Freddie Mercury: η θρυλική φωνή των Queen
Πριν από 27 χρόνια, έσβησε για πάντα μία από τις μεγαλύτερες – αν όχι η μεγαλύτερη – φωνή της ροκ σκηνής, ο Φρέντι Μέρκιουρι. Ο Φαρόκ και ο Φρέντι Ο Φρέντι Μέρκιουρι, γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1946, στη Ζανζιβάρη της Τανζανίας, που τότε ήταν βρετανική αποικία. Είχε περσική καταγωγή, ενώ το πραγματικό του όνομα, ήταν […]
Πριν από 27 χρόνια, έσβησε για πάντα μία από τις μεγαλύτερες – αν όχι η μεγαλύτερη – φωνή της ροκ σκηνής, ο Φρέντι Μέρκιουρι.
Ο Φαρόκ και ο Φρέντι
Ο Φρέντι Μέρκιουρι, γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1946, στη Ζανζιβάρη της Τανζανίας, που τότε ήταν βρετανική αποικία.
Είχε περσική καταγωγή, ενώ το πραγματικό του όνομα, ήταν Φαρόκ Μπουλσάρα. Ως μουσικός, κατατάσσεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες φωνές της ροκ. Ξεχώριζε όμως και ως σόουμαν, καθώς όταν βρισκόταν επάνω στην σκηνή, συνδύαζε θεατρικότητα, υπερβολή και ταλέντο.
Τα πρώτα του βήματα στην μουσική, τα έκανε στα εφηβικά του χρόνια. Καθώς βρισκόταν έγκλειστος στο κολέγιο της Βομβάης, συμμετείχε στο πενταμελές συγκρότημα Hectics. Το ψευδώνυμο Φρέντι, του το απέδωσαν οι φίλοι του που βρίσκονταν μαζί του στο κολλέγιο και πορεύτηκε με αυτό στο υπόλοιπο της ζωής του και της καριέρας του.
Πώς ιδρύθηκε το θρυλικό συγκρότημα των Queen
Ο Μέρκιουρι, ήρθε μέσω του συμφοιτητή του, Τιμ Στάφελ σε επαφή με το συγκρότημα Smile. Το τρίο αυτό είχε ιδρυθεί το 1968. Τα μέλη εκτός του Στάφελ, ο οποίος ήταν τραγουδιστής και μπασίστας του συγκροτηματος, ήταν ο Μπράιαν Μέι στην κιθάρα και ο Ρότζερ Τέιλορ στα ντραμς. Οι δύο τελευταίοι, μαζί με τον Μέρκιουρι, έμελλε να είναι τα 3 από τα 4 μέλη των Queen.
Ο Φρέντι συνέχισε την πορεία του, καθώς έγινε τραγουδιστής του συγκροτήματος Ibex από το Λίβερπουλ, ενώ παράλληλα έκανε και εμφανίσεις με το συγκρότημα Sour Milk Sea ως τραγουδιστής.
Στο διάστημα αυτό, το συγκρότημα Smile διαλύθηκε, καθώς αποχώρησε ο Τιμ Στάφελ. Έτσι, τον Απρίλιο του 1970, οι Φρέντι, Μπράιαν και Ρότζερ, δημιούργησαν τους Queen. Το όνομα ήταν ιδέα του Μέρκιουρι, καθώς και το λογότυπο του συγκροτήματος σχεδιάστηκε από τον ίδιο.
Την επόμενη κιόλας χρονιά, στο συγκρότημα προσχώρησε ως τελευταίο μέλος ο μπασίστας του συγκροτήματος, Τζον Ντίκον.
«Mother Mercury, look what they’ve done to me, I cannot run I cannot hide».
Λίγο μετά την ίδρυση τους, ήρθε η ώρα για τον Φρέντι να «αφήσει» το πραγματικό του επίθετο και να γίνει από Φρέντι Μπουλσάρα, ο θρυλικός Φρέντι Μέρκιουρι.
«Μέρκιουρι» ήταν η λατινική ονομασία του θεού Ερμή, όνομα το οποίο του είχαν αποδώσει οι αρχαίοι Ρωμαίοι. Σύμφωνα με τον Μπράιαν Μέι, υπάρχει σχέση με το κομμάτι του Μέρκιουρι «My Fairy King», από το πρώτο άλμπουμ των Queen. Αυτό περιέχει τον ακόλουθο στίχο: «Mother Mercury, look what they’ve done to me, I cannot run I cannot hide».
Η πορεία του με το συγκρότημα και το Bohemian Rhapsody
Το 1973, κυκλοφόρησε το πρώτο τους άλμπουμ, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Την ίδια μοίρα περίπου, είχαν και τα επόμενα δύο.
Λίγο πριν την κυκλοφορία του «A night at the opera», οι Queen εμπιστεύτηκαν για προσωπική ακρόαση ένα πολύ ιδιαίτερο τραγούδι στον φίλο τους Kenny Everett, ο οποίος ήταν γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και κωμικός της Βρετανίας.
Εκείνος, το βρήκε υπέροχο και χωρίς να ζητήσει την άδεια τους, έπαιξε όσες περισσότερες φορές μπορούσε το τραγούδι στην εκπομπή του στο ραδιόφωνο. Σύντομα, τα δισκοπωλεία γέμισαν κόσμο, που ζητούσε ένα τραγούδι το οποίο δεν είχε καν κυκλοφορήσει!
Πρόκειται φυσικά για το τραγούδι «Bohemian Rhapsody», το οποίο παντρεύει αρμονικά την όπερα και την ροκ μουσική, κάτι πολύ πρωτότυπο! Λόγω αυτού του κομματιού, το άλμπουμ «A night at the opera» είχε επιτυχία.
Μάλιστα, παρέμεινε το 1975 για 9 εβδομάδες στο νούμερο ένα των βρετανικών charts, καθώς επίσης και για άλλες 6, το 1991, μετά τον θάνατο του Φρέντι Μέρκιουρι. Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις που έχει κατακτήσει το συγκεκριμένο τραγούδι ξεχωρίζει η ανακήρυξή του σε Τραγουδι της Χιλιετιας απο το Guiness Book of Records.
Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι η προώθησή του κομματιού, συνοδεύτηκε από το πρώτο στην ιστορία σκηνοθετημένο βίντεοκλιπ.
Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν πολλές επιτυχίες του συγκροτήματος, καθώς οι Queen είχαν πλέον καθιερωθεί.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του
Ξεκίνησαν να ακούγονται έντονα οι φήμες ότι ο Φρέντι Μέρκιουρι, έπασχε από τον ιό του AIDS.Ο ίδιος βέβαια, τις διέψευδε. Το 1989, οι Queen επανήρθαν με το άλμπουμ The miracle. Ο Μέρκιουρι, αν και εμφανίζεται πολύ δυναμικός κι ενεργητικός στα βίντεοκλιπ τους, παρουσιάζει εμφανή διαφορά στην εμφάνιση του: αραιωμένα μαλλιά και αρκετά αδυνατισμένος.
Οι Queen δεν έκαναν καμία περιοδεία για να προωθήσουν το άλμπουμ τους από το οποίο προέκυψαν επιτυχίες, όπως το «I want it all», «Breakthru» και «The Invisible Man».
Το 1991, το συγκρότημα δημιούργησε το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο «Innuendo». Το τελευταίο τραγούδι είναι το διαχρονικό «The show must go on», του οποίου οι στίχοι φανερώνουν ότι ο Μέρκιουρι γνώριζε πως δεν θα ήταν για πολύ καιρό ακόμη στη ζωή…
Τα βίντεοκλιπ του «Innuendo», ήταν επεξεργασία παλιότερων video εκτός από τα «These are the days of our lives» και «I’m going slightly mad», τα οποία είναι ασπρόμαυρα και στα οποία ο Μέρκιουρι εμφανίζεται αποστεωμένος και αδύναμος.
Η κατάσταση της ασθένειάς του χειροτέρευε, με αποτέλεσμα οι φήμες για αυτή να γίνονται εντονότερες. Τελικά, στις 23 Νοεμβρίου του ’91, ο ίδιος ο τραγουδιστής έκανε ανακοίνωση στον Τύπο, που είχε κατασκηνώσει έξω από το σπίτι του στην Βρετανική πρωτεύουσα, ότι έπασχε από AIDS. Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα, πέθανε στο σπίτι του.
Όλο το διάστημα ήταν κοντά του οι γονείς του και η πρώην σύντροφός του, Mary Austin, καθώς και ο σύντροφός του τα τελευταία 6 χρόνια, Jim Hutton.
«I won’t be a rock star. I will be a legend», όπως έλεγε, και έτσι έγινε, καθώς μέχρι και σήμερα θεωρείται ο κορυφαίος perfomer και τραγουδιστής του είδους του.