Έτσι θα γιορτάσει η πόλη την Παγκόσμια ημέρα τζαζ

Η Θεσσαλονίκη θα γιορτάσει την παγκόσμια μέρα jazz με δυο μοναδικές εκδηλώσεις.

Parallaxi
έτσι-θα-γιορτάσει-η-πόλη-την-παγκόσμια-106754
Parallaxi

Για μία μοναδική ανοιξιάτικη βραδιά με soundtrack το αισθαντικό “Cry me a river”ετοιμάζεται η πόλη, καθώς με ένα μεγάλο αφιέρωμα στις δύο διεθνείς ντίβες της τζαζ, Ella Fitzgerald και Sarah Vaughan, επιστρέφει η Παγκόσμια Ημέρα της Τζαζ, λίγο νωρίτερα της καθιερωμένης ημερομηνίας της, στην Θεσσαλονίκη, λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας. 

jazz 2

Η Παγκόσμια Ημέρα της Τζαζ, κάθε χρόνο στις 30 Απριλίου, αποτελεί ένα παγκόσμιο αναγνωρισμένο θεσμό του οποίου η αρχή έγινε στην Αμερική πριν 6 χρόνια με πρωτεργάτη τον Aμερικανό μουσικό της τζαζ, Χέρμπι Χάνκοκ. Ένας θεσμός που θεσπίστηκε από την UNESCO και το “Thelonious Monk Institute”, ενώ εξαπλώνεται σε ολοένα και περισσότερες γωνιές του πλανήτη. Μία γωνιά από αυτές και η Θεσσαλονίκη η οποία χάρη του άοκνου συλλόγου “Φίλοι της Τζαζ & Δημιουργικής Μουσικής” συμμετέχει στον θεσμό για 3η συνεχή φορά, τιμώντας την τζαζ με την σειρά της αφουγκραζόμενη την δύναμη του θεσμού και ανταποκρινόμενη στην ανάγκη της πόλης, για κάτι λίγο πιο έξω από τις συνήθεις προτιμήσεις της.

Η διοργάνωση φέτος τιμά δύο μεγάλες μορφές της σκηνής, με το “Εlla & Sara” να αποτελεί σχεδόν το μότο που θα σε οδηγήσει στο στενό της Παπαμάρκου την πολυαναμενόμενη νύχτα τις 21ης Απριλίου.

H Φιτζέραλντ έγινε γνωστή, αγαπήθηκε και κατάφερε να καθηλώσει τον κόσμο της τζαζ χωρίς αντικειμενικά καλή χροιά. Με την ιδιαίτερη φωνή της, που πολλοί χαρακτήρισαν παιδική, αλλά ταυτόχρονα με το μεγάλος εύρος αυτής της φωνής, το οποίο έπιανε μέχρι και νότες σοπράνο, οι ικανότητές της στον αυτοσχεδιασμό αλλά και ο ιδιαίτερος τρόπος προφοράς της, την έκαναν να ξεχωρίσει από άλλες σύγχρονές της. Ακόμα και αν δεν είσαι φίλος της τζαζ, δεν γίνεται να μην έχεις σιγομουρμουρίσει έστω μία φορά το “Cry me a river” ή να μην έχεις ακούσει σε ένα cafe το Undecided. Η Φιτζέραλντ έμεινε στην ιστορία της τζαζ με το ταλέντο της και σίγουρα στης δισκογραφίας με το Every time we say goodbye.

Από την άλλη η Σάρα Βον, επίσης Αμερικανίδα, έχει μείνει στην ιστορία της τζαζ, ως μία από τις πιο αξιοθαύμαστες φωνές του 20ου αιώνα. Ίσως την έχεις ακούσει ως Sassy, το οποίο και ήταν ένα από τα παρατσούκλια του ονόματός της και πριν ξεκινήσει την απογειωτική σόλο καριέρα της, ήταν μέλος διάσημων γκρουπ της εποχής της. Η γυναίκα πίσω από την Σάρα Βον, αναγνωρίστηκε ως μία εξαιρετικά ταλαντούχα τραγουδίστρια και περφόρμερ, μία καλλιτέχνης που κατάφερε να περιηγήσει την τζαζ ακόμα και σε πιο ποπ ήχους, αφήνοντας το στίγμα της στην σκηνή της τζαζ, ως άλλος ένας αφροαμερικανός θρύλος!

Αυτή την φορά εξαιτίας της Μεγάλης Εβδομάδας, στην Θεσσαλονίκη η μεγάλη Παγκόσμια Ημέρα της τζαζ έρχεται λίγο νωρίτερα, στις 21 Απριλίου με σημείο συνάντησης τον χώρο του Cafe Bazaar για το ξεχωριστό αυτό αφιέρωμα στις “Ella & Sarah” το οποίο και θα παρουσιαστεί από το τρίο του Γρηγόρη Σημαδόπουλου και τις ερμηνεύτριες Βίκυ Αλμαζίδου και Γιούλα Μιχαήλ που με τις αισθαντικές φωνές τους να δίνουν το απαιτούμενο άρωμα της τζαζ στην μαγική αυτή ανοιξιάτικη νύχτα.

*ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΖΑΖ – “A Great Tribute in ELLA & SARAH” ΧΩΡΟΣ: Café Bazaar, Παπαμάρκου 34 (πλατεία Άθωνος), Θεσσαλονίκη ΗΜΕΡΑ και ΩΡΑ: Πέμπτη 21 Απριλίου, 21:00 κουπόνι συλλόγου: 5e

Τρίο Γρηγόρη Σημαδόπουλου: Γρ. Σημαδόπουλος (πλήκτρα), Αγαμέμνωνας Μάρδας (κοντραμπάσο), Γιάννης Ριμάρεφ (τύμπανα) Guests: Βίκυ Αλμαζίδου, Γιούλα Μιχαήλ (φωνές) Επιμέλεια – Συντονισμός: Αλεξάνδρα Καλέτσαρη (Σύλλογος «Φίλοι της Τζαζ & Δημιουργικής Μουσικής»)

Στο απόλυτο jazz στέκι της πόλης η ίδια νύχτα αναμένεται το ίδιο εξαιρετική. 

Στις 9.30 μ.μ. το Duende Jazz Bar της Καλαποθάκη υποδέχεται το κουαρτέτο του Χάρη Λαμπράκη.

Ενα από τα καλύτερα Jazz σχήματα της χώρας μας με μακρά πορεία και ιδιαίτερο ήχο.

Xάρης Λαμπράκης – Νέυ
Δημήτρης Θεοχάρης – Πιάνο
Δημήτρης Τσεκούρας – Κόντραμπασο

Νίκος Σιδηροκαστρίτης – Τύμπανα

____

Το Χάρης Λαμπράκης Quartet σχηματίστηκε το 2006.

Ξεκίνησαν παίζοντας σε διάφορους χώρους της Αθήνας, όπως το Παράφωνο Jazz Club, το Café Αλάβαστρον κ.ά.

Το συγκρότημα το 2007 ηχογράφησε το πρώτο του CD με τίτλο Θέα στο στούντιο Σιέρρα με ηχολήπτη τον Γιώργο Καρυώτη (ανεξάρτητη παραγωγή, 2010).

Το 2011 ηχογραφούν ξανά με τον Γιώργο Καρυώτη το δεύτερο CD με τίτλο Μετέωρα. Σε αυτό συμμετέχουν τρεις στενοί φίλοι του συγκροτήματος, οι: Κώστας Τατσάκης (τύμπανα), Andrea Romani (φλάουτο) και Νικόλας Σκορδάς (σοπράνο σαξόφωνο).

Το γκρούπ έχει εμφανιστεί σε πολλές μουσικές σκηνές τόσο στην Αθήνα, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα όπως Παράφωνο Jazz Club, Dizzy Miles, Café Αλάβαστρον, Αυλαία, Duende (Λάρισα) κ.ά. και φεστιβάλ σε Ελλάδα και Κύπρο όπως: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών – Ίδρυμα Ωνάση (1o Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ), 12ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ Δήμου Αθηναίων (Τεχνόπολις 2012, όπου απέσπασε το βραβείο κριτών), 1ο Τζαζ Φεστιβάλ Καλαμάτας, Τζαζ Φεστιβάλ Τήνου, Τζαζ Φεστιβάλ Ζακύνθου (Zante Jazz Festival), Μονή Λαζαριστών (Θεσσαλονίκη), Καστελλιώτισσα (Λευκωσία), Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου στην Αξιοθέα (Λευκωσία).

Στοιχεία του ήχου του συγκροτήματος αποτελούν η τροπική (modal) τζαζ, η ελληνική παραδοσιακή αλλά και οι τροπικές μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου, οι τζαζ αρμονίες της δεκαετίας του 1960, αλλά και η αυτοσχεδιαζόμενη μουσική.

Το συγκρότημα συνεχίζει μέχρι σήμερα παίζοντας και συλλέγοντας υλικό για την επόμενη δισκογραφική δουλειά του.

______________

Εισοδος: 8 ευρώ

Διαβάστε επίσης: Μαμά τι είναι jazz;

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα