Έτσι γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής το 2o Evia Film Project
Το 2ο Evia Film Project συνεχίστηκε με μουσική, προβολές, εργαστήρια και συναντήσεις για επαγγελματίες
Με ένα μεγάλο μουσικό γλέντι γιόρτασε το 2o Evia Film Project την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Στο πλαίσιο της πράσινης πρωτοβουλίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή προβολή και ακολούθησε μια μουσική βραδιά με την μπάντα κρουστών και πνευστών Αγία Φανφάρα.
Η μουσική γιορτή ξεκίνησε με την προβολή της ταινίας Η ορχήστρα της ανακύκλωσης – Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος στο υπέροχo θερινό σινεμά, στο roof του Ελύμνιον. Πριν την έναρξη της ταινίας, ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, κ. Σταύρος Κουτσουράς, καλωσόρισε το κοινό και ευχαρίστησε θερμά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση του Evia Film Project, αλλά και για την ευρύτερη στήριξη στην περιοχή της βόρειας Εύβοιας.
Η ταινία των Μπραντ Όλγκουντ και Γκρέιαμ Τάουνσλι, που έχει στο επίκεντρό της την απίθανη ιστορία μιας ομάδας νεαρών μουσικών από την Παραγουάη, οι οποίοι κατασκευάζουν μουσικά όργανα από σκουπίδια, δείχνοντας τον δρόμο για τη συνύπαρξη οικολογίας και μουσικής, συγκίνησε το κοινό.
Μετά το τέλος της προβολής, το συγκρότημα Αγία Φανφάρα συνόδευσε τους θεατές μέχρι την κεντρική πλατεία, παίζοντας αγαπημένες παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες μελωδίες από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο, παρασέρνοντας το κοινό σε κέφι και χορό στον δρόμο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Τη μουσική γιορτή απόλαυσε και ο βραβευμένος με δύο Όσκαρ σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Αλεξάντερ Πέιν, ο οποίος βρίσκεται στη βόρεια Εύβοια ως καλεσμένος του 2ου Evia Film Project.
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Δαμάζοντας τον κήπο»
Επίσης, το βράδυ της Τετάρτης, στο σινέ Απόλλων στην Αιδηψό, προβλήθηκε η ταινία της Σάλομε Τζάσι, Δαμάζοντας τον κήπο, παρουσία της δημιουργού, η οποία συνομίλησε με το κοινό μετά το τέλος της προβολής. Η πολυβραβευμένη δημιουργός, αφότου ευχαρίστησε θερμά το Evia Film Project για την πρόσκληση, παραλλήλισε τα το θέμα της ταινίας της με την οικολογική καταστροφή που έπληξε τη βόρεια Εύβοια, διακρίνοντας ένα κοινό νήμα που ενώνει τα ξεριζωμένα δέντρα του Δαμάζοντας τον κήπο με τα δέντρα που χάθηκαν στη βόρεια Εύβοια στις πυρκαγιές του 2021.
Η Σάλομε Τζάσι παρέδωσε, επίσης, masterclass το πρωί της Πέμπτης, στο πλαίσιο των δράσεων του κορυφαίου προγράμματος CIRCLE Women Doc Accelerator, το οποίο επέλεξε τη βόρεια Εύβοια για την πρώτη από τις τρεις φετινές διεθνείς συναντήσεις του.
Walking tour για location managers
Στο πλαίσιο του FAM Trip (familiarization trip) για location managers και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το Evia Film Project διοργάνωσε έναν περίπατο σε μαγευτικές τοποθεσίες της Αιδηψού, δίνοντας στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν σημεία της βόρειας Εύβοιας που θα μπορούσαν να «πρωταγωνιστήσουν» σε μελλοντικές ταινίες.
Το FAM Trip συνεχίζεται την Πέμπτη και την Παρασκευή και σε άλλες τοποθεσίες της Βόρειας Εύβοιας.
Επαγγελματικές συναντήσεις δίπλα στη θάλασσα
Το 2ο Evia Film Project προσφέρει, επίσης, τη δυνατότητα στους επαγγελματίες του σινεμά να πραγματοποιήσουν συναντήσεις γνωριμίας και δικτύωσης δίπλα στη θάλασσα.
Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, μέσα σε φιλική ατμόσφαιρα, το Φεστιβάλ διοργανώνει επαγγελματικά ραντεβού μεταξύ επαγγελματιών (όπως παραγωγοί, sales agents, προγραμματιστές φεστιβάλ) από όλο τον κόσμο, με σκοπό το networking και την προώθηση ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.
Παιδικό εργαστήρι στην Αγία Άννα
Μοναδικές, διασκεδαστικές και πρωτότυπες κινηματογραφικές εκπλήξεις περίμεναν τα παιδιά που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό εργαστήριο «3,2,1, Κοντινό και… Στροφή στη φύση, παρακαλώ!», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αγία Άννα στο πλαίσιο του 2ου Evia Film Project.
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ανοίξουν τη Σινεβαλίτσα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και να γνωρίσουν τα μυστικά που κρύβει. Τι συμβαίνει όταν οι εικόνες περνούν γρήγορα μπροστά από τα μάτια μας; Ποιοι εμπνεύστηκαν τις πρώτες κινηματογραφικές εφευρέσεις; Πώς δημιουργούμε κινούμενες εικόνες με υλικά απλά και φιλικά προς το περιβάλλον; Πόση φυσική ομορφιά χωράει σε ένα κινηματογραφικό κάδρο;
Το Evia Film Project είναι ο τρίτος πόλος δράσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μετά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο. Στόχος του είναι η ανάδειξη της βόρειας Εύβοιας, μιας περιοχής που έχει πληγεί βαθιά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, σε παγκόσμιο κέντρο για το green cinema. Το Evia Film Project πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού, τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και τον Οργανισμό Λιμένων Ν. Ευβοίας ΑΕ. Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με τους παραγωγικούς φορείς που εδρεύουν στην Εύβοια και το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ψαχνά.