«Ο Φωταγωγός» ― Ένα νέο μουσικό άλμπουμ από τη Θεσσαλονίκη
Η πρώτη δισκογραφική συλλογική εργασία δύο τραγουδοποιών της Θεσσαλονίκης,
Λέξεις -Εικόνες: Βαγγελιώ Χρηστίδου
Λίγο από Λαϊκεδέλικα, λίγο πιο λαϊκές, «νοσταλγικές» μελωδίες, λίγο ηχόχρωμα που θυμίζει Λένα Πλάτωνος, λίγο, λίγο… Το μυαλό μου ταξίδευε σε μεγάλη γκάμα της ελληνικής μουσικής, όσο άκουγα το νέο άλμπουμ «Theatrazz Project – Ο Φωταγωγός». Κι όμως, πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο, πρωτότυπο, ολόφρεσκο και αυτοδημιούργητο «παιδί», που ακούγεται τόσο ευχάριστα, σαν να τους έχεις σπίτι σου να σου παίζουν. Νεανικές φωνές, φωνές σπουδαίων μουσικών – καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης, σε έναν «jazzy – folk» δίσκο, που συνδυάζει λαϊκά παραδοσιακά στοιχεία, με τζαζ – ροκ 70’s ατμοσφαιρικές αποχρώσεις και ελληνικό στίχο».
Πάμε κατευθείαν στα ονόματα: Ο “Φωταγωγός” είναι η πρώτη δισκογραφική συλλογική εργασία δύο τραγουδοποιών της Θεσσαλονίκης, του Θεόφιλου Ματθαίου και του Γρηγόρη Νατσούδη, με την επωνυμία Τheatrazz Project (από το αυτοσχεδιαστικό θεατρικό feeling και την jazz χροιά).Το album αποτελείται από 15 κομμάτια, (14 τραγούδια και ένα ορχηστρικό) , εκ των οποίων 10 τραγούδια σε στίχους του Θεόφιλου και 4 τραγούδια του Γρηγόρη, που υπογράφει και την μουσική.
«Τραγούδια βαθιά με το συναίσθημα του σήμερα, και μια πνευματικότητα που έχει μια λεπτή διάθεση να φιλοσοφήσει τα παναθρώπινα ζητήματα του Έρωτα, της Φύσης, του Θεϊκού, της Ιστορίας, της Κοινωνίας», γράφει αρχικά το δελτίο Τύπου του άλμπουμ.
Στο album o “Φωταγωγός” παίρνουν μέρος πολλοί νέοι ταλαντούχοι οργανοπαίκτες μουσικοί και αξιόλογοι καλλιτέχνες όπως η μουσικοπαιδαγωγός και ερμηνεύτρια Δωροθέα Μιχαήλ, ο ηθοποιός και μουσικός του κρατικού θεάτρου Γιάννης Μαστρογιάννης και η κολομβιανή performer Fallom Jimenez. Επίσης, στο πρώτο τραγούδι “Θεσσαλονίκη” που ερμηνεύει ο στιχουργός του, Θεόφιλος Ματθαίου, συμμετέχει η παιδική και η μικτή χορωδία του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του μαέστρου Χρυσόστομου Σταμούλη (η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο Fοundry Studio από τον κιθαρίστα και ηχολήπτη Γιώργο Βασίλα και τους συνεργάτες του, το διάστημα άνοιξη-καλοκαίρι του 2019).
Περί «Φωταγωγού»
«Φωταγωτός» σημαίνει «Ο Αγωγός του Φωτός», αυτός που μας φέρνει το φως στο σκοτάδι. Είναι μια διέξοδος προς τον ουρανό ή μια είσοδος στα έγκατα, για όποιον “κοιτά μέσα”. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει περιγραφεί σαν εικόνα, μέσα από μεταθανάτιες εμπειρίες ασθενών, η διαδρομή της ψυχής κατά την έξοδό της ως ένα φωτεινό τούνελ – ένας φωταγωγός. Όσον αφορά τα χρόνια της παγκόσμιας Κρίσης που διανύουμε, ο φωταγωγός είναι αυτή η λέξη που συμβολίζει τη μεγάλη διέξοδο από την Φυλακή προς την Ελευθερία…». Αυτά κι άλλα πολλά, θα βρει κανείς γραμμένα για το δίσκο από τους δημιουργούς του. Σίγουρα, άμεση παραπομπή στο αστικό περιβάλλον, με ότι κι εάν σημαίνει αυτό, υπό μία ιδέα – ομπρέλα, εμπνευσμένη από τον Γρηγόρη Νατσούδη, στυλοβάτη στο συγκεκριμένο άλμπουμ μαζί με τον Θεόφιλο Ματθαίου.
«Με τον Θεόφιλο είμαστε συνοδοιπόροι από το 2003, από το Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης κι έκτοτε παραμείναμε φίλοι και καλοί συνεργάτες, στην δισκογραφία και τις συναυλίες. Μέσα σε 10 χρόνια πορείας μαζεύτηκαν τραγούδια και πλέον ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, να μπουν στα σπίτια και τις καρδιές των συνανθρώπων μας», λέει ο Γρηγόρης Νατσούδης. «Προϋπήρχε η ιδέα “theatrazz”, όταν είχε δημιουργηθεί το 2015 ένα piano trio που έπαιζε μουσική κινηματογράφου των δεκαετιών του ’70 – ‘80».
Όπως αναφέρω και πιο επάνω, στο δίσκο «Ο Φωταγωγός», οι δυο τους συνεργάζονται εκτός άλλων με την επίσης μουσικό – τραγουδίστρια Δωροθέα Μιχαήλ (γνωστή ίσως στους περισσότερους από το γυναικείο φωνητικό σχήμα «Stringless»). Το ομώνυμο του άλμπουμ τραγούδι γίνεται το «νέο της τραγούδι» και μαζί με τα υπόλοιπα του δίσκου, «ταξιδεύει» ήδη.
Μπορείτε να το ακούσετε, εδώ:
*THEATRazz PROject: “Mουσική υπερρεαλιστική προσέγγιση σε πρωτότυπες συνθέσεις με βάση το jazzy piano trio και την σύμπραξη φίλων ερμηνευτών”. Μπορείτε να προμηθευτείτε το άλμπουμ από κεντρικά δισκοπωλεία της Θεσσαλονίκης και το βιβλιοπωλείο «Ιανός» της πόλης.
*Περισσότερα για το «Theatrazz Project», εδώ: