4 ολοκαίνουργια τραγούδια και 4 άλμπουμ να ακούσεις σήμερα, Σάββατο!
Άκουσε τα όλα ένα προς ένα.
8 ολοκαίνουργιες κυκλοφορίες έρχονται για να σου κρατήσουν συντροφιά αυτό το Σαββατοκύριακο. Γι΄ αυτό πάρε το κινητό στο χέρι ή άνοιξε τον υπολογιστή και βάλε να παίζουν όλες οι νέες κυκλοφορίες τραγουδιών και άλμπουμ. Άκουσέ τα όλα ένα προς ένα:
«Η άλλη πλευρά» – Πάνος Ράπτης
Το project «Η άλλη πλευρά» είναι η νέα δουλειά του Πάνου Ράπτη σε στίχους Γιάννη Ζαρκαδούλα και Χρήστου Ηλιόπουλου. Τρία νέα τραγούδια με ηλεκτρικό ήχο, μια άλλη πλευρά της δημιουργίας από την ίδια πηγή έκφρασης.
Με δύο προσωπικούς δίσκους, «Ξένοι τόποι» (2004) και «Τα κρυμμένα» (2010) σε στίχους Γιάννη Ζαρκαδούλα, ο Πάνος Ράπτης έχει συνεργαστεί με τους Μίλτο Πασχαλίδη, Μαρία Παπανικολάου, Νίκο Κουρουπάκη, Φωτεινή Λαμπρίδη, Οδυσσέα Ιωάννου, Θοδωρή Κοτονιά , Μαρία Λούκα και Δήμητρα Μπουλούζου.
«Αροθυμώ και τραγωδώ» – Ηρώ Σαΐα και Σταύρος Ξαρχάκος
Με αφορμή της επετείου της 19ης Μαΐου, ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο Σταύρος Ξαρχάκος και η Ηρώ Σαΐα παρουσιάζουν το τραγούδι «Αροθυμώ και τραγωδώ» σε στίχους του Πόντιου ποιητή Γιώργου Σερακενίδη.
Είναι η πρώτη φορά που ο Σταύρος Ξαρχάκος καταπιάνεται με τον ποντιακό ρυθμό. Έμπνευση του τραγουδιού είναι η ποντιακή καταγωγή – κατά το ήμισυ- της Ηρώς Σαΐα και αφορμή το επερχόμενο ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ «Θησαυροί του Πόντου», το οποίο παρουσιάζει η ερμηνεύτρια.
Όπως λέει και η ίδια: «Δεν ξέρω αν είναι τα βουνά, το κλίμα, οι τροφές, η μουσική ή οι μνήμες, αν είναι τα βάσανα και οι δυσκολίες, η Πίστη στο Θεό, οι δεισιδαιμονίες, τα έθιμα, η Παράδοση ή τα χρωμοσώματα που κουβαλάμε από τους προγόνους μας , αυτό που έχει καταγράφει στο «είναι» μας και σε όλα όσα μας χαρακτηρίζουν. Ξέρω όμως πως πολλά από όσα χαρίσματα διαθέτω, όσα κατέκτησα και όσα ανακαλύπτω για μένα, οφείλονται στην Ποντιακή καταγωγή μου, από την πλευρά της μάνας μου. «Πόντιος και μ´ έναν ομάτ» (Πόντιος κι ας είσαι μ ´ ένα μάτι) Κι εμένα σίγουρα το ένα μου μάτι είναι Ποντιακό και βλέπει προς τον Πόντο. Τον Πόντο που ζητάει μόνο μια συγνώμη για τις ψυχές που αφανίστηκαν. Τον Πόντο που η καρδιά του χτυπάει σε όλο τον κόσμο. Τον Πόντο που κουβαλάμε στην καρδιά μας. Τον Πόντο που ήταν και είναι το θαλάσσιο πέρασμα, η μετάβαση από τη μια στεριά στην άλλη, από τη βαρβαρότητα στον Πολιτισμό. Από τη ζωή στο θάνατο και το ανάποδο! Ο κύκλος της Ζωή δηλαδή»
Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού, που έγινε στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών (Αγγλογάλλων, Ιταλών, Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας. Από 200.000 έως 350.000 είναι οι Ελληνoπόντιοι, που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923, σ’ ένα σύνολο 750.000 περίπου.
«Αδέσποτο σκυλί» – Κατερίνα Παπουτσάκη
Η Κατερίνα Παπουτσάκη επιστρέφει με το νέο τραγούδι “Αδέσποτο Σκυλί”. Η ίδια είπε για την νέα της κυκλοφορία: “Ακολουθώντας τη θερινή διάθεση και μετά από έναν ατελείωτο χειμώνα, σάς παρουσιάζω το τρίτο μου single με τον τίτλο Αδέσποτο σκυλί»! Είναι ένα απολύτως χορευτικό και ρυθμικό κομμάτι που συνδυάζει την pop, την ηλεκτρονική, τη funk και τη gipsy jazz μουσική και ελπίζω να το αγαπήσετε! Ευχαριστώ τον Γιώργο Λαιμό για την παραγωγή, την ενορχήστρωση και το φρέσκο beatάκι του, σε ένα κομμάτι του μοναδικού Τάκι Τσάν.
Ο Χάρης Κούσιος δημιούργησε εικόνα και κίνηση σε τρεισήμισι λεπτά βίντεο, μονοπλάνο από την αρχή έως το τέλος, χωρίς κανένα stop και που γυρίστηκε – με το κινητό μου – από τον ίδιο, σε ένα εντελώς homemade concept! Ελπίζω να το τραγουδήσετε και να λικνιστείτε στους ρυθμούς του.Να έχουμε όλοι ένα υπέροχο καλοκαίρι και εύχομαι καμία αγάπη να μην μείνει… «αδέσποτη»”
«Μάσκες» – Νικόλας Παπακωνσταντίνου
Ο μουσικός, τραγουδιστής και ηθοποιός Νικόλας Παπακωνσταντίνου κυκλοφορεί τον πρώτο του προσωπικό δίσκο που φέρει τον τίτλο «Μάσκες» από την FM records. Την σύνθεση και την ερμηνεία έχει ο ίδιος ο Νικόλας, ενώ οι στίχοι είναι του Δημήτρη Καρούση. Πρόκειται για μελοποιημένα ποιήματα των ποιητικών συλλόγων «Τα τραγούδια της
Καλντέρας και του Πιτθέα», «Ενδοσκοπικά των φωτοτρόπων» και «Πορεία Αειπέλαγη». Αποτελείται από 8 τραγούδια διαφορετικών μουσικών στυλ και θεματολογίας. Τις ηχογραφήσεις και τις ενορχηστρώσεις έκανε ο Γιώργος Ντινάκος από το Seven Road Studio.
«Ουτοπίες» – Σάκης Αμπατζίδης
Η δεύτερη δισκογραφική δουλειά του Σάκη Αμπατζίδη με τίτλο «Ουτοπίες» κυκλοφορεί ψηφιακά από τη Formiggart και αποτελείται από δεκατρία τραγούδια και ένα ορχηστρικό θέμα. Δύο από τα τραγούδια του δίσκου είναι σε ποίηση του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και της Μαρίας Πολυδούρη, ενώ σε ένα τραγούδι τους στίχους υπογράφει ο Οδυσσέας Ιωάννου και στα υπόλοιπα η Μαρία Παυλίδου.
Μετά το «Restart», το πρώτο του ορχηστρικό album, ο Σάκης Αμπατζίδης στις «Ουτοπίες» παρουσιάζει έναν κύκλο τραγουδιών, μέσω των οποίων καταθέτει τη δική του προσωπική σφραγίδα, συνομιλώντας δημιουργικά με διαφορετικά «χρώματα» και είδη της ελληνικής και ξένης μουσικής. Πρόκειται για έναν πολυσυλλεκτικό δίσκο, τόσο ως προς τη μελοποίηση και τη θεματολογία των στίχων όσο και ως προς την ενορχήστρωση των τραγουδιών. Στον δίσκο συμμετέχουν ερμηνευτές καθένας από τους οποίους έχει σημαντική διαδρομή στον χώρο του τραγουδιού. Ο Ανδρέας Καρακότας, ο Καίσαρας Κίκης, ο Γιάννης Μήτσης, η Μαρία Παπανικολάου και ο Ντίνος Σαδίκης με τις ξεχωριστές ερμηνείες τους συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ιδιαίτερης και πολυστιλιστικής ατμόσφαιρας του δίσκου. Η χρήση ακουστικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών οργάνων, τα οποία παίζονται από αξιόλογους και καταξιωμένους μουσικούς που έχει στο πλευρό του ο Σάκης Αμπατζίδης, ενισχύει την παραπάνω ατμόσφαιρα.
Η ηχοληψία, η μίξη και το mastering έγιναν στο στούντιο «Royal Alzheimer Hall» στη Θεσσαλονίκη από τους πλέον ειδικούς του χώρου, τον Τίτο Καργιωτάκη και τον Χρήστο Χαρμπίλα, οι οποίοι συνεισέφεραν με έναν ιδιαίτερα δημιουργικό τρόπο στο συνολικό ηχητικό αποτέλεσμα του δίσκου.
Τη φωτογραφία εξωφύλλου, τα γραφιστικά μέρη καθώς και τη σκηνοθεσία των έξι βίντεο κλιπ που συνοδεύουν τον δίσκο δημιούργησε ο Πάνος Ανδριανός.
«Χάνομαι για σένα» – Μελήδε
To μουσικό Project του μουσικοσυνθέτη – στιχουργού και παιδαγωγού Κωνσταντίνου Συμεωνίδη «Μελήδε», μετά την κυκλοφορία του 1ου του Digital Single «Θάλασσα Θαλασσίτρα», που ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη παρουσία του στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας, επιστρέφει για να μας ταξιδέψει άλλη μία φορά στον όμορφο μουσικό του κόσμο.
Πρόκειται για το νέο του Digital Single με τίτλο «Χάνομαι για σένα». Οι στίχοι και η μουσική του ιδίου, η ερμηνεία της Μαριαστέλλας Τζανουδάκη και η αέρινή, με έντονη καλοκαιρινή διάθεση, Latin – Pop ενορχήστρωση της Άλκηστις Ραυτοπούλου.
Ελπίζουμε το μουσικό Project του Κωνσταντίνου Συμεωνίδη «Μελήδε», το οποίο δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη του να μοιραστεί τις δημιουργικές του ανησυχίες, να συνεχίσει να μας χαρίζει αξιόλογα τραγούδια.
“MIST” – The Page of Cups
Ένα νέο συγκρότημα μας συστήνεται αυτήν την άνοιξη, οι Τhe Page Of Cups με έδρα την Αθήνα. Το πενταμελές συγκρότημα που ήδη κυκλοφόρησε σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες το track “ ADULTS ”, το “ breakwatering ”, παρουσιάζει το τρίτο του single με τίτλο “MIST”. Όπως και τα δύο προηγούμενα single, είναι σε παραγωγή του Άλεξ Μπόλμπαση (Destiny Studio, The Steams, Sugar For The Pill κ.α.) και χαρακτηρίζεται από ένα fusion ηλεκτρονικών και ακουστικών indie rock στοιχείων. Στο “MIST” οι The Page of Cups πειραματίζονται με την συμμετοχή του Iam Nothe, το solo project του Σπυρέα Σιδηρόπουλου, γνωστού από τον ρόλο του ως “frontman” των Cyanna και Cyanna Mercury.
«Περί Έρωτος» – Βασίλης Σαλταγιάννης
«Περί Έρωτος», ο τέταρτος προσωπικός δίσκος του Βασίλη Σαλταγιάννη. Σε μουσική και ενορχήστρωση δική του, έχοντας βαδίσει στα συναισθήματα, τις εικόνες, τις αποχρώσεις και τ’ αρώματα 7 στιχουργών, όπως αυτοί αφουγκράστηκαν τον Έρωτα, για ένα πρόσωπο για μια κατάσταση, για έναν τόπο, για την ίδια τη Ζωή. Εννέα τραγούδια του σήμερα, με πολλά στοιχεία από το χθες, μελωδίες σύγχρονες, λαϊκές, παραδοσιακές, από τη Δύση έως τη Σμύρνη, σαν ένα γαϊτανάκι που εναλλάσσει διαθέσεις από την ερωτική περισυλλογή, την απουσία και τον πόνο, μέχρι το χορό και τη γιορτή της ζωής.
Στο βιβλίο – cd, μικρά κείμενα για τον Έρωτα, συνοδεύουν τους στίχους της Χαράς Ρίζου, της Έμυς Μύγια, της Στέλλας Πετρίδου, της Σοφίας Καποράνη, του Κωνσταντίνου Προβατά, του Παναγιώτη Ορνιθόπουλου και του Βασίλη Σαλταγιάννη.