Γιατί διαλύθηκαν οι Domenica;
Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος θυμάται τις εποχές των Domenica, τους λόγους που διαλύθηκαν και εμείς μαθαίνουμε τι κάνει στο σήμερα.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ακούω Domenica από πάντα. “Όνειρο γλυκό και ξένο και παντοτινά χαμένο σε κρατώ στο νου μου ακόμα σαν τριαντάφυλλο στο στόμα” είναι ένας από τους στίχους, που θυμάμαι να ακούω σπίτι μου από μικρό παιδί. Για αρκετά χρόνια δεν ήξερα αν η μπάντα έχει κυκλοφορήσει νέα κομμάτια ούτε αν συνεχίζει να είναι ενεργή.
Έτσι πρόσφατα σε μία αναζήτηση μου, ήρθε στο νου μου το κομμάτι που αγαπώ πιο πολύ από το σχήμα, το “Λίγη ζωή ακόμη” και έτσι πήρα την απόφαση να βρω τον τραγουδιστή του, Δημήτρη Κανελλόπουλο για να μάθω τι κάνει στο σήμερα, αλλά και για να μιλήσουμε για το πως βίωσε ο ίδιος εκείνη την εποχή.
Ο frontman του σχήματος συνεχίζει και δημιουργεί μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, το τελευταίο χρόνο έχει βγάλει και κάποια καινούρια τραγούδια, ενώ από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 31 ορχηστρικά κομμάτια.
«Υπάρχουν κάποια νέα πράγματα, όμως σε γενικές γραμμές αυτά που κυκλοφορώ είναι πράγματα που γράφω χρόνια τώρα – κάποια μπορεί να είναι 20-25 χρόνια πριν», αναφέρει.
Μιλώντας για τις εποχές εκείνες που οι Domenica κυκλοφορούσαν επιτυχίες, ο Δημήτρης επισημαίνει πως τότε τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά και μπορούσαν οι καλλιτέχνες να ζήσουν από αυτό που έκαναν.
«Αυτό που θυμάμαι είναι πως υπήρχε έδαφος και πρόθυμος κόσμος να προβάλει αυτά τα τραγούδια γιατί δεν είναι στο γούστο του Έλληνα και ούτε έγιναν και ποτέ. Γι’ αυτό τον λόγο και πριν από 10 χρόνια που άρχισα να οπισθοχωρώ – γύρισε η εποχή. Δεν είναι ότι δεν εκφράζαμε τον κόσμο, καθώς και άλλα παρόμοια σχήματα δεν κατάφεραν να συνεχίσουν την επαφή με το κοινό», τονίζει ενώ συμπληρώνει πως «αυτό που μένει είναι ότι ο Έλληνας μπορεί να είναι πρόθυμος – αλλά αυτό που ισχύει και στην δουλειά μας είναι ότι αυτό που προμοτάρετε είναι και αυτό που ακούγεται. Ποτέ κανείς δεν ανακάλυψε κάποιον μαγικά. “Επιβάλλεται” αυτό που υπάρχει σε όλα τα μέσα», δηλώνει.
Μιλώντας γιατί διαλύθηκαν οι Domenica, ο Δημήτρης επισημαίνει πως ξεκάθαρα έπαιξε μεγάλο ρόλο αυτό που περιγράφει παραπάνω.
«Οι άνθρωποι του χώρου έχουν βρει άλλα πράγματα για να προωθούν. Γενικότερα δεν στηρίζουν στον δικό μας χώρο παλιότερους και νεότερους καλλιτέχνες που δεν παίζουν τα ρεύματα της εποχής και δεν παίζουν κομμάτια τους. Από την άλλη εκεί φαίνεται το πόσο αγαπάς αυτό που κάνεις. Εγώ το λατρεύω, προσπαθώ να το κάνω όσο μπορώ», επισημαίνει.
Φυσικά όπως υπενθυμίζει οι καλλιτέχνες είχαν και δεύτερο πλήγμα γύρω στο 2017-2018 με τις εταιρείες δικαιωμάτων.
«Χάθηκαν διάφορα εισοδήματα, από ανθρώπους που ίσως επιβίωναν απ’ αυτό και ήταν ο κόπος τους. Ήρθε ένα μεγάλο πάνω – κάτω. Εγώ κατάφερα και το ξεπέρασα. Δουλεύαμε μία ζωή και ξαφνικά φτάσαμε στο μηδέν, χωρίς καμία υποστήριξη από το κράτος, αν εξαιρέσουμε κάποια επιδόματα για τον κορονοϊό. Όλα αυτά τα πράγματα απέναντι στους δημιουργούς ήταν και από τη μία κυβέρνηση και από την άλλη για γέλια»
Σχετικά με το αν του λείπει κάτι από εκείνη την εποχή, ο Δημήτρης δηλώνει πως όχι και στο ενδεχόμενο να επιστρέψει είτε στο σχήμα είτε προσωπικά θα ήθελε σίγουρα να είναι κάτι σημερινό.
«Εμείς στην Αθήνα κάναμε μία επανένωση περίπου στο 2017, σε συνδυασμό με ένα επετειακό άλμπουμ που κάναμε ακουστικής μορφής με επανεκτελέσεις παλιών τραγουδιών. Πήγε να δημιουργηθεί μία κατάσταση, αλλά για κάποιο λόγο – ίσως επειδή δεν είμαστε σε κάποια μεγάλη εταιρεία – δεν μπόρεσε να βγει παραέξω.
Κάνουμε κάποιες προσπάθειες εδώ πέρα, αλλά χρειάζεται κάποιοι να το στηρίξουν, δεν μπορούν όλα γίνουν μαγικά. Σε γενικές γραμμές εγώ ετοιμάζω κάποια πράγματα, όμως, ο κορονοϊός μας πήγε λίγο πίσω. Το τι θα γίνει στην πορεία και τι κουράγια θα υπάρχουν, θα το δούμε», περιγράφει.
Την εξαφάνιση της ροκ σκηνής, την περιγράφει ως ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Μάλιστα, σε μία πρόσφατη αναζήτηση του στη Google, γράφοντας την λέξη “rock”, στα προτεινόμενα του εμφάνισε “Is rock dead?”.
«Όλα τα σχήματα παγκοσμίως έχουν μία καθίζηση – φυσικά υπάρχει κόσμος που ακούει αυτό το είδος. Το κοινό ακούει αυτό που προμοτάρετε. Η rock δεν προβάλλεται, οπότε κατ’ επέκταση δεν έχουμε νέους καλλιτέχνες να ανανεώνουν αυτό το είδος. Δεν υπάρχουν επιτυχίες όπως πριν 10 χρόνια, που κάπου εκεί σταμάτησε αυτό το πράγμα. Υπάρχουν άνθρωποι που ακούνε και γεμίζουν συναυλίες, αλλά δεν υπάρχει εξέλιξη. Ακόμα και τα ραδιόφωνα βολεύονται με ένα παλιό κλασσικό ρεπερτόριο, δημιουργούν ένα κοινό και σταματάνε εκεί. Δεν προβάλλουν κάτι νέο, οπότε αν δεν δείξεις το καινούργιο που θα πας; Πουθενά», καταλήγει.
ΕΔΩ μπορείτε να βρείτε τρία καινούργια τραγούδια και 6 acoustic επανεκτελέσεις, ενώ ΕΔΩ μπορείτε να ακούσετε όλα τα ορχηστρικά κομμάτια, που έχουν κυκλοφορήσει.