Eurovision 2026: Τι θα γίνει με τη συμμετοχή του Ισραήλ – Γιατί πρέπει να περιμένει μέχρι τον Δεκέμβρη
«πολλές χώρες είναι εναντίον του Ισραήλ» αναφέρει το παρασκήνιο
Με υποσχετική μέχρι και τον Δεκέμβριο μένει το Ισραήλ στη Eurovision, όταν και πρόκειται να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των χωρών που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό τραγουδιού του 2026, ο οποίος θα γίνει στην Αυστρία, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη (3/7). Ωστόσο, όπως ομολογείται στο παρασκήνιο, «πολλές χώρες είναι εναντίον του Ισραήλ» και έτσι «όλα θα κριθούν τον χειμώνα με βάση την εξέλιξη του πολέμου στη Γάζα».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU), δηλαδή της διοργανώτριας Αρχής της Eurovision, στο κτήριο του BBC στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς συζήτησαν την απομάκρυνση του Ισραήλ από τον διαγωνισμό τραγουδιού.
כל הפרטים ב-ynet | ישראל ניצלה מהדחה מהאירוויזיון בשלב זה, נקבעו המשך דיונים לחורף. גורמים באיגוד השידור האירופי אמרו ל-ynet: “אם המלחמה תימשך בחורף להמשך הדיונים, ישראל תתקשה להישאר באירוויזיון. הרבה מדינות נגדה״. אוסטריה, שתארח את האירוויזיון בשנה הבאה, הפתיעה ודיברה לטובת…
— Ran Boker רן בוקר (@ranboker) July 3, 2025
Το Ισραήλ και η Eurovision 2026
Ύστερα από πολύωρες συζητήσεις, το Ισραήλ μπορεί να είναι ικανοποιημένο με το γεγονός ότι δεν υπήρξε ψηφοφορία για την αποπομπή του Ισραήλ, διότι σε μια τέτοια περίπτωση, η πλειονότητα των μελών της EBU ήταν υπέρ του αποκλεισμού του εβραϊκού κράτους από τη Eurovision.
Η δικηγόρος, Αγιάλα Μιζράχι, η οποία εκπροσώπησε το Ισραήλ στη γενική συνέλευση της EBU, υποστήριξε ότι η Eurovision για το Ισραήλ είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν διαγωνισμό τραγουδιού και σημείωσε πόσο καιρό το Ισραήλ είναι μέλος του διαγωνισμού.
Η συζήτηση για το Ισραήλ διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, με την Ισλανδία και τη Σλοβενία να είναι ξεκάθαρα υπέρ της αποπομπής του Ισραήλ από τη Eurovision. Οι μόνες χώρες που δημοσίως υποστήριξαν το Ισραήλ, ήταν τα γερμανόφωνα κράτη της EBU, δηλαδή η Αυστρία, η Γερμανία και η Ελβετία. Μάλιστα, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση του Ηνωμένου Βασιλείου (BBC) ζήτησε να απέχει από την ψηφοφορία και υποστήριξε τη διαδικασία των συνομιλιών
Επισημαίνεται ότι αυτή η συζήτηση διεξήχθη με φόντο τις εκκλήσεις για αποκλεισμό της συμμετοχής του Ισραήλ από τη Eurovision, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα. Αξιωματούχοι της EBU δήλωσαν στο ισραηλινό μέσο ενημέρωσης, Ynet, ότι «αν ο πόλεμος συνεχιστεί και τον χειμώνα, οπότε και αναμένεται να συνεχιστούν οι συζητήσεις, το Ισραήλ θα δυσκολευτεί να παραμείνει στη Eurovision, γιατί πολλές χώρες είναι εναντίον του».
Μάλιστα, σε συνέντευξή της στον ισλανδικό ιστότοπο Vísir, η υπουργός Εξωτερικών της Ισλανδίας, Θόργκεντουρ Κατρίν Γκουναρσντότιρ, δήλωσε: “Ως απλός πολίτης, μου φαίνεται παράξενο και αφύσικο το γεγονός ότι το Ισραήλ επιτρέπεται να συμμετέχει στη Eurovision, λαμβάνοντας υπόψη τα εγκλήματα πολέμου και – στην πραγματικότητα – την εθνοκάθαρση, που γίνεται κατά τις τελευταίες εβδομάδες στη Γάζα».
Στο επίκεντρο η ψηφοφορία του διαγωνισμού
Υπενθυμίζεται ότι πολλοί δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, που είναι μέλη της EBU, ζήτησαν τη διεξαγωγή ανοιχτής συζήτησης σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ισραήλ στη Eurovision αφού υπήρξαν και δημοσιεύματα περί χειραγώγησης της ψηφοφορίας τόσο το 2024 όσο και το 2025 από την ισραηλινή πλευρά. Μάλιστα, η EBU απάντησε στις αντιδράσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών και τονίζοντας πως «θα επανεξετάσουμε τους κανόνες».
Επισημαίνεται ότι το Ισραήλ κατετάγη δεύτερο στη Eurovision 2025, με το τραγούδι «New Day Will Rise» που ερμήνευσε η Yuval Raphael, καταφέρνοντας να επικρατήσει στην τηλεψηφοφορία.