Featured

Ο Γιάννης Διονυσίου είναι ίσως ο πιο ελπιδοφόρος ερμηνευτής της γενιάς του

Με αφορμή το νέο του τραγούδι «Γλυκό μου πικραμύγδαλο» η Στέλλα Παϊσανίδη συνομίλησε μαζί του και μας περιγράφει αυτό που ένιωσε.

Στέλλα Παϊσανίδη
ο-γιάννης-διονυσίου-είναι-ίσως-ο-πιο-ελ-730022
Στέλλα Παϊσανίδη

dionysiou 3

Λέξεις: Στέλλα Παϊσανίδη

«Ανήμερο μου σώμα, κοίτα να μη σωθώ. Να ’χω ένα λόγο ακόμα, να μη σε βαρεθώ» (Από το νέο τραγούδι του Γιάννη Διονυσίου)

O πιο ελπιδοφόρος ερμηνευτής της γενιάς του είναι ο Γιάννης Διονυσίου, ο οποίος έρχεται να αφήσει για μία ακόμη φορά τις καλύτερες εντυπώσεις με τη νέα μουσική δουλειά που παρουσίασε πρόσφατα.

Ο νεαρός μουσικός χάρισε στους λάτρεις της καλής και ποιοτικής μουσικής -σε συνεργασία με τον καταξιωμένο στιχουργό Κώστα Φασουλά και τον εξαίρετο συνθέτη και σολίστα του βιολιού Φώτη Σιώτα- το νέο του τραγούδι με τίτλο «Γλυκό μου πικραμύγδαλο».

«Το νέο μου τραγούδι σηματοδοτεί την έναρξη ενός όμορφου μουσικού ταξιδιού με συνοδοιπόρους τον καταξιωμένο στιχουργό Κώστα Φασουλά και επτά συνθέτες που έντυσαν με την μουσική τους τα στιχουργήματά του. Φυσικά αρωγός του ταξιδιού μας είναι το Ogdoo Music Group και ευχαριστώ πολύ όλους για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη που μας δείχνουν», μου λέει ο Γιάννης Διονυσίου.

Πατώντας το play, μια ιδιαίτερη ρυθμική μπαλάντα φτάνει στα αυτιά μου, η οποία μάλιστα ακολουθεί ένα ξεχωριστό δημιουργικό μονοπάτι. Επιπλέον, ένα κομμάτι που ξεφεύγει από την τετριμμένη συνταγή του είδους, μοιάζει να αγγίζει βαθιά την ψυχή μου.

Κομμάτι με λόγο λυρικό, στιβαρό και εύληπτο θα πω εγώ ακόμη για το «Γλυκό μου πικραμύγδαλο», που δημιουργεί έναν κόσμο αντιθέσεων στο βωμό του έρωτα.

«Ο έρωτας όπως και η ζωή μας είναι γεμάτη αντιθέσεις και αυτές είναι που τα κάνουν όλα πιο γλυκά, ενδιαφέροντα. Αν ήταν όλα ίδια δε θα είχαμε με τι να ασχοληθούμε», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο ερμηνευτής για τις αλλεπάλληλες αντιθέσεις του έρωτα που αναδεικνύονται στο τραγούδι.

Ίσως γι’ αυτό, σκέπτομαι, ο Γιάννης ξεχωρίζει από τους στίχους του τραγουδιού τον πιο αντιφατικό:

«Γλυκό μου πικραμύγδαλο, στο παρανάλωμά σου, με τη φωτιά σου αντίπαλο, έρχομαι πιο κοντά σου».

Βάζω ξανά το κομμάτι να παίζει. Είναι η στιγμή που αισθάνομαι πως ο καλλιτέχνης πετυχαίνει να αποτυπώσει παραστατικά και με ακρίβεια τα συναισθήματα που αφορούν σε αυτήν την ατελείωτη μάχη αγάπης, αποδεικνύοντας πως το άστρο του δεν περιορίζεται σε στενά όρια.

Κι ύστερα έρχεται στο νου μου και το εξής: O Διονυσίου πέραν του ότι διαθέτει μια φωνή που σου μένει, μπορεί να αγγίξει με ευκολία όλο το φάσμα του τραγουδιού, πράγμα στ’ αλήθεια σπουδαίο.

dionysiou

«Καταρχήν δεν είναι εύκολο να προσεγγίζεις τόσο διαφορετικά είδη. Μπορεί να χαθείς ανά πάσα στιγμή στη μετάφραση. Παρ’ όλα αυτά το θεωρώ πολύ σημαντικό διότι όσο περισσότερο διευρύνεις τους ορίζοντές σου, ειδικά στη μουσική, τόσο ευκολότερα αντιμετωπίζεις τους φόβους σου», τονίζει ο μουσικός στη συζήτησή μας και δίνει ένα παράδειγμα:

«Το πώς αντιμετωπίζεις ερμηνευτικά ένα τραγούδι που θεωρείς ότι δεν σου ταιριάζει, το φέρνεις από δω το φέρνεις από κει και το κάνεις στα μέτρα σου, σεβόμενος πάντα την πηγή».

Στο τέλος της σύντομης κουβέντας που είχα με το Γιάννη Διονυσίου, είμαι πεπεισμένη πως μίλησα με έναν άνθρωπο που υπηρετεί ταπεινά, με κάθε δύναμη και κυρίως με σεβασμό την τέχνη του.

Πολύ περισσότερο, όμως, συνειδητοποιώ πως επικοινώνησα με έναν καλλιτέχνη που απέχει κατά πολύ από το δήθεν και το σνομπ. Και αν κάποια από τα λόγια του το αποδεικνύουν αυτό στο μέγιστο είναι εκείνα που μου είπε για τις μικρές, αλλά και τις μεγάλες μουσικές σκηνές:

«Ο κάθε χώρος έχει τη γλύκα του. Τα ταβερνάκια έχουν το χαρακτηριστικό μόνιμο βουητό, τους ήχους των ποτηριών και των πιάτων και γινόμαστε όλοι μαζί μια παρέα. Οι μουσικές σκηνές και τα θέατρα βγάζουν μια πιο συναυλιακή διάθεση. Και τα δυο τα χρειαζόμαστε νομίζω».

dionysiou 2

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Διονυσίου

Γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου το 1990. Ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία πέντε ετών, μαθήματα βιολιού σε ηλικία δέκα ετών και μαθήματα Θεωρίας της Μουσικής και Αρμονία στο Ολυμπιακό Ωδείο Κύπρου. Σε ηλικία οκτώ ετών αρχίζει την ενασχόλησή του με την Ψαλτική Τέχνη. Το 2006 εισάγεται στο νεοσυσταθέν Μουσικό Σχολείο Λευκωσίας από το οποίο αποφοιτεί το 2008. Μετά τη στρατιωτική του θητεία, το 2010, εισάγεται στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, όπου σπουδάζει στην Κατεύθυνση «Βυζαντινή Μουσική», με ειδίκευση «Ερμηνεία και Εκτέλεση Ψαλτικής», από το οποίο αποφοιτεί τον Απρίλιο του 2016. Τον Σεπτέμβριο του 2020 αποφοιτεί από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ερμηνεία Ενόργανης και Φωνητικής Μουσικής» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, με ειδίκευση στην «Ψαλτική Τέχνη». Από Σεπτέμβριο του 2019 διδάσκει στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το μάθημα «Δημοτικό Τραγούδι», ενώ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 δίδαξε και στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το μάθημα «Φωνητική».

Κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα συμμετέχει σε διάφορες μουσικές ομάδες που ασχολούνται κυρίως με την Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική, αλλά και τις μουσικές του ευρύτερου ελληνικού χώρου με τις οποίες δίνουν συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2013 μέχρι και σήμερα συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος («Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές», «Σερσέ λα φαμ»), αλλά και του ιδιωτικού θεάτρου («Ο Ιάσoνας και το Χρυσόμαλλο Δέρας», «Κάποτε στο Βόσπορο») ως τραγουδιστής, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου.  Από τον Μάρτιο του 2016 μέχρι σήμερα έχει συμμετοχές σε πολλούς ολοκληρωμένους δίσκους.

* Αυτή την περίοδο ο Γιάννης Διονυσίου ηχογραφεί τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του Φθινοπώρου. Αναμένει, λοιπόν, με τους συνεργάτες του να ανοίξουν οι συναυλιακοί χώροι για να μπορέσουν να παρουσιάσουν ζωντανά τη νέα τους δουλειά. Και εμείς, φυσικά, περιμένουμε πώς και πώς να τον απολαύσουμε στα πάλκα, στις σκηνές και τα θεατρικά σανίδια.

**Η εικαστική προσέγγιση της εικόνας του Γιάννη Διονυσίου που συνοδεύει την κυκλοφορία του νέου του τραγουδιού είναι δημιουργία του ανατρεπτικού νέου καλλιτέχνη Έβρου Βοσκαρίδη. Όσο για το video clip του τραγουδιού, αυτό υπογράφει ο βραβευμένος σκηνοθέτης  ταινιών μικρού μήκους Θωμάς Γιαννάκης και κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα