Eurovision: Τα άβολα περιστατικά που κανείς δεν πρόσεξε ή και όχι

Μπορεί να θυμόμαστε εύκολα τους νικητές ή τις κακές εμφανίσεις στον διαγωνισμό ανά τα χρόνια...πόσοι όμως παρατηρούν τις άβολες στιγμές των συμμετεχόντων;

Μαρία Συμεωνίδου
eurovision-τα-άβολα-περιστατικά-που-κανείς-δεν-761337
Μαρία Συμεωνίδου

Η Eurovision είναι για πολλούς ένα γεγονός που θα τους καθηλώσει στους καναπέδες τους, θα τους οδηγήσει σε μαζώξεις σε φιλικά διαμερίσματα με πολύ φαί, μπίρες, στοιχήματα και διαφωνίες. Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν ακόμη και τις οργανωμένες προβολές του διαγωνισμού σε συνοικιακά στέκια και μπιραρίες…όπως και να επιλέξει ο καθένας να περάσει το βράδυ του για να δει τον διαγωνισμό τραγουδιού, σίγουρα θα έχει να θυμάται κάποιες αικόνικ στιγμές με την παρέα, αλλά και από τις συμμετοχές της εκάστοτε χρονιάς που έμειναν στο μυαλό.

Δεν θα εστιάσουμε στις δυνατές και καλά εκτελεσμένες συμμετοχές ανά τα χρόνια του διαγωνισμού, αλλά θα δώσουμε τις 10 πιο άβολες ή αναπάντεχες στιγμές που αρκετοί μπορεί να παρατήρησαν, αλλά λίγοι σίγουρα θυμούνται ξεκάθαρα.

Στην κορυφή της λίστας αυτής δεν θα μπορούσε να μην φιγουράρει ο δικός μας Μιχάλης Ρακιντζής. Μεταφερόμαστε στο 2002 και το Ταλίν της Εσθονίας, όπου ο Μιχάλης Ρακιντζής και οι μουσικοί του μας τραγούδησαν S.A.G.A.P.O με τον πιο αναπάντεχο και πρωτότυπο για τα τότε μουσικά, στυλιστικά και σκηνικά δεδομένα τρόπο.

Ο τραγουδιστής κατά την διάρκεια των προβών ακόμα φαίνεται να είχε παρατηρήσει προβλήματα στον ήχο. Πιο συγκεκριμένα, δεν άκουγε τον εαυτό του από τα ακουστικά, ενώ άκουγε πολύ δυνατά την μπάντα. Έτσι αποφάσισε να βγάλει τα ακουστικά και να κλείνει το μάτι ως σήμα προς τον ηχολήπτη για να τον διαβεβαιώσει ότι κατάλαβε την κατάσταση και μπορεί να συνεχίσει με την εμφάνιση. Τελικά, δεν ήταν ένα κλείσιμο ματιού πιο ερωτικό όπως θα περίμενε κανείς, λόγω και της θεματικής του άλλωστε.

Ένα πιο πρόσφατο σκηνικό, που ίσως να έκανε την εμφάνιση στο γυαλί αρκετά άκομψη και αποπνικτική για το κοινό ήταν το 2015, που η Γεωργιανή τραγουδίστρια Nina Sublatti έπρεπε να εμφανίζεται ως «πολεμίστρια (warrior)» μέσα από καπνούς στη σκηνή.

Την ώρα της εμφάνισης, υπήρξε βλάβη στο σύστημα καπνού που θα έδινε το εφέ και γέμισε όλο το στάδιο και η σκηνή με καπνούς, αυτό είχε ως αποτέλεσμα η τραγουδίστρια να εξαφανιστεί από την οθόνη εντελώς για κάποια δευτερόλεπτα και να προκαλέσει αμηχανία σαν θέαμα.

Επιστρέφουμε στην Ελλάδα και στην «Άνοιξη»  της Σοφίας Βόσσου το 1991. Τότε ο διαγωνισμός είχε ζωντανή ορχήστρα με το έργο της να είναι ζωτικής σημασίας, μιας και έντυναν όλες τις συμμετοχές ξεχωριστά και ήταν ο μόνος τρόπος να προβληθεί το τραγούδι, μαζί φυσικά με τους εκάστοτε μουσικούς της χώρας που διαγωνίζεται.

Στη συμμετοχή της Ελλάδας, η Σοφία Βόσσου και ο Ανδρέας Μικρούτσικος ήταν άψογοι, καταλαμβάνοντας την 13η θέση…παρολαυτά, υπήρξε ένα πρόβλημα με τον σαξοφωνίστα της ορχήστρας, ο οποίος το βράδυ πριν τον διαγωνισμό αρρώστησε και ο αντικαταστάτης ήταν ένας ηλικιωμένος μουσικός. Το ζήτημα δεν ήταν η ηλικία του μουσικού προφανώς, αλλά η τεχνική του.

Το τραγούδι είχε ένα πολύ εντυπωσιακό, αλλά και απαιτητικό σόλο σαξόφωνο το οποίο δεν αποδόθηκε από τον σαξοφωνίστα καθόλου καλά…περισσότερο με τσιρίδα ακούστηκε, παρά με μελωδία πνευστού. Η ελληνική συμμετοχή φάνηκε αρκετά ενοχλημένη με αυτό το λάθος και θεώρησε ότι αυτό το ευτράπελο έφερε την τόσο κακή θέση στον τελικό.

Προχωράμε σε μια συμμετοχή που έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό όλων εδώ και 18 χρόνια. Μιλάμε για 2007 και Verka Serduchka, μια συμμετοχή για την οποία ακόμα μιλάει ο κόσμος και για ένα τραγούδι που ακόμα ακούγεται σε πάρτι με θέμα την eurovision.

Ντυμένη με αστραφτερά ρούχα, γυαλιά ηλίου και ένα αστέρι στο κεφάλι η Verka δεν είχε σκοπό απλώς να τραγουδήσει, αλλά να προκαλέσει ένα πανηγύρι στη σκηνή. Μπορεί η όλη εμφάνιση να είναι μια περσόνα- alter ego  του ηθοποιού Andriy Danylko, που δημιούργησε αυτόν τον χαρακτήρα για να σατιρίσει την ποπ κουλτούρα και να περάσει μηνύματα αποδοχής της αντισυμβατικότητας.

Στα περίεργα της εμφάνισης στον διαγωνισμό ήταν και η πτώση της Verka, καθώς χόρευε στη σκηνή…μια πτώση που εξαιτίας του αλλόκοτης χορογραφίας και της τρελής εμφάνισης φάνηκε σκηνοθετημένη. Και όμως, η πτώση ήταν πραγματική παρόλο που δεν έφερε αμηχανία στο κοινό και στην ίδια την Verka, το αντίθετο μάλιστα, ενθουσίασε και μάλιστα ο περφόρμερ βρήκε κατευθείαν τον ρυθμό και συνέχισε την ερμηνεία του.

Αυτό το περιστατικό παραμένει μια από τις πιο αξιοσημείωτες στιγμές της Eurovision 2007. 

Τέλος, δεν είναι λίγες οι φορές που λόγω προβών και της όλης ταλαιπωρίας οι συμμετέχοντες να είναι κουρασμένοι ή ακόμα και τελευταία στιγμή στον τελικό να μην μπoρούν να αποδώσουν όσο θα καλά θα έπρεπε και να … φαλτσάρουν.

Δύο πολύ χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις ήταν η συμμετοχή της Ισπανίας το 2017, με τον Manel Navarro και το τραγούδι «Do it for your lover». Ο νεαρός τραγουδιστής φάλτσαρε σε ένα αρκετά κομβικό σημείο λίγο πριν το τέλος του τραγουδιού προκαλώντας αμηχανία και ίσως και γέλιο σε πολλούς.

Μια δεύτερη τέτοια στιγμή ήταν με την συμμετοχή της Αυστραλίας την ίδια χρονιά που ο τραγουδιστής Isaiah εκτελώντας το τραγούδι του «Don’t come easy», η τελευταία ψιλή νότα δεν βγήκε ποτέ, αντ’αυτού βγήκε μια τσιρίδα…που από το πρόσωπο του τραγουδιστή και μόνο φάνηκε η αμηχανία.

Από πτώσεις και τεχνικά ατυχήματα μέχρι πολιτικά μηνύματα και σιωπηλές διαμαρτυρίες, η σκηνή της Eurovision κάθε χρόνο φιλοξενεί στιγμές αμήχανες και απρόσμενες.

Κάποιες πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες, άλλες έμειναν χαραγμένες στην ιστορία του θεσμού. Το μόνο σίγουρο είναι πως πίσω από τα φώτα και τη λάμψη, βρίσκονται άνθρωποι που τολμούν ή… απλώς προσπαθούν να μείνουν όρθιοι — κυριολεκτικά και μεταφορικά.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα