Η Ελβετία η μεγάλη νικήτρια της Eurovision – Στην 11η θέση η Ελλάδα
Στην 15η θέση η Κύπρος - Αναλυτικά όλες οι βαθμολογίες της βραδιάς
Με την Ολλανδία, ένα από τα μεγάλα φαβορί της φετινής Eurovision να έχει αποκλειστεί την τελευταία στιγμή από τον διαγωνισμό και με την συμμετοχή του Ισραήλ να αποτελεί «κόκκινο πανί» λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ο μεγάλος τελικός του μουσικού διαγωνισμού άρχισε στις 22.00 το βράδυ του Σαββάτου (11/5/24), με την Μαρίνα Σάττι να εμφανίζεται στην 12η θέση για την Ελλάδα.
Με τα στοιχήματα να δίνουν και να παίρνουν για την ελληνική συμμετοχή –την οποία τα προγνωστικά του Σαββάτου έδιναν στην τελική δεκάδα και τελικά κατέκτησε την 11η θέση – η Μαρίνα Σάττι ερμήνευσε το «Ζάρι» στο Μάλμε της Σουηδίας, όπου διεξάγεται η Eurovision φέτος και πήρε συνολικά μόλις 126 βαθμούς!
Μια με το… “στανιό” politically correct τηλεοπτική βραδιά, όπου ο εντυπωσιασμός περιορίστηκε στο… οπτικό υπερθέαμα. Τα “Eurovision Lights” ήταν και φέτος εμπνευσμένα από το Βόρειο Σέλας, που θυμίζουν και τους ισοσταθμιστές ήχου. Οι Σουηδοί (7 φορές νικητές στο διαγωνισμό) στο Malmö φιλοξένησαν τη φετινή διοργάνωση, παίρνοντας τη σκυτάλη από την περσινή νικήτρια Loreen που θριάμβευσε στο Λίβερπουλ το 2023.
Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τη Malmö Arena και κυμάτισαν σημαίες στο ρυθμό συνθημάτων «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Μέσα στην αρένα χειροκροτήματα και αποδοκιμασίες μπλέχτηκαν όταν εμφανίστηκε η Eden στη σκηνή με τον “Τυφώνα”. Νωρίτερα, η Ολλανδία με τον Joost Klein έμεινε εκτός τελικού λόγω περιστατικού με γυναίκα εργαζόμεnη της EBU.
Στον Μεγάλο Τελικό διαγωνίστηκαν 25 τραγούδια, μετά από τον αποκλεισμό της Ολλανδίας και η μεγάλη νικήτρια της βραδιάς είναι η Ελβετία με το Nemo. Ο καλλιτέχνης κέρδισε την καρδιά της Ευρώπης με την περσόνα του και την άρτια εμφάνισή του στη σκηνή.
Congratulations #Switzerland – a worthy winner of @Eurovision pic.twitter.com/dlQzb21Eok
— James Churchfield (@ChurchfieldJE) May 11, 2024
Η Ελβετία συγκέντρωσε 591 βαθμούς. Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η Κροατία με 547 βαθμούς και την τρίτη η Ουκρανία με 453. Η Ελλάδα βγήκε 11η, συγκεντρώνοντας 126 βαθμούς και η Κύπρος 15η, με 78.
#SonDakika: 2024 Eurovision Şarkı Yarışması’nı İsviçre kazandı! 🏆
Eurovision yarışmasına bu yıl 37 ülke katılım gösterdi ve iki yarı final gerçekleşti…#eurovision #switzerland #eurovision2024 #nemo #eurovision24 pic.twitter.com/kuo6O6uNn3
— Şimdi Duyduk (@simdiduyduk) May 11, 2024
The full board of Eurovision Song Contest 2024! 🚨 pic.twitter.com/g0nOuLdUZ0
— Eurovision News (@EurovisionNewZ) May 11, 2024
Το Nemo από την Ελβετία με το “The Code”
Το Nemo από την Ελβετία ήταν από τις πρώτες μέρες ένα από τα μεγάλα φαβορί της φετινής Eurovision με το τραγούδι “The Code”, ένα κομμάτι που μιλά για για την προσωπική αναζήτηση μέχρι να βρεις το ποιος/ποια/ποιο είσαι.
H επιλογή του εκπροσώπου της χώρας έγινε από ελβετική επιτροπή η οποία άκουσε περίπου 420 διαφορετικούς καλλιτέχνες που κατέθεσαν τα τραγούδια τους.
«Το “The Code” αφορά το ταξίδι που ξεκίνησα με τη συνειδητοποίηση ότι δεν είμαι ούτε άνδρας ούτε γυναίκα. Το να βρω τον εαυτό μου ήταν μια μακρά και συχνά δύσκολη διαδικασία για μένα. Αλλά τίποτα δεν με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα από την ελευθερία που κέρδισα συνειδητοποιώντας ότι είμαι non-binary» ανέφερε το φετινός μεγάλος νικητής.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το “The Code” περιγράφεται όχι απλώς ως ένα τραγούδι, αλλά ως ένας ασφαλής χώρος μέσα από στον οποίο, κάθε άνθρωπος μπορεί να βρει την αλήθεια του. Η αλήθεια του Nemo βρίσκεται ανάμεσα στα 0 και 1 του δυαδικού συστήματος:
«Κάπου ανάμεσα στα 0 και τα 1, εκεί βρήκα το βασίλειό μου» αναφέρεται στους στίχους.
Το Nemo Mettler είναι γεννημένο στις 3 Αυγούστου 1999 και είναι ράπερ, τραγουδιστ@ και μουσικ@ που γεννήθηκε στο Biel/Bienne της Ελβετίας.
Προσδιορίζεται ως non binary/μη δυαδικό άτομο. Εκτός από το τραγούδι, το Nemo παίζει επίσης βιολί, πιάνο και ντραμς.
Το EP, Clownfisch, του 2015 του Nemo έφτασε στο νούμερο 95 στα ελβετικά charts. Το single του, “Du”, του 2017, έφτασε στο νούμερο 4 στην Ελβετία.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το τραγούδι γράφτηκε από το Nemo και τρεις άλλους τραγουδοποιούς. Κυκλοφόρησε στις 29 Φεβρουαρίου 2024 από την Better Now Records.
Η προσωπική ιστορία του Nemo γίνεται έτσι μια παγκόσμια αφήγηση, μια έκκληση προς όλους να σπάσουν τον δικό τους κώδικα και να εισέλθουν στο βασίλειο της αυθεντικότητας. Και το Nemo δηλώνει χαρούμενο που μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σκηνή του Μάλμε για να παρουσιάσει το τραγούδι και τον κώδικα που περιέχει:
“Είναι απίστευτη τιμή να εκπροσωπώ την Ελβετία στον διαγωνισμό της Eurovision. Αυτή η πλατφόρμα προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και γενεών. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα ως gender-queer άτομο να υπερασπιστώ ολόκληρη την LGBTQIA+ κοινότητα”.
Τα αποτελέσματα της κριτικής επιτροπής
Mία από τις πιο ανατρεπτικές στιγμές της ψηφοφορίας ήταν οι 333 βαθμοί που έδωσε το κοινό στο Ισραήλ, ανεβάζοντάς το προσωρινά στην πρώτη θέση, ενώ μέχρι στιγμής κινούνταν πάρα πολύ χαμηλά στην τελική λίστα της κατάταξης. Στη συνέχεια, βέβαια, εκτοπίστηκε από την Ουκρανία που πήρε 307 βαθμούς.
Στην πορεία στην πρώτη θέση ανέβηκε η Κροατία που συγκέντρωσε 337 βαθμούς από το κοινό, ενώ η Γαλλία με 227 βαθμούς από το κοινό τερμάτισε στην τρίτη θέση και συνολικά με 445 βαθμούς.
Η Ελβετία είχε συγκεντρώσει 365 βαθμούς από τις κριτικές επιτροπές και στη συνέχεια σκαρφάλωσε στους 591 βαθμούς, παίρνοντας τη νίκη.
HE DID NOT JUST BROKE THAT DAMN TROPHY LOL #Eurovision2024 #nemo #Switzerland #thenetherlands #joostklein #joostice pic.twitter.com/T8I5OoY3lQ
— let’s go Bladie (@windfavoredFP) May 11, 2024
Οι επιτροπές αγνόησαν την Ελλάδα, την έσωσε το televoting
Η Μαρίνα Σάττι βρέθηκε στο στόχαστρο για τη συμπεριφορά της στην συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του β’ ημιτελικού της φετινής Eurovision αλλά φαίνεται ότι τους Eurofans δεν τους ένοιαξε καθόλου αυτό.
Και χάρη στις ψήφους του κοινού (televoting) ήταν που μπόρεσε η Μαρίνα Σάττι να αποφύγει την… πανωλεθρία.
Γιατί οι επιτροπές, δεν πίστεψαν και δεν ψήφισαν το Ζάρι. Στις βαθμολογίες των εθνικών επιτροπών, η Μαρίνα Σάττι βρέθηκε στη 14η θέση με 41 βαθμούς.
Όταν στη βαθμολογία ενσωματώθηκαν οι ψήφοι του κόσμου, η Ελλάδα πήρε 85 και έφτασε τους 126 βαθμούς και τελικά τερμάτισε στην 11η θέση.
Έτσι εξηγείται και το ότι η Μαρίνα Σάττι ξεσήκωσε τη Malmo Arena με την εμφάνισή της. Ενθουσίασε τον κόσμο αλλά όχι τις επιτροπές.
Η βαθμολογία της ελληνικής κριτικής επιτροπής
Η Έλενα Παπαρίζου σε ζωντανή μετάδοση από την Αθήνα ανακοίνωσε τις ψήφους της ελληνικής κριτικής επιτροπής.
Το 12άρι της Αθήνας πήγε στο Nemo από την Ελβετία, με τη Μαρίνα Σάττι να σηκώνεται και να πανηγυρίζει μαζί του.
Στην Κύπρο, οι Έλληνες έδωσαν 10 βαθμούς, 8 βαθμούς στην Ιταλία, 7 στη Γαλλία, 6 στην Πορτογαλία, 4 στην Αρμενία, 3 στο Λουξεμβούργο και έναν βαθμό στη Σουηδία.
Το Σαν Μαρίνο «νησιωτική χώρα»;
Αλευράς και Ζερόμ Καλουτά για πρώτη φορά στην ελληνική μετάδοση του διαγωνισμού με αρκετά λαθάκια, αλλά εν γένει καλή ενέργεια. Πέραν όμως του ότι ούτε το βράδυ του Σαββάτου περιέγραφαν σωστά όσα διαξάγονταν στη σκηνή της Eurovision 2024, μεταξύ άλλων οι τηλεθεατές άκουσαν πως το Σαν Μαρίνο ενδεχομένως να δώσει 12 βαθμούς στην Ελλάδα, καθώς είναι και αυτό «νησιωτική χώρα»! Την ατάκα εκστόμισε ο Ζερόμ Καλούτα, όμως δεν τον διόρθωσε ούτε ο Θανάσης Αλευράς…
Πάντως μάθαμε απόψε ότι το Σαν Μαρίνο αυτονομήθηκε και σάλπαρε για Αδριατική #eurovisiongr#αμόρφωτοι
— Jackie ωχ! (@sorthii) May 11, 2024
Πάμε στο Σαν Μαρίνο, νησιωτική χώρα κι αυτή…
Εντωμεταξύ το Σαν Μαρίνο⬇️#eurovisiongr #Eurovision2024 #Greece pic.twitter.com/9ofJzZV9rR
— Ο πρώτος του χωριού ® (@1stinthevillage) May 11, 2024