Μουσική

Απόψε στο Duende «η νύχτα σε συμφέρει» σε ένα live που δεν πρέπει να χάσεις!

Γνώρισε την ανανεωτική ματιά του Μιχάλη Πρεπόνη.

Parallaxi
απόψε-στο-duende-η-νύχτα-σε-συμφέρει-σε-ένα-400761
Parallaxi

Απόψε το βράδυ, Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, στο Duende Jazz Bar, έναν ατμοσφαιρικό χώρο της πόλης που διαμορφώνει στο εδώ και τώρα τη μουσική κουλτούρα της, ο Μιχάλης Πρεπόνης από την Καβάλα μαζί με τους «Λοξάτους Πετεινούς» θα παρουσιάσουν στο κοινό της Θεσσαλονίκης ένα μοναδικό live αφιερωμένο στο σύμπαν του σπουδαίου ποιητή Νίκου Καρούζου.

Κι αν η μελοποιημένη ποίηση για τη νύχτα της Παρασκευής ακούγεται βαρύ φορτίο, μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα: ο Μιχάλης Πρεπόνης, που βούτηξε με ανοιχτά τα μάτια στη θάλασσα του ποιητή από το Ναύπλιο το 2007, όταν δυο φίλοι του έκαναν δώρο τις ποιητικές συλλογές του Καρούζου, προσεγγίζει τους στίχους με ανανεωτική διάθεση, μέσα από πλήθος μουσικών ρυθμών, από τζαζ και φάνκ μέχρι πιο έντεχνους και μπόσα.

Ο πρώτος δίσκος του, λοιπόν, με τίτλο «Η νύχτα με συμφέρει» θα παρουσιαστεί απόψε μαζί με άλλα μελοποιημένα κομμάτια και δικά του αυτόνομα τραγούδια. Το CD, που περιέχει 16 κομμάτια με την μουσική ανάγνωση του πάνω στην ποίηση του Καρούζου, αποτελεί μια έκπληξη με το πρώτο play. Εκεί που νομίζεις ότι θα ακούσεις κάτι στομφώδες, όπως επιτάσσει η κοινή αντιμετώπιση της μελοποίησης, τα ηχεία σου αναδύουν μελωδίες απόλυτα σύγχρονες, σε ευχάριστο τόνο, ανανεωτικές.

«Όλοι οι καλοί ποιητές έχουν ρυθμό. Στην περίπτωση του Καρούζου, που διαθέτει κρυφό ρυθμό, μπορείς να πειραματιστείς με πολλά είδη μουσικής και αυτό κάνω. Ο δίσκος έχει έντεχνο, τζαζ φανκ, σουίνγκ, έναν ρυθμό σαν μπόσα κ.α. Επί είκοσι χρόνια ψαχνόμουν με ξένα είδη μουσικής και κάπως αυτή η κληρονομιά έχει μεταφερθεί στις συνθέσεις μου. Έτσι κι αλλιώς, δεν θεωρώ ότι το ποίημα πρέπει να προσαρμόζεται στο κλασικό ρυθμικό ιδίωμα. Καλό είναι να γίνεται το αντίθετο», αναφέρει στην Parallaxi ο δημιουργός.

Γιατρός στο επάγγελμα, ωτορινολαρυγγολόγος με ειδίκευση στη φωνιατρική, ο Μιχάλης Πρεπόνης μοιράζει όλα τα χρόνια του βίου του ανάμεσα στην Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη. Πιτσιρικάς ακόμα, έζησε τα μαγικά χρόνια του Μύλου που τον έκαναν να εκτιμήσει από κοντά την απαράμιλλη γοητεία των live ενώ στην Καβάλα έχτισε την οικογένειά του και μεγάλωσε τα παιδιά του. Με την ιατρική του ιδιότητα, συνεργάζεται με το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και μέσα στους επόμενους μήνες θα ανοίξει ιατρείο στη Θεσσαλονίκη.

«Λόγω οικογενειακής παράδοσης, στράφηκα εξαρχής στην ωτορινολαρυγγολογία αλλά η φωνιατρική ήρθε αργότερα ως ειδίκευση, σε μια προσπάθεια διεξόδου από την κλασική ιατρική. Ήθελα να βρω κάτι πιο κοντά στην τέχνη και τον χώρο του τραγουδιού. Όπως στην ιατρική κάποιος μπαίνει, πέρα από το να βοηθήσει, και για να καταλάβει, έτσι και η μουσική είναι κάτι μη λεκτικό, μπορούν να το καταλάβουν όλοι, σπάει τα όρια της γλώσσας», αναφέρει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μουσικής του προσέγγισης είναι το ”Taboo” από τον δίσκο «Η νύχτα με συμφέρει». «”Τρομαχτική σχιζοφρένεια η γλώσσα” γράφει ο Καρούζος και έτσι στο Taboo έβαλα σουηδικά. Ένας φίλος γιατρός στην Καβάλα ξέρει τη γλώσσα και τον έβαλα να απαγγείλει τα ποιήματα στα σουηδικά. Αργότερα έμαθα ότι τα σουηδικά ήταν η πρώτη γλώσσα στην οποία μεταφράστηκε ο ποιητής». 

Ο Μιχάλης Πρεπόνης και οι Λοξάτοι Πετεινοί, μετά από την εμφάνισή τους στο Half Note Jazz Bar, καταφθάνουν απόψε στη Θεσσαλονίκη για μια βραδιά διαφορετική, πέρα από στεγανά και καλλιτεχνικές προκαταλήψεις. Μην χάσετε την ευκαιρία να τους απολαύσετε!

TRIVIA: Στον δίσκο, που κυκλοφορεί από την Kapa Ekdotiki συμμετέχει ο Αργύρης Μπακιρτζής!

*Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, Μιχάλης Πρεπόνης & οι Λοξάτοι Πετεινοί, στο Duende Jazz Bar (Καλαποθάκη 16), Έναρξη 21:30, Είσοδος: 8€ (χωρίς ποτό), Κρατήσεις/Πληροφορίες: 6988554828 & 2310252704 (18:00-00:00) | After Party DJ set με την Πηνελόπη Συλλιγνάκη, facebook event | Περισσότερα για τον Μιχάλη Πρεπόνη στο official facebook page του

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα