του ΚΘΒΕ (Μόνη Λαζαριστών & Εταιρία μακεδονικών σπουδών) σε έμπρακτη ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των σπουδαστών/στριων όλων των σχολών της Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα