Καταραμένοι Ποιητές – Από τον Μπωντλαίρ στον Καρυωτάκη
Έπεσε η αυλαία του Φεστιβάλ Επταπυργίου για το 2022 με τη διπλή μουσική παράσταση για τους "Καταραμένους Ποιητές"
Στον πάντα φιλόξενο χώρο που το αεράκι συνοδεύει τη θέαση των πολιτιστικών events παρακολουθήσαμε χθες το βράδυ μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση.
Το Επταπύργιο γιόρτασε τον τέταρτο χρόνο του Φεστιβάλ του με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα και τις συνθήκες παρουσίας μας στον χώρο να επιστρέφουν κατά πολύ μεγάλο βαθμό σε συνθήκες κανονικότητας.
Μία σκοτεινή πλευρά της ποίησης τέθηκε στο επίκεντρο της θεματικής.
Η αφήγηση του Οδυσσέα Παπασπηλιώπουλου έκανε ακόμα και σε όσους δε γνώριζαν αρκετά στοιχεία γνωστά για τη ζωή των “καταραμένων” (Baudelaire, Rimbaud, Verlaine, Poe, Mayakovsky, Καρυωτάκης, Πολυδούρη, Λαπαθιώτης).
Τα κείμενα της Άννας Μυκωνίου ήταν απόλυτα κατατοπιστικά και στοχευμένα δίχως να κουράζουν. Μετά από μία σύντομη εισαγωγή για κάθε προσωπικότητα ακολουθούσαν μελοποιημένα ποιήματά τους. Εκεί τη σφραγίδα τους έβαλαν οι Αλκίνοος Ιωαννίδης, Νalyssa Green και Mελά Γεροφώτη (η αποκάλυψη της βραδιάς).
Σκέψεις, στοχασμοί, έρωτας, πόνος. Διαδρομές που συναντήθηκαν κυριολεκτικά (Kαρυωτάκης-Πολυδούρη) και μεταφορικά. Άνθρωποι αποφασισμένοι να ζήσουν στα άκρα και να τα βάλουν με το σύστημα της εποχής τους. Φαντάζουν σαν ένα ενιαίο κίνημα κι ας μη γνωρίστηκαν μεταξύ τους. Το μοιραίο στοιχειώνει τις ζωές τους. Πληρώνουν τις καταχρήσεις και την αδυναμία να διαχειριστούν τις ματαιώσεις καταλήγοντας σε ένα πρόωρο θάνατο. Το έργο τους όμως μένει αιώνιο. Το είχαμε διαβάσει, χθες μέσα από τις μελοποιήσεις των Δημήτρη Μαραμή, Λένας Πλάτωνος, Νίκου Ξυδάκη, Γιάννη Γλέζου, Θάνου Λουκά, Μάνου Χατζηδάκη, Ηδύλης Τσαλίκη, Κώστα Λειβαδά και Σταύρου Σταυρίδη έγιναν ακούσματα.
Ο χώρος γέμισε από νωρίς ασφυκτικά. Φάνηκε πως ήταν πολλοί αυτοί που ήθελαν να ταξιδέψουν στον άγνωστο κόσμο των “καταραμένων ποιητών”. Ο πόνος δημιούργησε τέχνη υψηλής αισθητικής κι αξίας. Η θλίψη δημιούργησε γραμμές που όσο περνούν τα χρόνια αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία. Ψυχές καθαρές, συμβολισμοί κι ένα διαχρονικό μήνυμα. Χροιά πλήξης, παραίτησης όπως και σήμερα. Η αυτοκτονία ως δρόμος διαφυγής από τα αδιέξοδα και την έλλειψη ελπίδας, φωτός στην άκρη του κάθε προσωπικού τούνελ.
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Επταπυργίου για το 2022. Οι πρωταγωνιστές της μουσικής παράστασης έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και ο κόσμος χειροκρότησε αναγνωρίζοντας το μεγαλείο της δημιουργίας σε όλα τα επίπεδα. Ιστορική γνώση, συσχετισμός με το παρόν και τραγικές συμπτώσεις που σοκάρουν. Αυτό ήταν το τελευταίο διήμερο στην Άνω Πόλη. Με την ευχή να συνεχιστεί αυτή η θαυμάσια πρωτοβουλία και τα επόμενα χρόνια στο “Γεντί Κουλέ” αποχαιρετήσαμε τον χώρο και δίνουμε ραντεβού για το 2023.