Από τα σεμεδάκια της γιαγιάς, σε ένα μεγάλο αστικό φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
«Η αλήθεια είναι πως εμείς οι τρεις που είμαστε πίσω από τον λογαριασμό, είμαστε σε κάποια γωνίτσα και κλαίμε» - Τι λένε στην Parallaxi οι δημιουργοί του ΡΙΖΕΣ ΦΕΣΤ
«Παιδιά αυτές είναι οι Ρίζες. Ένα νέο site που ετοιμάζω. Θέλω μια χάρη. Να ψάξετε τα προφίλ σας και να βρείτε φωτογραφίες από τα χωριά σας, τα νησιά, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου σας, τα βουνά και τα λαγκάδια, τους παππούδες και τα σπίτια τους, τις γιαγιάδες και τα φαγητά τους, τα καφενεία και τα πανηγύρια που έχετε πάει – οτιδήποτε έχει σχέση με την παράδοσή μας και να κάνετε hashtag #rizesmas ή να ταγκάρετε @rizesmas στο Instagram. Σύντομα θα βγει στον αέρα με τη δική σας βοήθεια». Κάπως έτσι ξεκίνησε η online κοινότητα που κατέκτησε γρήγορα το instagram, με την παραπάνω ανάρτηση, του – άλλου αγαπημένου – Kasetophono που, για όσους δεν το γνωρίζουν”, είναι “αδερφάκι” του.
Ήταν Απρίλης του 2020 όταν ξεκίνησε η ιδέα ενός λογαριασμού που θα φωτογραφίζει και θα “υμνεί” όλα όσα θα θυμίζουν την ατόφια, παραδοσιακή Ελλάδα. Εκείνα που θυμόμαστε κι εκείνα που νοσταλγούμε. Από τα υφαντά πετσετάκια μέχρι τα γλυκά κουταλιού της γιαγιάς και από εκεί, στα σημειώματα της μαμάς και μια ηλικία – όχι απαραίτητα πραγματική – που θα θέλαμε όλοι να επιστρέψει.
Τα χρόνια πέρασαν και πλέον, οι @rizesmas μετρούν περισσότερους από 161 χιλιάδες ακόλουθους στο Instagram, ενώ το επόμενο βήμα τους, για να ενώσουν αναμνήσεις και ανθρώπους, μπορεί κάποιος να πει πως είναι μια γιορτή μουσικής. Από εκείνες που οι άνθρωποι πιάνονται χέρι με χέρι, κορμί με κορμί και χορεύουν. Ή μπορεί και να νιώθουν περισσότερα από αυτά που λέμε πλέον οτι θέλουμε…
Το ΡΙΖΕΣ ΦΕΣΤ είναι ακριβώς αυτή η γιορτή, αυτό το “ξεσάλωμα” που αποζητάμε στην πόλη. Στη Θεσσαλονίκη, το περιμένουμε κι αυτή τη χρονιά, το Σάββατο 25 Μαίου στη Μονή Λαζαριστών για να χορέψουμε όλοι μαζί, παρέα με με τις Κανβινίτισσες, τη Θαλασσινή Πάροδο, την μπάντα της Ανδριάνα Αχιτζάνοβα και τους Γκιντίκι που υπόσχονται μία βραδιά αποθεωτική.
Με αφορμή το ΡΙΖΕΣ ΦΕΣΤ, μιλούν στην Parallaxi οι δημιουργοί του και εξηγούν τους λόγους, που τόσο πολύ αποζητάμε πια, να επιστρέφουμε στις “ρίζες μας”.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα ενός τέτοιου πανηγυριού όπως το «Ρίζες»;
Η ιδέα υπήρχε σχεδόν από την αρχή της δημιουργίας του λογαριασμού @rizesmas. Ανοίξαμε μέσα στην πρώτη καραντίνα, τότε που ακόμα δεν είχαμε καταλάβει πόσο καιρό θα τραβήξει όλο αυτό, κι όσο τραβούσε και μπαίναμε από τον έναν περιορισμό στον άλλο, τόσο μεγαλύτερη γινόταν η ανάγκη να βρεθούμε κάποια στιγμή από κοντά. Το με ποιο τρόπο, ήρθε στην πορεία. Σκεφτήκαμε πως σαν φυσική εξέλιξη του λογαριασμού, που σου έφερνε αυτό που δεν είχες, στο κινητό σου, θα ήταν να κάνουμε ένα χωριάτικο / νησιώτικο πανηγύρι εκεί που δεν το έχουμε. Στο κέντρο της πόλης.
Πώς είναι όταν όλοι γίνονται μία παρέα που χορεύει και ξέρετε πως όλο αυτό το έχετε φτιάξει εσείς;
Η αλήθεια είναι πως σε κάθε ΡΙΖΕΣ ΦΕΣΤ εμείς οι τρεις που είμαστε πίσω από τον λογαριασμό, είμαστε σε κάποια γωνίτσα και κλαίμε. Η πρώτη φορά που αντικρύσαμε τον κόσμο, στο ΦΕΣΤ Σεπτεμβρίου του 2022, είναι κάτι που μάλλον δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Είναι συγκινητικό, αλλά κυρίως ελπιδοφόρο να βλέπεις χιλιάδες κόσμου να ενώνονται κάτω από μια ιδέα σου και να νιώθουν ότι ανήκουν σε μια κοινότητα που έχεις δημιουργήσει, έτσι απλά, ένα απόγευμα, σε μια καραντίνα.
Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι καλλιτέχνες κάθε χρόνο και πώς έγινε η επιλογή των φετινών καλλιτεχνών;
Το κριτήριό μας είναι ένα: νέοι καλλιτέχνες που βάζουν μεράκι για να αναβιώσουν την παραδοσιακή μουσική. Πολλές φορές, η επιλογή γίνεται και με ένστικτο (έχουμε στην ομάδα μας τον γκουρού της μουσικής, τον Ανδρέα τον Κασετόφωνο). Μέχρι τώρα φαίνεται να λειτουργεί.
Τι είναι αυτό που πλέον συμβαίνει και τα αστικά πανηγύρια έχουν τόση μεγάλη αγάπη από τους νέους ανθρώπους;
Ίσως οι νέοι άνθρωποι να αποζητούν την επαφή, την εκτός social media, αυτή που απαιτεί να αφήσεις το κινητό από το χέρι και να πιαστείς από τους ώμους.
Νιώθετε να έχουμε την ανάγκη να επιστρέψουμε στις ρίζες μας μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις, είναι αυτό που αποζητούμε;
Η επιστροφή στις ρίζες είναι μια τάση που υπήρχε και προ κόβιντ αλλά εντάθηκε σημαντικά λόγω του εγκλεισμού. Ο κόσμος, εμείς δηλαδή, εκτιμήσαμε περισσότερο την απλότητα, τη φύση, το φαγητό της γιαγιάς μας που δε μπορούσαμε να την πλησιάσουμε. Η επιστροφή στην παραδοσιακή μουσική θεωρούμε πως ξεκινάει από αντίστοιχες ανάγκες. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που θεωρούμε πως δεν εξηγείται εύκολα. Κάτι στο dna μας κάνει την καρδιά μας να χτυπάει με δυο νότες από κλαρίνο ή από νησιώτικο βιολί.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Έχετε εκπληρώσει τους αρχικούς σας στόχους φτιάχνοντας το «Ρίζες φεστ» ή υπάρχουν σχέδια και στόχοι που ακόμα επιδιώκετε;
Όπως όλοι, έχουμε κι εμείς ένα γκρουπ chat όπου συζητάμε τα μεταξύ μας. Τα σχέδια, οι στόχοι και οι στοχασμοί που έχουμε καταγράψει εκεί, θέλουν άλλα δέκα χρόνια να εκπληρωθούν. Όπως όμως και για το ΡΙΖΕΣ ΦΕΣΤ, περιμένουμε αυτή τη μαγική στιγμή που όλα δένουν και γίνονται πραγματικότητα. Το ότι χιλιάδες κόσμου αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, βλέπουν ένα πιάτο με πατάτες τηγανητές, ή ένα τραπέζι με σεμεδάκι και σκέφτονται “αυτό είναι πολύ #rizesmas” είναι ένα μάιλστοουν (που λένε και στο χωριό μας) που έχουμε πετύχει, χωρίς καν να το έχουμε θέσει. Και κάπως έτσι χαμογελάμε και προχωράμε.
Ριζες Φεστ 2024: Πανηγύρι στη Θεσσαλονίκη στη Μονή Λαζαριστών | Σάββατο 25 Μαίου | Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη) | Τηλ: 2310 589.200- 589.237 /Διάρκεια: 300 λεπτά / Εισιτήρια-Τιμές εισιτηρίων: από 10€- 14€ / Προπώληση: More.com