Doomsday Blue: Γιατί το τραγούδι της Ιρλανδίας στην Eurovision προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις;
Η μάγισσα του Bambie Thug, προκρίθηκε στον τελικό της Eurovision και αποτελεί ένα από τα φαβορί για την πρωτιά!
Ο Α’ ημιτελικός της φετινής Eurovision είχε λίγο από όλα! Μπαλάντες, χορευτικά, ροκιές, συγκινήσεις, ανατροπές… Αλλά κάτι που δεν έχουμε ξανά δει είναι «επίκληση στον Σατανά», σύμφωνα με ένα μεγάλο ποσοστό τηλεθεατών, που παρακολούθησαν το χθεσινό live.
Το άτομο που ερμήνευσε το «Doomsday Blue» είναι το 31χρονο Ιρλανδικής καταγωγής, Bambie Thug, μία queer προσωπικότητα που χρησιμοποιεί την αντωνυμία «το». Το εκκεντρικό του ντύσιμο, η σκηνική παρουσία και οι στίχοι του τραγουδιού, προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων σε όλη την Ευρώπη, με την Ιρλανδική εκκλησία να παίρνει θέση.
Το τραγούδι κατάφερε να προκριθεί στον τελικό της Eurovision, δίνοντας τέλος σε ένα αρνητικό σερί αποκλεισμών που ταλάνιζε τη νησιωτική χώρα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Με το X να έχει πάρει φωτιά, τις προβολές στο YouTube να ανεβαίνουν σημαντικά σε σχέση με άλλες παρουσιάσεις, και τις στοιχηματικές αποδόσεις να δίνουν πολλές πιθανότητες για την πρωτιά, το Doomsday Blue, από μια άλλη οπτική, αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα τραγούδια της φετινής Eurovision.
Τη μουσική και τους στίχους έχουν γράψει οι Bambie Ray Robinson (Bambie Thug), Olivia Cassy Brooking, Sam Matlock και Tyler Ryder.
Το Bambie εμφανίζεται στην σκηνή ντυμένος σαν μάγισσα, με έντονο μακιγιάζ και κέρατα. Γύρω του υπάρχουν κεριά και στέκεται σε μια πεντάλφα. Στη σκηνή χορεύει δίπλα του ένας άντρας, ντυμένος σαν κένταυρος, με μυτερά δόντια και εκκεντρικό βάψιμο, ενώ τους καλύπτουν φωτιές και καπνοί.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι αντιδράσεις για αυτή την παρουσίαση ξεκίνησαν από την ίδια την διοργάνωση, η οποία αντιτέθηκε στην απόφαση της χώρας να περάσει πολιτικά μηνύματα. Σύμφωνα με το Bambie: «Δόθηκε εντολή να αφαιρεθουν από το ντύσιμό οι λέξεις που αναγράφονταν πάνω στις φορεσιές, πριν από την παράσταση στον ημιτελικό». Το ίδιο, έχει δηλώσει: «Είμαι υπέρ της Παλαιστίνης και ήθελα να βγω στη σκηνή με μηνύματα υποστήριξης προς τον Παλαιστινιακό λαό. Συγκεκριμένα αναγράφονταν στην στολή μου: “Κατάπαυση πυρός” και “Ελευθερία για την Παλαιστίνη”. Ήταν πολύ σημαντικό για μένα γιατί είμαι υπέρ της δικαιοσύνης και της ειρήνης, δυστυχώς έπρεπε να αλλάξω αυτά τα μηνύματα σήμερα για να παρουσιάσω τη “μάγισσα”».
Έχει ιρλανδικές και σουηδικές ρίζες από την μητέρα του και τον πατέρα του, αντίστοιχα και αποτελεί την «ιδανική συνταγή» της επιτυχίας, εφόσον η Ιρλανδία και η Σουηδία αποτελούν τις χώρες με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία της Eurovision. Το είδος μουσικής που εκπροσωπεί είναι το Ouija-Pop, το οποίο το εμπνεύστηκε από διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των χωρισμών, της μαγείας και του εθισμού στα ναρκωτικά.
«Το τραγούδι περιηγείται σε πολλά μονοπάτια. Σχετίζεται με μια τοξική σχέση και τις δυσκολίες του να είσαι ένα queer άτομο στις σχέσεις, στη μουσική βιομηχανία και γενικά στον κόσμο και να αποκλείεσαι από τα πράγματα ή να παραβλέπεις τις δυνατότητές σου. Επιπλέον, μιλάει και για την ψυχική υγεία. Κι όλα αυτά σε τρία λεπτά», δήλωσε.
Παρόλο που η Ιρλανδία είχε ένα ένα τόσο εντυπωσιακό παρελθόν στη Eurovision, το ιστορικό της τα τελευταία χρόνια ήταν φτωχό. Η χώρα έχει να προκριθεί στον τελικό της Eurovision, από το 2018.
Ο Johnny Logan, ο οποίος έχει κερδίσει τον διαγωνισμό για την Ιρλανδία τρεις φορές (δύο ως τραγουδιστής και μία ως στιχουργός), πιστεύει ότι το Bambie Thug θα μπορούσε να είναι αυτό που θα επιστρέψει την Ιρλανδία στην επιτυχία της Eurovision. «Είναι ίσως η καλύτερη και πιο πρωτότυπη είσοδος που είχε η Ιρλανδία από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου», είπε στην εφημερίδα Sunday World, προσθέτοντας ότι θα εκπλαγεί αν το τραγούδι δεν έχει καλή απόδοση.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι στοιχηματικές το κατατάσσουν στην πρώτη πεντάδα, δίνοντας του πολλές πιθανότητες για νίκη.
Η συμμετοχή του, όπως προαναφέρθηκε, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, με την εκκλησία της Ιρλανδίας να παίρνει ξεκάθαρη θέση εναντίον του.
«Έχουμε τελειώσει ως χώρα! Ποτέ δεν είδα ξανά τέτοια σκουπίδια σε όλη μου τη ζωή», δήλωσε μεταξύ άλλων ο ιερέας Declan McInerney την ώρα της Κυριακάτικης λειτουργίας. «Δεν μπορώ να καταλάβω την έννοια μη-διάδικό. Δεν μπορώ να βάλω στο κεφάλι μου ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα. Μου θυμίζει σανό ή άχυρο. Αν είχα παιδιά, θα είχα φροντίσει να μην ακούν τίποτα από όλα αυτά, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν 18».
Είναι άξιο να αναφερθεί πως η Ιρλανδία είναι μία από τις πιο συντηρητικές χώρες της Ευρώπης, με την εκκλησία να ασκεί μεγάλη επιρροή.