Μουσική

Eurovision 2024: Τι θα γίνει με τη συμμετοχή του Ισραήλ

Δεν έχουν τελειωμό οι φωνές που ζητούν την αποβολή του εν μέσω του πολέμου στη Γάζα

Parallaxi
eurovision-2024-τι-θα-γίνει-με-τη-συμμετοχή-του-ισρα-900145
Parallaxi

Δεν έχουν τελειωμό οι φωνές που ζητούν την αποβολή του Ισραήλ από τον διαγωνισμό της Eurovision 2024 εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, όπως έγινε και τον Φεβρουάριο του 2022 με τη Ρωσία – όταν άρχισε την εισβολή της στην Ουκρανία – και είδε άμεσα την «κόκκινη κάρτα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης (EBU), δηλαδή του οργανισμού που διοργανώνει τον μουσικό θεσμό.

Έτσι, λοιπόν, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Σουηδίας (SVT) που θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό της Eurovision 2024, τον Μάιο στο Μάλμε, εξέδωσε ανακοίνωση, τη Δευτέρα (29/01), σχετικά με τη συμμετοχή του Ισραήλ, τονίζοντας – μεταξύ άλλων – πως είναι ευθύνη της EBU να αποφασίσει ποιες χώρες θα λάβουν μέρος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του SVT

«Η συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision δημιουργεί συζητήσεις και σήμερα βλέπουμε ένα κάλεσμα από Σουηδούς καλλιτέχνες, όπου καλούν την EBU να αποβάλει το Ισραήλ από τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2024. Η EBU είναι αυτή που αποφασίζει ποιος συμμετέχει στο διαγωνισμό και ως διοργανώτρια χώρα, το SVT συμμορφώνεται με ό,τι αποφασίζει η EBU.

Ο ανθρώπινος πόνος σε αυτή τη βαθιά περίπλοκη σύγκρουση είναι τρομακτικός. Κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στη Γάζα ή από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Ανησυχούμε, επίσης, για τις εξελίξεις. Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι ακούγονται συλλογικά όλες οι φωνές.

Ως διοργανώτρια χώρα, η Σουηδία – και το SVT – διεξάγει διάλογο με την EBU σχετικά με τις προκλήσεις που συνεπάγεται η διεξαγωγή του μεγαλύτερου τηλεοπτικού προγράμματος της Ευρώπης σε αυτούς τους καιρούς ανησυχίας. Είμαστε ταπεινοί απέναντι στο έργο και εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι το πρόγραμμα μπορεί να διεξαχθεί με τον καλύτερο τρόπο, με το όραμα της ένωσης μέσω της μουσικής».

Ποια η θέση της EBU για το Ισραήλ

Η EBU πήρε θέση στο ζήτημα της συμμετοχής του Ισραήλ στη Eurovision μέσα από ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2023 στη βελγική εφημερίδα HLN και σημειώνει πως δεν σχεδιάζει να αποκλείσει το Ισραήλ.

Χαρακτηριστικά, η EBU τονίζει: «Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι ένας διαγωνισμός για δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς από όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Είναι ένας διαγωνισμός για ραδιοτηλεοπτικούς φορείς – όχι για κυβερνήσεις – και ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμετέχει στον διαγωνισμό εδώ και 50 χρόνια. Η EBU είναι ένας οργανισμός που καθοδηγείται από τα μέλη της. Τα διοικητικά όργανα της EBU – με επικεφαλής το Διοικητικό Συμβούλιο – εκπροσωπούν τα μέλη. Τα όργανα αυτά αξιολόγησαν τον κατάλογο των συμμετεχόντων και αποφάσισαν ότι ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες του διαγωνισμού. Μαζί με άλλα 36 κανάλια, μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του επόμενου έτους».

Τέλος, επισημαίνεται ότι η EBU βασίζει την απόφασή της αυτή στη στάση άλλων διεθνών οργανισμών απέναντι στο Ισραήλ. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συμπεριληπτική στάση απέναντι στους Ισραηλινούς συμμετέχοντες σε μεγάλους διαγωνισμούς, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision παραμένει ένα μη πολιτικό γεγονός, που ενώνει το κοινό σε όλο τον κόσμο μέσω της μουσικής», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η EBU.

Πηγή: ieidiseis.gr / Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα