κάπου-ανάμεσα-στη-θεσσαλονίκη-και-την-1097473

Μουσική

Κάπου ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Ουτρέχτη γεννήθηκαν οι Kapten

Με ένα μείγμα από Ethiopian music, cinematic soul, hip-hop και underground rock, η μπάντα μιλάει για τα καλά και τα... στραβά της μουσικής και της Θεσσαλονίκης λίγο πριν το επόμενο live

Γιώργος Σταυρακίδης
Γιώργος Σταυρακίδης

Πνευστά, μπάσα και drums, live electronics και επιβλητικά γυναικεία φωνητικά συνθέτουν μία πλήρη μουσική εμπειρία που όποιος τη ζει, τη θυμάται για πάντα, μαζί με τους Kapten που είναι υπεύθυνοι ενός μουσικού σύμπαντος που γινόμαστε όλοι αποδέκτες του και, γιατί όχι, κάτοικοι του μαζί τους.

Η μπάντα που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη την περίοδο της καραντίνας από τον τρομπετίστα Παναγιώτη Καπετανάκη, μετράει αυτή τη στιγμή οκτώ μέλη, συνεχίζει να δημιουργεί και να “δημιουργείται” σε ένα στούντιο στα Λαδάδικα, φτιάχνει τραγούδια στις διαδρομές μέσα σε αστικά και διανύει μία συναρπαστική πορεία που πλέον αναγνωρίζεται σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

Μετά τη συμμετοχή τους στο Kapani και την πρώτη τους εμφάνιση στην Αθήνα στο An Club τον περασμένο Οκτώβρη, οι Kapten επιστρέφουν στην πόλη τους με ένα αλλιώτικο live την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου στο KRAU στην Ορφανίδου στα Λαδάδικα με παλιότερα και καινούρια τραγούδια του άλμπουμ που ετοιμάζουν, ενώ ο Παναγιώτης Καπετανάκης μιλάει στην Parallaxi για τη δημιουργία του σχήματος και τη ζωή… στη Θεσσαλονίκη!

Ποιες μουσικές της πόλης και ποιες γειτονιές σας οδηγούν στη δημιουργία ενός δικού σας μουσικού σύμπαντος;

Το στούντιo μας βρίσκεται στα Λαδάδικα και εκεί περνάω το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μου. Η περιοχή φιλοξενεί εδώ και δεκαετίες τα στούντιο πολλών συγκροτημάτων, κάτι που φαίνεται να αλλάζει γρήγορα τώρα με την «ανάπτυξη». Από τη μία το τσιμέντο και η νευρικότητα του κέντρου μας έχει μπολιάσει αλλά από την άλλη η μετακίνηση μέσα σε αυτό αποτελεί ίσως την πιο σημαντική επιρροή στη δημιουργία. Σχεδόν όλα τα κομμάτια της μπάντας έχουν γραφτεί στη διαδρομή από το σπίτι στο στούντιο, στις «νεκρές» ώρες μέσα στα αστικά, όπου είναι ο καλύτερος τρόπος να περάσω τον χρόνο μου μέσα σε αυτά.

Διαβάζω πως δημιουργήθηκαν οι Kapten κάπου μέσα στην καραντίνα. Ποια ανάγκη σας οδήγησε στη δημιουργία του σχήματος σε τέτοιες συνθήκες;

Προσπάθησα να είμαι όσο πιο δημιουργικός γινόταν στην πρώτη καραντίνα και έτσι αφοσιώθηκα στο να γράφω μουσική. Μετά από τόσους μήνες απομόνωσης, η ανάγκη για επαφή, συντροφικότητα, δημιουργία και συναισθηματική εκτόνωση με άλλους ανθρώπους ήταν επείγουσα! Έτσι άρχισα να οργανώνω συναντήσεις με άτομα που πίστευα πως θα τους ενδιέφερε το υλικό που είχα ετοιμάσει.

Πόσοι και ποιοι είστε οι Kapten;

Είμαστε οκτώ. Οι Kapten είμαστε ένα συγκρότημα που δημιουργήθηκε κάπου ανάμεσα στην Ουτρέχτη και τη Θεσσαλονίκη. Η μουσική μας είναι ένα μείγμα από Ethiopian music, cinematic soul, hip-hop και underground rock. Έχουμε κυκλοφορήσει ένα ΕP με τίτλο “Polarity” στο οποίο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες Myka9, Bert Van Den Brink και Suze Terwisscha Van Scheltinga, και τρία singles, τo “Strange” (2021), το “What You Get” (2022) και το “Take a Good Look” (2023).

Χρησιμοποιείτε πολλά συστατικά από διαφορετικές μουσικές για να φτιάξετε τελικά κάτι διαφορετικό το οποίο σας εκφράζει;

Ναι είναι σαν τη μαγειρική, ανάλογα με τις ανάγκες σου κάθε μέρα προσαρμόζεις το τι θα μαγειρέψεις και τι υλικά θα χρησιμοποιήσεις. Η αισθητική, ο χαρακτήρας, τα εργαλεία και οι ανάγκες του καθένα είναι διαφορετικές, ευτυχώς! Παρόλο που στη μουσική μας υπάρχουν στοιχεία από διαφορετικά είδη, ίσως φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους, υπάρχει μια αόρατη κλωστή που ενώνει όλες τις καταβολές μας.

Είναι εύκολο στη Θεσσαλονίκη και ίσως και γενικότερα στην Ελλάδα να παίξεις και να προτείνεις μουσικές που γουστάρεις και δεν θεωρούνται «της μόδας» με την έννοια του εφήμερου;

Δεν ξέρω τι είναι εύκολο στην Ελλάδα, ίσως το να γκρινιάζεις και να μη δημιουργείς τίποτα που θα βοηθήσει προς το κοινό καλό; Όσον αφορά εμάς, για τον περισσότερο κόσμο ο μουσικός είναι διασκεδαστής, σαν τον γελωτοποιό τα παλιά χρόνια. Λες πως είσαι μουσικός και σε κοιτάνε με μισό μάτι. Οπότε και το να παίζεις απλά μουσική δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αλλά άμα δεν ρισκάρεις και δεν προσπαθήσεις για αυτά που αγαπάς τι μένει πραγματικά; Όσον αφορά τη μόδα, αυτήν τη στιγμή γίνεται χαμός με το hip-hop, πράγμα που βρίσκω πολύ θετικό και καθόλου εφήμερο. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του είδους εκφράζει άμεσα τη νεολαία, την οποία βάζει και σε μια δημιουργική τροχιά, δίνοντάς της πολιτική σκέψη. Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη και τα όχι και τόσο δημοφιλή είδη, υπάρχουν ομάδες ανθρώπων σε αυτήν όπως στο Pestus, στο Πικάπ και στο Krau που κάνουν καταπληκτική δουλειά και οι μουσικές που παρουσιάζουν είναι από τα πιο φρέσκα πράγματα που μπορεί να βρει κάποιος αυτή την στιγμή.

Ένα άλλο πρόβλημα που μου λένε όλοι οι μουσικοί στη Θεσσαλονίκη, είναι η έλλειψη χώρων για να παίξουν με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να φύγουν στην Αθήνα για να μπορέσουν να δουλέψουν. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό;

Πολιτισμικά η Θεσσαλονίκη είναι στο μηδέν, το βλέπεις παντού γύρω σου, από τους κακούς δρόμους και τα σκουπίδια μέχρι την ανύπαρκτη ευγένεια και το ότι όλοι μιλάνε στις συναυλίες! Στην Αθήνα από την άλλη, υπάρχει ένας σκασμός καταπληκτικών μουσικών, αν και η κατάσταση είναι κορεσμένη και υπάρχουν σίγουρα παραπάνω χώροι. Όμως, δε νομίζω ότι το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη είναι οι χώροι. Ο καθοριστικός παράγοντας στην τέχνη είναι το ποιος είσαι και τι έχεις να πεις και όχι το πού. Το ότι λείπουν οι χώροι ίσως είναι αποτέλεσμα του ότι λείπουν οι δημιουργικοί άνθρωποι όπως και το κοινό που θα γεμίσει τους χώρους. Οι άνθρωποι και οι ανάγκες δημιουργούν τις εκάστοτε τάσεις και όχι τα μαγαζιά. Άμα υπήρχε ανάγκη για έκφραση θα βρισκόταν ο τρόπος, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι μια μαζική αλλοτρίωση. Είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που δύσκολα μπορείς να προτείνεις μια λύση. Ένα πρώτο βήμα είναι να μάθουμε να στηρίζουμε τις καλές προσπάθειες, είτε πρόκειται για μαγαζιά, είτε για συναυλίες, είτε για φεστιβάλ, και ως καλλιτέχνες και ως κοινό.

Ένα άλλο «μελανό σημείο» της χώρας είναι πόσο εύκολα δέχονται τον αγγλικό στίχο εδώ, είτε σε μαγαζιά, είτε σε ραδιόφωνα. Ισχύει αυτή η αίσθηση που έχω;

Σίγουρα για τον κόσμο είναι πολύ πιο εύκολο να ταυτιστεί με τον ελληνικό στίχο. Eμένα από την άλλη μου φαίνεται πάρα πολύ δύσκολος, δεν μπορώ να τον προσεγγίσω. Επίσης, τα ερεθίσματά μας είναι με αγγλικό στίχο. Θεωρώ πως δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό για τα μαγαζιά και τα ραδιόφωνα, εκτός από μερικά που αποκλείουν τα «ξένα». Μπορούμε και χωρίς αυτά.

Τι να περιμένουμε στο live στο Krau αλλά και στο μέλλον;

Τους τελευταίους μήνες δουλεύουμε εντατικά πάνω στο υλικό για το νέο άλμπουμ μας, το οποίο ελπίζουμε να κυκλοφορήσει την άνοιξη. Οπότε πέραν από τα ήδη υπάρχοντα κομμάτια μας θα κάνουμε και μία πρώτη παρουσίαση των νέων. Από εκεί και πέρα προσπαθούμε να οργανωθούμε καλύτερα στο live κομμάτι ώστε να είμαστε περισσότερο ενεργοί «συναυλιακά» τη χρονιά που έρχεται!

*Οι Kapten δίνουν την τελευταία τους συναυλία για το 2023 και μία πρώτη γεύση του δίσκου που ετοιμάζουν! Μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα (26 Δεκεμβρίου), τα δυνατά riffs στα πνευστά σε συνδυασμό με τα δύο καταιγιστικά σετ τυμπάνων, τα επιβλητικά φωνητικά, τις οργιώδεις κιθάρες και τα dubby μπάσα, θα δημιουργήσουν στο Krau (Ορφανίδου 5, Λαδάδικα) μια εκρηκτική ατμόσφαιρα! Τη συναυλία θα ανοίξει o Tangu Ni Naru με ένα μοναδικό live set.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα