Δέκα λόγοι για να πάτε στη συναυλία του Αλεξάντρ Ντεσπλά στη Θεσσαλονίκη
Ενας από τους σπουδαιότερους συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής της εποχής μας έρχεται στο 57ο Φεστιβάλ Δημητρίων
Ενας από τους σπουδαιότερους συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής της εποχής μας, ο «νέος Τζον Γουίλιαμς», όπως τον χαρακτηρίζουν τα κινηματογραφικά λεξικά, πολυβραβευμένος απ’ όταν ξεκίνησε την καριέρα του, έρχεται στη Θεσσαλονίκη για μία σπουδαία συναυλία, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Η συναυλία του Ντεσπλά είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας του δήμου με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και θα εστιάσει στα έργα του συνθέτη.
Ποιοι όμως, είναι οι σπουδαιότεροι λόγοι για να πάμε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης;
- Αρχικά, επειδή μιλάμε για έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους συνθέτες παγκοσμίως που παραμένει ιδιαίτερα ενεργός και δημιουργικός και, σίγουρα, δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να απολαύσουμε έναν καλλιτέχνη τέτοιου μεγέθους στη Θεσσαλονίκη.
- Πρόκειται, όπως είναι ήδη γνωστό, για ένα μεγάλο αφιέρωμα του διάσημου συνθέτη στη Σμύρνη, αφού η μητέρα του είναι Ελληνίδα που βρέθηκε από τη Σμύρνη στον Βόλο και στη συνέχεια στο Φάληρο, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
- Ο πατέρας του είναι Γάλλος και γνωρίστηκε με την Ελληνίδα μητέρα του όταν σπούδαζαν στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, της Καλιφόρνια. Μετά το γάμο τους αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ευρώπη και να μείνουν στο Παρίσι, εκεί όπου γεννήθηκε ο Αλεξάντερ Ντεσπλάτ στις 23/8/1961. Το ταλέντο του στη μουσική διαφάνηκε από πολύ νωρίς. Σε ηλικία μόλις πέντε ετών ξεκίνησε να μαθαίνει πιάνο, ενώ αργότερα έγινε επαγγελματίας τρομπετίστας και φλαουτίστας. Δάσκαλός του ήταν και ο Γιάννης Ξενάκης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες
- Ο Ντεσπλά είναι ένα πρότυπο καλλιτέχνη. και όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν η αγάπη του για τη μουσική οφείλεται στους γονείς του, που ήταν φανατικοί μουσικόφιλοι. Ως ιπτάμενος φροντιστής της αεροπορικής εταιρίας TWA, ο πατέρας του έκανε ταξίδια σε όλον τον κόσμο και εφοδίαζε το σπίτι με μουσικές από κάθε γωνιά του πλανήτη. Η ελληνική καταγωγή του οφείλεται στη μητέρα του που είναι από τον Βόλο, ενώ ο παππούς του, ο πατέρας της, Αλέξανδρος Λαδόπουλος, ήταν από τη Σμύρνη.
- Ο Ελληνικής καταγωγής Αλεξάντρ Ντεσπλά (το γένος Αλέξανδρος Λαδόπουλος, με καταγωγή από τον Βόλο) θεωρείται αυτή τη στιγμή ο πιο σπουδαίος συνθέτης κινηματογράφου της γενιάς του. Είναι αυτός που έφερε άρωμα Ελλάδας στα Όσκαρ όταν στον ευχαριστήριο λόγο του για Όσκαρ Πρωτότυπης Μουσικής για το σάουντρακ της ταινίας «Η Μορφή του Νερού» ευχαρίστησε τη μητέρα του. «Ναι, η μάνα μου είναι Ελληνίδα. Τhe family comes from Σμύρνη, then Βόλος, then Παλαιό Φάληρο… Η οικογένεια του παππού μου έφυγε με τη Μικρασιατική Καταστροφή και ήρθε στην Ελλάδα. Σήμερα όλη η οικογένεια της μητέρας μου είναι συγκεντρωμένη στο Παλαιό Φάληρο. Κρατώ την επαφή με τα ξαδέλφια και τους θείους μου που αγαπώ πάρα πολύ…» έχει πει ο συνθέτης που μιλά πολύ καλά ελληνικά και αγαπάει πολύ τη χώρα.
- Η πορεία του είναι σαρωτική τα τελευταία 17 χρόνια στο Χόλιγουντ, σε ηλικία 44 ετών ξεκίνησε η καριέρα του εκεί, με μεγάλες συνεργασίες και blockbaster ταινίες. Το νησί των σκύλων (2017) , Η μορφή του νερού (2017), Το κορίτσι από τη Δανία (2015), Σουφραζέτες (2015), Το παιχνίδι της μίμησης (2014), Γκοτζίλα (2014), Ξενοδοχείο Grand Budapest (2014), Το ακρωτήρι της βίας (2013), Επιχείρηση: Argo, Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου: Μέρος 2ο, Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου: Μέρος 1ο 2010, Ο λόγος του βασιλιά (2010), Η απίστευτη ιστορία του Μπένζαμιν Μπάτον (2008) είναι μερικές μόνο από τις δεκάδες ταινίες για τις οποίες έχει γράψει μουσική.
- Ο Αλεξάντρ Ντεσπλά είναι δύο φορές βραβευμένος με Οσκαρ για τα σάουντρακ των ταινιών «Το σχήμα του νερού» του Γκιγέρμο ντελ Τόρο και του «Grand Budapest Hotel» του Γουές Αντερσον. Έχει υπάρξει μέχρι τώρα δέκα φορές υποψήφιος για Οσκαρ, έχει παραλάβει δύο βραβεία Grammy, τρία βραβεία Bafta και τρία Cesar για συνθέσεις του, ενώ παραμένει υποδειγματικά δημιουργικός μέχρι και σήμερα.
- Η ποικιλία των συνεργασιών του και η απαράμιλλη ποιότητα της δουλειάς του επιβεβαιώνουν το ταλέντο του. Ο ίδιος ισορροπεί σε κάθε ταινία το δράμα, τη δράση, την κωμωδία με αφηγηματική διαύγεια, επιλέγοντας την κατάλληλη ενορχήστρωση για να υπογραμμίσει αριστοτεχνικά το ιδανικό συναίσθημα.
- Πολλές φορές έχει τιμήσει την ελληνική καταγωγή του, παίζοντας με το ρυθμό και συμπεριλαμβάνοντας μαντολίνο ή μπουζούκι. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, οι συνθέσεις για το «Αστέρι του Βορρά» του Κρις Βάιτζ, το «Ενήλικοι στην Αίθουσα» του Γαβρά και φυσικά «Η Αφροδίτη με τη Γούνα» του Πολάνσκι. Ελληνική μουσική, όπως έχει πει ο ίδιος, άκουγε από μικρός στο σπίτι λόγω της μητέρας του που έβαζε δίσκους με τραγούδια του Θεοδωράκη, του Ξαρχάκου και του Χατζιδάκι, που είναι σαφής και η επιρροή του.
- Η συμπραξη του Ντεσπλά με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, αποτελεί μία πρόκληση που εγγυάται από την άλλη, ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της χώρας, με έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα και πλούσιο κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο συναντά τον σπουδαιότερο εν ζωή συνθέτη της γενιάς του με μία συναυλία ξεχωριστής αισθητικής, με βάση τα έργα του, αλλά και με αναφορά στη Σμύρνη – όπως έχει υποσχεθεί ο ίδιος ο Ντεσπλά – λόγω της καταγωγής του παππού και της μητέρας του.
Alexandre Desplat – Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
20 Οκτωβρίου | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 21.00
Συμπαραγωγή: 57α Δημήτρια – ΚΟΘ – ΟΜΜΘ