Μουσική

8 oλοκαίνουργια τραγούδια και 6 άλμπουμ για να ακούσεις σήμερα, Σάββατο!

Αυτό το Σαββατοκύριακο δεν θα βγάλεις τα ακουστικά σου!

Parallaxi
8-oλοκαίνουργια-τραγούδια-και-6-άλμπουμ-499027
Parallaxi

14 ολοκαίνουργιες κυκλοφορίες έρχονται για να σου κρατήσουν συντροφιά αυτό το Σαββατοκύριακο.

Γι΄αυτό βάλε τα ακουστικά σου και άκουσε όλη τη λίστα της Parallaxi με τα νέα τραγούδια και άλμπουμ.

Τραγούδια

«Κορμί Σαν Την Κιθάρα Σου» – Μελίνα Κανά

Η Μελίνα Κανά επανέρχεται δυναμικά με το νέο single «Κορμί Σαν Την Κιθάρα Σου», ένα τραγούδι – προπομπό από τη δισκογραφική δουλειά που ετοιμάζει και θα κυκλοφορήσει σύντομα από την Panik Oxygen.

Στο «Κορμί Σαν Την Κιθάρα Σου» η Μελίνα Κανά συναντά ξανά τον Σωκράτη Μάλαμα, έναν από τους πιο σημαντικούς συνθέτες της γενιάς του και ντύνει με την υπέροχη ερμηνεία της τους δυναμικούς στίχους της Χαρούλας Αλεξίου, δημιουργώντας ένα τραγούδι γεμάτο συναίσθημα που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Το «Κορμί Σαν Την Κιθάρα Σου» είναι το πρώτο δείγμα του επερχόμενου ολοκληρωμένου album της Μελίνας Κανά, στο οποίο η καταξιωμένη ερμηνεύτρια συναντά παλιούς και νέους φίλους που της εμπιστεύονται τις δημιουργίες τους. Μάλιστα, την καλλιτεχνική επιμέλεια ολόκληρου του album υπογράφει η Χάρις Αλεξίου, ενώ την παραγωγή επιμελήθηκε ο Κώστας Καλημέρης.

«Το παιδί» – Φωτεινή Βελεσιώτου

Η Φωτεινή Βελεσιώτου επιστρέφει με το νέο της τραγούδι, «Το παιδί», μια υπαρξιακή ωδή σε μουσική της Σοφίας Νάτσιου και στίχους της Κατερίνας Ταμβάκη. Ένα τραγούδι που μιλά για την απώλεια του αυθεντικού μας εαυτού και τη βαθιά ανάγκη να επιστρέψουμε στην αλήθεια μας.

Η Φωτεινή Βελεσιώτου, με τη μοναδική εκφραστική της δύναμη, αποδίδει τον εσωτερικό διάλογο μεταξύ του ενήλικα που έχει εγκλωβιστεί στην κοινωνική του περσόνα και του παιδιού που υπήρξε κάποτε – εκείνου που ρωτά, που διεκδικεί, που δεν γνωρίζει ακόμα το βάρος των ενοχών.

Η μουσική της Σοφίας Νάτσιου ντύνει αυτή την πορεία αυτογνωσίας με ηχητικές υφές που μοιάζουν με απόηχους μιας μνήμης που επιστρέφει. Η γκάιντα, με τον αναλλοίωτο, αρχέγονο ήχο της, μας φέρνει σε επαφή με τις ρίζες μας, ενώ η ηλεκτρική κιθάρα είναι η φωνή του παρόντος, ο απόηχος της ενήλικης πραγματικότητας.

«Το παιδί» δεν είναι απλώς ένα τραγούδι. Είναι μια πορεία συμφιλίωσης με τον εαυτό.

Credits

Μιχάλης Ατσάλης: ακουστικές/ηλεκτρικές κιθάρες | Γιώργος Νταβλιάκος: γκάιντα | Διονύσης Μακρής: μπάσο | Τύμπανα: Θωμάς Κωστούλας | Εύα Λουκάτου: bendir | Ενορχήστρωση/μουσική επιμέλεια: Σοφία Νάτσιου – Μιχάλης Ατσάλης | Εύα Λουκάτου – Melissa Music Lab: Ηχογράφηση (φωνή, κιθάρες, μπάσο, bendir) και Mix/ Mastering.

Αστέριος Τράκας – Studio Φωνόγραφος: ηχογράφηση (γκάιντα και τύμπανα) | Σκηνοθεσία: Μανώλης Φραγγίδης

Κυκλοφορεί από την PANIK OXYGEN στις ψηφιακές πλατφόρμες.

«Ένα τρεχαντηράκι (Τζόγια)» – En-Chor

Το Φωνητικό Σύνολο EnChor (προφέρεται Ανκόρ) επανέρχεται στα μουσικά δρώμενα με το τρίτο του τραγούδι, το οποίο αυτή τη φορά είναι παραδοσιακό. Μετά τις ξεχωριστές διασκευές δύο πολύ αγαπημένων τραγουδιών Γιαρέμ Γιαρέμ» και «Δεν είσαι εδώ»), ο μαέστρος του EnChor Σάββας Ρακιντζάκης μετατρέπει το «Τρεχαντηράκι» ή αλλιώς, τη «Τζόγια» σε μια ξεχωριστή πολυφωνική εκδοχή.

Ένα τραγούδι, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στην Μικρά Ασία, όπου, μέσω της εμπορικής και οικονομικής επικοινωνίας που υπήρχε με διάφορα μέρη της Ελλάδας, έγινε αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού πολλών περιοχών, όπως της Σκύρου. Το «Τρεχαντηράκι (Τζόγια)» είναι ένα τραγούδι ρομαντικό, εύθυμο και πρόσχαρο και υπάγεται στα λεγόμενα τραγούδια «της τάβλας», δηλαδή «του γλεντιού».

Το Φωνητικό Σύνολο EnChor ερμηνεύει αυτό το τραγούδι με το δικό του, ιδιαίτερο ύφος, σε μια εναρμόνιση όπου ο παραδοσιακός ήχος του χθες συναντά τον πολυφωνικό ήχο του σήμερα.

Τo Φωνητικό Σύνολο EnChor αποτελούν οι Βαλσαμία Αθανασιά, Ευτύχης Βαρδουλάκης, Κωσταντής Δεσπότης, Σοφία Κουνέλα, Μαρία Μιχαλάκα, Κάσση Λάζαρη, Στεφανία Μοροζίνη, Βαγγέλης Νικολιδάκης και Γιούλη Φιλιππίδου. Τις διασκευές και την μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Σάββας Ρακιντζάκης, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια και την οργάνωση έχει η Καλή Βανδώρου.

«Αεράκι» – Στάθης Δρογώσης & Απόστολος Ρίζος

Ο Στάθης Δρογώσης επιστρέφει δισκογραφικά με το νέο του άλμπουμ «Έρημο Φως» και παρουσιάζει το τραγούδι «Αεράκι», σε μια ιδιαίτερη ερμηνευτική σύμπραξη με τον Απόστολο Ρίζο.

Το «Αεράκι» είναι ένα τραγούδι που μεταφέρει την αίσθηση της απόσυρσης, του κενού και της ομορφιάς που κρύβεται στη σιωπή, με τη μουσική του Στάθη Δρογώση και τους στίχους του Βαγγέλη Μαρκαντώνη.

Το τραγούδι συνοδεύεται από ένα λιτό και ατμοσφαιρικό βίντεο κλιπ σε σκηνοθεσία Κριστιάν Νίρκα, γυρισμένο στην Κίμωλο, την περίοδο μετά το καλοκαίρι, όταν το νησί επιστρέφει στην ερημιά του. Οι εικόνες, σιωπηλές και φορτισμένες, αναδεικνύουν την ομορφιά και τη μελαγχολία των μικρών νησιών όταν αδειάζουν από τουρίστες — έναν ύμνο στη σιωπηλή πλευρά του Αιγαίου.

Η συνεργασία του Στάθη Δρογώση με τον Κριστιάν Νίρκα δεν περιορίζεται στο τραγούδι: οι δυο τους ενώνουν τις δυνάμεις τους και στην πολυαναμενόμενη νέα ταινία του Νίρκα, με τίτλο «Super Story Market», όπου ο Δρογώσης υπογράφει τη μουσική επένδυση.

«Σεντόνι Γιασεμί» – Γιώργος Καζαντζής, Ελένη Φωτάκη & Εμμανουέλα Νινιράκη

O Γιώργος Καζαντζής και η Ελένη Φωτάκη πάλι μαζί! Οι δημιουργοί των Μελισσών, του Χειμωνανθού, της Μαρμαρυγής και άλλων εξαιρετικών τραγουδιών σμίγουν ξανά και συνδημιουργούν. Αποτέλεσμα ένας νέος δίσκος έξι τραγουδιών με γενικό τίτλο «Blue» που ερμηνεύει ιδανικά η Εμμανουέλα Νινιράκη, φωνή που έχει διακριθεί με την ευαισθησία της και την αναζήτηση απαιτητικού ρεπερτορίου. Στο άλμπουμ υπάρχουν τέσσερα νέα τραγούδια, δύο από αυτά είναι στιχοποίηση της Ελένης πάνω στα οργανικά του Γιώργου «Στο Ελαφονήσι» και «Faux Bijoux», όπου προέκυψαν αντίστοιχα τα τραγούδια «Σεντόνι γιασεμί» και «Faux Bijoux».

Παίζουν οι μουσικοί: Μανώλης Πάππος (μπουζούκι), Βασίλης Προδρόμου (κιθάρα), Σπύρος Ρασσιάς (πιάνο), Δημήτρης Γουμπερίτσης (κόντρα μπάσο), Ηρακλής Βαβάτσικας (ακορντεόν), Ντάσο Κούρτι (ακορντεόν), Εύη Καζαντζή (τσέλο), Δημήτρης Γουμπερίτσης (κόντρα μπάσο)

Το τραγούδι κυκλοφορεί από την POLYTROPON και είναι διαθέσιμο σε όλες τις πλατφόρμες μουσικής.

«Μη φοβάσαι» – Κάλια Αναστασιάδου & Αλέξανδρος Καπόνιας

Κυκλοφόρησε ακόμη ένα νέο τραγούδι του Αλέξανδρου Καπόνια, με τίτλο «Μη φοβάσαι».

Το τραγούδι ερμηνεύει η Κάλια Αναστασιάδου, ενώ τη μουσική την έχει γράψει ο Αλέξανδρος Καπόνιας και τους στίχους ο Νίκος Παπακώστας.

«Μάντεψε, μάτια μου γλυκά» – Γιώργος Δενέζης

Ο Γιώργος Δενέζης, ο ταλαντούχος καλλιτέχνης με καταγωγή από το διάσημο χωριό Κολοκοτρωνίτσι, έρχεται με το νέο του τραγούδι «Μάντεψε, μάτια μου γλυκά». Το κομμάτι αυτό αναδεικνύει τη παραδοσιακά στοιχεία με σύγχρονες μουσικές επιρροές.Ο Γιώργος Δενέζης, με τη χαρακτηριστική του λαϊκοδημοτική φωνή ετοιμάζεται για τις καινούριες περιοδίες του και το τραγούδι αποδεικνύει γιατί είναι ένας από τους πιο αγαπητούς και ανερχόμενους καλλιτέχνες και σίγουρα θα μας κρατήσει συντροφιά για πολλές νύχτες.Το τραγούδι κυκλοφορεί από την Next Record Hellas και η σκηνοθεσία του Video Clip έγινε από τον Άγγελο Δρίτσα.

«Lunae Veritatis (Stay)» – The Avener & Drax Project

Δέκα χρόνια μετά το ντεμπούτο του άλμπουμ «The Wanderings», ο δημοφιλής και στην Ελλάδα παραγωγός The Avener που ήδη έχει αφήσει τη δική του σφραγίδα στην ηλεκτρονική μουσική σκηνή, κυκλοφορεί το νέο του single με τίτλο «Lunae Veritatis (Stay)» σε συνεργασία με τους viral Νέο Ζηλανδούς Drax Project.

Κυκλοφορεί από την Minos EMI, a Universal Music Company.

Άλμπουμ

«Αυστραλία» – The Boy

«Έξω απ’ το παράθυρο ο φωταγωγός και στο βάθος η πόλη».

Η «Αυστραλία» ηχογραφήθηκε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2024. Τα τραγούδια της δεν θέλουν να ξέρουν για τι μιλάνε. Είναι κάτι που δεν θέλουν να το συζητήσουν. Τα λόγια γράφτηκαν μέσα σε διαμερίσματα. Τα λόγια ηχογραφήθηκαν έξω στην πόλη. Περπατώντας Γρηγορίου Αυξεντίου και Ούλωφ Πάλμε. Παρκαρισμένοι σε ένα αυτοκίνητο στον Λυκαβηττό. Στην κάθοδο της Κηφισίας. Σε ένα τούνελ στο ρέμα του Πολυδρόσου. Τα τραγούδια θα ήταν διαφορετικά αν οι μέρες μου ήταν διαφορετικές. Αν δεν έπρεπε να ετοιμάσω το μάθημα μια Πέμπτη πρωί. Αν δεν κατέβαζα το αυστραλέζικο Devil’s playground το 2012. Αν δεν με πλησίαζαν τα τέλη αγαπημένων μου προσώπων. Αν δεν πήγαινα μια βόλτα στον χιονισμένο Λυκαβηττό. Αν δεν διάβαζα τις «Συγνώμες» στην τάξη του 2021 κάπου στο Μοσχάτο. Αν δεν συζητούσα με μια παρέα τα όνειρά τους τον Ιούλιο του 2023. Αν δεν έψαχνα για πάντα το ποτάμι της. Ο δίσκος αφιερώνεται εκεί που περνάω καλά τελευταία. Ένα ωραίο μαγαζί στον Ταύρο με πολύ καλό και φτηνό φαΐ. Κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Θέλω και εγώ να κάνω πολύ καλά τη δουλειά μου.

«Η πόλη, οι άνθρωποί της, το νανούρισμά της, η αγκαλιά της. Το διαμέρισμά μας, τα καλώδια του, ο θερμοσίφωνας, οι οδοντόβουρτσες. Οι ερωτήσεις μας, οι απαντήσεις της, το όνειρό της, το ποτάμι της»

Καινούργια τραγούδια. Καθόλου ρεαλισμός.

Κυκλοφορεί ψηφιακά στις 7 Απριλίου και σε LP στις 2 Μαΐου από την Inner Ear.­

Tracklist/Album credits

1. Διαμέρισμά Μας

2. Αυστραλία

3. Η Αγάπη Και Ο Καπνός

4. Λυκαβηττός

5. ΣΖ Συγνώμη

6. Το Ποτάμι Της

7. Καθόλου Ρεαλισμός

Μουσική-Στίχοι-Παραγωγή: The Boy | Ηχογράφηση: Γιώτης Παρασκευαϊδης, Κίμωνας Βλαχάκης | Μίξη: Γιώτης Παρασκευαϊδης | Μάστερινγκ: Νάσος Νομικός | Φωτογραφίες: Μυρτώ Τζίμα | Άρτγουωρκ: Νίκος Πάστρας | Φωνή-Πλήκτρα-Ρυθμοί: The Boy | Χορδές: Γιώτης Παρασκευαϊδης

Η ηχογράφηση και η μίξη έγινε στο Studio Aux. Tο mastering έγινε στο Vu Productions Mastering Studio.

Οι στίχοι από το «Καθόλου Ρεαλισμός» είναι ένα κολάζ που βασίστηκε σε λόγια, επιρροές και παρατηρήσεις των Άρης Κακλέας, Ουίτσι, Θάνος Παπαδογιάννης, Κωνσταντίνος Σακούλας, Κώστας Λέκκας, Παυλίνα Μάρβιν, Nicephore Raphael, Hera MacPhail, Πέτρος-Παναγιώτης Παπαδάκης (3P).

«Detroit» – Π.Ι.Ε.Β. & VIKTORAS

Κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος του Π.Ι.Ε.Β., των The Bad Poetry Social Club, σε μουσική παραγωγή Viktoras, με τίτλο «Detroit».

Ένα album με δυναμικές ερμηνείες spoken word, κολλητικά ρεφραίν και μουσικά σύμπαντα που ξεκινούν από το synth/darkwave και καταλήγουν έως το post punk και το dance έως και το liquid drum n’ bass, με ανατρεπτικές συμμετοχές στην ερμηνεία και στην μουσική σύνθεση από τους: Pan Pan, Μάκη Παπασημακόπουλο, TURBOFLOW3000, Α. Επίθετη, Βίνα Σ., MFS, VASSILINA, Kalliopi Mitropoulou, Libys, Inloss, Sumo, K. Rista, King Panda. Στίχοι και μελωδίες που κατακλύζουν την καρδιά, σε κάνουν να ταξιδεύεις μέσα σου, στο παρόν, το παρελθόν και το μέλλον σου ενώ τα πόδια σου δεν σταματούν να χορεύουν.

«Ένα άλμπουμ ηλεκτρικών ήχων βγαλμένων από τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτυ μεθυσμένοι και ποίησης για την ζωή στην Αθήνα, τον έρωτα, τα πάρτυ που δεν πάμε πια, τον θυμό και την νοσταλγία. Ένας ηχητικός γαλαξίας για τις ανήσυχες νύχτες που δεν εκτιμάμε όταν πρέπει και μας γλυστράνε μέσα από τα χέρια, όταν οι φωνές όλων μας διαλύονται και χάνονται στο βουητό των μεγάλων λεωφόρων και η λάμψη των πινακίδων τους αντανακλά ιστορίες αγάπης, απώλειας και ανθεκτικότητας, για το πως την βγάλαμε καθαρή. Αυτός ο δίσκος μιλάει για το πως να είσαι καλλιτέχνης και πάνω από όλα άνθρωπος που θέλει να ζει και να δημιουργεί σε ένα κόσμο συντριπτικής ταχύτητας. Τους στίχους και την μουσική υπογράφουν οι Π.Ι.Ε.Β. & Viktoras.»

Ο δίσκος συντέθηκε και ηχογραφήθηκε το 2024 και οι στίχοι είναι αποτέλεσμα πολλών προηγούμενων χρόνων.

Το «Detroit» κυκλοφορεί ψηφιακά στις 11 Απριλίου και σε βινύλιο στις 6 Ιουνίου από την Inner Ear.

«Ζόρικη Εποχή» – Βασίλης Πάντσιος

Στις αρχές του καλοκαιριού ο Μικρός Ήρως κυκλοφόρησε το single «Σαντορίνη» του Βασίλη Πάντσιου, το οποίο έκανε αίσθηση με την εξαιρετική ερμηνεία του Γιώργου Δημητριάδη. Τώρα με χαρά κυκλοφορεί το πλήρες album του συνθέτη με τίτλο «Ζόρικη Εποχή».

Δέκα τραγούδια βιωματικά, δέκα ρυθμικές μπαλάντες για την σύγχρονη ζόρικη εποχή μας, με θέματα ερωτικά, προσωπικά αλλά και κοινωνικά.

Ο Βασίλης κουβαλάει μια εφηβική ένταση και μια νεανική ευαισθησία. Πότε γράφει τους στίχους και την μουσική, πότε λειτουργεί με τους συνεργάτες του στιχουργούς για να προκύψει το δικό του χρώμα. Στην «Ζόρικη Εποχή» εκτός του φίλου του Γιώργου Δημητριάδη, συνεργάζεται με νέες αξιόλογες γυναικείες φωνές. Την Μικαέλα Δαρμάνη, την Ανθή Σφυρή και την Χριστίνα Τσεμαλίδου.

Τον πλαισιώνουν στην παραγωγή και στις ενορχηστρώσεις ταλαντούχοι φίλοι μουσικοί που λειτουργούν ομαδικά και με πνεύμα συνεργασίας. Το Mastering έγινε από τον περφεξιονίστα Γιάννη Χριστοδουλάτο Sweet Spot.

«All We Got Is Time» – Γιαν Βαν Αγγελόπουλος, Κωστής Χριστοδούλου & Χάρης Λαμπράκης

Η Trumpetfish Records παρουσιάζει με περηφάνια το νέο LP με τίτλο «All We Got Is Time». Μια σπάνια και εξαιρετική μουσική σύμπραξη των Γιαν Βαν, Κωστή Χριστοδούλου & Χάρη Λαμπράκη, όπου ενώνουν τις δυνάμεις τους σε έναν δίσκο γεμάτο ατμόσφαιρα, ένταση και ρυθμό.

Το άλμπουμ κυκλοφορεί ψηφιακά και σε limited edition δίσκο βινυλίου 180gr. Στο«All We Got Is Time», ο ήχος του νέυ συνυπάρχει με την ηλεκτρονική και αναλογική χροιά των synthesizers όπως και το groove των τυμπάνων, δημιουργώντας έτσι ένα μουσικό μικρόκοσμο που ενώνει τόπους και χρόνους.

Ένας ιδιαίτερος ηχητικά δίσκος, γεμάτος ατμόσφαιρα και ρυθμό που καταφέρνει να συνδυάσει παραδοσιακά και σύγχρονα ηχοχρώματα, προσφέροντας μια πολυεπίπεδη ακουστική εμπειρία.

«Antithesis» – Δημήτρης Σουκαράς

Δημήτρης Σουκαράς παρουσιάζει την τρίτη δισκογραφική δουλειά του, «Antithesis», που μόλις κυκλοφόρησε από την PK Musik.

Το «Antithesis» είναι ένα έργο που αναδεικνύει τη διαφορετικότητα και τη συνεργασία στη σύγχρονη κιθαριστική σύνθεση. Αυτή η ηχογράφηση στοχεύει να σπάσει τα στεγανά του τυπικού «κλασικού κιθαριστικού» άλμπουμ. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα κολάζ νέων έργων που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με μερικούς από τους πιο καινοτόμους συνθέτες και ερμηνευτές με τους οποίους συνεργάστηκε ο Δημήτρης Σουκαράς: Leo Brouwer, Sergio Assad, Belle Chen, Μάγδα Γιαννίκου, Opus Femina και Γιάννης Παπαδούλης.

Κάθε κομμάτι προσκαλεί τους ακροατές σε έναν διαφορετικό ηχητικό κόσμο, προσφέροντας έναν πλούσιο καμβά ατμοσφαιρών και υφών. Το νήμα που συνδέει αυτά τα αντιθετικά έργα είναι η φωνή—είτε με ένα απλό μουρμουρητό είτε με τραγούδι.

Οι ηχογραφήσεις του άλμπουμ πραγματοποιήθηκαν στα Sierra Studios, στην Αθήνα, με έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο και συλλογικό τρόπο, δημιουργώντας μια ζεστή και δημιουργική ατμόσφαιρα στο στούντιο.

Ο Δημήτρης Σουκαράς συγκέντρωσε μια ομάδα συνεργατών με τους οποίους είχε δουλέψει ξανά στο παρελθόν. Ανάμεσά τους, ο Διονύσης Κουταβάς, που τον καθοδήγησε σε όλη τη διαδικασία, συμβάλλοντας στον πειραματισμό με ήχους, μικρόφωνα και τεχνικές, με στόχο τη συνεχή βελτίωση του αποτελέσματος. Παράλληλα, ο Ιάσονας Μειντάνης αποτύπωσε το πνεύμα της δημιουργικής διαδικασίας μέσα από ένα ντοκιμαντέρ.

Την ηχοληψία και τις μίξεις ανέλαβε ο Γιώργος Καρύωτης, ενώ το mastering επιμελήθηκε ο Πέτρος Κλαμπάνης, διασφαλίζοντας ένα άρτιο ηχητικό αποτέλεσμα.

Η φυσική παρουσία όλων των συνεργατών στο στούντιο ήταν εξαιρετικά σημαντική, ώστε να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα αληθινό και πραγματικά συλλογικό. Η Μάγδα Γιαννίκου ταξίδεψε από τη Βαλένθια, η Belle Chen από το Λονδίνο, η Opus Femina από την Κόρινθο, ο Γιάννης από την Αθήνα, ενώ ο Sergio Assad συμμετείχε διαδικτυακά από τη Βραζιλία.

Η ενέργεια, η αφοσίωση και η έμπνευση που υπήρχαν καθ’ όλη τη διάρκεια των ηχογραφήσεων αποτυπώνονται στις ηχογραφήσεις, δημιουργώντας μια ξεχωριστή εμπειρία για τον ακροατή.

Όπως και με την προηγούμενη δισκογραφική δουλειά του, ROOTS (Naxos, 2021), έτσι και με το νέο του άλμπουμ, o Δημήτρης Σουκαράς καταφέρνει με ένα περίτεχνο, ευφυή τρόπο να ενώσει διαφορετικούς μουσικούς κόσμους και δημιουργούς, δίνοντας μια εντελώς διαφορετική οπτική σε αυτό που ονομάζουμε κλασική μουσική, σήμερα.

«Grainular» – Σωτήρης Δεμπόνος

25 χρόνια προσωπικής δισκογραφίας γιορτάζει ο Σωτήρης Δεμπόνος με την κυκλοφορία ενός νέου άλμπουμ. Το «Grainular» κυκλοφορεί στις υπηρεσίες streaming αλλά και σε CD σε ειδική έκδοση 100 τμχ.

Πρόκειται για συλλεκτικό αντικείμενο. Το CD βρίσκεται συσκευασμένο μέσα σε ένα ειδικό μεταλλικό κουτί και το εξώφυλλο στο κάθε κουτί ζωγράφισε στο χέρι ο εικαστικός Σπύρος Μαντζαβίνος με ανεξίτηλα χρώματα και μεγάλη φροντίδα. Μέσα στο κουτί εμπεριέχεται και ένα τρίπτυχο ένθετο ενώ η επιφάνεια του CD είναι διακριτικά ανάγλυφη.

Το άλμπουμ περιέχει 6 ινστρουμένταλ κομμάτια που προέκυψαν από αυτοσχεδιασμούς του Δεμπόνου με μια ηλεκτροκλασσική κιθάρα που οδηγεί τρία granular delays. Στη διαδικασία παραγωγής και ηχογράφησης του ηχητικού αποτελέσματος συμμετείχαν και άλλες συσκευές που αναφέρονται αναλυτικότερα στο ένθετο του άλμπουμ. Στο τελικό αποτέλεσμα είναι συνεχής η παρουσία, άλλοτε κυρίαρχη άλλοτε υποβόσκουσα, ενός «νέφους» ηχητικών διασπάσεων και κοκκίων (grains),πράγμα που σε συνδυασμό με τα granular delays οδήγησε και στο λογοπαίγνιο «Grainular» του τίτλου το οποίο ήταν ιδέα του επικεφαλής της Puzzlemusik Χρήστου Αλεξόπουλου που έδωσε και τους ευφάνταστους τίτλους στα κομμάτια του άλμπουμ.

Τα συγκεκριμένα 6 κομμάτια που τελικά επιλέχθηκαν από τον Σωτήρη Δεμπόνο για έκδοση, επιλέχθηκαν επειδή προέκυψαν με συγκεκριμένη δομή, επομένως θα απαιτούσαν την ελάχιστη περαιτέρω επεξεργασία και άρα ήταν από τη φύση τους πολύ κοντά στην λογική του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού.

Της κυκλοφορίας του άλμπουμ «Grainular» προηγήθηκε η κυκλοφορία του single και του βίντεο “Sandpaper Tissue” νωρίτερα την άνοιξη. Τώρα, μαζί με το άλμπουμ κυκλοφορεί και το video του “Coccus Specks”.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα